Bizi Takip Edin

AMERİKA

ABD, Rusya’nın askeri sanayi kompleksini destekleyen bankaları kara listeye alacak

Yayınlanma

Biden yönetimi Rusya’nın askeri sanayi kompleksini destekleyen yabancı finans kuruluşlarını kara listeye alacak.

Cuma günü yayınlanacak bir icra emrinin, ABD’nin Rusya’nın Ukrayna’da savaşmaya devam etmek için ihtiyaç duyduğu ekipman ve diğer malları temin etmesine yardımcı olan finans kuruluşlarına yaptırım uygulamasına olanak tanıyacağı belirtildi. Yaptırım uygulanan bankaların ABD finans sistemine erişimi engellenecek.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo cuma günü Financial Times’a (FT) yazdığı bir yazıda “Bu duyuru, savaş alanına giden malların işlemlerini finanse eden ve kolaylaştıranların ciddi sonuçlarla karşılaşacağını açıkça ortaya koyuyor” dedi.

FT’ye konuşan ABD’li üst düzey bir yetkili Rusya’nın istihbarat servislerini yaptırımlardan ve ihracat kontrollerinden kaçmanın yollarını bulmaya yönlendirmek için “hatırı sayılır bir zaman ve kaynak” harcadığını söyledi. Buna, kısıtlamaları aşmak ve kritik bileşenleri tedarik etmek için “hem kasıtlı hem de kasıtsız” finansal aracılar kullanmak da dahil.

Üst düzey yetkili, Biden yönetiminin ABD ve Avrupa bankalarını yeni kurallar hakkında bilgilendirmek ve muhabir bankalarıyla yeni yaptırımlardan nasıl kaçınacakları ya da Amerikan finans sisteminden kopma riski hakkında iletişim kurmalarını sağlamak için çalışacağını söyledi.

Yetkili, bankaların aracılık etmekten kaçınması gereken hassas ürünlere örnek olarak yarı iletkenler, makine aletleri, kimyasal öncüller, bilyalı rulmanlar ve optik sistemlerin gösterilebileceğini söyledi.

ABD yönetiminden isim vermeyen bir diğer üst düzey bir yetkili, FT’ye verdiği demeçte, “Yapmaya çalıştığımız şey, Rusya’nın savaş silahları üretme kabiliyeti için kilit önem taşıyan malzemelerin peşine düşmek” dedi ve ekledi: “Bu malzemeleri elde edebilmeleri için finansal sistemi kullanmaları gerekiyor, bu da finansal sistemi potansiyel bir tıkanma noktası haline getiriyor ve bu da o tıkanma noktasını hedef alan bir araç.”

Savaşın başlamasından bu yana pek çok Batılı kredi kuruluşu Rusya’dan çekilirken, diğerleri kaldı ve pazar payı kazandıkça büyük karlar elde etti.

En büyük operasyonlara sahip Batılı kuruluş olan Avusturyalı Raiffeisen Bank International, bu yılki kazancının yarısından fazlasını Rusya’daki işlerinden elde etti.

Banka, karlarını Rusya’da hapseden ve herhangi bir varlık satışı için Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iznini gerektiren Kremlin mevzuatı nedeniyle elinin kolunun bağlı olduğunda ısrar ediyor. ABD Hazinesi bu yılın başlarında bankadan Rusya’daki tüm kredi faaliyetlerinin ayrıntılarını tam olarak açıklamasını istedi.

Rusya’da halen faaliyet gösteren diğer kredi kuruluşları arasında İtalyan UniCredit ve Macar OTP Bank yer alıyor. Ancak Batılı gruplar Rusya’daki faaliyetlerini kısıtladıkça diğer uluslararası kreditörler de devreye girdi.

Çin, Rus işletmeleri için özellikle önemli bir finansman kaynağı olarak ortaya çıktı. Washington’un uyumsuz kreditörleri ABD pazarından çıkarma tehdidinin Pekin ile önemli diplomatik sonuçları olabilir.

Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, China Construction Bank ve Agricultural Bank of China Rusya’daki faaliyetlerini önemli ölçüde arttırmaya başladı.

Bankaları hedef alma kararı, ABD ve diğer Batılı ülkelerin Ukrayna için alternatif fonlar bulmaya yönelik daha geniş çaplı çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor, G7’nin Kiev’i finanse etmek için dondurulmuş 300 milyar dolarlık Rus devlet varlıklarının bir kısmına el koyması da buna dahil

Yeni karar, Kongre’deki Cumhuriyetçilerin, Ukrayna’da neredeyse iki yıldır süren çatışmaların ardından Biden yönetiminin Kiev’e ABD fonu sağlama çabalarını engellemeye devam ettiği bir dönemde geldi.

Ukrayna kuvvetleri, başarısızlıkla sonuçlanan yaz karşı saldırısının ardından önümüzdeki yıl Rusya ile uzun süreli bir yıpratma savaşına hazırlanıyor. Analistler, Rusya’nın kendi askeri üretimini artırdığını ve Ukrayna’nın gelecek yıl hatlarını korumak için kendi kaynaklarını daha derine çekmesi gerekeceğini söyledi.

