Endonezya salı günü BRICS’e resmi katılımını memnuniyetle karşılayarak, üyeliğini Küresel Güney ile ortaklıklarını güçlendirmek ve seslerini yükseltmek için kullanacağını söyledi.
Hükümetin açıklaması, bu yıl BRICS dönem başkanlığını yürüten Brezilya’nın pazartesi günü Endonezya’nın gelişmekte olan ekonomilerden oluşan gruba 11. tam üye olarak resmen katıldığını duyurmasının ardından geldi.
Endonezya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada BRICS üyeliğinin diğer gelişmekte olan ülkelerle işbirliğini artırmak için “stratejik bir yol” olduğu belirtildi.
Açıklamada, “Endonezya BRICS’in Güney-Güney işbirliğini teşvik etmek ve gelişmekte olan ülkelerin seslerinin ve isteklerinin duyulmasını ve küresel karar alma süreçlerine yansıtılmasını sağlamak için değerli bir platform sağladığına inanmaktadır” denildi.
Blok 2009 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından oluşturuldu ve Güney Afrika ertesi yıl katıldı. Daha yeni üyeler ise Mısır, Etiyopya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dır. Blok, küresel kurumlardaki Batı etkisine karşı bir denge unsuru oluşturma arzusuyla son yıllarda önemli bir siyasi güç haline geldi.
Cakarta’nın üyeliğe kabulü, Prabowo Subianto’nun Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisinin yeni lideri olarak göreve gelmesinden kısa bir süre sonra, Ekim ayı sonunda Rusya’da düzenlenen BRICS zirvesinde hükümetin BRICS’e katılma arzusunu dile getirmesinden üç aydan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Endonezya Devlet Başkanı, Küresel Güney’de öncü bir rol oynamak da dahil olmak üzere küresel diplomaside daha proaktif olma arzusunu ortaya koydu.
Malezya ve Tayland da BRICS’e katılma planlarını açıkladılar. Bu ülkeler, ABD-Çin gerginliği de dahil olmak üzere artan jeopolitik belirsizlikleri yönetmeye çalıştıkları için şu anda “ortak ülkeler” konumundalar. Bloğa katılmanın cazibesi Vietnam’ın da dikkatini çekmiş durumda.
Brezilya hükümeti BRICS üyesi ülkelerin Endonezya’nın katılımını oybirliğiyle onayladığını açıkladı.
Açıklamada, “Endonezya, grubun diğer üyeleriyle küresel yönetişim kurumlarının reformuna yönelik desteği paylaşmakta ve Küresel Güney’de işbirliğinin derinleşmesine olumlu katkıda bulunmaktadır” denildi.
Endonezya’nın Brawijaya Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler uzmanı Aswin Ariyanto Azis, Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, Cakarta’nın BRICS üyeliğinden, yeşil enerji ve gıda güvenliği gibi sektörler için bloğun Yeni Kalkınma Bankası tarafından sağlanan alternatif bir finansman kaynağından yararlanarak doğrudan faydalanabileceğini söyledi.
Cakarta merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde araştırmacı olan Muhammad Waffaa Kharisma, Endonezya’nın BRICS’e girişinin Prabowo’nun küresel güç rekabetlerini yönetme yolu olduğunu ifade etti.
Kharisma, “Endonezya’yı her iki taraftan da fırsatlar elde etmek ve bunları değerlendirmek için mümkün olan en iyi şekilde konumlandırmaya çalışıyor” dedi.
Endonezya’nın Padjadjaran Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler alanında doçent olan Teuku Rezasyah, bu adımın Prabowo’nun Endonezya’yı “Güneydoğu Asya’nın doğal lideri rolünün … ötesinde” büyütme “hevesini” yansıttığını söyledi.