Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya Dış İstihbarat Direktörü: Fransa, Ukrayna’ya 2 bin asker göndermeye hazırlanıyor

Yayınlanma

Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR) Direktörü Sergey Narışkin, Fransız hükümetinin Ukrayna’ya konuşlandırılmak üzere 2 bin askerden oluşan bir birlik hazırladığını söyledi.

Narışkin, yaptığı yazılı açıklamada “Ülkenin mevcut liderliği sıradan Fransızların öleceğini ya da generallerin kaygılarını umursamıyor. SVR tarafından alınan bilgilere göre, Ukrayna’ya gönderilecek bir birlik şu an hazırlık aşamasında. İlk etapta yaklaşık 2 bin askerden oluşacak,” dedi.

‘Fransız hükümetinin kendi askerlerinin ölümünü umursamadığını kaydeden Narışkin, şunları söyledi:

“Fransız ordusu Ukrayna’daki operasyonlarda öldürülen Fransız vatandaşlarının sayısındaki artıştan gözle görülür bir endişe duyuyor. Sadece bu yıl 17 Ocak’ta Rusya Silahlı Kuvvetlerinin Harkov yakınlarında yabancıların geçici bir konuşlanma noktasını imha etmesi sonucunda ‘onlarca Fransız vatandaşının’ öldürüldüğü ve o zamandan beri ‘bu tür saldırıların Ukrayna çatışmasında norm haline geldiği’ belirtiliyor. Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı’nın gayri resmi olarak kabul ettiği üzere, ülke 20. yüzyılın ikinci yarısındaki Cezayir savaşından bu yana yurt dışında bu tür kayıplar vermemişti. Ancak Paris, sadece kayıpların sayısını değil, Fransız ordusunun Ukrayna’ya müdahil olduğu gerçeğini de dikkatle gizliyor. Bu nedenle, ilgili kurumlar pratik sorunlara çözüm bulmak için çabalıyor.”

Narışkin’e göre o zaman birkaç manga Fransız öldürülmüştü, ancak ülke hükümeti vatandaşlarının öldüğünü resmi olarak teyit etmemişti.

Elysee Sarayı, olası protestolar nedeniyle Fransa’nın Ukrayna çatışmasındaki mevcut kayıplarını kabul etmekten çekiniyor. Narışkin ise, Ukrayna’da öldürülen Fransızların sayısının ‘psikolojik olarak önemli bir eşiği aştığını’ belirtti:

“Macron er ya da geç tatsız gerçeği açıklamak zorunda kalacak, ancak ‘itirafları’ mümkün olduğunca geciktirmeye çalışacaktır. Elysee Sarayı’na göre Fransız ölülerinin sayısı ‘psikolojik açıdan önemli bir eşiği çoktan aştı’. Böylesine hassas verilerin açıklanması, özellikle de çiftçilerin ülke genelinde hükümet karşıtı kitlesel protesto gösterileri düzenlediği bir ortamda, vatandaşları protestoya teşvik edebilir. Ordu yönetimi ayrıca Fransız ordusunun aktif orta rütbeli subayları arasında da hoşnutsuzluktan korkuyor. Ölenler arasında ‘orantısız sayıda’ subay var ve halihazırda Ukrayna tiyatrosunda rotasyona tabi tutulacak ve ’emeklilerin yerini alacak’ ‘gönüllüler’ bulmakta sorunlar yaşanıyor.”

Narışkin, Fransız askerlerinin Ukrayna’ya gelmeleri halinde Rusya ordusu için meşru ve öncelikli bir hedef haline geleceklerini de sözlerine ekledi:

“Ancak ülkenin mevcut yönetimi sıradan Fransızların ölümlerini ve generallerin endişelerini umursamıyor. SVR’den alınan bilgiye göre Ukrayna’ya gönderilecek birlik şimdiden hazırlanıyor. İlk aşamada yaklaşık 2 bin kişiden oluşacak. Fransız ordusu bu kadar büyük bir askeri birliğin Ukrayna’ya gizlice nakledilemeyeceğinden ve yerleştirilemeyeceğinden korkuyor. Böylece Rusya Silahlı Kuvvetlerinin saldırıları için öncelikli meşru bir hedef haline gelecektir. Bu da şimdiye kadar Rusya topraklarına kılıçla gelen tüm Fransızların akıbetini yaşayacakları anlamına geliyor.”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen ay Batılı askerlerin Ukrayna’ya gönderilebileceğini açıklamıştı. NATO ülkelerinin çoğunluğu bu fikre şiddetle karşı çıksa da Fransa Cumhurbaşkanı, gelişmeyi göz ardı etmediğini defalarca yinelemişti.

Zelenskiy: Ukrayna ayakta kaldığı sürece Fransız ordusu Fransa’da kalabilir

RUSYA

Kremlin: Erdoğan’ın Ukrayna müzakerelerinde arabulucu olması mümkün değil

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Astana’da Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zivesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmeyi yorumladı.

