Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, dün kurumun düzenlediği Finans Kongresinde, dolar ve avronun ardından yuan alım satımını da askıya alma ihtimalini göz önünde bulundurduklarını söyledi.
Moscow Times‘ın haberine göre Nabiullina, Rusya’nın mali açıdan tamamen tecrit edilmesinin ancak küresel pazarın Rusya’da ithalatı tamamen durdurması halinde gerçekleşebileceğini belirtti.
Bununla birlikte Nabiullina’a göre Rusya ekonomisinin küresel ekonomiyle mali bağlarını sınırlayan yaptırımların ağırlaştırılması da Merkez Bankası’nın radarında.
Nabiullina, kurumun yuan alım satımına yönelik bir tehdit görüp görmediğine ilişkin bir soruya yanıt olarak “Tüm riskleri dikkate alıyoruz,” ifadesini kullandı.
Merkez Bankası Başkanı, aynı zamanda sınır ötesi ödemelerle ilgili durumun ‘daha karmaşık hale geldiğini’ söyledi.
Yılın başından bu yana, Moskova’nın ‘dost’ olarak nitelendirdiği ülkelerdekiler de dahil olmak üzere yabancı bankalar, ABD’nin yaptırım tehditleri nedeniyle Rusya ile ödemeleri büyük ölçüde engelliyor.
Nabiullina, “Bundan her şeyden önce ihracatçılar yakınıyor. Burada elbette iş dünyası çözüm arıyor, uyum sağlıyor, biz de onlara elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz,” dedi.
Nabiullina’ya göre, ödemelerle ilgili sorunlar işlem maliyetlerinin artmasına ve dolayısıyla ithal malların fiyatının yükselmesine yol açıyor.
Bu da ekonomiye, federal istatistik kurumu Rosstat’a göre haziran ayı sonunda yüzde 9,22 ile son 16 ayın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonun daha da ivmelenmesini vaat ediyor.
“Enflasyon riskleri sadece artmakla kalmadı, aynı zamanda somutlaştı,” diyen Nabiullina, Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısında politika faizi oranında yeni bir artışı değerlendireceğini de sözlerine ekledi.
Rusya’da faiz oranı, şu anda yüzde 16 ile savaşın ilk aylarından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.
Bloomberg‘in iddiasına göre göre Rusya Merkez Bankası, borsada yuan alım satımının durdurulması senaryosuna hazırlık yapıyor.
Habere göre, Çin bankalarının Moskova Borsası ile işbirliğini kademeli olarak azaltması muhtemel, ancak Çin’den yapılan ithalatın ödenmesi için Rus ekonomisine yuan tedarik etmeye devam edecekler.
Rusya Merkez Bankası’ndan keskin faiz artırımı sinyali