Bizi Takip Edin

Diplomasi

Xi’den Biden’a: Bu ‘riskten arındırma’ değil, risk yaratmadır

Yayınlanma

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping salı günü TikTok mülkiyeti, Güney Çin Denizi’ndeki gerilimler ve Çin’e yönelik Amerikan yaptırımlarının risk azaltma veya ayrıştırma anlamına gelip gelmediği gibi bir dizi konuda yaklaşık iki saat görüştü.

İki lider Temmuz 2022’den bu yana ilk kez telefonla görüştü. O tarihten bu yana Kasım 2022’de Bali’de ve Kasım 2023’te Kaliforniya’da olmak üzere iki kez yüz yüze görüşme gerçekleştirdiler.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu karmaşık ve çoğu zaman gergin olan ikili ilişkiyi etkin bir şekilde yönetmek için liderler düzeyinde düzenli iletişimin yerini hiçbir şeyin tutamayacağına inanıyoruz. Her iki başkan da gerektiğinde telefonu açıp konuşma konusunda mutabık kaldılar” dedi.

Kirby, yaklaşık bir saat 45 dakika süren görüşmede sosyal medya uygulaması TikTok’un da ele alındığını kabul etti. Biden “TikTok’un sahipliğiyle ilgili endişelerimizi yineledi” dedi.

Temsilciler Meclisi’nden geçen ancak Senato’da bekleyen bir yasa tasarısı TikTok’un Çinli ana şirket ByteDance ile bağlarını kesmesini ya da ABD’de faaliyet göstermesinin yasaklanmasını amaçlıyor.

Kirby, Biden’ın Başkan Xi’ye “bunun uygulamanın yasaklanmasıyla ilgili olmadığını, daha ziyade ulusal güvenlik çıkarlarının ve Amerikan halkının veri güvenliğinin korunabilmesi için elden çıkarmaya olan ilgimizi açıkça belirttiğini” söyledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden’ın Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın yanı sıra Güney Çin Denizi’nde hukukun üstünlüğü ve seyrüsefer serbestisinin korunmasının önemini vurguladığı belirtildi.

Çin’den yapılan açıklamada Xi’nin Tayvan sorununa “Çin-ABD ilişkilerinde aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgi” olarak atıfta bulunduğu kaydedildi.

Xi’nin ayrıca “Çin’in Hong Kong ile ilgili konular, insan hakları, Güney Çin Denizi ve diğer konulardaki tutumunu” da ifade ettiği belirtildi.

Görüşmede Biden Xi’ye, ABD’nin gelişmiş ABD teknolojilerinin Amerika’nın ulusal güvenliğini baltalamak için kullanılmasını önlemek için harekete geçmeye devam edeceğini, ancak Washington’un stratejisinin “ayrıştırma” değil “riskten arındırma” olduğunu söyledi.

Çin devlet haber ajansı Xinhua’nın haberine göre Xi bu görüşe karşı çıktı. Xi, “ABD tarafı Çin’in ticaret ve teknoloji gelişimini bastırmak için bir dizi önlem aldı ve yaptırım listelerine giderek daha fazla Çinli kuruluş ekliyor,” dedi. Xi, “Bu ‘riskten arındırma’ değil, risk yaratmadır” dedi.

Xinhua’nın haberine göre Xi, “Eğer ABD tarafı karşılıklı fayda sağlayacak bir işbirliği arayışına girmeye ve Çin’in kalkınmasının getirilerini paylaşmaya istekliyse, Çin’in kapısını her zaman açık bulacaktır; ancak Çin’in yüksek teknoloji gelişimini engellemekte ve Çin’i meşru kalkınma hakkından mahrum bırakmakta kararlıysa, Çin arkasına yaslanıp izlemeyecektir” dedi.

Xinhua’ya göre Xi, ikili ilişkilerin “istikrar kazanmaya başlamasını” memnuniyetle karşıladı. Ancak “ilişkideki olumsuz faktörlerin de arttığını” ve bunun her iki tarafın da dikkatini gerektirdiğini sözlerine ekledi.

Xi, “stratejik algının” ilişki için temel olduğunu, “tıpkı bir gömleğin doğru konulması gereken ilk düğmesi gibi” olduğunu söyledi.

Biden Xi’ye Hazine Bakanı Janet Yellen’in önümüzdeki günlerde Çin’i ziyaret edeceğini, ardından da Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın üst düzey diplomasiyi sürdürmek amacıyla önümüzdeki haftalarda Çin’i ziyaret edeceğini söyledi.

Üçlü zirve öncesi

Görüşme, Biden’ın Japonya Başbakanı Fumio Kishida’yı Washington’a resmi bir ziyaret için ağırlamasından bir hafta önce gerçekleşti. İkiliye daha sonra ilk ABD-Japonya-Filipinler üçlü zirvesi için Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. da katılacak.