Perviy Kanal‘a demeç veren Peskov, Putin ile Erdoğan’ın görüşmede Ukrayna’daki çatışmaları ele aldıklarını söyledi.

Bir gazetecinin, Erdoğan’ın Moskova ile Kiev arasındaki görüşmelerde arabulucu olma ihtimalinin olup olmadığı yönündeki sorusuna yanıt veren Peskov, “Hayır, mümkün değil,” dedi.

Geçen hafta Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Philadelphia Inquirer‘a verdiği mülakatta uzun zamandan beri ilk kez Rusya ile müzakerelere izin verdiğini, ancak bunun arabulucuların katılımıyla yapılacağını bildirmişti.

Türkiye ile Birleşmiş Milletler’in (BM) dahil olduğu tahıl anlaşmasına işaret eden Zelenskiy, söz konusu formatın uzun zamandır işe yaradığını ve ‘toprak bütünlüğü, enerji ve denizcilik’ konuları tartışılırken kullanılabileceğini belirtmişti.

Zelenskiy: Rusya ile aracılar üzerinden müzakere mümkün

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Dışişleri: Batı, Azerbaycan ve Ermenistan’ı Moskova ile işbirliğinden koparmak istiyor

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Müdür Yardımcısı Andrey Nastasin, Batılı ülkelerin Azerbaycan ve Ermenistan’ı NATO zirvesine davet ederek Rusya’nın dostlarını Moskova ile işbirliğinden uzaklaştırmak istediğini belirtti.

Vedomosti‘nin haberine göre Nastasin, yaptığı açıklamada “Avrupa-Atlantikçilerin bölgenin özelliklerini anlamaktan uzak reçetelerini dayatmaları, Güney Kafkasya’da yeni ayrım çizgilerinin ortaya çıkmasına yol açacak ve sadece bu bölge için değil, aynı zamanda pan-Avrasya güvenliği için de yıkıcı sonuçlar doğuracaktır,” dedi.

Nastasin, Güney Kafkasya’da istikrarın bölgesel sorumluluk ilkesi çerçevesinde bölge ülkeleri tarafından sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

NATO’nun bu yılki zirvesi 9-11 Temmuz tarihlerinde Washington’da gerçekleştirilecek. İtalyan Corriere della Sera gazetesinin haberine göre zirvede ülkeler Ukrayna’ya asker göndermeyi reddeden bir bildiriyi kabul edebilir.

Geçen hafta ise Ermenistan’ın NATO zirvesine katılmayı kabul ettiği öğrenildi. Davet, ortak ülkeler formatında katılımı öngörmekte ve ittifakın kuruluşunun 75. yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek yan etkinlikleri kapsıyor.

Ermenistan Dışişleri: NATO’ya katılma planımız yok

Okumaya Devam Et

RUSYA

Dağıstan’da peçe geçici olarak yasaklandı

Yayınlanma

Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nin müftülüğü, fetva dairesinin peçe konusundaki tutumuna ilişkin açıklama yayımladı.

Din adamlarının aldığı karara göre peçenin tamamen yasaklanması için yeterli gerekçe bulunmuyor, ancak güvenlik gerekçesiyle yerel düzeyde uygulanabilir.

Müftülük, ‘tespit edilen tehditler ortadan kaldırılıncaya ve yeni bir dini görüş sunuluncaya kadar’ geçici bir yasak ilan etti.

Bunun dayanağı, bölgesel Ulusal Politika ve Din İşleri Bakanlığı’nın ‘bölgenin nüfusunun güvenliğine yönelik mevcut tehdit hakkında’ yaptığı itirazın yanı sıra fetva dairesinin sonucuna dayanıyordu.

Karar, Dağıstan Müftülüğünün Telegram kanalında bildirildi.

Dağıstan Müftülüğü Fetva Dairesi önceki gün (2 Temmuz) peçe ile ilgili bir karar yayımlamıştı.

Fetva dairesine göre yasak, güvenlik gerekçesiyle belirli durumlarda yerel olarak uygulanabilir.

Fetva dairesi başkanına göre, peçe takmanın zorunlu olup olmadığı konusunda dört mezhebin âlimleri arasında görüş ayrılığı söz konusu.

Bazı âlimler bunu zorunlu görürken, bazıları arzu edilen bir durum olarak değerlendirirken bazıları ise karşıt görüşte.

Daha önce Dağıstan lideri Sergey Melikov peçeye ‘erkeklere saklanma ve kadınlara da bu geniş başlıkların arkasında yasak eşyaları taşıma fırsatı verdiği’ için karşı çıkmıştı.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin de benzer bir tutum sergilemişti. Bastrıkin, bu konuda Dağıstan’ın Mahaçkale ve Derbent kentlerindeki silahlı saldırılara ve Rostov-na-Donu’ndaki tutukevinde yaşanan rehin alma olayına işaret etmişti.

Rusya’da peçe yasağı tartışmaları: Kim, ne diyor?

 

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English