Bizi Takip Edin

RUSYA

Rus Donanması Okyanus 2024 stratejik tatbikatını başlattı

Yayınlanma

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus Donanması’nın Okyanus 2024 adlı stratejik komuta ve personel tatbikatını başlattığı belirtildi.

Tatbikat, Donanma Başkomutanı Amiral Alexander Moiseyev’in Genel Direktörlüğü altında ikili formatta gerçekleştirilecek.

Açıklamada, “Bugün, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin eğitim planına uygun olarak deniz birlikleri, 16 Eylül’e kadar sürecek olan Okyanus 2024 stratejik komuta ve personel tatbikatını başlatıyor. Tatbikat, Donanma Başkomutanı Amiral Alexander Moiseyev’in Genel Direktörlüğü altında ikili formatta icra edilecek ve Rus Silahlı Kuvvetlerinin 2024 yılındaki operasyonel ve muharebe eğitiminin en önemli etkinliklerinden biri olacaktır” denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre tatbikatlar Pasifik ve Arktik Okyanuslarının yanı sıra Akdeniz, Hazar ve Baltık Denizlerinde gerçekleştirilecek.

Tatbikata 400’den fazla savaş gemisi, denizaltı ve yardımcı filodan destek gemilerinin yanı sıra deniz havacılık ve uzay kuvvetlerinden 120’den fazla uçak ve helikopterin katılacağı bildirildi. Operasyonda ayrıca yaklaşık 7,000 adet askeri ve özel teçhizat ile 90,000’in üzerinde personelin yer alacağı kaydedildi.

Ayrıca İçişleri Bakanlığı, Acil Durumlar Bakanlığı, Federal Güvenlik Servisi, Federal Ulusal Muhafız Servisi ve Rusya Federal Güvenlik Servisi gibi çeşitli kolluk kuvvetleri ve federal yürütme kurumlarından operasyonel gruplar da yer alacak.

Rusya’nın yabancı ortak ülkelerinden askeri yetkililer ve birliklerin de tatbikata katılmaya davet edildiği bildirildi.

Çin de tatbikata katılacak

Önceki gün de Çin Savunma Bakanlığı, Rusya ve Çin ordularının deniz ve hava kuvvetlerinin Japon Denizi ve Okhotsk Denizi semalarında ve çevresinde “Kuzey-Ortak 2024” tatbikatlarına katılacağını söyledi.

Bakanlık, “Bu tatbikat, Çin ve Rus orduları arasındaki stratejik işbirliği düzeyini derinleştirmeyi ve güvenlik tehditleriyle ortaklaşa başa çıkma becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor” dedi.

İki taraf ortak bir deniz devriyesi için “Pasifik Okyanusu’nun ilgili deniz alanlarına” deniz filoları gönderecek ve Çin ayrıca Rusya’nın Okyanus 2024 stratejik tatbikatına da katılacak.

RUSYA

Rusya, Starlink benzeri bir proje geliştiriyor

Yayınlanma

2025-2030 yılları arasında Rusya, dünya çapında yüksek hızlı internet erişimi sağlamak amacıyla alçak yörüngeli uydulardan oluşan bir takımyıldız oluşturmayı planlıyor.

İzvestiya gazetesinin Rusya hükümetinin ‘İnternet Erişim Altyapısı’ federal projesi taslak metnine dayandırdığı haberine göre Starlink uydu sistemine benzer bir proje geliştirmenin maliyeti 445 milyar rubleyi bulabilir.

Bu proje için 116 milyar ruble ayrılacak. Projenin sorumluluğu Bureau 1440’a ait.

2030 yılına kadar 383 uzay aracının yörüngeye yerleştirilmesi hedefleniyor. Şirket, uygun koşullu kredi şeklinde yaklaşık 37,5 milyar ruble alacak.

Uyduları yörüngeye taşıyacak roketler için 61,2 milyar ruble, fırlatma işlemleri için ise 17,3 milyar rubleye yakın bir bütçe ayrılacak.

Ayrıca, bütçe dışı kaynaklardan 329 milyar rubleden fazla finansman sağlanması planlanıyor. Böylece projenin toplam tahmini maliyeti 445 milyar rubleyi buluyor.

Bureau 1440, projenin geliştirilmesinin planlanan takvime tamamen uygun ilerlediğini ve temel teknolojilerin yaygınlaştırılmaya hazır olduğunu belirtti.

