Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya Savunma Bakanlığı’nda yolsuzluk operasyonları devam ediyor

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi, Moskova oblastında bulunan Patriot Parkının işletilmesi için tahsis edilen kamu paralarının zimmete geçirilmesiyle ilgil hukuki süreç başlattı.

RBK gazetesinin aktardığına göre halihazırda on milyonlarca ruble tutarında bir meblağa odaklanan soruşturma kapsamında parkın müdürü Vyaçeslav Ahmedov tutuklandı.

Bu arada, Rusya Savunma Bakanlığı Yenilikçi Gelişim Ana Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Tümgeneral Vladimir Şesterov da soruşturmaya dahil edildi. Şesterov, hastanede yatmaya devam ediyor ve henüz tutuklama tedbiri uygulanmadı.

Rusya Ceza Kanununun 159. Maddesinin 4. Bölümü kapsamında büyük ölçekli dolandırıcılıkla ilgili ceza davası, Rusya Soruşturma Komitesi Ana Askeri Soruşturma Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Soruşturma Savunma Bakanlığı, Patriot Askeri-Vatansever Kültür ve Dinlenme Parkı ve Kongre ve Sergi Merkezi yetkililerini hedef alıyor.

Federal Güvenlik Teşkilatının (FSB) askeri karşı istihbaratı davaya operasyonel destek sağlıyor.

Tutuklanan isimler kim?

Geçen hafta sonunda Tümgeneral Vladimir Şesterov ve Patriot Park Müdürü Vyaçeslav Ahmedov gözaltına alındı.

Cumartesi günü 235. Garnizon Askeri Mahkemesi, Ahmedov’un tutuklanmasına hükmetti.

Tacikistan Sovyetinde doğan Ahmedov, Almatı Yüksek Kombine Silahlar Komuta Okulu ve Silahlı Kuvvetler İnsani Akademisinden mezun oldu. Orduda 35 yılı aşkın bir süre görev yaptıktan sonra albay olarak emekli oldu ve daha sonra Ekim 2021’de Patriot Park’ın müdürü olmadan önce eğitim alanında kariyer yaptı.

Vladimir Şesterov, Omsk Yüksek Kombine Silahlar Komuta Okulundan mezun oldu ve uzun yıllar Acil Durumlar Bakanlığı’nda (Emerkom), şu anda Emerkom’un Ruza Komuta Merkezi olarak bilinen 73407 numaralı askeri birliğe komuta etti.

2016 yılından beri Savunma Bakanlığı’nda görev yapıyor ve 2017 yılında tümgeneralliğe terfi etti.

Soruşturmanın detayları

Tutuklamalardan önce, müfettişler temmuz ayı sonlarında Patriot Park’ta arama yaparak belgelere ve elektronik depolama cihazlarına el koydu. Başta parkın mali projelerinde yer alanlar olmak üzere çok sayıda çalışan sorgulandı.

Soruşturmaya göre zanlılar, kimliği belirlenemeyen suç ortaklarıyla birlikte, Savunma Bakanlığı tarafından Patriot Park ile Kongre ve Sergi Merkezi’nin işletilmesi ve bakımı için tahsis edilen kamu paralarını zimmetlerine geçirdiler.

Şu anda incelenen miktar 40 milyon rubleyi biraz aşıyor, fakat soruşturma ilerledikçe bu rakam değişebilir.

Kamu ihale kayıtları, parkın ve merkezin bakımına yönelik sözleşmelerin düzenli olarak, bazen ayda birkaç tane olmak üzere imzalandığını gösteriyor.

Sadece 2024 yılında park yaklaşık 40 milyon ruble değerinde 30 sözleşme imzalarken, 2023 yılında toplam 674,2 milyon ruble değerinde 79 sözleşme imzaladı. Ahmedov’un liderliğinde Ekim 2021’den bu yana yaklaşık 250 sözleşme imzalandı.

Patriot Park ne zaman kuruldu?

Patriot Park’ın ilk taşı 9 Haziran 2014 tarihinde atıldı. Patriot Kongre ve Sergi Merkezi, dönemin Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun emriyle Aralık 2015’te kuruldu.

