Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Putin ve Lukaşenko, güvenlik garantileri üzerine anlaşma imzalayacak

Yayınlanma

Rusya ve Belarus liderleri, Birlik Devleti çerçevesinde güvenlik garantilerini içeren bir anlaşma üzerinde uzlaştı. Söz konusu anlaşma, 6 Aralık’ta Minsk’te düzenlenecek zirvede imzalanacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanlığı’nın, Rusya ile Belarus arasında Birlik Devleti çerçevesinde güvenlik garantilerini içeren bir anlaşma imzalanması yönündeki önerisini onayladı.

Putin, yayımlanan talimatında, “Bu anlaşmanın en üst düzeyde imzalanmasının uygun olacağını düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Birlik Devleti Yüksek Devlet Konseyi kapsamında düzenlenecek en yakın Rusya-Belarus zirvesi, 6 Aralık’ta Minsk’te gerçekleştirilecek.

Belgede ayrıca, anlaşma taslağı üzerindeki müzakereler sırasında Rusya Dışişleri Bakanlığı’na, ilkesel olmayan değişiklikler yapma yetkisi verildiği belirtildi.

Anlaşma taslağı, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko tarafından daha önce onaylanmıştı.

Ancak anlaşmanın nihai metni henüz kamuoyuna açıklanmadı.

Lukaşenko: Rusya’da bazıları Belarus’u ilhak etmek için can atıyor

DİPLOMASİ

NATO Genel Sekreteri: Savunma harcamaları artmazsa Rusça öğrenmek zorunda kalacaksınız

Yayınlanma

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, AB ülkelerinin savunma harcamalarını mevcut yüzde 2’lik GSYİH oranından önemli ölçüde artırması gerektiğini, aksi takdirde Rusça öğrenmek veya Yeni Zelanda’ya gitmek zorunda kalacaklarını belirtti. 

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin savunma harcamalarını mevcut yüzde 2’lik GSYİH oranından yukarı çekmemeleri halinde “dört-beş yıl içinde Rusça öğrenmek zorunda kalacaklarını” iddia etti.

YouTube üzerinden canlı yayınladığı konuşmasında Rutte, “Bunu yapmazsak, dört-beş yıl içinde Rusça kurslarına gitmek veya Yeni Zelanda’ya taşınmak zorunda kalacağız,” dedi.

NATO Genel Sekreteri, AB’nin savunmasını NATO dışında güçlendirmesi durumunda, GSYİH’nın yüzde 10’una kadar savunma harcaması yapması gerekeceğini belirtti.

Aynı zamanda Rutte, AB’nin, NATO’ya üye olmayan ülkelerden gelen şirketlerin savunma sanayisini güçlendirme çabalarına katılmasını engelleyecek bariyerler oluşturmaması gerektiğini vurguladı.

Genel Sekreter, bu tür kısıtlamaların maliyetleri artırdığını, üretimi zorlaştırdığını ve yenilikleri engellediğini kaydetti.

Rutte, ittifakın askeri hedeflerine ulaşmak için üye ülkelerin savunma harcamalarını GSYİH’nın yüzde 3,7’sine kadar çıkarması gerekebileceğini, ancak bu rakamın yenilikler ve ortak alımlarla azaltılabileceğini de sözlerine ekledi.

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump da daha önce NATO ülkelerinin savunma harcamalarını yüzde 2’den yüzde 5’e çıkarması gerektiğini söylemişti.

Fakat Reuters ajansının analistlere dayandırdığı bilgilere göre, bu seviye ittifakın 32 üyesinin neredeyse tamamı için siyasi ve ekonomik olarak imkansız görünüyor.

NATO’nun kendi verilerine göre, 2024 hedefini şu ana kadar sadece 23 üye ülke karşılayabildi. Financial Times gazetesinin iki kaynağı, Trump’ın nihayetinde yüzde 3 ila 3,5 arasında bir oranda karar kılabileceğini belirtti.