Tayvan’ın her iki yakasında yer alan Japonya ve Filipinler, bir Tayvan krizi durumunda ABD için tartışmasız en kritik konumlarda bulunuyor.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi Nikkei Asia’ya yaptığı açıklamada Biden-Xi görüşmesinin önümüzdeki hafta yapılacak ikili ve üçlü zirvelerle bağlantılı olmadığını söyledi. Yetkili, “Zamanlama bu şekilde denk geldi; Xi ve Biden düzenli olarak telefonla temas kurmayı kararlaştırdılar ve ilk görüşme de şimdi gerçekleşti” dedi.

Ancak Biden’ın muhtemelen üçlü zirve sırasında Xi hakkındaki gözlemlerini müttefikleriyle paylaşacağı düşünülüyor.

Diplomasi

AB, Trump’a karşı 100 milyar avroluk misilleme hazırlığında

Yayınlanma

AB, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerine karşı yanıt hazırlığında.

Euractiv’e konuşan üç kaynağa göre, Avrupa Komisyonu, Trump’ın AB ihracatına uyguladığı kapsamlı gümrük vergilerine yanıt olarak, ABD mallarını hedef alan yeni karşı önlemler hazırlıyor. Bu misillemenin 100 milyar avro civarında olacağı hesaplanıyor.

Yeni paket, hemen uygulamaya konulmak yerine, gergin transatlantik ilişkilerde AB’ye daha fazla koz sağlamak amacıyla tasarlanıyor. Trump’ın AB ve diğer ticaret ortaklarına gümrük vergileri uygulaması sonrasında, her iki taraf da ticaret savaşının tırmanmasını önlemek için görüşmelerini sürdürüyor.

Geçen hafta, üst düzey ticaret yetkilisi Sabine Weyand ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in sağ kolu Björn Seibert, AB ülkelerinin büyükelçilerine, ABD’ye çeşitli sektörlerde daha fazla AB yatırımı yapma planları hakkında bilgi verirken, bazı Amerikan sektörlerini 100 milyar avronun biraz altında gümrük vergileriyle tehdit etti.

100 milyar avroluk rakam ilk olarak Bloomberg tarafından açıklandı.

Diplomatlar, çarşamba günü Komisyon’dan daha fazla ayrıntı duymayı umuyorlar. Bu ayrıntılar arasında, AB’nin Beyaz Saray’a sunabileceği tavizler, daha fazla Amerikan gazı, soya fasulyesi ve silah satın almaktan Çin’e karşı potansiyel bir ittifaka kadar uzanıyor.

Konuya yakın bir kaynak, 100 milyar avroluk paketin, Trump’ı AB mallarına %20’lik gümrük vergisini yeniden uygulamamaya ikna etmek için devam eden çabaların başarısız olması durumunda kullanılmak üzere tasarlandığını söyledi.

Weyand, bu hafta Washington’da teknik görüşmelerde bulunuyor. Trump, %20’lik gümrük vergilerini temmuz ayına kadar askıya aldı.

Trump, AB’nin çelik, alüminyum ve otomobillerine gümrük vergileri ve tüm mallara %10’luk genel vergi getirmişti. Bu vergilerin tümü halen yürürlükte.

AB, ABD başkanının çelik ve alüminyuma uyguladığı %25’lik gümrük vergilerine yanıt olarak, ABD ekonomisine 21 milyar avroluk gümrük vergisi uygulayacağı tehdidini açıkça dile getirmişti.

Trump ayrıca ilaç, kereste, yarı iletkenler ve yabancı yapım filmlere ek gümrük vergileri uygulamakla tehdit etti. Bu vergilerin tümü AB’yi daha da etkileyebilir.

AB Ticaret Komiseri Maroš Šefčovič salı günü Avrupa Parlamentosu milletvekillerine yaptığı açıklamada, Trump’ın önlemlerinin AB’nin ABD’ye ihracatının %97’sini etkileyerek 549 milyar avro değerinde malı vuracağını söyledi.

Šefčovič, “Bu durum kabul edilemez ve hareketsiz kalmayı göze alamayız,” dedi.

Okumaya Devam Et

Diplomasi

İngiltere ve Hindistan serbest ticaret anlaşması imzaladı

Yayınlanma

İngiltere ve Hindistan salı günü, “dönüm noktası” niteliğinde bir serbest ticaret anlaşması imzaladı.

Londra “dönüm noktası” diye nitelendirdiği anlaşmanın uzun vadede İngiliz ekonomisine 4,8 milyar sterlinlik bir katkı sağlayacağını iddia ediyor.

Anlaşma, Hindistan’ın viski ve otomobil ihracatına uyguladığı gümrük vergilerinde büyük indirimler içeriyor.

Üç yıldır süren müzakereler, Donald Trump’ın geçen ay ABD’nin küresel gümrük vergilerini uygulamaya koymasının ardından hızlandı. Londra ve Yeni Delhi, özellikle Brexit’ten sonra daha yakın ticari bağlar kurmak için istekliydi.

Başbakan Narendra Modi, İngiliz mevkidaşı Keir Starmer ile yaptığı görüşmenin ardından X’te yaptığı açıklamada, “Hindistan ve İngiltere, tarihi bir dönüm noktasında, iddialı ve karşılıklı yarar sağlayan bir Serbest Ticaret Anlaşmasını başarıyla sonuçlandırdı,” diye yazdı.

