Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’nın en büyük brokerlerinden biri, yuan işlemlerini askıya aldı

Yayınlanma

Moskova Borsası, ABD yaptırımlarının ardından Rusya’nın döviz piyasasında fiilen mevcut olan son döviz birimi olan yuan alım satımında giderek artan sorunlar yaşıyor.

12 Ağustos günü, ülkenin en büyük brokerlerinden biri olan BCS World Investments, müşterilerin hesaplarından yuan çekme işlemlerinin artık askıya alındığını duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, aracı kurum hesaplarından Çin para biriminin çekilmesinin, iştiraki BCS Bank’ın hesapları da dahil olmak üzere tüm müşteriler için kapalı olduğu belirtildi.

Aynı zamanda 13 Ağustos’tan itibaren yuan cinsinden döviz hesaplarının yenilenmesi askıya alındı.

RBK gazetesinin aktardığına göre BCS, müşterilerine aracı kurum hesaplarından yuan satmaları ve bunları rubleye dönüştürmelerini teklif ediyor.

Rusya Merkez Bankası’na göre, Çin yuanı şu anda Rus döviz piyasasının cirosunun yüzde 99’undan fazlasını oluşturuyor.

Borsa 13 Haziran’da, ABD Hazine Bakanlığı’nın borsayı kilit takas yapıları olan Ulusal Takas Merkezi ve Ulusal Takas Deposu ile birlikte kara listeye almasının ertesi günü dolar ve avro alım satımını durdurmuştu.

Bloomberg‘e göre Merkez Bankası, yuan alım satımının da durdurulması gerekeceği bir senaryoya hazırlanıyor.

Ajansın kurumu yakın kaynağı, bu işlemlerin hala mümkün olduğu Çinli bankaların Moskova Borsası ile işbirliğini kademeli olarak azaltacağını iddia etti.

Rusya’nın en büyük bankalarından Sberbank, yuan alım satımını askıya alacak

RUSYA

Rusya, Sovyet döneminden bu yana ilk nükleer denemeye hazır olduğunu açıkladı

Yayınlanma

Novaya Zemlya test sahası sorumlusu Andrey Sinitsin, Rossiyskaya Gazeta‘ya verdiği mülakatta sahanın her an nükleer denemelere başlayabilecek durumda olduğunu belirtti.

Sinitsin, “Test sahası, tam kapsamlı test faaliyetlerine yeniden başlamak için tamamen hazır. Laboratuvarlar, test tesisleri ve personel eksiksiz olarak hazır durumda. Emir geldiği anda teste başlayabiliriz,” dedi.

Sinitsin’in açıklamasına göre, poligonda olası drone saldırılarına karşı düzenli tatbikatlar yapılıyor ve tesis, elektronik harp sistemleriyle donatılmış durumda.

Yetkili, “Her türlü tehdide karşı sürekli teyakkuzdayız. Bu, sabotaj ve keşif gruplarının adaya sızma girişimlerini de kapsıyor,” diye ekledi.

Geçtiğimiz cumartesi günü, Birleşik Rusya Partisi Duma milletvekili Andrey Kolesnik, dünyaya nükleer silahların oluşturduğu tehdidi hatırlatmak amacıyla, Rusya’nın test sahasında bir nükleer bomba patlatılmasını önerdi.

Kolesnik, “Bir test sahasında nükleer bir patlama yapmamız gerekiyor. Şu anda nükleer denemelere ilişkin bir moratoryumumuz var, ama belki de insanların bu meselenin nereye varabileceğini görmesi gerekir. Eğer moratoryumu kaldırırsak, belki insanlık bunu daha ciddiye alır,” ifadelerini kullandı.

Rusya’da nükleer silahların caydırıcılık amacıyla kullanılması fikri daha önce de dile getirilmişti. Ocak 2023’te, Askeri Bilimler Akademisi’nde kıdemli araştırmacı ve askeri analist olan Vladimir Prohvatilov, nükleer denemelerin yeniden başlatılmasının NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah tedarikini durdurmaya ve Kiev’i Kırım’ı geri alma girişimlerinden vazgeçirmeye zorlayabileceğini öne sürmüştü.

Rusya topraklarında gerçekleştirilen son nükleer deneme, Sovyet döneminde, Ekim 1990’da yine Novaya Zemlya’da yapılmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz şubat ayında Federal Meclis’te yaptığı konuşmada, ülkesinin nükleer denemelere yeniden başlayabileceğini söylemişti. Aynı zamanda, Moskova’nın Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’na (START) katılımını askıya aldığını da duyurmuştu. Putin, ABD’nin bu tür denemelere başlaması halinde, Rusya’nın da nükleer test yapmaya hazır olduğunu ifade ederek, “İlk biz başlatmayacağız, ama ABD test yaparsa biz de yaparız,” demişti.

