Bizi Takip Edin

ASYA

Alibaba, DeepSeek’i geride bıraktığını söylediği yapay zeka modelini yayınladı

Yayınlanma

Çinli teknoloji şirketi Alibaba çarşamba günü Qwen 2.5 yapay zeka modelinin, büyük beğeni toplayan DeepSeek-V3’ü geride bıraktığını iddia ettiği yeni bir versiyonunu yayınladı.

Qwen 2.5-Max’in, Çinlilerin çoğunun çalışmadığı ve aileleriyle birlikte olduğu Ay Yeni Yılı’nın ilk gününde piyasaya sürülmesinin alışılmadık zamanlaması, Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek’in son üç haftadaki meteorik yükselişinin yalnızca denizaşırı rakipleri üzerinde değil, aynı zamanda yerel rekabeti üzerinde de yarattığı baskıya işaret ediyor.

Alibaba’nın bulut birimi resmi WeChat hesabından yaptığı duyuruda OpenAI ve Meta’nın en gelişmiş açık kaynaklı yapay zeka modellerine atıfta bulunarak “Qwen 2.5-Max… neredeyse tüm GPT-4o, DeepSeek-V3 ve Llama-3.1-405B’den daha iyi performans gösteriyor” dedi.

DeepSeek’in DeepSeek-V3 modeli tarafından desteklenen yapay zeka asistanının 10 Ocak’ta ve R1 modelinin 20 Ocak’ta piyasaya sürülmesi, Silikon Vadisi’ni şok etti ve teknoloji hisselerinin düşmesine neden oldu; Çinli girişimin düşük geliştirme ve kullanım maliyetleri, yatırımcıları ABD’deki önde gelen yapay zeka firmalarının büyük harcama planlarını sorgulamaya sevk etti.

Yerli rakipler arası mücadele

Ancak DeepSeek’in başarısı, yerli rakipleri arasında kendi yapay zeka modellerini yükseltmek için bir mücadeleye de yol açtı.

DeepSeek-R1’in yayınlanmasından iki gün sonra TikTok’un sahibi ByteDance, yapay zeka modellerinin karmaşık talimatları ne kadar iyi anladığını ve yanıt verdiğini ölçen bir kıyaslama testi olan AIME’de Microsoft destekli OpenAI’nin o1’inden daha iyi performans gösterdiğini iddia ettiği amiral gemisi yapay zeka modelinde bir güncelleme yayınladı.

Bu, DeepSeek’in R1 modelinin OpenAI’nin o1 modeline çeşitli performans kıyaslamalarında rakip olduğu iddiasını yineledi.

DeepSeek’in V3 modelinin öncülü DeepSeek-V2, geçtiğimiz mayıs ayında piyasaya sürüldükten sonra Çin’de bir YZ modeli fiyat savaşını tetikledi.

DeepSeek-V2’nin açık kaynaklı ve eşi benzeri görülmemiş derecede ucuz olması, 1 milyon token başına sadece 1 yuan (0,14 $) – ya da AI modeli tarafından işlenen veri birimleri – Alibaba’nın bulut biriminin bir dizi modelde %97’ye varan fiyat indirimleri açıklamasına yol açtı.

Mart 2023 ‘te Çin’in ilk ChatGPT eşdeğerini piyasaya süren Baidu ve ülkenin en değerli internet şirketi Tencent dahil olmak üzere diğer Çinli teknoloji şirketleri de aynı şeyi yaptı.

DeepSeek’in esrarengiz kurucusu Liang Wenfeng, temmuz ayında Çin medya kuruluşu Waves ile yaptığı nadir bir röportajda, girişimin fiyat savaşlarını “umursamadığını” ve AGI’ye (yapay genel zeka) ulaşmanın ana hedefi olduğunu söyledi.

OpenAI, AGI’yi ekonomik açıdan en değerli görevlerde insanları aşan otonom sistemler olarak tanımlıyor.

Alibaba gibi büyük Çinli teknoloji şirketlerinin yüz binlerce çalışanı varken, DeepSeek çoğunlukla Çin’in en iyi üniversitelerinden genç mezunlar ve doktora öğrencilerinden oluşan bir araştırma laboratuarı gibi çalışıyor.

Liang temmuz ayında verdiği röportajda, Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinin yapay zeka endüstrisinin geleceği için uygun olmayabileceğine inandığını belirterek, bu şirketlerin yüksek maliyetleri ve tepeden inme yapıları ile DeepSeek’in yalın operasyonu ve gevşek yönetim tarzını karşılaştırdı.

