Diplomasi
ABD’nin seçim talebi Ukrayna için ne anlama geliyor?

ABD, Ukrayna’nın 2025 sonuna kadar başkanlık ve parlamento seçimleri yapmasını istiyor, özellikle de Kiev ve Moskova’nın yakın aylarda ateşkes konusunda anlaşması durumunda. Ancak Kiev bu fikre karşı çıkıyor. Moskova ise Ukrayna yönetiminin gayri meşru olduğunu savunuyor ve bu durumun barış görüşmelerini zora soktuğunu belirtiyor.
Donald Trump’ın özel temsilcisi Keith Kellogg, Ukrayna’nın yıl sonuna kadar başkanlık ve parlamento seçimleri yapması gerektiğini belirtti.
Reuters‘in 1 Şubat’ta aktardığına göre Kellogg, özellikle Kiev ve Moskova’nın yakın zamanda bir ateşkes üzerinde anlaşması durumunda, ABD’nin Ukrayna’nın 2025 sonuna kadar başkanlık ve parlamento seçimleri yapmasını istediğini söyledi.
Kellogg, “Çoğu demokratik ülkede savaş sırasında seçimler yapılır. Bence bunu yapmaları [Ukrayna yetkilileri için] önemli. Bence bu demokrasi için iyi bir şey. Güçlü bir demokrasinin güzelliği de burada, potansiyel olarak yarışabilecek birden fazla kişiye sahipsiniz,” dedi.
Donald Trump, Ukrayna ihtilafını en kısa sürede çözme niyetinde olduğunu defalarca dile getirdi, ancak Washington’ın barış planının ayrıntıları henüz açıklanmadı.
Reuters’e konuşan üç kaynağa göre, ABD’nin yeni yönetimi barış planı üzerinde çalışmaya devam ediyor, henüz herhangi bir siyasi karar alınmadı ve Washington’da ilk ateşkesin bir parçası olarak Kiev’i genel seçimler yapmaya teşvik etme fikri tartışılıyor.
Kiev’den ret
Kiev, Kellogg’un bu fikrini reddetti. Ukrayna Devlet Başkanı’nın iletişim danışmanı Dimitri Litvin, 2 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Washington’ın tutumunu değerlendirmenin zor olduğunu söyledi.
Zelenskiy’nin danışmanı, “Ancak planı sadece ateşkes ve seçimlerden ibaretse, bu başarısız bir plan olur; sadece bu iki şey Putin’i korkutmaz,” dedi.
Ayrıca, Trump’ın Zelenskiy ile yaptığı görüşmede durum hakkında ne kadar “derin ve bilgece” konuştuğunu ve “Putin üzerinde gerçekte neyin baskı kurabileceğini” hatırladıklarını da ekledi.
Ukrayna’da başkanlık seçimleri yapılması fikrini, 2019 seçimlerinde Zelenskiy’nin rakibi olan ve 2014-2019 yılları arasında devlet başkanlığı görevini yürüten Pyotr Poroşenko da eleştirdi. Ona göre, bundan sadece Rusya fayda sağlayacak.
Eski Devlet Başkanı, “Ukrayna’da şu anda seçimlerin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Birliğin katledilmesi. Zira seçimler her zaman bir mücadeledir. Seçimler sırasında birlik olamaz. Bunu her demokrasi bilir,” şeklinde bir açıklama yaptı ve bu açıklama partisi Avrupa Dayanışması’nın internet sitesinde yayımladı.
Rusya ne diyor?
Rusya yönetimi defalarca mevcut Ukrayna yönetimini gayrimeşru olarak gördüğünü ve bunun barış görüşmelerinin olasılığını sorguladığını dile getirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 28 Ocak’ta yaptığı açıklamada, “Herkesle müzakere edilebilir, ancak gayri meşru olması nedeniyle [Zelenskiy] hiçbir şey imzalama hakkına sahip değil. Müzakerelere katılmak isterse, bu müzakereleri yürütecek kişileri görevlendiririm, buyursunlar,” ifadesini kullandı.
Ayrıca Putin, “Avukatlar, Ukrayna devleti adına bu [barış] anlaşmalarını imzalama yetkisine sahip kişilerin meşruiyetini bize teyit etmeli,” uyarısında bulundu.
Zelenskiy daha önce, ABD’nin önce Ukrayna ile istişarede bulunması gerektiğini ve ardından “müzakere masasında Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna ve Rusları” görmek istediğini söylemişti.
Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, 3 Şubat’ta yaptığı açıklamada, “Ukrayna Devlet Başkanı’nın böyle bir müzakereye hakkı olmadığını” yineledi ve Zelenskiy’nin Putin ile “müzakere yapmanın imkânsız olduğunu ilan ettiği” 2022 tarihli kararnamesine atıfta bulundu.
Peskov, Kellogg’un sözlerini olumlu karşıladı. Peskov, “Ukrayna’da seçim yapma fikri, yönetimin meşrulaştırılması açısından önemli; size Putin’in yakın zamanda yaptığı, ihtilafın çözümüne yönelik herhangi bir anlaşmanın hukuki olarak sabitlenmesi açısından bu meşrulaştırmanın gerekli olduğuna dair açıklamasını hatırlatmak isterim. Bu nedenle bu konu kesinlikle önemli ve Kiev rejiminin liderinin pek hoşuna gitmediği açık,” değerlendirmesinde bulundu.
Washington’un talebi ne anlama geliyor?
Valday Kulübü uzmanı Andrey Kortunov, RBK gazetesine verdiği demeçte seçimlerin nasıl yapılacağı konusundaki fikrin henüz net olmadığını, ABD’nin bunu Ukrayna’ya yardımı yeniden başlatmakla ve genel olarak ikili ilişkilerle ne kadar ilişkilendireceğini bilmediklerini söylüyor.
Kortunov, “Sanırım şu anda ikili bir tavır yoklaması yapılıyor. ABD bir adım attı, buna Kiev’den beklenen bir tepki geldi ve şimdi top yine Amerikalıların sahasında. Amerikalıların talebinin ne kadar önemli veya isteğe bağlı olacağını anlamak önemli. Ukrayna tarafı buna göre hareket edecek,” dedi.
Kortunov’a göre, Ukrayna yönetimi için seçim konusu şu anda güncel değil ve seçimleri belirsiz bir süre ertelemek istiyorlar.
Rusya Bilimler Akademisi’nin ilgili üyesi Valeriy Garbuzov ise, Ukrayna ihtilafını bir günde çözme sözü veren Trump’ın, Rusya’nın pozisyonuyla bağlantılı pek çok koşul olduğunu anlamaya başladığı ve seçim konusunun da bu nüanslardan biri olduğu görüşünde.
Garbuzov, “Trump’ın Putin ve Zelenskiy’i müzakere masasına oturtması gerekiyor ve bunun şu anda neredeyse imkânsız olduğunu görüyor. Zelenskiy’e veya başka birine bir meşruiyet kazandırmak için seçimlere ağırlık vermeye başladı,” ifadesini kullandı.
Teorik olarak seçimlerin yapılabileceğini, sonuçta çatışmaların Ukrayna topraklarının tamamında yaşanmadığını belirten uzman, “Ancak seçimler yapılsa bile, müzakerelerin önünde kesinlikle başka bir engel çıkacaktır. Ayrıca, bu diyaloğun somut bir amacı olmalı. Amacı ne; her iki tarafı da tatmin edecek bir uzlaşmaya varmak mı? Peki böyle bir uzlaşma var mı? Bence taraflar henüz buna ulaşmadı. Eğer sanal olarak var olsaydı, bence Rusya ve Ukrayna, Trump olmadan müzakerelere odaklanmaları gerektiğini anlarlardı,” diye ekledi.
Garbuzov’a göre, Trump Ukrayna ihtilafına basitleştirilmiş bir şekilde yaklaşıyor ve muhtemelen yakında çözüm girişimlerinin çıkmaza girdiğini anlayacak.
Ukrayna’da yapılması gereken bir sonraki parlamento ve başkanlık seçimleri sırasıyla Ekim 2023 ve 31 Mart 2024’teydi.
Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in resmi görev süresi 20 Mayıs 2024’te sona erdi. Kiev, seçimlerden vazgeçme gerekçesi olarak, 24 Şubat 2022’den beri ülkede sıkıyönetim uygulandığını (Rada bunu her üç ayda bir uzatıyor) ve hukuk rejimine ilişkin yasanın (19. madde) bu koşullar altında anayasayı değiştirmeyi, devlet başkanı, Rada ve yerel yönetim organlarını seçmeyi açıkça yasakladığını belirtiyor.