Patriot Park’ın inşaatı, 1 milyar rubleyi aşan bir rüşvet aldığı iddiasıyla şu anda tutuklu bulunan eski Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov tarafından denetlendi.

İvnaov’un avukatları parktaki zimmete para geçirme olayından haberdar olmadıklarını iddia ediyor ve davayla ilgili materyallerde bu olaydan bahsedilmiyor.

Savunma Bakanlığı’ndaki tasfiye dalgasının kronolojisi:

23 Nisan 2024 — Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov rüşvet almakla suçlandı. Ordunun inşaat ve konut projelerine nezaret eden İvanov, 1 milyar rubleden (12,2 milyon dolar) fazla değerde “hizmet şeklinde” rüşvet kabul etmekle suçlanıyor.

14 Mayıs 2024 — Korgeneral Yuriy Kuznetsov, yine rüşvetle suçlandı. Savunma Bakanlığı’nın personel daire başkanlığını yapan Kuznetsov, belirtilmeyen mükafatlar karşılığında şirketlerden rüşvet kabul etmekle suçlanıyor. Soruşturma Komitesi, Kuznetsov’un ikametgahında ve kayıtlı adresinde yapılan aramalarda 100 milyon ruble (1,1 milyon dolar) değerinde nakit, altın sikkeler, koleksiyon saatler ve lüks eşyalar bulunduğunu ve bunlara el konulduğunu bildirdi.

17 Mayıs 2024 — General İvan Popov davası. Daha önce 58. Müşterek Muhafız Birlikleri komutanı olarak görev yapan Popov, Ukrayna’nın güneyindeki Zaporojye oblastındaki askeri idare tarafından “insani yardım” olarak satın alınan 130 milyon ruble (1,5 milyon dolar) değerindeki metali çalmakla suçlanıyor. Temmuz 2023’te general, eski Savunma Bakanı Şoygu’ya ordu içindeki sistematik kötü yönetimden şikâyet ettikten sonra Zaporojye’deki komutanlık görevinden alındığını açıklamıştı (Detaylar için bkz. Ön cephedeki muharip: Rus ordusunda General İvan Popov neden görevden alındı? — 14 Temmuz 2023).

23 Mayıs 2024 — Korgeneral Vadim Şamarin’e de rüşvet suçlaması yöneltildi. Soruşturma Komitesi, Genelkurmay Başkanlığı İletişim Müdürlüğü’nün başında bulunan Şamarin’i bir telefon üretim tesisinden ihalelerde şefaatçi olması için 36 milyon ruble kabul etmek ve kamu ihale sözleşmelerinde daha yüksek ürün tedariki sağlamakla suçluyor Müdürlükteki kıdemli satın alma görevlisi Vladimir Verteletskiy de aynı şekilde görevini kötüye kullanmakla suçlanıyor.

15 Temmuz 2024 — General Popov ev hapsine alındı. Mahkeme, General Popov’un tutuksuz yargılanmasına ve ev hapsine alınmasına karar verdi.

24 Temmuz 2024 — Savunma Bakanlığı inşaat şirketi yöneticisi Andrey Belkov görevini kötüye kullanmaktan tutuklandı. Kommersant’ın haberine göre Belkov, askeri bir klinik için 121 milyon ruble (1,4 milyon dolar) maliyetle bir MR tarayıcısı satan tanıdığı ile düzmece bir ihale süreciyle sözleşme yapmakla suçlanıyor. Tarayıcının gerçek maliyetinin 76 milyon ruble (890 bin dolar) olduğu söyleniyor. Müfettişler Belkov’un, geçen yılın bahar aylarında Ukrayna’dan ele geçirilen Mariupol’un yeniden inşasındaki rolü nedeniyle 2023 yılında ABD tarafından yaptırım uygulanan askeri inşaat şirketinin yöneticisi olduğu dönemdeki sözleşmelerini, kişisel kazançlarını ve diğer bağlantılarını inceliyor. Gazete, eski Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov hakkında rüşvet soruşturması nedeniyle eski inşaat şefinin işinin “mikroskop altında” olduğunu bildirdi.

