Bizi Takip Edin

ASYA

Alibaba, DeepSeek’i geride bıraktığını söylediği yapay zeka modelini yayınladı

Yayınlanma

Çinli teknoloji şirketi Alibaba çarşamba günü Qwen 2.5 yapay zeka modelinin, büyük beğeni toplayan DeepSeek-V3’ü geride bıraktığını iddia ettiği yeni bir versiyonunu yayınladı.

Qwen 2.5-Max’in, Çinlilerin çoğunun çalışmadığı ve aileleriyle birlikte olduğu Ay Yeni Yılı’nın ilk gününde piyasaya sürülmesinin alışılmadık zamanlaması, Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek’in son üç haftadaki meteorik yükselişinin yalnızca denizaşırı rakipleri üzerinde değil, aynı zamanda yerel rekabeti üzerinde de yarattığı baskıya işaret ediyor.

Alibaba’nın bulut birimi resmi WeChat hesabından yaptığı duyuruda OpenAI ve Meta’nın en gelişmiş açık kaynaklı yapay zeka modellerine atıfta bulunarak “Qwen 2.5-Max… neredeyse tüm GPT-4o, DeepSeek-V3 ve Llama-3.1-405B’den daha iyi performans gösteriyor” dedi.

DeepSeek’in DeepSeek-V3 modeli tarafından desteklenen yapay zeka asistanının 10 Ocak’ta ve R1 modelinin 20 Ocak’ta piyasaya sürülmesi, Silikon Vadisi’ni şok etti ve teknoloji hisselerinin düşmesine neden oldu; Çinli girişimin düşük geliştirme ve kullanım maliyetleri, yatırımcıları ABD’deki önde gelen yapay zeka firmalarının büyük harcama planlarını sorgulamaya sevk etti.

Yerli rakipler arası mücadele

Ancak DeepSeek’in başarısı, yerli rakipleri arasında kendi yapay zeka modellerini yükseltmek için bir mücadeleye de yol açtı.

DeepSeek-R1’in yayınlanmasından iki gün sonra TikTok’un sahibi ByteDance, yapay zeka modellerinin karmaşık talimatları ne kadar iyi anladığını ve yanıt verdiğini ölçen bir kıyaslama testi olan AIME’de Microsoft destekli OpenAI’nin o1’inden daha iyi performans gösterdiğini iddia ettiği amiral gemisi yapay zeka modelinde bir güncelleme yayınladı.

Bu, DeepSeek’in R1 modelinin OpenAI’nin o1 modeline çeşitli performans kıyaslamalarında rakip olduğu iddiasını yineledi.

DeepSeek’in V3 modelinin öncülü DeepSeek-V2, geçtiğimiz mayıs ayında piyasaya sürüldükten sonra Çin’de bir YZ modeli fiyat savaşını tetikledi.

DeepSeek-V2’nin açık kaynaklı ve eşi benzeri görülmemiş derecede ucuz olması, 1 milyon token başına sadece 1 yuan (0,14 $) – ya da AI modeli tarafından işlenen veri birimleri – Alibaba’nın bulut biriminin bir dizi modelde %97’ye varan fiyat indirimleri açıklamasına yol açtı.

Mart 2023 ‘te Çin’in ilk ChatGPT eşdeğerini piyasaya süren Baidu ve ülkenin en değerli internet şirketi Tencent dahil olmak üzere diğer Çinli teknoloji şirketleri de aynı şeyi yaptı.

DeepSeek’in esrarengiz kurucusu Liang Wenfeng, temmuz ayında Çin medya kuruluşu Waves ile yaptığı nadir bir röportajda, girişimin fiyat savaşlarını “umursamadığını” ve AGI’ye (yapay genel zeka) ulaşmanın ana hedefi olduğunu söyledi.

OpenAI, AGI’yi ekonomik açıdan en değerli görevlerde insanları aşan otonom sistemler olarak tanımlıyor.

Alibaba gibi büyük Çinli teknoloji şirketlerinin yüz binlerce çalışanı varken, DeepSeek çoğunlukla Çin’in en iyi üniversitelerinden genç mezunlar ve doktora öğrencilerinden oluşan bir araştırma laboratuarı gibi çalışıyor.

Liang temmuz ayında verdiği röportajda, Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka endüstrisinin geleceği için uygun olmayabileceğine inandığını belirterek, bu şirketlerin yüksek maliyetleri ve tepeden inme yapıları ile DeepSeek’in yalın operasyonu ve gevşek yönetim tarzını karşılaştırdı.

“Büyük temel modeller sürekli inovasyon gerektirir, teknoloji devlerinin yeteneklerinin sınırları vardır” dedi.

