Bizi Takip Edin

Amerika

ABD: Rusya’ya yönelik saldırılarda Amerikan teçhizatı kullanıldığı iddialarını araştırıyoruz

Yayınlanma

Beyaz Saray’dan bir yetkili Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Washington’un ABD askeri araçlarının Rusya’ya yönelik saldırılarda kullanıldığına dair haberleri araştırdığını belirterek, Ukrayna ve Ukrayna yanlısı güçleri ABD ekipmanlarını Rusya içinde saldırılarda kullanmamaları konusunda uyardı.

Ukrayna yanlısı iki Rus paramiliter grup Pazartesi günü Ukrayna’dan Rusya’nın Belgorod bölgesine girerek birkaç küçük köyü ele geçirdikleri saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Moskova Çarşamba günü yaptığı açıklamada grupları bozguna uğrattığını, 70’ten fazla kişinin öldüğünü ve ABD yapımı askeri araçların imha edildiğini söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby Çarşamba günü yaptığı açıklamada Beyaz Saray’ın ‘ABD ekipman ve araçlarının işin içinde olabileceğine dair haberleri incelediğini’ söyleyerek Washington’daki hayal kırıklığına işaret etti.

Kirby, “Oldukça açık olduk: ABD yapımı ekipmanların Rusya içindeki saldırılarda kullanılmasını desteklemiyoruz… Ukraynalılarla bu konuda açık olduk. Onlarla yaptığımız özel görüşmelere girmeyeceğim. Ancak bu konudaki endişelerimiz konusunda tutarlı olmaktan başka bir şey yapmadığımızı düşünüyorum,” dedi.

Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder Salı günü yaptığı açıklamada ABD’nin Ukrayna’dan paramiliter gruplara teçhizat aktarımı konusunda ne bir yetki ne de bir talep aldığını söyledi. Ryder ayrıca Rus raporları ve ABD yapımı araçları gösteren görüntülerle ilgili şüphelerini de dile getirdi. Ryder, “Bu görüntülerin doğru olup olmadığını bilmiyorum,” dedi. 

Ukrayna, ‘Özgür Rusya Lejyonu’ ve ‘Rus Gönüllü Birlikleri’ adlı iki grubun sadece Ukrayna sınırında askerden arındırılmış bir bölge oluşturmak amacıyla Kiev’in yanında savaşan Rus vatandaşlarından oluştuğunu söyleyerek saldırıya karıştıklarını reddetti. Ukrayna Askeri İstihbaratı (HUR) temsilcisi Andriy Cherniak Politico’ya verdiği demeçte ABD ve diğer Batılı müttefikler tarafından sağlanan askeri yardımın Ukrayna ordusu tarafından kullanımının kesinlikle sınırlı olduğunu söyledi.

“Her mermi sadece bizim tarafımızdan değil Batılı müttefiklerimiz tarafından da takip ediliyor” diyen Cherniak, paramiliter grupların ABD yapımı araçları nereden aldıklarını bilmediğini ileri sürdü. Grupların kendi başlarına hareket ettiklerinde ısrar etse de Cherniak, HUR’un onlarla temas halinde olduğunu ve Ruslar arasında Putin karşıtı duyguların arttığını gözlemlediğini söyledi.

Cherniak, “Bizim asıl amacımız Ukrayna’yı korumak. Bizim için bunlar Putin’e karşı olan ve onun rejimini sarsmak isteyen Rus vatandaşları. Dolayısıyla ana hedefimize ulaşmak için kimle çalışabiliyorsak onunla çalışıyoruz,” dedi.

Rus Gönüllü Birliği’nden Denis Kapustin (‘White Rex’ olarak da biliniyor), ABD yapımı araçları nasıl edindikleri sorulduğunda, savaşçılarının bu araçları herhangi bir askeri mağazadan satın almış olabileceklerini söyledi. Bu, Rusya lideri Vladimir Putin’in 2014’te Donbas’ta milislerin Ukrayna’ya karşı savaşmak için nasıl silah edindiklerine dair sözlerine ironik bir atıf.

Özgür Rusya Lejyonu’ndan Salı günü yapılan açıklamada ise, “Belgorod bölgesine yönelik barışı koruma operasyonumuzun amacı aynı zamanda Putin rejimine hizmet eden kolluk kuvvetlerini yok etmek ve Rusya halkına direnişin mümkün olduğunu göstermekti,” denildi.

Rus Gönüllü Birliği de Ruslara Putin tarafından korunmadıklarını göstermek istediklerini iddia etti.

Amerika

Beyaz Saray: Trump, Putin ve Zelenskiy’in tutumundan rahatsız

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna lideri Zelenskiy’den giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradığı bildirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Trump’ın çatışmayı sona erdirmek için kalıcı bir ateşkes ve müzakere istediğini belirtti. Bu açıklama, Putin’in Zafer Günü dolayısıyla geçici bir ateşkes ilan etmesinin ardından geldi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradığı bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Reuters‘a yaptığı açıklamada, Trump’ın her iki liderin de çatışmayı sona erdirmek için müzakere masasına oturması gerektiği görüşünde olduğunu dile getirdi.