Seçim süreci, sıkıyönetim sona erdikten sonra yeniden başlatılabilir; Seçim Kanunu’nda (20. madde) seçim tarihinin sıkıyönetimin sona ermesinden sonraki bir ay içinde belirlenmesi gerektiği belirtiliyor.
Geçen yılın ekim ayında Ukrayna Devlet Başkanlığı, seçimlerin savaş sona erdikten hemen sonra yapılacağını bildirdi.
Zelenskiy’in danışmanı Andrey Yermak, “Zelenskiy, tüm askerlerin ve yurt dışındaki mültecilerin oy kullanabilmesini istiyor. Şu anda tüm kaynaklar savaşa gitmeli,” açıklamasında bulundu.
Diplomasi
NATO, Berlin’den yedi tugay daha talep edecek

NATO, Almanya’dan ittifakın savunması için yedi tugay daha, yani yaklaşık 40.000 asker sağlamasını isteyecek.
Bu talep, üye ülkelerin savunma bakanlarının önümüzdeki hafta üzerinde anlaşmaya varacakları yeni silah ve asker sayısı hedefleri kapsamında geldi.
NATO, Ukrayna savaşından bu yana Rusya’yı çok daha büyük bir tehdit olarak gördüğü için askeri kapasite hedeflerini önemli ölçüde artırıyor.
Reuters’e konuşan bir askeri yetkili, NATO müttefiklerinin gelecekte sağlaması gereken toplam tugay sayısının 120 ila 130 arasına çıkarılacağını söyledi.
Bu, mevcut hedef olan yaklaşık 80 tugaydan yaklaşık %50’lik bir artış anlamına geliyor. Bir hükümet kaynağı, NATO’nun toplam hedefinin 130 tugay olduğunu belirtti.
Berlin’deki savunma bakanlığı sözcüsü, NATO savunma bakanlarının önümüzdeki hafta ve NATO liderlerinin haziran sonunda yapılacak zirvede alacakları kararları önceden bilemeyeceğini söyledi.
Sözcü, “Buna ek olarak, NATO’nun kuvvet planlaması ve yetenek hedefleri güvenlik nedenleriyle gizlidir,” diye ekledi.
Bir NATO yetkilisi, yorum talebine yanıt olarak, “Bu hedefler, yeni savunma planlarımıza dayalı olarak caydırıcılık ve savunma için ihtiyaç duyduğumuz kuvvet ve kaynaklara dayanmaktadır,” dedi.
2021 yılında Almanya, 2030 yılına kadar NATO’ya 10 tugay (genellikle 5.000 askerden oluşan birimler) sağlamayı kabul etti. Şu anda sekiz tugaya sahip olan Almanya, 2027’de hazır olması için Litvanya’da dokuzuncu tugayı kuruyor.
Fakat 40.000 aktif asker daha sağlamak Berlin için büyük bir zorluk olacak. Savunma Bakanlığı verilerine göre, Bundeswehr 2018’de belirlenen 203.000 asker hedefine henüz ulaşamadı ve şu anda yaklaşık 20.000 düzenli asker eksikliği var.
Geçen yıl Reuters, NATO’nun Rusya’nın saldırısına karşı savunma planlarını tam olarak gerçekleştirmek için 35 ila 50 ek tugaya ihtiyaç duyacağını ve Almanya’nın tek başına hava savunma kapasitesini dört katına çıkarması gerekeceğini bildirmişti.
Ayrıca, kaynaklara göre, yeni NATO hedefleri, NATO’nun ABD varlıklarına büyük ölçüde bağımlı savunma planları nedeniyle Avrupalıları tedirgin eden ABD’nin Avrupa’daki asker sayısını azaltma planlarını henüz yansıtmıyor.
Washington, bu yılın sonlarında müttefikleriyle azaltma planlarını görüşmeye başlayacağını açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump, Avrupalılara ABD’nin artık öncelikle Avrupa’nın güvenliğine odaklanamayacağını söyledi.
Soğuk Savaş döneminde Almanya, 500.000 asker ve 800.000 yedek kuvvet bulunduruyordu. Bugün, Polonya ile birlikte, NATO tarafından ittifakın doğu kanadına yönelik herhangi bir Rus saldırısına ilk müdahale edecek kara kuvvetlerinin büyük bir kısmını sağlamakla görevlendirilmiş durumda.