“Büyük temel modeller sürekli inovasyon gerektirir, teknoloji devlerinin yeteneklerinin sınırları vardır” dedi.

ASYA

Japon Ishiba, Trump’ın oto tarifelerinden muafiyet talep edecek

Yayınlanma

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba pazartesi günü yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın otomobil ithalatına gümrük vergisi getirme planından duyduğu endişeyi dile getirerek Japonya için muafiyet talep etme niyetini vurguladı.

Ishiba bir parlamento toplantısında yaptığı konuşmada Japonya’nın “diğer ülkelerden farklı olduğunu çünkü ABD’de istihdam yaratılmasına ve insanların günlük yaşamlarına katkıda bulunduğunu” söyledi ve Asya ülkesinin son beş yılda ABD’deki en büyük yatırımcı olduğunu belirtti.

Ishiba, Trump’ın eleştirdiği tarife dışı engelleri sorguladı, “Tüketici güvenliği önlemlerinin engel olarak sayılması garip,” dedi.

Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Japonya’nın pozisyonlarının geçerliliğini kanıtlamaya devam edeceğiz.”

Nippon Steel şirketinin United States (U.S.) Steel şirketini satın alma planıyla ilgili olarak Ishiba, Japon tarafının ABD’li şirketi tamamen satın almak yerine ona yatırım yapma planını değiştirmesi halinde bile kar çizgisinin düşeceğine inanmadığını söyledi.

Ishiba ayrıca, Biden yönetiminin Nippon Steel’in U.S. Steel’i satın almasını engelleme kararının “haksız bir siyasi müdahale” olduğunu vurguladı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Xi Jinping Çin’in teknoloji devleriyle buluştu

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, özel sektörü yeniden canlandırmak ve daha güçlü bir ekonomik büyüme sağlamak için pazartesi günü aralarında Alibaba’dan Jack Ma’nın da bulunduğu ülkenin önde gelen girişimcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda, Başbakan Li Qiang, Çin’in en üst düzey siyasi danışma organı başkanı Wang Huning ve Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang da hazır bulundu.

Analistler, Xi’nin pazartesi günkü forumda “önemli bir konuşma” yapmasının, Pekin’in özel sektöre yönelik daha olumlu bir eğilim sergileme arzusunu simgelediğini söyledi.

Hong Kong’daki Asya Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği’nde konuşan Tsinghua Üniversitesi’nden finans profesörü Zhang Xiaoyan, “Toplantının amacı [özel sektöre] ‘Sizi desteklemek istiyoruz, teknoloji inovasyonunu ve tüketimini artırmanıza ihtiyacımız var’ demek” dedi.

Hükümetin Çinli şirketlere “güven aşılamak” istediğini de sözlerine ekledi.

Pekin, jeopolitik gerilimlerin ve iç ekonomik baskıların arasında, Çin’deki iş ortamını iyileştirmek ve ekonomik büyümeyi güçlendirmek için çalışıyor.

Pekin merkezli bir politika araştırma merkezi olan Trivium, toplantıyı “yüksek riskli” bir mesele olarak nitelendirdi.

Firma yayınladığı bir raporda, “Xi katılımcıları ve piyasaları artık iş dünyası yanlısı olduğuna ikna edebilirse, ekonomiyi daha iyi bir yörüngeye oturtmak için uzun bir yol kat edecektir” dedi. “Ancak Xi sempozyumu özel şirketlerin devletin iradesiyle geliştiğini vurgulamak için kullanırsa, bu durum duyarlılığı daha da azaltabilir” diye ekledi.

Pazartesi günkü toplantıda hazır bulunan diğer önemli teknoloji yöneticileri arasında önde gelen pil üreticisi CATL’nin kurucusu ve başkanı Robin Zeng ve Meituan’ın patronu Wang Xing de yer aldı. Devlet medyasının yayınlarına göre Huawei kurucusu Ren Zhengfei ve Xiaomi başkanı Lei Jun üst düzey yetkililere hitap etti.

Tencent başkanı Pony Ma ve elektrikli araç üreticisi BYD’nin başkanı Wang Chuanfu ve robotik grubu Unitree’nin kurucusu Wang Xingxing de hazır bulundu.

Çin’in yavaşlayan ekonomik büyümesi özel sektör üzerinde baskı yaratırken, yöneticiler yolsuzluk iddiaları ve yerel yetkililer tarafından yapılan gözaltılar nedeniyle yoğun bir incelemeyle karşı karşıya kaldı.

