Fosil yakıt şirketleri, veri merkezlerini beslemek ve ‘yapay zeka devrimi’ne güç sağlamak için elektrik talebindeki artışın doğalgaz için bir ‘altın çağ’ başlatacağını ileri sürüyor.
Financial Times’ta (FT) yer alan habere göre yöneticiler, yapay zekanın artan enerji ihtiyacının, yenilenebilir enerji ve bataryaların sağlayabileceğinin çok ötesine geçeceğini ve devletler kullanımlarını azaltma sözü verse bile fosil yakıt kaynaklarını daha önemli hale getireceğini savunuyor.
ABD’nin en büyük gaz üreticisi EQT’nin CEO’su Toby Rice, yaklaşan yapay zeka patlamasıyla ilgili olarak, “Bu iş gaz olmadan yapılamayacak,” dedi. Rice, teknoloji sektörünün kaya gazı üreticileri için, son yıllarda hızla yükselen ve sondajcılara ürünleri için yeni müşteriler sunan ABD’nin sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) endüstrisine benzer bir patlama sunacağını söyledi.
Rice, “LNG ile gerçekten harika bir gelişmekte olan pazarımız var. Ancak insanların aynı derecede heyecan duydukları yeni bir pazar daha var ki o da elektrik talebi,” diyor.
Doğalgaz, Büyük Teknoloji’nin yapay zeka hamlesi için vazgeçilmez
ABD hükümeti, elektrik şebekesini hızla karbonsuzlaştırmak amacıyla temiz enerji geliştiricilerine kapsamlı teşvikler sundu. Fakat fosil yakıt yöneticileri, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerjiye aç veri merkezleri için tek başına güvenilir tedarikçiler olamayacağını savunuyor.
Yeşil ve fosil yakıt enerji varlıklarına sahip büyük bir özel yatırımcı olan Energy Capital Partners (ECP), gaz yakıtlı üretimin genişletilmesinin veri merkezlerine yenilenebilir kaynakların desteklenmesinde kritik öneme sahip olacağını söylüyor.
ECP’nin kurucusu ve ortağı Doug Kimmelman, “Gaz, büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka patlamasına güç sağlamak için ihtiyaç duyduğu 7/24 güvenilir enerji türünü sağlayabilen tek uygun maliyetli enerji üretimidir,” iddiasında bulunuyor.
Boru hattı grubu Enbridge’in başkan yardımcısı Colin Gruending de bunun gaz tüketimi için ‘iyiye işaret’ olduğunu söylüyor ve “Aralıklı yenilenebilir enerji kaynakları bunu kesmeyecek,” diyor.
Veri merkezleri enerji açlığını artırıyor
Bulut depolama tesisleri, kripto madenciliği ve yapay zeka şebekeleri zorladıkça, veri merkezlerinin enerji ihtiyaçları da artacak. Sadece Microsoft bile dünya çapında her üç günde bir yeni bir veri merkezi açıyor.
S&P Global Commodity Insights’a göre, bu enerji tüketen operasyonlar 2035’e kadar 480 terawatt saatten fazla elektrik ya da ABD’nin toplam elektrik talebinin neredeyse onda birini tüketecek.
Uluslararası Enerji Ajansı, veri merkezlerinden gelen elektrik talebinin küresel olarak 2026 yılına kadar 1.000 TWh’ye ulaşabileceğini tahmin ediyor. Bu rakam 2022 seviyelerinin iki katı ve Almanya’nın toplam elektrik talebine eşdeğer bir artış.
Virginia’nın hızla büyüyen veri merkezi sektörüne tedarik sağlayan Dominion Energy, yakın tarihli bir stratejik planda, sıfır karbonlu enerji sürekli güç sağlayana kadar doğalgaz ünitelerinin ‘en uygun fiyatlı ve güvenilir’ seçenek olacağını söyledi.
Gaz yakıtlı üretim, ABD elektrik talebinin yüzde 40’ından fazlasını, diğer yakıtlardan çok daha fazlasını oluşturuyor ve ucuz şeyl kaynakları, son on yılda daha kirli olan kömürün üretimdeki payını ortadan kaldırdı. Federal tahminlere göre 2024 ve 2025 yıllarında talebi karşılamak üzere 20 doğalgazla çalışan enerji santralinin daha devreye girmesi bekleniyor.
Üreticilerin Big Tech’in (Büyük Teknoloji şirketleri) enerji ihtiyacından faydalanma planı, Google ve Microsoft gibi şirketlerin önümüzdeki yıllarda faaliyetlerini yalnızca sertifikalı yeşil elektrikle yürütmek gibi iddialı hedefler belirledikleri bir döneme denk geliyor.