Bizi Takip Edin

AMERİKA

Stephen Walt yazdı: Uluslararası İlişkiler Teorisi Trump 2.0 Hakkında Ne Öngörüyor?

Yayınlanma

Uluslararası İlişkiler teorilerinde realist yaklaşımın öne çıkan isimlerinden biri olan, Harvard Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Stephen M. Walt, Foreign Policy’de ikinci Trump döneminden beklentilerini ve kaygılarını yazdı.

***

Uluslararası İlişkiler Teorisi Trump 2.0 Hakkında Ne Öngörüyor?

Stephen M. Walt, Foreign Policy
3 Şubat 2025

ABD Başkanı’nın dış politika devrimine ilişkin akademik bir değerlendirme.

Yemin ederim: Planım bu hafta ABD Başkanı Donald Trump’tan başka bir şey hakkında yazmaktı, ancak Beyaz Saray’dan yayılan kötü politikalar selini görmezden gelmek imkansız. Önemli şeyler hakkında yazmam gerekiyor ve dünyanın en güçlü ülkesinin dış politikası kesinlikle bunlardan biri, özellikle de ani ve geniş kapsamlı bir şekilde tuhaflaştığında. Bu nedenle, Trump yönetiminin uygulamaya çalıştığı dış politika devrimine odaklanmaya devam edersem beni bağışlayacağınızı umuyorum.

Asıl mesele, Trump’ın gümrük vergisi uygulamasının, Dünya Sağlık Örgütü’nden çekilmesinin ve diğer yeni girişimlerinin Amerikan yaşamı üzerindeki etkisidir. Bu soruya verilecek yanıtın bir kısmı da Trump’ın en yakın müttefiklerimizden başlamak üzere dünyanın geri kalanının Trump’ın gözdağı verme ve kabadayılık taslama girişimlerine nasıl tepki vereceğine bağlı. Bu konu hakkında birkaç hafta önce yazmıştım, ancak bugün bunun temelini oluşturan daha geniş kavramsal ve teorik konuları incelemek istiyorum.

Gördüğüm kadarıyla burada dünyanın nasıl işlediğine dair rakip teorilerin çatışması söz konusu. Birincisi eski dostum tehdit dengesi teorisi; ikincisi ise kolektif mallar / kolektif eylem teorisi. Her iki bakış açısı da size dünyanın nasıl işlediğine dair önemli şeyler söyler; asıl soru şu anda neler olabileceğine dair hangisinin daha net bilgiler verdiğidir.

Tehdit dengesi teorisi ile başlayalım. Mantığı basittir: Merkezi otoritenin olmadığı bir dünyada, tüm devletler bir devletin çok güçlenmesi durumunda endişelenme eğilimindedir, çünkü elindeki gücü nasıl kullanacağından emin olamazlar. Sonuç olarak zayıf devletler, güçlü devletleri kontrol altında tutmak için güçlerini birleştirme ve zayıf devletleri fethetmeye ya da onlara hükmetmeye kalktıklarında onları yenme eğilimi gösterirler. Güçlü bir gücün yakınlarda bulunması, öncelikle diğerlerini fethetmek üzere tasarlanmış gibi görünen güçlü bir orduya sahip olması ya da özellikle kötü niyetli görünmesi durumunda denge eğilimi artar. Bu nedenle uzun zamandır devletlerin sadece güce değil tehditlere karşı da denge kurduğunu savunuyorum.

Diğer hususların yanı sıra, bu teori dünya siyasetindeki çarpıcı ve kalıcı bir anormalliği açıklamaya yardımcı olmaktadır. ABD, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana dünyanın en güçlü ekonomik ve askeri gücü olmasına rağmen, dünyanın büyük ve orta ölçekli güçlerinin çoğu ona karşı denge kurmak yerine onunla ittifak kurmayı tercih etti. ABD’nin kervanına katılmıyorlardı (yani, Washington’u yatıştırmak için onunla aynı safta yer almıyorlardı); hemen yanı başlarında bulunan ve tehlikeli emelleri varmış gibi görünen ülkelere (örneğin, Sovyetler Birliği) karşı ABD ile birlikte denge kuruyorlardı. Sonuçlardan biri: Amerika’nın Soğuk Savaş ittifak sistemi her zaman Moskova’nın yanında yer alan çeşitli ortaklardan daha zengin, askeri açıdan daha güçlü ve daha etkiliydi.