ASYA

Xi, Jack Ma ve diğer Çinli iş liderlerinin katılacağı sempozyuma başkanlık edecek

Yayınlanma

Toplantı hakkında bilgi sahibi üç kişi Reuters’a, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in önümüzdeki hafta özel sektör duyarlılığını artırmak için aralarında Alibaba kurucu ortağı Jack Ma’nın da bulunduğu ülkenin iş dünyası liderlerinin katılacağı bir sempozyuma başkanlık etmeyi planladığını söyledi.

Xi, özel sektörle ilgili sempozyumlara nadiren başkanlık ediyor ve bu etkinlik, Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD ile tırmanan gerilimden iç ekonomideki büyümenin yavaşlamasına kadar Çin’in iş dünyasının karşı karşıya olduğu zorlukların ortasında “güven verme” amacı taşıyor.

İki kaynak, girişimcilerin çoğunun teknoloji sektöründen olacağını ve Xi’nin onları Çin-ABD teknoloji savaşının yoğunlaştığı bir ortamda işlerini yurtiçinde ve yurtdışında büyütmeye teşvik etmesinin beklendiğini söyledi.

Reuters’a göre sempozyum muhtemelen pazartesi günü gerçekleştirilecek.

İki kaynak, teknoloji devi Tencent’in CEO’su Pony Ma’nın da sempozyuma katılacağını söyledi. Bir kaynak, akıllı telefon ve elektrikli araç üreticisi Xiaomi’nin CEO’su Lei Jun’un yanı sıra robotik şirketi Yushu Technology’nin kurucusu Wang Xingxing’in de katılmasının muhtemel olduğunu söyledi.

İki kaynağa göre bir Huawei Technologies yöneticisinin de katılması bekleniyor.

Bloomberg News, DeepSeek kurucusu Liang Wenfeng’in de katılacağını bildirdi. Yapay zeka girişimi, Batılı rakiplerinin çok altında bir maliyetle geliştirdiğini söylediği modellerle teknoloji dünyasını sarsmıştı.

DeepSeek’in kurucusu Liang’ın katılımı, start-up’ın küresel yapay zeka endüstrisinde yeni keşfedilen statüsünü daha da parlatacak. Geçtiğimiz ay Başbakan Li Qiang’ın ev sahipliğinde düzenlenen bir sempozyumda bir konuşma yapmıştı.

Xi uzun zamandır Çin’in yarı iletkenlerde kendi kendine yeterliliğe ulaşması gerektiğini vurguluyor ve ülkenin ekonomik kalkınmayı yönlendirmek için yapay zekayı kullanmasını istiyor. Washington çipler üzerinde uyguladığı ihracat kontrolleri ile bu çabayı engellemeye çalışıyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Alibaba, Apple’ın Çin’deki yapay zeka ortağı olacağını açıkladı

Yayınlanma

Alibaba’nın başkanı, Apple’ın Çin’de satılan yapay zeka özellikli iPhone modelleri için teknoloji sağlayacağını söyledi ve Çinli grubun hisselerinde bir ralliyi körükleyen yüksek profilli ortaklık raporlarını doğruladı.

Joe Tsai perşembe günü Dubai’de düzenlenen bir konferansta “Apple çok seçici davrandı. Çin’de bir dizi şirketle görüştüler ve sonunda bizimle iş yapmayı seçtiler,” dedi.

“Telefonlarını güçlendirmek için yapay zekamızı kullanmak istiyorlar, bu nedenle Apple gibi büyük bir şirketle iş yapabildiğimiz için çok şanslıyız ve son derece onurluyuz” dedi.

Amerikalı şirket, tüketicilerin eski modellerde çalışmayacak güçlü yeni özelliklere erişmek için akıllı telefonlarını yükseltecekleri iddiasıyla yapay zeka konusunda kendini yeniden keşfetmek için çalışıyor.

Ancak Apple, halka sunulan herhangi bir büyük dil modelinin yetkililer tarafından titiz bir test ve onay sürecinden geçmesi gereken Çin’de bu tür yetenekleri kullanıma sunma konusunda büyük engellerle karşılaştı.

Geçtiğimiz yıl Financial Times’a konuşan üst düzey bir Çinli düzenleyici, Apple’ın onay sürecini daha kolay atlatabilmesi için Çinli bir şirketle ortaklık kurması gerektiğini belirtmişti. Konuya aşina olan kişilere göre Apple, Baidu, ByteDance, Moonshot, Zhipu ve Tencent dahil olmak üzere Çin’in önde gelen yapay zeka oyuncularının birçoğuyla modelleri test etti ve ortaklıkları görüştü. DeepSeek’in modellerinin de test edildiği belirtildi.

