Sol Parti’den (Die Linke) ayrıldıktan sonra kendi partisi Sahra Wagenknecht İttifakını (BSW) kuran Sahra Wagenknecht, Şansölye Olaf Scholz’un göç politikasına sert eleştiriler yöneltti.
Şansölye, eyalet başbakanlarıyla yapılacak zirveden önce muhalefetten tepki görüyor. Wagenknecht, toplantıdan net sinyaller alınmasını istiyor. noz’a konuşan Wagenknecht, “Şansölye, mülteci politikasında tam olarak başarısız. Almanya’nın kırılma noktası çoktan aşıldı,” dedi.
Geçen yıl Federal Göç ve Mülteciler Dairesinin (BAMF) iltica kararlarının sadece birine koruma statüsü verildiğine dikkat çeken Wagenknecht, “Federal ve eyalet hükümetlerinin asgari hedefi, her iki kişiden birinin korunma hakkı yoksa, mülteci sayısını hızla yarıya indirmek olmalıdır,” dedi.
BSW liderine göre bunu başarmak için, Almanya’ya gelme teşviklerinin büyük ölçüde azaltılması gerekecek. Wagenknecht bu konuda Danimarka’yı rol model olarak gösterdi.
Federal Meclis üyelerinin talebi üzerine Federal İçişleri Bakanlığı daha önce BAMF’in geçen yıl 261.601 sığınma başvurusunu karara bağladığını duyurmuştu. Bunlardan 126.324 vakada göçmenlere koruma statüsü verilmedi. Wagenknecht, “Koruma statüsü almazsanız, herhangi bir sosyal yardım bekleyemezsiniz,” dedi.
Başbakanların ve Federal Şansölyenin toplantılarında dünyaya bir mesaj göndermesi gerektiğini savunan Wagenknecht, “Yolunuza devam etmeyin! Bunu başarmak için, korunmaya muhtaç olsun ya da olmasın, bir şekilde Almanya’ya gelen hemen herkesin kalabileceği ve sosyal yardım alabileceği gerçeğine bir son vermeliyiz,” ifadelerini kullandı.
Yine noz’a konuşan Alman Kırsal Bölgeler Birliği Başkanı Reinhard Sager, eyalet başkanlarının Şansölye ile yaptığı son toplantıdan bu yana sahadaki durumun pek değişmediğini söyledi. Sager, “Birçok yerde ilçeler hâlâ kırılma noktasında çalışıyor. Ayrıca, bazen halk arasında büyük kabul sorunları yaşanıyor,” dedi ve kreşlerde ve okullarda da durumun çok zorlu olmaya devam ettiğini ileri sürdü.
Alman Kasabalar ve Belediyeler Birliği Genel Müdürü André Berghegger de ‘kırılma noktasının çoktan aşıldığını’, mülteci kabulü konusunda bir mühlet olması gerektiğini savundu.
Şansölye ve eyalet liderlerinden ‘uyum’ açıklaması
Öte yandan Scholz ile eyalet liderlerinin toplantısının sonuçları açıklandı.
Federal Şansölye, Bakanlar Göç Konferansı’nın ardından Hessen Başbakanı Boris Rhein (CDU) ve Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil (SPD) ile birlikte sonuçları sundu.
Yüksek sayıda sığınmacının baskısı altında, federal ve eyalet hükümetleri, uzun ve zorlu bir anlaşmazlığın ardından kasım ayında Almanya’ya mülteci göçünü azaltacak önlemler üzerinde anlaşmışlardı.
Perşembe günü de hükümet başkanları durum değerlendirmesi yapmak için tekrar bir araya geldi. Genel olarak, Almanya’nın göç politikası açısından doğru yolda olduğuna inanıyorlar, fakat sığınmacı sayısında hızlı bir düşüş beklemiyorlar.
Federal Şansölye, son aylarda köklü değişikliklerin başlatıldığını vurguladı ve ‘düzensiz göçün’ sınırlandırılması söz konusu olduğunda, ‘arkamıza yaslanıp rahatlamamamız’ gerektiğini söyledi.
Kasım ayında kabul edilen önlemlerin uygulanmasının artık önemli olduğunu vurgulayan Scholz, toplantıda da bunun pekiştirildiğini söyledi.
Her ne kadar CDU/CSU’lu Bakanlar, Konferans öncesinde göç durumunu sorunlu olarak nitelendirmiş olsalar da, Bakanlar Konferansı Başkanı, Hessen Eyalet Başbakanı Boris Rhein (CDU) istişarelerden memnun kaldı.
Rhein, göç politikasının ‘inanılmaz derecede karmaşık bir konu’ olduğunu ve örneğin sığınmacılar için bir ödeme kartının getirilmesiyle büyük ilerleme kaydedilmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi. Eyalet lideri kartın bu yaz gibi erken bir tarihte ülke çapında tanıtılmasını umuyor.
Rhein’e göre federal ve eyalet hükümetleri ortak bir yol haritasına sahip olduklarını ve harekete geçebileceklerini gösterdiler; şimdi mesele ‘tüm bunları tutarlı bir şekilde uygulamak’ meselesi.
Rhein, “Birlikte bu kadar çok şey yapabileceğimizi, konuya bu kadar hız kazandıracağımızı hayal bile edemezdim,” dedi ve örnek olarak, Gürcistan ve Moldova’nın ‘güvenli menşe ülkeler’ olarak sınıflandırılmasını gösterdi.
CDU lideri, partideki arkadaşlarının sığınmacılar için bir üst sınır konusunda başlattığı tartışmayı da meşru bulduğunu sözlerine ekledi. Fakat Bakanlar Konferansı’nda ‘üst sınır’a ilişkin herhangi bir karar alınmadı.
Başbakanların bir sonraki toplantısının 20 Haziran’da yapılması planlanıyor. O zaman Federal Hükümet, üçüncü ülkelerdeki iltica prosedürlerini incelerken elde edilenleri sunacak. Federal İçişleri Bakanlığı, bu tür işlemlerin AB dışında yasal ve pratik olarak mümkün olup olmayacağı konusunda hukukçular ve uzmanlarla görüşüyor.