RUSYA

Nabiullina’dan yılbaşı sürprizi: Rusya Merkez Bankası faiz artışına gitmedi

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, piyasa beklentilerini boşa çıkararak baz faiz oranını yüzde 21’de sabit tuttu. Bu karar, yatırımcıları şaşırtırken faiz artırımı döngüsünün sonlanmış olabileceği yorumlarına yol açtı.

Rusya Merkez Bankası, sürpriz bir kararla baz faiz oranını yüzde 21 seviyesinde sabit tuttu. Bu, piyasalar için büyük bir şok oldu; zira birçok analist, faiz oranının yüzde 23’e hatta yüzde 25’e çıkarılmasını bekliyordu.

Merkez Bankası, ekim ayında oranı yüzde 21’e yükseltirken, daha fazla artışın değerlendirilebileceği yönünde sinyaller vermişti. Ancak bu kez, beklentilerin aksine bir adım attı.

Merkez Bankası kararını, mevcut para politikasının etkilerini göstermeye başlamasıyla gerekçelendirdi. Banka, yıl içinde oranı yüzde 16’dan yüzde 21’e çıkarmış ve borç verme faaliyetinin yavaşladığını gözlemlemişti.

Fakat uzmanlara göre, bu kararda ekonomik baskılar da etkili olmuş olabilir. Rostec Başkanı Sergey Çemyozov, Severstal’ın sahibi Aleksey Mordaşov ve diğer sermayedarlar, faiz oranının yüksekliğinden duydukları rahatsızlığı açıkça dile getirmişlerdi. Bloomberg‘e göre, Başbakan Mihail Mişustin dahil bazı isimler, doğrudan Vladimir Putin’e şikâyette bulunmuştu.

Rusya’da faiz oranı tarihi seviyeye çıkabilir: Yüzde 25 gündemde

Putin, konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, Nabiullina’nın faiz oranı kararıyla ilgili kendisine önceden bilgi vermediğini ve kararın dengeli olacağını düşündüğünü ifade etti. Bu kararın ardından yatırım bankeri Yevgeniy Kogan, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, “Bu beklenmedik bir durumdu… Kimse böyle bir hamle beklemiyordu. Biz oranların artacağını ve yüzde 24’e kadar çıkacağını tahmin ediyorduk,” diyerek durumu değerlendirdi.

Merkez Bankası, enflasyonist baskıların azalmadığını kabul ediyor. Ekim-kasım döneminde yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 11,1 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yüzde 10,9’a yükselerek, iç talebin güçlü olduğunu ortaya koydu. 16 Aralık itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 9,5 seviyesindeydi. Fakat faiz oranlarının artırılmamasının nedenlerinden biri, borç verme faaliyetlerinin düzenleyicinin beklediğinden daha fazla yavaşlaması oldu.

Merkez Bankası, bu durumu “para politikasının sıkılığı, fiyat artışlarının ve yüksek iç talebin etkilerine rağmen enflasyonu düşürme sürecini destekliyor” şeklinde açıkladı. Fakat banka, enflasyonun “bir süre daha” yüksek kalabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kredi ve mevduat faiz oranları, Merkez Bankası’nın baz faiz oranından daha hızlı artış gösterdi. Bunun nedenleri arasında riskli borçlulara yönelik kısıtlamalar ve kriz döneminde bankalara tanınan bazı ayrıcalıkların kaldırılması bulunuyor.

Kasım ayında bireysel kredilerde büyüme durdu, kurumsal kredilerde ise önemli bir yavaşlama görüldü. Nabiullina, bu yavaşlamanın enflasyon üzerindeki etkisinin önümüzdeki aylarda daha belirgin hale geleceğini ifade etti.

Rusya Merkez Bankası’ndan rubledeki dalgalanmalara faizle müdahale

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kirillov suikastından sonra FSB’de üst düzey istifa

Yayınlanma

FSB Askeri Karşı İstihbarat Başkanı Nikolay Yuriyev, Korgeneral İgor Kirillov’un Moskova’daki patlamada hayatını kaybetmesinin ardından istifa etti.

Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) Askeri Karşı İstihbarat Dairesi Başkanı Nikolay Yuriyev, görevinden ayrıldı.