Rutte, daha önce de NATO’nun savunma harcamalarını artırmaması durumunda ciddi sorunlarla karşılaşabileceği uyarısında bulunmuş, savunma sanayisinin genişletilmesi gerektiğini, zira ittifakın şu anda uzun vadede kendini koruyacak kadar askeri ürün üretemediğini dile getirmişti.

‘Askeri Schengen’: ABD, Rusya ile Arktik’te nasıl bir çatışmaya hazırlanıyor?

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

İskandinav ve Baltık ülkeleri, Rus petrol tavan fiyatının düşürülmesini istedi

Yayınlanma

Reuters’in 13 Ocak tarihli haberine göre İsveç, Danimarka, Finlandiya, Letonya, Litvanya ve Estonya, Avrupa Komisyonunu G7 tarafından Rus petrolü için belirlenen varil başına 60 dolarlık fiyat sınırını daha da düşürmeye çağırdı.

Ülkeler, daha düşük bir üst sınırın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını finanse etme kabiliyetini daha da kısıtlayacağını ve küresel petrol piyasalarında önemli aksaklıkları önleyeceğini savunuyor.

Mevcut koşullar altında Batılı şirketler Rus petrolünü ancak sınırın altında satılması halinde sigortalayabiliyor ve taşıyabiliyor. Altı ülkenin Avrupa Komisyonuna gönderdikleri mektupta “G7 petrol fiyat tavanını düşürerek yaptırımlarımızın etkisini daha da arttırma” ihtiyacını vurguladıkları bildiriliyor.

G7 başlangıçta, küresel piyasalarda istikrarı korurken Moskova’nın petrol gelirlerini azaltmak için üst sınırı uygulamaya koymuştu. 2025’te küresel petrol fazlası tahminleri ve yumuşayan fiyatlarla birlikte G7 daha sıkı tedbirler almayı düşünebilir.

Reuters’teki habere göre yaptırımlar ve Ukrayna’nın insansız hava aracı saldırıları, Tuapse, İlyiç ve Novoşahtinsk’teki rafinerilerin faaliyetlerini azaltması ya da durdurmasıyla Rusya’nın petrol üretimini şimdiden sekteye uğrattı. Bu baskılar Rusya’nın enerji sektörünü iskontolu petrol satmaya ve yüksek faiz oranları altında çalışmaya zorlayarak kapasitesini daha da zorladı.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD ve Ermenistan stratejik ortaklık belgesi imzalayacak

Yayınlanma

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da iki ülke arasındaki stratejik ortaklık belgesini imzalayacak. Bu ziyaret, Ermenistan ve ABD arasında son dönemde gelişen güvenlik ve barış konularındaki işbirliğinin bir parçası olarak öne çıkıyor.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık belgesini imzalamak üzere Washington’da bir araya gelecek. 

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre imza töreni, Erivan saatiyle 22.00’de (Washington’da 13.00, Moskova’da 21.00) gerçekleştirilecek ve Ermenistan Dışişleri Bakanlığı ile ABD Dışişleri Bakanlığı’nın platformlarında canlı olarak yayınlanacak.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’na göre, Mirzoyan 14-15 Ocak tarihlerinde Washington’da çalışma ziyaretinde bulunuyor.

5 Aralık 2024 tarihinde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Bakanlar, güvenlik alanında iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesini ele aldı. Görüşme sonucunda, ABD ve Ermenistan’ın Güney Kafkasya’da kalıcı barışın sağlanması yönünde ortak bir hedefe sahip olduğu vurgulandı.

16 Kasım’da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Paşinyan, Ermenistan-ABD ilişkilerinin son yıllardaki gelişimi ve mevcut durumu hakkında Trump’a bilgi verdi.

ABD Dışişleri: Ermenistan’ın Rusya’dan uzaklaşması için gerekli koşulları yaratıyoruz

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English