Gelecek ay Lahey’de yapılacak zirvede, ittifakın genel sekreteri Mark Rutte, ulusal liderlerden mevcut harcama hedeflerini GSYİH’nin %2’sinden %5’e çıkarmaları için bir anlaşma talep edecek. Bu rakamın %3,5’i savunma, %1,5’i ise daha geniş tanımlı güvenlikle ilgili harcamalara ayrılacak.
Tarihi bir değişiklikle Almanya, savunma harcamalarını artırabilmek için anayasal borç sınırını gevşetmiş ve Rutte’nin %5 hedefini desteklemişti.
Almanya Savunma Bakanı Carsten Breuer, ülkesinin silahlı kuvvetlerinin 2029 yılına kadar tam donanımlı hale getirilmesini emretti.
İttifak, bu tarihe kadar Moskova’nın NATO topraklarına saldırmak için askeri güçlerini yeterince yeniden yapılandırmış olacağını ileri sürüyor.
Diplomasi
Trump, Putin’e Ukrayna müzakereleri için iki hafta ‘süre tanıdı’

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi amacıyla bir buçuk ila iki hafta süre tanıdığını açıkladı. Trump, Rusya’nın tutumuna bağlı olarak Washington’un sonraki adımlarını belirleyeceğini ve Putin’in samimi olmaması durumunda farklı bir tepki verileceğini ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Washington’un Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeye yönelik müzakerelerdeki sonraki taktiklerine bir buçuk ila iki hafta içinde karar vereceğini söyledi.
Trump, bu kararın büyük ölçüde Rusya’nın tutumuna bağlı olacağını ve Moskova’nın ciddiyetinden şüphe duyulması halinde farklı bir karşılık verileceğini belirtti.
‘Putin bizi aldatırsa farklı tepki veririz’
Trump, “Putin’in bizi aldatıp aldatmadığını iki hafta içinde söyleyebileceğim. Eğer öyleyse, farklı tepki vereceğiz. Bay Witkoff şu anda onlarla aktif olarak çalışıyor, olağanüstü bir iş çıkarıyor. Bir tür anlaşmaya hazır oldukları izlenimi var. Ancak henüz hiçbir şey imzalanmadığı için konuşmak için erken,” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in çatışmayı sona erdirmekle gerçekten ilgilenip ilgilenmediğini kesin olarak söyleyemeyeceğini de sözlerine ekledi.
Saldırılar hayal kırıklığı yarattı
Trump, “(Ukrayna şehirlerine yönelik) Birkaç gece önce insanların öldürüldüğü kitlesel saldırılar nedeniyle büyük hayal kırıklığına uğradım. Bu durum beni çok ama çok hayal kırıklığına uğrattı,” diye konuştu.
Diplomatik çabalar bağlamında Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Vladimir Putin ile potansiyel bir görüşmeye hazır olduğunu belirtti.
Trump, “Bu görüşmenin birkaç ay önce gerçekleşmesini isterdim. Şimdi Putin ile çalışıyoruz ve bunun neye yol açacağını göreceğiz,” diye ekledi.
Devam eden çatışmalara rağmen Rusya’ya karşı neden yeni yaptırımlar uygulanmadığı sorusuna Trump, “Bir anlaşma yapmaya yakın olduğumu hissediyorum. Her şeyi mahvetmek istemiyorum,” yanıtını verdi.
ABD, Medinskiy’nin Ukrayna müzakerelerinden çekilmesini istiyor
Rusya’dan Ukrayna’ya yoğun saldırılar
Rusya, 25 Mayıs gecesi, askeri müdahalenin başlangıcından bu yana Ukrayna topraklarına yönelik en büyük saldırılarından birini gerçekleştirdi. Ukrayna ordusu Genelkurmay Başkanlığı’nın verdiği bilgiye göre, saldırıda yaklaşık 300 saldırı İHA’sı ve balistik füzeler de dahil olmak üzere çeşitli tiplerde 70 füze kullanıldı.
Bu olaylar, ABD Başkanı’nın söyleminin tonunu keskin bir şekilde değiştirmişti. Trump, Putin’i “deli” olarak nitelendirerek sivillerin ölümünden sorumlu tutmuş ve yeni yaptırımlarla tehdit etmişti. Trump, “Eğer Rusya Ukrayna’yı ele geçirme girişimlerini durdurmazsa, onu bir felaket bekliyor,” demiş ve kendisi olmasaydı Rusya’nın başına “gerçekten çok kötü şeyler geleceğini” öne sürmüştü.