Leavitt, Putin’in Zafer Günü’nün 80. yıl dönümü dolayısıyla ilan ettiği ateşkesten bahsetti ancak Trump’ın kalıcı bir ateşkes arayışında olduğunu açıkça belirttiğini vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 28 Nisan’da Zafer Günü’nün 80. yıl dönümü dolayısıyla “insani mülahazalarla” ateşkes ilan etti.

Ateşkes, 7 Mayıs’ı 8 Mayıs’a bağlayan gece 00.00’dan, 10 Mayıs’ı 11 Mayıs’a bağlayan gece 00.00’a kadar sürecek.

Putin, 80. Zafer Günü için ateşkes ilan etti

Kremlin, Ukrayna’yı “bu örneği takip etmeye” çağırdı ve Kiev’in ateşkes rejimini ihlal etmesi durumunda Rus ordusunun “yeterli ve etkili bir yanıt vereceği” uyarısında bulundu.

Rus tarafı ayrıca, “Ukrayna krizinin temel nedenlerini ortadan kaldırmayı amaçlayan, uluslararası ortaklarla yapıcı etkileşime dayalı” barış görüşmelerine ön koşulsuz hazır olduğunu yineledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Sibiga ise, Putin’in kararına yanıt olarak X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “Neden 8 Mayıs’a kadar bekleyelim? Ateşkes şimdi ve herhangi bir tarihten itibaren 30 gün boyunca durdurulabilir,” ifadelerini kullandı.

Bakan, Kiev’in “uzun vadeli, kalıcı ve tam bir ateşkese” destek vermeye hazır olduğunu vurguladı.

Daha önce Putin’in 19 Nisan’da ilan ettiği Paskalya ateşkesinin süresi 21 Nisan gece yarısı dolmuştu.

Rusya lideri, bu ateşkesi uzatma emri vermedi. Moskova ve Kiev, ateşkes rejimini ihlal etmekle birbirlerini suçlamıştı.

Geçen hafta Trump, Putin’in çatışmayı durdurmak istemeyebileceğini ima etmiş ve Rusya’yı bir kez daha ikincil yaptırımlarla tehdit etmişti.

Vatikan’da Ukraynalı mevkidaşıyla görüşmesinin ardından Trump, Zelenskiy’nin “daha sakinleştiğini” belirtmişti.

Trump, Ukrayna Devlet Başkanı’nın “ülkesi için iyi bir şeyler yapma” çabalarından memnun olduğunu ve bunun sonucunda ne olacağını gözlemleyeceğini söylemişti.

Reuters haber ajansı, nisan başında Washington’da son haftalarda Kiev’in müzakereleri yürütme biçiminden şikayetçi olunduğunu, ancak son günlerde Moskova’dan giderek daha fazla hayal kırıklığı yaşandığını ve Rusya’yı anlaşmaya itebilecek olası yaptırımların tartışıldığını bildirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, CBS News‘e verdiği mülakatta, Moskova’nın hem Ukrayna hem de ABD ile stratejik ilişkiler konusunda “çıkar dengesi aramaya” hazır olduğunu ifade etmişti.

Vance: Barış için hem Ukrayna hem Rusya toprak tavizi vermeli

Okumaya Devam Et

Amerika

ABD’nin LNG pazarındaki liderliği tehlikede

Yayınlanma

ABD’nin yabancı gemilere, özellikle Çin yapımı olanlara uyguladığı yeni tarifeler, ülkenin LNG sektörünü endişelendiriyor. Amerikan Petrol Enstitüsü (API), bu tarifelerin yıllık 34 milyar dolar zarara yol açabileceği ve ABD’nin küresel LNG pazarındaki liderliğini tehdit ettiği konusunda hükümeti uyardı. Sektör temsilcileri, ABD’de yeterli LNG gemisi bulunmadığını ve tarifelerin maliyetleri artıracağını belirtiyor.

Financial Times‘ın haberine göre, Amerikan Petrol Enstitüsü (API), ABD hükümetini yeni tarife kuralları konusunda uyardı.

API, özellikle Çin yapımı, Çin’e ait veya Çin tarafından işletilen gemilere uygulanacak tarifelerin ABD’nin sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) sektörüne yıllık 34 milyar dolar zarar verebileceğini ve ülkenin küresel LNG pazarındaki liderliğini tehdit ettiğini belirtti.

ABD, 2023 yılında dünyanın en büyük LNG ihracatçısı konumuna gelmişti.

Financial Times gazetesine konuşan konuya vakıf kaynaklara göre, ABD’de hâlihazırda LNG taşıyabilecek yeterli sayıda gemi bulunmuyor.