Rus milletvekili Kolesnik: İnsanlara nükleer silahların yarattığı tehdidi hatırlatmamız lazım

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, Starlink benzeri bir proje geliştiriyor

Yayınlanma

2025-2030 yılları arasında Rusya, dünya çapında yüksek hızlı internet erişimi sağlamak amacıyla alçak yörüngeli uydulardan oluşan bir takımyıldız oluşturmayı planlıyor.

İzvestiya gazetesinin Rusya hükümetinin ‘İnternet Erişim Altyapısı’ federal projesi taslak metnine dayandırdığı haberine göre Starlink uydu sistemine benzer bir proje geliştirmenin maliyeti 445 milyar rubleyi bulabilir.

Bu proje için 116 milyar ruble ayrılacak. Projenin sorumluluğu Bureau 1440’a ait.

2030 yılına kadar 383 uzay aracının yörüngeye yerleştirilmesi hedefleniyor. Şirket, uygun koşullu kredi şeklinde yaklaşık 37,5 milyar ruble alacak.

Uyduları yörüngeye taşıyacak roketler için 61,2 milyar ruble, fırlatma işlemleri için ise 17,3 milyar rubleye yakın bir bütçe ayrılacak.

Ayrıca, bütçe dışı kaynaklardan 329 milyar rubleden fazla finansman sağlanması planlanıyor. Böylece projenin toplam tahmini maliyeti 445 milyar rubleyi buluyor.

Bureau 1440, projenin geliştirilmesinin planlanan takvime tamamen uygun ilerlediğini ve temel teknolojilerin yaygınlaştırılmaya hazır olduğunu belirtti.

Maliye Bakanlığı ise projenin hâlâ bakanlıklar arası onay aşamasında olduğunu ve kesin rakamlar konuşmak için henüz erken olduğunu ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şubat ayında Federal Meclis’te yaptığı konuşmada, önümüzdeki on yıl içinde uydu takımyıldızının oluşturulması için 116 milyar ruble tahsis edilmesi talimatını vermişti.

Putin’e göre, bu sayede Rusya’nın neredeyse tamamında yüksek hızlı internet erişimi sağlama hedefine ulaşılacak.

Geçtiğimiz mayıs ayında, 5G NTN standardına sahip ilk üç alçak yörünge iletişim uydusu abonelerle bağlantı kurmak üzere fırlatıldı.

NYT: Rusya ordusu, Starlink uydularını bozmayı başarıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Sınır Tanımayan Doktorlar, Rusya’daki faaliyetlerini durdurdu

Yayınlanma

Uluslararası kâr amacı gütmeyen kuruluş Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Rusya’daki çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.

Kuruluşun bu kararı, Rusya Adalet Bakanlığı’nın temmuz ayında MSF’yi yabancı sivil toplum kuruluşlarının şube ve temsilcilik kayıtlarından çıkarma kararına dayanıyor.

1992’den beri Rusya’da faaliyet gösteren MSF, bu süre zarfında Moskova, St. Petersburg, Kemerovo, Arhangelsk ve İvanovo oblastları ile Çeçenistan, İnguşetya ve Dağıstan’da çalışmalar yürüttü.

Son olarak Belgorod ve Rostov-na-Donu’nda Ukraynalı mültecilere destek veren kuruluş, 2022’den bu yana 52 binden fazla mülteciye insani yardım sağladı ve bunların 15.400’üne ücretsiz tıbbi ve psikiyatrik bakım sundu.

MSF’nin Rusya’daki programlarından sorumlu Operasyon Müdürü Norman Sitali, “Ülkedeki programlarımızı sonlandırmak zorunda kaldığımız için son derece üzgünüz, zira tıbbi ve insani yardıma ihtiyaç duyan pek çok insan artık bizim desteğimizden mahrum kalacak. MSF olarak, mümkün olduğunda Rusya’daki çalışmalarımıza devam etmek istiyoruz,” dedi.

Kâr amacı gütmeyen Medesan Son Frontier (Hollanda) Derneği’nin Rusya’daki şubesinin kaydı 23 Temmuz’da iptal edilmişti.

Ülkedeki bir sivil toplum kuruluşu şubesinin faaliyet gösterebilmesi için ‘Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar Hakkındaki’ federal yasa gereği kayıt yaptırması gerekiyor.

Kayıt, kuruluşun tüzüğüne uymaması, mevzuatın ihlal edilmesi, yanlış bilgi sunulması gibi nedenlerle iptal edilebiliyor. Kayıt iptal edildiğinde, kuruluş ülkedeki çalışmalarını durdurmak zorunda kalıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English