İstanbul’daki sonuçsuz müzakereler
Moskova ile Kiev arasında üç yılı aşkın bir süredir yapılan ilk doğrudan müzakere turu 16 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleşmişti. Fakat görüşme, herhangi bir somut ilerleme kaydedilemeden sona ermişti.
The Economist‘in haberine göre, Rus heyetinin başkanı Vladimir Medinskiy, Kiev’den kısmen Rus güçlerinin kontrolünde bulunan Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye oblastlarından tamamen vazgeçmesini talep etmişti.
Aksi takdirde Moskova, Sumi ve Harkov oblastlarını ele geçirmekle ve savaşı “sonsuza kadar” sürdürmekle tehdit etmişti.
Putin, 19 Mayıs’ta Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde ateşkesi reddetmiş, bunun üzerine ABD Başkanı, Vladimir Zelenskiy ve bazı Avrupa ülkelerinin liderleriyle istişarelerde bulunmuştu.
Financial Times‘ın yazdığına göre, Trump Avrupalılara Ukrayna çözümünde artık arabuluculuk rolü oynamaya niyetli olmadığını belirtmişti.
The Guardian ise Trump’ın daha önce defalarca söz vermesine rağmen Rusya’ya karşı yaptırımları sıkılaştırmayı reddettiğini ortaya çıkarmıştı.
Lavrov, Ukrayna müzakerelerini değerlendirdi: Hayallere kapılmamak önemli
Diplomasi
Trump, ABD’li çip yazılım şirketlerine Çin’e satışları durdurma emri verdi

Trump yönetimi, Çin’in gelişmiş çipler geliştirmesini zorlaştırmak için son girişiminde, ABD’li çip yazılım şirketlerine Çinli gruplara hizmet satmayı durdurmalarını söyledi.
Bu hamleye aşina olan birkaç kişi, ABD Ticaret Bakanlığı’nın Cadence, Synopsys ve Siemens EDA gibi elektronik tasarım otomasyonu (EDA) gruplarına Çin’e teknoloji tedarikini durdurma talimatı verdiğini söyledi.
Financial Times’a konuşan kaynaklara göre, ihracat kontrollerini denetleyen ABD Ticaret Bakanlığı’nın bir kolu olan Sanayi ve Güvenlik Bürosu, şirketlere mektuplar yoluyla talimatı iletti. Her ABD EDA şirketinin mektup alıp almadığı belli değil.
Bu hamle, jeopolitik rakibi karşısında teknolojik üstünlük sağlamak isteyen yönetimin, Çin’in en son teknolojiye sahip yapay zeka çipleri geliştirme kabiliyetini engellemek için attığı kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Nisan ayında Washington, Nvidia’nın Çin’e özel yapay zeka çiplerinin ihracatını kısıtlamıştı.
Çip yazılım şirketlerinden doğrudan bir yanıt gelmedi. Synopsys CEO’su Sassine Ghazi çarşamba günü açıklanan ikinci çeyrek kazanç raporunda şunları söyledi: “Haberleri ve spekülasyonları takip ediyoruz, ancak Synopsys BIS’ten herhangi bir bildirim almadı. Dolayısıyla, tüm yıl için yinelediğimiz öngörülerimiz, BIS’in ihracat kısıtlamalarına ilişkin mevcut anlayışımızı ve Çin’deki [gelirlerde] yıllık bazda düşüş beklentilerimizi yansıtıyor.”
Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Çin için stratejik öneme sahip ihracatları gözden geçiriyoruz. Bazı durumlarda, [bakanlık] mevcut ihracat lisanslarını askıya aldı veya inceleme süresince ek lisans şartları getirdi” dedi.
Cenevre ateşkesinin kırılganlığı
Bu talimat, ABD ve Çin’in Cenevre’de 90 gün süreyle karşılıklı gümrük vergilerini askıya almayı kabul etmesinin ardından, iki ülke arasında ticaret anlaşması sağlanmaya çalışıldığı hassas bir dönemde geldi.
Financial Times geçen ay, Trump yönetiminin bir dizi Çinli çip üreticisini, ABD çip yazılım şirketlerinin onlara Amerikan teknolojisi sağlamasını son derece zorlaştıracak bir kara listeye almayı planladığını bildirdi. Ancak bazı yetkililer, iki ülke arasındaki ticaret görüşmelerini tehlikeye atmamak için ertelemeyi savundu.