Ayrıca, ülkedeki tersanelerin 2029 yılına kadar belirlenen son teslim tarihine kadar bu tür tankerleri inşa etmek için yeterli kapasitesi olmadığı aktarıldı.

API, gemilerin çoğunun Çin veya diğer ülkelerde üretildiğini belirterek, bu durumun gemi kiralama maliyetlerinde keskin bir artışa yol açmasından endişe ettiklerini ifade etti.

ABD Ticaret Bakanlığı, 18 Nisan’da yaptığı açıklamada, ABD limanlarına giren tüm gemilere tarife uygulanacağını duyurmuştu.

Tarife miktarının, her seferde taşınan kargo hacmine bağlı olacağı belirtildi.

Yabancı gemilerle yapılan LNG taşımacılığına yönelik kısıtlamalar ise üç yıl ertelendi.

Uygulanacak tarifenin altı ay sonra net ton başına 50 dolar olacağı ve sonraki üç yıl boyunca ton başına 30 dolar artacağı kaydedildi.

Bu adım, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Nisan ayında iki ülke, tüm ithalata karşılıklı tarifeler uygulamaya başlamıştı; Çin’den yapılan ithalata yüzde 145, ABD’den yapılan ithalata ise yüzde 125 oranında tarife getirilmişti.

Washington yönetimi, tarifelerle ticaret dengesizliklerini düzeltmeyi ve üretimi yeniden ABD’ye taşımayı hedefliyor.

Pekin ise ABD’yi tarifeleri kaldırmaya çağırdı. Reuters haber ajansı, Çin’in dünyanın en büyük LNG alıcısı olmasına rağmen, 2024 yılında ABD’den yapılan ithalatın toplam tedarikin yalnızca yüzde 5’ini oluşturduğunu belirtti.

Ajans ayrıca, Pekin’in mart ayında ABD’den LNG alımını durdurduğunu aktardı.

API Kurumsal Politika Başkan Yardımcısı Aaron Padilla, “Tüketicilere fayda sağlayacak ve Amerika’nın enerji hakimiyetini güçlendirecek gerçekçi ve uzun vadeli politikaları desteklemek amacıyla ABD Ticaret Bakanlığı ve ABD Enerji Bakanlığı ile işbirliği yapmaya devam edeceğiz,” değerlendirmesini yaptı.

Sektör temsilcileri ayrıca, tedarik zincirini aksatmamak için ham petrol ve petrol ürünleri sevkiyatlarındaki tarifelerden de vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Çin’in ABD’den enerji ithalatındaki düşüş Rusya’ya kapı açtı

Okumaya Devam Et

Amerika

Trump, Signal skandalını ortaya çıkaran Goldberg ile görüşecek

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump, Signal sohbet skandalının ardından The Atlantic’in genel yayın yönetmeni Jeffrey Goldberg ile röportaj yapmak üzere bir araya geleceğini söyledi.

Goldberg, üst düzey Beyaz Saray yetkililerinin yer aldığı grup sohbetine yanlışlıkla eklendiğini ortaya çıkardıktan sonra, Trump yönetiminin hassas bilgileri ele alma yeteneğinin sorgulanmasına yol açtı.

Trump, Truth Social’da yaptığı paylaşımda, “Bu röportajı meraktan ve kendimle rekabet etmek için yapıyorum, sadece The Atlantic’in ‘doğru’ olup olmadığını görmek için,” dedi.

The Atlantic muhabirleri Michael Scherer ve Ashley Parker da röportaja katılacak. Parker ve Scherer, Trump yönetimi hakkındaki haberleri derinleştirmek için Ocak ayında The Atlantic’e katıldı. İkisi de daha önce Washington Post’ta çalışıyordu.

ABD’de ‘Signalgate’ skandalı büyüyor

Trump, röportajın “Bu yüzyılın en önemli başkanı” başlığını taşıyacağını söyledi. Başkan, “Benim bakış açıma göre, ne kadar kötü olabilir ki, ben KAZANDIM!” diye yazdı.

Goldberg, mart ayında Trump yönetiminin üst düzey yetkililerinin Yemen’deki hava saldırılarını tartıştığı ve planladığı bir sohbet grubuna eklenmişti.

Beyaz Saray, mesajların gerçekliğini doğrulamış, fakat Goldberg’in haberinin doğru olduğunu reddetmişti.

Goldberg, ulusal güvenlik gerekçesiyle başlangıçta mesaj dizisindeki bazı ayrıntıları açıklamakta tereddüt etmişti, fakat Beyaz Saray, mesajların gizli bilgi veya savaş planları içermediğini açıkladıktan sonra sohbetin tamamını yayınladı.

Olay, Savunma Bakanı Pete Hegseth’e yönelik eleştirileri ateşledi, özellikle de Hegseth’in Yemen’deki saldırılarla ilgili bilgileri ayrı bir Signal sohbetinde eşi, kardeşi ve kişisel avukatıyla da paylaştığı haberler çıktıktan sonra.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English