Sahip olduğu muazzam güce rağmen ABD hiçbir zaman eşit derecede güçlü bir dengeleyici koalisyonla karşı karşıya kalmadı. Bunun nedeni kısmen dünya gücünün diğer kilit merkezlerine olan coğrafi uzaklığı, ama aynı zamanda Kanada gibi yakın komşuları da dahil olmak üzere birçok kilit devletin onu özellikle tehdit edici olarak görmemesiydi. Bu durum, ABD’nin dünya gücünün zirvesinde tek başına durduğu ve diğer devletlerin onun etkisini kontrol etmek için daha fazlasını yapmasının beklenebileceği tek kutuplu dönemde bile devam etti. “Yumuşak dengeleme” konusunda bazı mütevazı çabalar oldu, ancak bunlar çoğunlukla Orta Doğu’daki ‘Direniş Ekseni’ gibi nispeten zayıf aktörler arasında gerçekleşti. ABD müttefikleri sık sık ABD’nin kararlarını sorgulasa ve ABD politikalarının istemeden kendilerine zarar verebileceğinden endişe etse de (2003’te Irak’ın işgali bu tür korkuların doğru olduğunu teyit etti), yine de ABD’yi ciddi bir tehlike olarak değil faydalı bir ortak olarak görmeye devam ettiler. ABD’nin üstünlüğü aynı zamanda hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi yönetimlerin NATO gibi çok taraflı kurumlar aracılığıyla hatırı sayılır etkilerini kullanmaları ve müttefik liderlere Washington’un istediklerini yapmaları için baskı yaparken bile genellikle saygılı davranmaları nedeniyle tolere edilebilirdi.

Amerika’nın coğrafi konumu elbette değişmedi ve hala muazzam bir değer. Ancak Trump yönetiminin Kanada ya da Danimarka gibi geleneksel olarak Amerikan yanlısı olan ülkelere yönelik kavgacı yaklaşımı daha önce görülmemiş bir durum. ABD’nin ortakları sadece ABD’nin artık güvenilir olmadığından endişe etmek zorunda değiller (çünkü Trump kuralların anlamsız olduğunu düşünüyor ve salı günü bir şey yapma sözü verip cuma günü geri almaktan çekinmiyor), aynı zamanda ABD’nin aktif olarak kötü niyetli olduğundan da endişe etmek zorundalar. Başkan Panama Kanalı’nı geri almakla, Grönland’ı fethetmekle ya da Kanada’yı 51. Eyalet yapmakla tehdit ettiğinde -mevcut anlaşmalar neyi gerektirirse gerektirsin ya da Panama, Danimarka veya Grönlandlılar bu konuda ne derse desin- tüm ülkeler sıranın kendilerine gelebileceğinden endişe etmelidir.

Tehdit dengesi teorisinin öngördüğü gibi, bu ülkelerdeki bazı liderler şimdiden Trump’ın tehlikeli gündemine direnmek için ortak çabaları savunuyor. Geçtiğimiz hafta Kanada eski Maliye Bakanı Chrystia Freeland (Liberal Parti lideri olarak Başbakan Justin Trudeau’nun yerine geçmeyi umuyor) Trump’ın gümrük tarifeleri ve egemenlik tehditlerine karşı ortak yanıtlar geliştirmek üzere Meksika, Panama, Kanada ve Avrupa Birliği’ni bir zirve toplantısına çağırdı. Kanadalı hokey taraftarları bu hafta sonu olduğu gibi ABD milli marşı “The Star-Spangled Banner”ın çalınmasını yuhaladıklarında, bir şeylerin ciddi anlamda yanlış gittiğini anlarsınız. Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Filistin Yönetimi ve Arap Birliği ortak bir bildiri yayınlayarak Trump’ın Filistinlileri Gazze ve Batı Şeria’dan etnik olarak temizleme önerisini kesin bir dille reddetti. Trump bu yolda ilerlemeye devam ederse bu tür çabalar artacak ve bazı ülkeler Washington’a karşı daha fazla koz elde etmek için Pekin’den yardım isteyecektir.

