Yüzlerce Kuzey Koreli asker Rusya’nın uzak doğusundaki askeri üslerde eğitim yaparken görüntülendi. Kiev yönetimi ve Batı bu askerlerin Ukrayna’ya karşı Rusya’nın yanında savaşmak üzere konuşlandırıldığını söylüyor.
Güney Kore istihbarat servisinin iddiasına göre, Kuzey Koreli birlikler, ağustos ayından bu yana kısmen Ukrayna’nın elinde bulunan Kursk bölgesinin Rusya tarafından geri alınmasına yardımcı olmak üzere gönderilen 12.000 kişilik kuvvetin bir parçası.
Pyongyang daha önce de Rusya’ya topçu mühimmatı ve KN-23 balistik füzesi gibi diğer silahları tedarik etmiş ve bunlara savaş alanında kullanımlarını denetlemek üzere gönderilen Kuzey Koreli subaylar eşlik etmişti.
Ukraynalı analistlere göre, Rusya’nın Ukrayna birliklerini püskürtmek için Kursk’taki 50.000 kişilik birliğini iki katına çıkarması ve Ukrayna cephesinde büyük kazanımlar elde etmek için yeni bir seferberlik dalgası düzenlemesi gerekeceğinden, bu kuvvet muhtemelen savaşın gidişatını değiştirmek için çok küçük.
Ancak Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nde kara savaşları konusunda kıdemli araştırma görevlisi olan Jack Watling’e göre Kuzey Kore’nin Rusya’nın sayıca artmasına yardımcı olma kabiliyeti Ukrayna’ya daha fazla sorun yaratabilir.
“Uyumları oldukça iyi olabilir. Makul bir morale sahip olabilirler. Rusların [başarmakta] zorlandığı bir ölçekte faaliyet gösterebilirler,” yorumunu yapan Watling, “Rusların şu anda sahip olduklarından daha iyi olmak için oldukça düşük bir çıta” diye ekledi.
Financial Times’a konuşan Watling, Rusya’nın bariz komuta ve kontrol sorunlarıyla karşılaşması muhtemel olsa da, Suriye’deki iç savaşta hükümet birlikleri, İran destekli güçler ve milislerle operasyonları yönetme deneyiminin Moskova’nın komuta kademesine üzerine inşa edebileceği bariz bir model sunacağını söyledi.
Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi’ne göre Rusya’ya gönderilen askerler Kuzey Kore’nin “Fırtına Birliği” olarak bilinen elit bir birimi olan On Birinci Ordu’dan.
Seul’deki Güney Kore devletine bağlı Ulusal Güvenlik Stratejisi Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Go Myong-hyun FT’ye verdiği demeçte, “Bunlar sıradan Kuzey Kore askerleri değil, çoğuna asla yeterli savaş eğitimi verilmiyor. Bunlar iyi donanımlı, yüksek eğitimli mobil hafif piyadeler” dedi.
Go’ya göre, Kim “her zaman” Ukrayna’ya asker göndermeyi istemişti çünkü bu sayede Moskova üzerinde daha fazla baskı kurabilecek ve balistik füze, uzay ve nükleer programlarını güçlendirmek için sofistike Rus askeri teknolojilerine erişebilecekti.
Berlin’deki Carnegie Rusya Avrasya Merkezi Direktörü Alexander Gabuev’e göre Moskova, Kuzey Kore’yi çok ihtiyaç duyduğu finansman, gıda ve yakıtla ödüllendirebilir ya da gelişmiş silahlar transfer ederek izole edilmiş komünist devletle ortaklığını derinleştirebilir.
Bu, gelişmiş silah tasarımlarının transferini, Rus ve Kuzey Koreli bilim insanları arasında füze teknolojisi ve denizaltı savaşı konusunda işbirliğini içerebilir.
FT’ye konuşan Gabuev, bu tehdidin Güney Kore’yi misilleme olarak Ukrayna’ya desteğini artırmaya itebileceğini de sözlerine ekledi. Seul, Rusya’nın Pyongyang’a savunma ile ilgili gelişmiş teknolojiler sunarak karşılık vereceği korkusuyla Batılı ortaklarının Kiev’e silah sağlama girişimlerine direniyor.
Ölümcül olmayan askeri ve insani yardım bağışlarının yanı sıra Seul, yardımlarını ABD’nin Ukrayna’ya gönderdiği 155 mm’lik top mermisi stoklarını yenilemekle sınırladı.
Ancak salı günü bir başkanlık yetkilisi Güney Kore devlet medyasına yaptığı açıklamada Seul’ün Kiev’e savunma silahları göndermeyi değerlendireceğini söyledi ve “eğer bir eşik aşılırsa, nihayetinde saldırı silahlarını da düşünebiliriz” dedi.
Bu, 105mm ve 155mm top mermilerine ek olarak, Kiev’in diğer askeri donanımların yanı sıra Güney Kore’nin obüs ve füze savar sistemlerinden oluşan müthiş cephaneliğinden de stok alması anlamına gelebilir.
Gabuev, Güney Kore’nin aynı zamanda Kuzey Kore’nin en önemli ortağı olan Çin ve Rusya ile de gizli diplomasiyi artırarak gelişmiş silah transferlerine karşı koymaya çalışacağını söyledi.
Gabuev, “Çin, Kuzey Kore-Rusya askeri ilişkilerinin derinleşmesinden pek memnun olmadığının sinyallerini veriyor. Güney Kore, Çin bu sorunu çözmezse Kore yarımadasında ABD ile işbirliğini artıracağını Çin’e kesinlikle anlatabilir” değerlendirmesini yaptı.
Ancak Go, Kuzey Kore’nin asker göndermedeki nihai amacının, Rusya’nın Kore yarımadasındaki herhangi bir çatışmaya kendi tarafında müdahale etme taahhüdünü güvence altına almak olduğunu söyledi ve şunları ekledi: “Bu durumda, Güney Koreli ve ABD’li askeri planlamacıların yarımadadaki bir çatışmanın nasıl sonuçlanabileceğine dair varsaydıkları her şeyin yeniden düşünülmesi gerekecek.”