Maliye Bakanlığı ise projenin hâlâ bakanlıklar arası onay aşamasında olduğunu ve kesin rakamlar konuşmak için henüz erken olduğunu ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şubat ayında Federal Meclis’te yaptığı konuşmada, önümüzdeki on yıl içinde uydu takımyıldızının oluşturulması için 116 milyar ruble tahsis edilmesi talimatını vermişti.

Putin’e göre, bu sayede Rusya’nın neredeyse tamamında yüksek hızlı internet erişimi sağlama hedefine ulaşılacak.

Geçtiğimiz mayıs ayında, 5G NTN standardına sahip ilk üç alçak yörünge iletişim uydusu abonelerle bağlantı kurmak üzere fırlatıldı.

NYT: Rusya ordusu, Starlink uydularını bozmayı başarıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Sınır Tanımayan Doktorlar, Rusya’daki faaliyetlerini durdurdu

Yayınlanma

Uluslararası kâr amacı gütmeyen kuruluş Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Rusya’daki çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.

Kuruluşun bu kararı, Rusya Adalet Bakanlığı’nın temmuz ayında MSF’yi yabancı sivil toplum kuruluşlarının şube ve temsilcilik kayıtlarından çıkarma kararına dayanıyor.

1992’den beri Rusya’da faaliyet gösteren MSF, bu süre zarfında Moskova, St. Petersburg, Kemerovo, Arhangelsk ve İvanovo oblastları ile Çeçenistan, İnguşetya ve Dağıstan’da çalışmalar yürüttü.

Son olarak Belgorod ve Rostov-na-Donu’nda Ukraynalı mültecilere destek veren kuruluş, 2022’den bu yana 52 binden fazla mülteciye insani yardım sağladı ve bunların 15.400’üne ücretsiz tıbbi ve psikiyatrik bakım sundu.

MSF’nin Rusya’daki programlarından sorumlu Operasyon Müdürü Norman Sitali, “Ülkedeki programlarımızı sonlandırmak zorunda kaldığımız için son derece üzgünüz, zira tıbbi ve insani yardıma ihtiyaç duyan pek çok insan artık bizim desteğimizden mahrum kalacak. MSF olarak, mümkün olduğunda Rusya’daki çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz,” dedi.

Kâr amacı gütmeyen Medesan Son Frontier (Hollanda) Derneği’nin Rusya’daki şubesinin kaydı 23 Temmuz’da iptal edilmişti.

Ülkedeki bir sivil toplum kuruluşu şubesinin faaliyet gösterebilmesi için ‘Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar Hakkındaki’ federal yasa gereği kayıt yaptırması gerekiyor.

Kayıt, kuruluşun tüzüğüne uymaması, mevzuatın ihlal edilmesi, yanlış bilgi sunulması gibi nedenlerle iptal edilebiliyor. Kayıt iptal edildiğinde, kuruluş ülkedeki çalışmalarını durdurmak zorunda kalıyor.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Putin, Rusya ordusunun personel sayısını artırdı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordunun toplam personel sayısını 2 milyon 389 bin 130’a yükseltti. Bu sayı içerisinde 1,5 milyon asker bulunuyor.

Yayımlanan kararnamede, “Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin personel gücü, 1 milyon 500 bin asker de dahil olmak üzere 2 milyon 389 bin 130 olarak belirlenmiştir,” ifadesi yer alıyor.

Kararname 1 Aralık 2024’te yürürlüğe girecek ve Rusya hükümeti, Savunma Bakanlığı’na gerekli bütçe tahsisatını sağlamakla görevlendirildi.

Bu kararla birlikte, Rus ordusunun personel gücü 38 bin kişi artmış oldu. Bu artışın 180 bini askerlerden oluşuyor.

Ordunun personel sayısı en son Aralık 2023’te 2 milyon 209 bin 130’a yükseltilmişti. O zamanki rakam 1 milyon 320 bin askeri içeriyordu.

Savunma Bakanlığı daha önce, ordudaki bu artışın sözleşmeli asker sayısında bir azalmaya yol açmayacağını belirtmişti.

Bakanlık ayrıca, kararın NATO’nun artan tehdidiyle bağlantılı olduğunu açıklamıştı. NATO ülkeleri, Rusya sınırları boyunca askeri varlıklarını kayde değer ölçüde artırmış, saldırı silahları ve hava savunma sistemleri konuşlandırmıştı.

Putin: Ukrayna ordusu, Kursk nükleer santralini vurmaya çalıştı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English