Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Zelenskiy’in olası ziyareti Ermenistan muhalefetinden tepki aldı

Yayınlanma

Eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın liderlik ettiği Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi (ECP) başkan yardımcısı Armen Aşotyan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in Erivan’da hoş karşılanacak bir konuk olmayacağını belirtti.

Zelenskiy’in önümüzdeki haftalarda Erivan’a resmi ziyarette bulunacağı haberi, Ermenistan muhalefetinden yoğun tepki aldı.

Daha önce Erivan Tıp Üniversitesi’nde büyük çaplı zimmete para geçirme suçundan hapis cezasını çeken Aşotyan, yaptığı açıklamada, “Zelenskiy, kardeş Ukrayna halkının Ermenistan’daki en hoş karşılanan temsilcisi değil,” ifadelerini kullandı.

Partinin parlamentodaki grubundan bir milletvekili olan Artur Kaçatryan da kararı eleştirerek söz konusu ziyaretin ‘risk ve tehditlerden başka bir şey getirmeyeceğini’ belirtti.

Milletvekili, Ukrayna Devlet Başkanı’na ‘kendi ülkesinin sorunlarıyla’ ilgilenmesini tavsiye etti.

Daha önce Erivan merkezli Factor.am portalı, kaynaklarına dayanarak Zelenskiy’in mart ayında Ermenistan’ın başkenti ziyaret edeceğini bildirmişti.

Başbakan Nikol Paşinyan’ın partisi ise söz konusu bilgiyi yalanlamamıştı.

Ermenistan, KGAÖ üyeliğini askıya aldı

DİPLOMASİ

Kremlin: Putin ile Erdoğan’ın ŞİÖ marjında bir araya gelmesi karşılıklı bir girişim

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ve Türkiye liderleri Vladimir Putin ile Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde bir araya gelmelerinin karşılıklı bir girişim olduğunu, heyetler arası formatta planlandığını, ancak ikili bir görüşme de olabileceğini duyurdu.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Peskov, yaptığı açıklamada “Bu [toplantı] karşılıklı bir girişimdi. Şimdiye kadar heyetlerle birlikte planlandı. Ancak genelde devlet başkanları görüşmeyi bire bire taşımaya karar verirler,” ifadesini kullandı.

Ayrıca Peskov, Putin’in olası Türkiye ziyaretinin bugünkü görüşmede ele alınabileceğini ve bu amaçla iki liderin programlarının koordine edildiğini de sözlerine ekledi.

Sözcü, genel olarak iki ülke arasında hala çözülmemiş meseleler olduğunu ancak ‘bunları çözme yönünde siyasi iradenin mevcut olduğunu’ dile getirdi.

Putin, ŞİÖ zirvesine katılacağı ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran’ın geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Muhbir’de de aralarında bulunduğu bir dizi ikili görüşme gerçekleştireceği Kazakistan’a bugün ulaştı.

Putin, ŞİÖ zirvesinde Erdoğan ile görüşecek

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD ve Fransa’dan “Mavi Hat” diplomasisi

Yayınlanma

İsrail ile Lübnan arasında arabulucu konumundaki ABD Başkanı Joe Biden’ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un özel Lübnan elçisi Jean-Yves Le Drian, Hizbullah-İsrail çatışmasını görüşmek üzere Paris’te bir araya gelecek.

Hochstein geçen ay Mavi Hat’taki gerginliği düşürme çabalarının bir parçası olarak İsrail ve Lübnan’ı ziyaret etmişti. Hochstein Beyrut’ta yaptığı açıklamada İsrail ve Hizbullah arasında diplomatik bir çözümün “ulaşılabilir ve acil” olduğunu söylemişti.

Hochstein gerginliğe çözüm olarak 2006’da İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşı sona erdiren ve Hizbullah’ın Litani Nehri’nin güneyinde İsrail sınırı boyunca konuşlanmamasını şart koşan 1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının bazı değişiklikler yapılmış bir versiyonunu canlandırmayı ve hayata geçirmeyi öneriyor.

Hochstein şimdi, Hizbullah güçlerini sınırın yaklaşık 7 kilometre kuzeyine, Litani Nehri sınırına taşıyacak bir ateşkes anlaşmasına arabuluculuk yapmaya çalışıyor.

İsrail’in Lübnan’a yönelik hava saldırılarına son vermesi karşılığında Lübnan Ordusu’ndan birkaç bin asker bölgeye konuşlandırılmasını öngören ateşkes anlaşmasına göre Mavi Hat olarak adlandırılan tartışmalı sınır noktaları üzerinde görüşmelere başlayacak.