RBK gazetesinin haberine göre, Yuriyev’in istifası, kısa süre önce Moskova’da bir patlamada hayatını kaybeden Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma birliklerinin komutanı Korgeneral İgor Kirillov’un ölümüyle bağlantılı görünse de kaynaklar bu iddiayı yalanladı.

Kaynaklardan biri, Yuriyev’in istifasının emeklilik gerekçesiyle planlandığını ve bu karara ilişkin resmi kararnameye 16 Aralık’ta, Kirillov’un ölümünden bir gün önce imza atıldığını belirtti.

Aynı kaynak, Yuriyev’in görevden ayrılmasının yaz aylarında kararlaştırıldığını, yardımcılarının ise görevlerine devam ettiğini ifade etti.

Daire başkanının görevleri, geçici olarak yardımcılarından birine devredilirken, yeni bir başkanın henüz belirlenmediği vurgulandı.

Korgeneral İgor Kirillov ve yardımcısı İlya Polikarpov, 17 Aralık sabahı Moskova’da Ryazanskiy Prospekt’te meydana gelen bir patlamada yaşamlarını yitirdi. BBC ve The Wall Street Journal tarafından aktarılan bilgilere göre, patlama Ukrayna Güvenlik Teşkilatının (SBU) düzenlediği özel bir operasyonun parçasıydı.

Rusya Soruşturma Komitesi, olayı terör saldırısı ve cinayet olarak değerlendirerek soruşturma başlattı.

Olayın şüphelisinin Özbekistan vatandaşı olduğu ve kısa süre içinde gözaltına alındığı açıklandı.

Rus General İgor Kirillov’un ölümü

Okumaya Devam Et

RUSYA

G7, Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatı sıkılaştırmayı planlıyor

Yayınlanma

G7 ülkeleri, Rusya’ya yönelik petrol yaptırımlarını sıkılaştırmayı değerlendiriyor. Bloomberg‘in konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rus menşeli petrolün varil başına 60 dolar olan mevcut tavan fiyatının 40 dolara indirilmesi gündemde.

Bu adım, Rusya’nın enerji gelirlerini azaltmayı ve Ukrayna’daki savaşını finanse etme kapasitesini sınırlamayı hedefliyor.

Mevcut tavan fiyat uygulaması, varil başına 60 doların üzerindeki Rus petrolüne Batı sigortası sağlamıyor. Bu sınırı aşarak ticaret yapan şirketler ise ikincil yaptırımlarla karşı karşıya kalma riski taşıyor.

Tavan fiyatın 40 dolara düşürülmesi, Brent petrolünün mevcut fiyatının yüzde 45 altında ve Rusya’nın Ural petrolünün Karadeniz ve Baltık Denizi limanlarında satıldığı fiyatın üçte bir oranında daha düşük olacak.

G7 ülkeleri, tavan fiyat uygulamasını Aralık 2022’de yürürlüğe koymuştu. Ancak, bu uygulamanın Rusya’nın petrol gelirlerini ne ölçüde etkilediği konusunda farklı görüşler bulunuyor.

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) uzmanlarına göre, mevcut tavan fiyat, Rus petrol ihracatının sadece yüzde 20’sini kapsıyor. Petrolün yüzde 80’i ise yaklaşık 800 gemiden oluşan “gölge filo” tarafından taşınıyor. Bu durum, yaptırımların etkinliğini azaltıyor.

Daha sert yaptırımlar arasında denetimlerin artırılması da bulunuyor. Estonya Başbakanı Kristen Michal, sigortasız tankerlerin alıkonulması gibi önlemlerin düşünüldüğünü belirtti.

Brookings Enstitüsü’nden kıdemli araştırmacı Robin Brooks ise petrol fiyat tavanındaki radikal bir düşüşün Rusya’yı mali krize sürükleyebileceğini ifade etti. CREA uzmanları, 60 dolarlık tavan fiyatın 2024’ün başından bu yana Rusya ekonomisini 4 milyar avrodan mahrum bıraktığını ve 30 dolara düşürülmesinin aylık 2,4 milyar avro kayba yol açacağını hesaplıyor.

ABD, Rusya’nın petrol endüstrisine ‘İran tarzı’ yaptırımlar planlıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English