Çin’in siber güvenlik gözlemcisi şimdiye kadar 300’den fazla yerli yapay zeka modelini kullanım için onayladı. Tsai, Apple’ın Çin dışındaki diğer şirketlerle yapay zeka ortaklıkları yapabildiğini, ancak Çin içinde, düzenleyici konular ve bunun gibi şeyler nedeniyle, yapay zeka geliştiren Çinli şirketlerle çalışmaları gerektiğini söyledi. “Gelecekte iş yaptığınız her yerde durumun böyle olacağını düşünüyorum; cihazlarınıza güç veren yerelleştirilmiş bir yapay zekaya sahip olmak isteyebilirsiniz” diye ekledi.

Apple Çin’de yeniden ivme yakalamaya çalışıyor

Apple’ın Çinli rakipleri, akıllı telefonlarda yapay zeka özelliklerini güçlü bir şekilde kullanıma sunarak iPhone üreticisini dezavantajlı duruma düşürdü.

Apple’ın Çin’deki işleri, devlet çalışanlarının büyük bir kısmının telefonlarını terk etmesine neden olan artan jeopolitik gerilimlerden de etkilendi.

Apple’ın en son mali çeyreğinde, kilit pazardaki satışlar bir önceki yıla göre yüzde 11 düşerek 18,5 milyar dolara ya da toplam gelirin yüzde 15’ine geriledi.

Alibaba’nın Hong Kong’da işlem gören hisseleri bu yılın başından itibaren yüzde 40’tan fazla yükseldi. Bu yılın başlarında yetenekleri ve düşük geliştirme maliyetleriyle küresel piyasaları şaşkına çeviren DeepSeek’in en yeni modelinin piyasaya sürülmesinin ardından yapay zeka modeli Qwen 2.5’in yeni bir sürümünü yayınlamasıyla ilk kez değer kazandı.  Alibaba yorum yapmayı reddetti. Apple ise yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çin’in açık kaynaklı yapay zekâsı Goku, OpenAI ve ABD’ye meydan okuyor

Yayınlanma

Çinli teknoloji şirketi ByteDance, görüntü ve video oluşturabilen gelişmiş yapay zekâ modeli Goku’yu piyasaya sürdü. Bu gelişme, OpenAI’ye ve ABD’nin yapay zekâ teknolojisindeki liderlik hevesine meydan okuyor.

Sam Altman için eğlenceli günler sona erdi; önce Elon Musk’ın düşmanca teklifi, şimdi de Goku. ByteDance, görüntü ve video üretimi için gelişmiş bir yapay zekâ modeli olan Goku’yu piyasaya sürdü.

Bu, OpenAI ve ABD gibi yapay zekâ teknolojisine erişimi güvence altına almayı amaçlayan hükümetler için yeni bir meydan okuma anlamına geliyor.

Fakat bu durum, işletmelerin “değer yaratma” bariyerini de düşürüyor.

Goku, metin istemlerinden yüksek kaliteli görseller üretiyor. Model, bilgi akışını iyileştirerek görüntü ve videoları daha akıcı ve doğru bir şekilde oluşturan bir yapay zekâ modeli türü olan doğrusal akış dönüştürücülerini kullanıyor.

Açık kaynak modeller yükselişte

Goku, Llama ve DeepSeek gibi açık kaynaklı bir yapay zekâ modeli. Bu, dünya çapındaki birçok işletme ve yeni girişim için iyi haberken, OpenAI için kötü bir haber. Zira en iyi modele sahip olmanın uzun vadeli başarıyı garanti etmediği açıkça görülüyor.

Bu durum, model “düzenlemesinin” ABD’nin öngördüğü gibi işlemeyeceği beklentisini de güçlendiriyor.

Goku, kendisinden önceki diğer modeller gibi, üretim maliyetini düşürüyor.

Goku ve Sora gibi modeller, yaratıcı içerikler oluşturabiliyor. Fakat asıl değer, işletmelerin yapay zekâ tarafından üretilen video, metin ve görüntüleri nasıl entegre edip kullandıklarında yatıyor.

Öte yandan Goku’nun yükselişi, ABD’nin yapay zekâ alanındaki hakimiyetinin artık garanti olmadığını gösteriyor.

Çinli şirketler hızla ilerliyor, yapay zekâ okuryazarlığına ve uygulamalarına önem veriyor.

Bir zamanlar rakipsiz olan OpenAI, artık şiddetli bir rekabetle karşı karşıya. En iyi yapay zekâ modeline sahip olmak artık yeterli değil.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English