Üst düzey yönetim yetkilisi, “Buradaki genel amacımız Rusya’nın tedarik zincirinin dişlilerine kum koymak, ki bunun Rusya’yı yavaşlatmanın en etkili yollarından biri olduğunu düşünüyoruz” dedi ve ekledi: “Ancak Ukraynalıların açıkçası hızlanmaları ve daha hızlı hareket etmeleri için bizim desteğimize ihtiyaçları var ve bu da Kongre’nin harekete geçmesini gerektirecek.”

AMERİKA

BlackRock’un yönettiği varlıklar 11,5 trilyon dolara ulaştı

Yayınlanma

BlackRock geçtiğimiz çeyrekte uzun vadeli yatırım fonlarına 160 milyar dolar müşteri nakdi çekerek, dünyanın en büyük para yöneticisini 11,5 trilyon dolarlık rekor bir varlığa taşıdı.

New York merkezli BlackRock cuma günü yaptığı açıklamada, yatırımcıların üçüncü çeyrekte borsa yatırım fonlarına 97 milyar dolar ve sabit gelirli fonlara 63 milyar dolar eklediğini ve bu toplamın Bloomberg anketine katılan analistlerin ortalama 100 milyar dolarlık tahminini aştığını söyledi.

BlackRock bu yıl şu ana kadar 360 milyar dolarlık toplam net giriş sağlayarak 2022 ve 2023 yıllarının tüm yıl net akışlarını geride bıraktı.

CEO Larry Fink yaptığı açıklamada, “Kârlı büyüme sağlamak için teknolojimizi, ölçeğimizi ve küresel ayak izimizi etkin bir şekilde kullanıyoruz,” dedi.

Üçüncü çeyrek sona erdikten sonra, firma 1 Ekim’de Global Infrastructure Partners’ı 12,5 milyar dolarlık satın alma işlemini tamamladı ve 116 milyar dolarlık özel piyasa varlığı ekledi.

Şirket ayrıca bu dönemde nakit yönetimi ve para piyasası fonlarına 61 milyar dolar net akış sağladı ve toplam net akış 221 milyar dolar oldu.

BlackRock, özel piyasalar veri firması Preqin’in 2,55 milyar sterlinlik (3,3 milyar dolar) satın alma işlemini de tamamlamak üzere.

Bloomberg’e göre şirket aynı zamanda hızla büyüyen özel kredi piyasasına yetişmek istediğinin sinyallerini veriyor ve kısa süre önce küresel özel borç işinin üst düzey yönetici ekibini değiştirerek doğrudan kredi veren bir grup kurdu.

Bloomberg’in bu hafta bildirdiğine göre BlackRock, özel kredi şirketine 10 milyar dolardan fazla değer biçebilecek HPS Investment Partners’ı satın almayı araştırıyor.

BlackRock’ın hisse başına düzeltilmiş net geliri bir yıl öncesine göre %5 artarak hisse başına 11,46 dolara yükseldi. Gelir ise bir yıl öncesine göre %15 artışla 5,2 milyar dolara yükseldi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD’ye göre Ukrayna ordusu Rusya’da işgal ettiği toprakları “aylarca” tutabilir

Yayınlanma

Üst düzey Amerikalı yetkililere göre ABD, Ukrayna’nın Rusya’nın Kursk bölgesinde işgal ettiği toprakları daha uzun süre olmasa da “en az birkaç ay” elinde tutabileceğini düşünüyor.

Çarşamba günü adlarının açıklanmaması kaydıyla gazetecilere konuşan yetkililere göre, Rus güçleri sadece sınırlı karşı saldırılar düzenledikleri ve bunun yerine Ukrayna’nın doğusundaki ilerlemelere odaklandıkları için Ukrayna şu ana kadar Kursk bölgesine malzeme ulaştırmada önemli bir sorunla karşılaşmadı.

Bloomberg’in aktardığına göre yetkililer, Kiev güçlerinin aylarca kıtlık çektikten sonra şimdi daha istikrarlı bir topçu mühimmatı tedariki gördüğünü de söyledi.

Mermi tedarikinin istikrarlı hale gelmesi kısmen müttefiklerin çabalarına bağlanıyor; bu çabalar arasında Çeklerin öncülüğünde başlatılan mühimmat sağlama girişimi ve ABD-Fransa öncülüğünde Ukrayna’nın topçu kapasitesini uzun vadede geliştirme çabası da yer alıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin Kursk’u görüşmelerde pazarlık kozu olarak kullanabileceğini söylese de Moskova ile görüşmelerin ne zaman yapılabileceği belirsiz.

Bloomberg’in haberine göre Ukrayna’nın müttefikleri, “savaşa son vermeye yardımcı olmanın yollarını” ararken Zelenskiy’in daha esnek bir yaklaşım benimsemeye hazırlanıyor olabileceğini tespit ediyor.