Ancak Hizbullah Gazze’de silahlar susmadan saldırılarını sora erdirmeyeceğini defalarca deklare etti.

İsrail’den Lübnan’a saldırı tatbikatı

Gazze’de savaşın yoğunluğunu düşürmeye çalışan İsrail ordusu da birliklerini kuzeye yığma planları yapıyor. Bu kapsamda ordu kuzeydeki Hermon ve Dov Dağları’nda faaliyet göstermek üzere kurdukları 810. Dağ Tugayı’nın Lübnan saldırısını simüle eden ilk tatbikatını yaptığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, tatbikatın, “Lübnan’ın yoğun bitki örtüsüne sahip alanlarda ve meskûn mahaldeki çatışmalar da dahil olmak üzere saldırı senaryolarını” içerdiği belirtildi.

Macron ve Netanyahu görüştü

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Hizbullah gerilimini ele aldı.

Fransa’nın Tel Aviv Büyükelçiliğinin X hesabından yapılan açıklamaya göre, Macron, Mavi Hat üzerinde İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilimin artmasından duyduğu ciddi endişeyi dile getirdi. Bölgede Lübnan ve İsrail’in çıkarları aleyhine işleyecek bir gerginliğin tırmanışının engellenmesi gerektiğine işaret eden Macron, böyle bir durumun bölge istikrarı için de son derece tehlikeli bir gelişme olacağını kaydetti.

Macron, tüm tarafların diplomatik çözüme doğru hızla ilerlemesi gerektiğinin altını çizerek, azami itidalin önemini vurguladı.

Fransa’nın diplomatik çözüm üzerinde çalışmaya hazır olduğunu söyleyen Macron, İsrail’in, Refah ve Han Yunus’ta yeni bir “operasyonuna” karşı olduğunu da ifade etti.

Mavi Hat’ta gerginlik

Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor.

İsrail ile Lübnan arasında “Mavi Hat” olarak tabir edilen sınır hattında son haftalarda gerginlik tırmanıyor.

İsrail ordusu, 18 Haziran’da Lübnan’a yönelik olası bir saldırıya ilişkin “operasyonel planı” onayladığını duyurmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da 21 Haziran’da yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın İsrail topraklarına ve vatandaşlarına yönelik saldırılarına izin verilemeyeceğini ve gerekli kararları yakında alacaklarını ifade etmişti.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

‘NATO zirvesinde Ukrayna’ya üyelik için fazla yozlaşmış olduğu söylenecek’

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir kaynak The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, NATO’nun Ukrayna’dan ittifaka üyelik müzakerelerini sürdürmeden önce ‘ilave adımlar’ talep edeceğini belirtti.

Gazeteye göre Kiev’e NATO’ya katılmak için ‘fazla yozlaşmış’ olduğu söylenecek.

NATO müttefiklerinin tutumu 9 Temmuz’da yapılması planlanan yıllık zirvenin ardından yayımlanacak bildiride ortaya konacak.

Gazeteye konuşan yetkili, “Bir adım geri atmalı ve Ukrayna’nın son iki yıldan fazla bir süredir reform adına yaptığı her şeyi alkışlamalıyız,” ifadesini kullandı.

Yetkili, NATO’nun Ukrayna’yı ‘övmek’ ve ‘özellikle yolsuzlukla mücadelede atılması gereken ilave adımlar hakkında’ konuşmak istediğini söyledi.

Gazeteye göre Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile çatışma sona erdikten sonra mümkün olan en kısa sürede NATO’ya katılmakta ısrar ediyor.

Ancak gazeteye göre, bu konudaki müzakerelerde engel teşkil eden şey yolsuzluk. Bunun ABD, İngiltere ve Avrupa’nın Ukrayna’nın NATO üyeliğine giden ‘geri dönülmez’ yolu yazılı hale getirme çabalarını engellediği iddia ediliyor.

Kiev, 2022’nin eylül ayında hızlandırılmış bir şekilde NATO’ya katılmak için başvuruda bulunmuştu.

Temmuz 2023’te Vilnius’ta düzenlenen bir zirvede ittifak, Kiev’in gelecekte NATO’nun bir parçası olacağına dair güvenini ifade etmişti.

NATO, Ukrayna’ya uzun vadeli yardımlardan sorumlu yetkili atayacak

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English