Eski CIA Çin analisti Christopher Johnson, yeni ihracat kontrollerinin “Cenevre’de varılan gümrük vergisi ateşkesinin doğasında var olan kırılganlığı” vurguladığını söyledi. Her iki taraf da kendi boğazlama gücünü korumak ve göstermeye devam etmek istediğinden, ateşkesin 90 günlük ara içinde bile bozulma riski her an mevcut.
Risk danışmanlığı şirketi China Strategies Group’un başkanı Johnson, Çin’in nadir toprak elementleri üzerindeki hakimiyetini başarıyla kullanarak ABD’yi Cenevre’deki müzakere masasına oturttuğunu ve “Trump yönetiminin Çin karşıtı şahinlerinin, ihracat kontrol silahlarının hala etkili olduğunu göstermek için sabırsızlandığını” söyledi.
EDA yazılımı
Yarı iletken endüstrisinin genelinde nispeten küçük bir paya sahip olsa da, EDA yazılımı çip tasarımcılarının ve üreticilerinin yeni nesil çipleri geliştirmelerine ve test etmelerine olanak tanıyarak tedarik zincirinde kritik bir rol oynuyor.
Synopsys, Cadence Design Systems ve Siemens EDA — Almanya’nın Siemens AG’nin bir yan kuruluşu olan Siemens Digital Industries Software’in bir parçası — Çin’in EDA pazarının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor. Üç şirketten hiçbiri yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.
2024 mali yılında Synopsys, Çin’deki satışlarının yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu, bunun da gelirinin yaklaşık yüzde 16’sını oluşturduğunu bildirdi. Cadence, Çin’in gelirinin 550 milyon dolar veya yüzde 12’sini oluşturduğunu söyledi.
Synopsys hisseleri çarşamba günü yüzde 9,6 düşerken, Cadence hisseleri yüzde 10,7 değer kaybetti.
2022’de Biden yönetimi, Çin’e en gelişmiş çip tasarım yazılımlarının satışına kısıtlamalar getirdi, ancak şirketler ihracat kontrolüne uygun ürünleri ülkeye satmaya devam etti.
Donald Trump, başkanlık döneminin ilk yılında Çinli Huawei’nin Amerikan EDA araçlarını kullanmasını yasakladı. Huawei, “Ascend” AI çipleriyle Nvidia’nın yeni bir rakibi olarak görülüyor.
Nvidia CEO’su Jensen Huang, geçtiğimiz günlerde, Amerikan yönetimlerinin Çin’in yapay zeka ekosistemini ihracat kontrolleriyle zayıflatma yönündeki art arda girişimlerinin başarısız olduğu konusunda uyardı.
Geçen yıl Synopsys, ABD’li simülasyon yazılımı şirketi Ansys’i 35 milyar dolara satın almak için bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, Çinli düzenleyicilerin onayını bekliyor. Ansys hisseleri çarşamba günü yüzde 5,3 değer kaybetti.
Çarşamba günü ABD Federal Ticaret Komisyonu, her iki şirketin anlaşmanın onaylanması için belirli yazılım araçlarını elinden çıkarması gerektiğini duyurdu.
İhracat kısıtlamaları, Çinli rakipleri cesaretlendirdi ve önde gelen üç EDA şirketi olan Empyrean Technology, Primarius ve Semitronix son yıllarda pazar paylarını önemli ölçüde artırdı.
-
Dünya Basını4 gün önce
Çin’de üretilen güneş panelleri ve bataryalar neden bu kadar ucuz?
-
Amerika1 hafta önce
İki İsrail elçiliği çalışanını öldüren Elias Rodriguez manifesto yazmış
-
Görüş6 gün önce
Çin-Afrika enerji işbirliği: Kurak bölgelerin temiz enerji vahalarına dönüşümü
-
Dünya Basını2 hafta önce
Fas, Batı Afrika’da imparatorluk inşa ediyor
-
Görüş1 hafta önce
Trump’ın Orta Doğu’daki ‘hasat turu’ dolu dolu sona erdi
-
Ortadoğu1 hafta önce
Robert Ford: Ahmed Şara ile 2023’te İdlib’de görüştüm
-
Ortadoğu2 hafta önce
Eski ABD Büyükelçisi Jeffrey: Şaraa’yı Esad’a karşı koruduk
-
Görüş1 hafta önce
İspanya’dan Türkiye’ye bakmak