ABD’li üst düzey yetkililer, Ukrayna’nın kış boyunca kendini en iyi nasıl savunacağını çözmeye çalıştığını, aynı zamanda gelecek yıl için de plan yapmaya başladığını, bu planlar arasında ek tugaylar kurarak asker alımını artırmak ve daha iyi ekipman ve eğitim almak olduğunu söyledi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ı “parçalamanın” yollarını arıyor

Yayınlanma

ABD Adalet Bakanlığı bir federal yargıçtan, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri için tarihi bir bölünme anlamına gelecek şekilde Google’ı işlerinin bir bölümünü satmaya zorlamasını istemeyi düşünüyor.

Antitröst regülatörleri, Alphabet şirketinin arama motoru alanındaki hakimiyetini azaltmak için parçalamayı değerlendiriyor. Kurum, salı günü bir mahkeme dosyasında bu eğilimini resmileştirdi.

Yargıç Amit Mehta’nın Google’a, arama sonuçlarını ve yapay zeka ürünlerini oluşturmak için kullandığı temel verilere erişim sağlamasını da emredebileceği belirtildi.

Adalet Bakanlığı, “Google’ın Chrome, Play ve Android gibi ürünleri kullanarak Google arama ve Google arama ile ilgili ürün ve özellikleri –yapay zeka gibi yeni ortaya çıkan arama erişim noktaları ve özellikleri de dahil olmak üzere– rakiplerine veya yeni girenlere karşı avantaj sağlamasını engelleyecek davranışsal ve yapısal çözümleri değerlendiriyor,” dedi.

ABD, Google’ı reklam teknolojisi pazarında tekelcilikle suçluyor

32 sayfalık belge, dava çözüm aşamasına geçerken yargıcın göz önünde bulundurması gereken potansiyel seçeneklerin bir çerçevesini ortaya koyuyor. Kurum, önümüzdeki ay çözüm yollarına ilişkin daha kapsamlı bir teklif sunacağını söyledi.

Bu dava, Washington’un yirmi yıl önce Microsoft’u başarısızlıkla sonuçlanan bir şekilde dağıtmaya çalışmasından bu yana yasadışı tekelleşme nedeniyle bir büyük teknoloji şirketine karşı yapılan en önemli hamle.

Adalet Bakanlığı ve ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), anlaşmaları ve yatırımları inceleyerek ve ülkenin en güçlü şirketlerinden bazılarını yasadışı olarak pazarlara hakim olmakla suçlayarak Büyük Teknoloji hakimiyetini hedef alır görünüyor.

Google hisseleri çarşamba günü New York’ta piyasa öncesi işlemlerde %1 düştü.

ABD, Google’ı parçalamayı düşünüyor

Bloomberg’e konuşan Wedbush Securities’te genel müdür ve kıdemli hisse senedi analisti Daniel Ives, “Antitröst çalkantılarına rağmen bu noktada şirketin dağılması pek olası değil. Google bu konuda yıllarca mahkemelerde mücadele edecek,” dedi.

Adalet Bakanlığı bu yılın başlarında Apple’a da, rakiplerinin donanım ve yazılım özelliklerine erişimini engelleyerek inovasyonu engellediği gerekçesiyle dava açtı.

FTC, bu ortaklıkların rekabeti nasıl etkilediğine ilişkin bir çalışmanın parçası olarak Alphabet, Microsoft ve Amazon şirketlerine yapay zeka girişimlerine yaptıkları yatırımlar hakkında sorular gönderdi.

Antitröst uygulayıcıları Google’ın, arama motorunu akıllı telefonlarda ve web tarayıcılarında varsayılan seçenek haline getiren diğer teknoloji şirketleriyle yaptığı yasadışı dağıtım anlaşmalarından ölçek ve veri avantajları elde ettiğini söylüyor.

Google’ın Android işi, akıllı telefonlarda ve cihazlarda kullanılan işletim sisteminin yanı sıra uygulamaları da kapsıyor.

Yargıçtan tarihi karar: Google, yasadışı anlaşmalarla aramalarda tekel kurdu

Adalet Bakanlığı ayrıca Google’ın web sitelerine yapay zeka ürünlerini devre dışı bırakma konusunda daha fazla imkan tanıması şartını arayabileceğini söyledi.

Kurum, Google’ın arama metni reklamları üzerindeki hakimiyetiyle ilgili olarak, şirketin reklamverenlere reklamlarının nerede görüneceği konusunda daha fazla bilgi ve kontrol sağlaması gibi önerileri değerlendirdiğini söyledi.

Bakanlık ayrıca Google’ın arama alanındaki rakiplerine ya da potansiyel rakiplerine yatırım yapmasının kısıtlanmasını da talep edebilir.

Google, Adalet Bakanlığı’nın başvurusunu “radikal” olarak eleştirdi ve “tüketiciler, işletmeler ve Amerikan rekabet gücü için önemli istenmeyen sonuçlar” doğuracağını söyledi.

Google’ın regülasyon işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Lee-Anne Mulholland bir blog yazısında, Adalet Bakanlığı’nın önerilerinin “Mahkemenin arama dağıtım sözleşmelerine ilişkin kararının yasal kapsamının çok ötesine geçtiğini” ileri sürdü.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English