Xi geçmişte iş dünyası liderleriyle yaptığı toplantılarda vergi indirimleri ve devlet teşebbüsleriyle eşit bir oyun alanı vaat etmişti.

Çin’in özel yatırımları 2024 yılında bir önceki yıla göre %0,1 düştü. Toplam sabit varlık yatırımı içindeki oranı 2019 sonunda yüzde 56,42 iken geçen yılın sonunda yüzde 50,08’e düştü.

Ancak, DeepSeek adlı start-up’ın öncü yapay zeka modellerinin ortaya çıkması, Çin teknolojisine olan ilginin yenilenmesine yardımcı oldu ve ülkenin teknoloji hisseleri için piyasayı ateşledi.

Hong Kong’da listelenen en iyi 30 teknoloji şirketinin bir ölçütü olan Hang Seng Tech endeksi, yatırımcıların DeepSeek’in atılımına ve Pekin’in teknoloji sektörüne yönelik olumlu mesajlarına yanıt vermesiyle yıl başından bu yana yüzde 24 artış gösterdi.

Özel düşünce kuruluşu China Enterprise Institute’un kıdemli araştırmacılarından Tang Dajie, “Bu sempozyumun teması, hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bilimsel ve teknolojik inovasyonun güçlendirilmesi ve özel teşebbüslerin güveninin yeniden tesis edilmesidir,” dedi.

ABD ile yeni bir ticaret savaşı kaçınılmaz görünürken bu başarı öyküleri daha da önem kazandı. Trump’ın bu ayın başlarında tüm Çin ürünlerine yüzde 10 gümrük vergisi getirmesinin ardından Pekin, belirli ürünlere yüzde 10 ila 15 gümrük vergisi ve kritik minerallere daha fazla ihracat kontrolü getirerek misilleme yaptı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Xi, Jack Ma ve diğer Çinli iş liderlerinin katılacağı sempozyuma başkanlık edecek

Yayınlanma

Toplantı hakkında bilgi sahibi üç kişi Reuters’a, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in önümüzdeki hafta özel sektör duyarlılığını artırmak için aralarında Alibaba kurucu ortağı Jack Ma’nın da bulunduğu ülkenin iş dünyası liderlerinin katılacağı bir sempozyuma başkanlık etmeyi planladığını söyledi.

Xi, özel sektörle ilgili sempozyumlara nadiren başkanlık ediyor ve bu etkinlik, Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD ile tırmanan gerilimden iç ekonomideki büyümenin yavaşlamasına kadar Çin’in iş dünyasının karşı karşıya olduğu zorlukların ortasında “güven verme” amacı taşıyor.

İki kaynak, girişimcilerin çoğunun teknoloji sektöründen olacağını ve Xi’nin onları Çin-ABD teknoloji savaşının yoğunlaştığı bir ortamda işlerini yurtiçinde ve yurtdışında büyütmeye teşvik etmesinin beklendiğini söyledi.

Reuters’a göre sempozyum muhtemelen pazartesi günü gerçekleştirilecek.

İki kaynak, teknoloji devi Tencent’in CEO’su Pony Ma’nın da sempozyuma katılacağını söyledi. Bir kaynak, akıllı telefon ve elektrikli araç üreticisi Xiaomi’nin CEO’su Lei Jun’un yanı sıra robotik şirketi Yushu Technology’nin kurucusu Wang Xingxing’in de katılmasının muhtemel olduğunu söyledi.

İki kaynağa göre bir Huawei Technologies yöneticisinin de katılması bekleniyor.

Bloomberg News, DeepSeek kurucusu Liang Wenfeng’in de katılacağını bildirdi. Yapay zeka girişimi, Batılı rakiplerinin çok altında bir maliyetle geliştirdiğini söylediği modellerle teknoloji dünyasını sarsmıştı.

DeepSeek’in kurucusu Liang’ın katılımı, start-up’ın küresel yapay zeka endüstrisinde yeni keşfedilen statüsünü daha da parlatacak. Geçtiğimiz ay Başbakan Li Qiang’ın ev sahipliğinde düzenlenen bir sempozyumda bir konuşma yapmıştı.

Xi uzun zamandır Çin’in yarı iletkenlerde kendi kendine yeterliliğe ulaşması gerektiğini vurguluyor ve ülkenin ekonomik kalkınmayı yönlendirmek için yapay zekayı kullanmasını istiyor. Washington çipler üzerinde uyguladığı ihracat kontrolleri ile bu çabayı engellemeye çalışıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English