Modi, anlaşmanın “her iki ekonomide ticaret, yatırım, büyüme, istihdam yaratma ve inovasyonu hızlandıracağını” ve Starmer’ın yakında Hindistan’ı ziyaret edeceğini de sözlerine ekledi.

İngiliz bakanlar, Hindistan ile yapılan ticaret anlaşmasının, önümüzdeki günlerde Trump ile bir anlaşmanın imzalanmasının öncüsü olmasını umuyorlar.

İngiltere, viski, cin ve otomobiller dahil olmak üzere Hindistan’a yapılan ihracatta daha düşük gümrük vergileri elde ederken, Yeni Delhi, profesyonel işçilerinin IT sektöründe iş bulmasına yardımcı olacak daha iyi koşullar ve tekstil gümrük vergilerinin düşürülmesini istedi.

Starmer, anlaşmanın “ticaret ve ekonomi için yeni bir döneme” yanıt olduğunu ve geçen hafta yerel seçimlerde darbe alan hükümetinin İngiliz halkına sözünü tuttuğunun bir işareti olduğunu söyledi.

Başbakan, “Bugün, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Hindistan ile ekonomiyi büyütecek ve İngiliz halkına ve iş dünyasına fayda sağlayacak tarihi bir anlaşma imzaladık,” dedi.

Viski ve cin üzerindeki gümrük vergileri yüzde 150’den yüzde 75’e indirilecek ve anlaşmanın onuncu yılında yüzde 40’a düşecek.

Otomobil gümrük vergileri, kota uygulamasına tabi olarak yüzde 100’ün üzerindeyken yüzde 10’a düşecek. Londra, Hindistan ürünlerine uygulanan İngiliz gümrük vergilerindeki indirimlerin, İngiliz tüketicilere giyim, ayakkabı ve karides gibi gıda ürünlerinde “daha ucuz fiyatlar ve daha fazla seçenek” sunacağını belirtti.

Londra, 2022 ticaretine göre, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Hindistan’ın yıllık 400 milyon sterlinin üzerinde gümrük vergisini kaldıracağını ve bu rakamın 10 yıl sonra yaklaşık 900 milyon sterline çıkacağını açıkladı.

Anlaşmanın uzun vadede ikili ticareti 25,5 milyar sterlin, Birleşik Krallık’ın GSYİH’sini ise 4,8 milyar sterlin artıracağını beklediklerini de ekledi.

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Rusya ile Ukrayna arasında BAE arabuluculuğuyla esir takası

Yayınlanma

Rusya ve Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri’nin arabuluculuğuyla 205’e 205 formülü üzerinden esir takası gerçekleştirdi. Bu, yıl başından bu yana yapılan beşinci esir takası oldu. Takas edilen Rus askerleri Belarus üzerinden Rusya’ya nakledilecek.

Rusya ve Ukrayna, 205’e 205 formülü üzerinden geniş çaplı bir esir takası gerçekleştirdi. Bu, yılın başından bu yana yapılan beşinci esir takası oldu.

Rusya, 205 Rus askerini geri alırken, Kiev’e de aynı sayıda asker teslim edildi. Rusya parlamentosunun askeri operasyonlarla ilgili koordinasyon grubunun temsilcisi ve Duma milletvekili Şamsail Saraliyev, RBK gazetesine yaptığı açıklamada bu bilgiyi doğruladı. Rusya Savunma Bakanlığı da takası duyurdu.

Savunma Bakanlığı, takasın Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) arabuluculuğuyla gerçekleştiğini belirtti.

Takas edilen Rus askerleri hâlen Belarus topraklarında bulunuyor ve yakın zamanda Rusya’ya nakledilecekler.

Son esir takası 19 Nisan’da yapılmıştı. O takasta Rusya’ya 246 asker dönerken, Ukrayna’ya da aynı sayıda asker teslim edilmişti.

BAE, bu takası savaşın başlangıcından bu yana yapılan en büyük takas olarak nitelendirmişti.

Aynı takasta taraflar yaralı askerleri de karşılıklı olarak teslim etmişti: Ukrayna 31, Rusya ise 15 yaralı asker almıştı.

Bir gün önce ise Moskova ve Kiev, hayatını kaybeden askerlerin naaşlarını karşılıklı olarak teslim etmişti. Ukrayna 909, Rusya ise 41 naaş almıştı.

19 Mart’ta Rusya ve Ukrayna, 175’e 175 formülü üzerinden esir takası yapmıştı.

Bu takas, 18 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD’li mevkidaşı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde duyurulmuştu.

5 Şubat’ta taraflar karşılıklı olarak 150’şer esir teslim etmişti. 15 Ocak’ta ise 25’e 25 formülü üzerinden bir takas gerçekleştirilmişti.

Kremlin’e göre 1 Mayıs’ta Putin, BAE lideri Muhammed Bin Zayid el-Nahyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Emirliklerin Rusya ve Ukrayna arasında tutulan kişilerin takaslarının düzenlenmesinde sağladığı yardımı takdirle karşıladığını” belirtmişti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English