Bu ABD dış politikasında bir deniz değişimidir ve kaçınılmaz olarak ABD ile başlıca büyük güç rakipleri arasındaki algılanan farklılıkları daraltacaktır. Amerika’nın Asyalı ortakları Washington’la işbirliği yapmaya (ve bazı politikalarını ABD’li liderleri mutlu edecek şekilde değiştirmeye) hevesliydi çünkü bölgesel güç dengesi konusunda endişeliydiler ve ABD’nin bu dengenin korunmasına yardımcı olmasını istiyorlardı. Ancak ABD, Rusya ve Çin gibi davranmaya başlarsa ve yeni ticaret savaşlarıyla tehdit etmeye devam ederse, Washington’a sıkı sıkıya bağlı olmanın avantajları azalacaktır. ABD’nin liderliğini takip etmeye alışmış devletler kendilerini ABD’nin kaprislerinden korumak için başka stratejiler geliştireceklerdir.

Kısacası, dünya siyasetinin en kalıcı ve güçlü teorilerinden biri, Trump’ın dış politikaya yönelik radikal yaklaşımının geri tepeceğini öne sürüyor. Kısa vadede birkaç taviz kazanabilir, ancak uzun vadeli sonuçlar daha büyük bir küresel direniş ve Amerika’nın rakipleri için yeni fırsatlar olacaktır.

Ancak burada kolektif mallar / kolektif eylem teorisi devreye giriyor ve diğer yöne işaret ediyor. Amerikan gücünü ehlileştirmek koordineli hareket etmeyi ve muhalefetin maliyetine katlanmaya istekli olmayı gerektirir. Diğer devletleri Trump’a karşı hizaya sokmak zaman alacak ve bazı hükümetler bu ağır işi başkalarının yapmasını umarak bedavacılığa yönelecektir. Bu koşullar altında ABD böl ve yönet oyununu oynayabilir ve bireysel tavizler vererek bazı devletleri uzaklaştırmaya çalışabilir. Dengeleyici bir koalisyon kurmanın zorluğu küçümsenmemelidir -özellikle de siyasi sistemleri zor durumda olan ülkeler için- ve Trump’ın güvendiği şey de şüphesiz budur.

Ancak şunu da unutmamak gerekir: Dünyayı “dengesiz” tutmak, ABD’nin gücünü seçici bir şekilde kullanmasını ve önemli ölçüde kendine hakim olmasını gerektirir. Bu da zayıf ülkeleri ya da liderlerini aşağılamak için her fırsatı değerlendirmemek anlamına geliyor. Diğer ülkeler Washington’un verdiği sözleri tutacağına ve bir anlaşma yapmanın ya da taviz vermenin yeni taleplere yol açmayacağına ikna edilmelidir. Ne yazık ki itidalli davranmak, verilen sözleri tutmak ve başkalarına saygılı davranmak Trump’ın oyun kitabında hiçbir zaman yer almadı ve kamu hizmetlerinin içini boşaltırken atadığı marjinal yetkinlikteki insanlar, ABD dış politikasının incelikle yürütülmesi ihtimalini daha da azaltıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin sert bir yumruğa sahip olduğundan kimsenin şüphesi yok, ancak şimdi kadife eldiven çıkarıldığında neler olduğunu keşfetmek üzereyiz. Realistlerin onlarca yıldır uyardığı ve geçmişteki saldırganların bize hatırlattığı gibi, diğerlerine gözdağı vermek ve cezalandırmak için büyük sopa diplomasisini kullanan devletler, eninde sonunda dengeye yönelik başlangıçtaki isteksizliğin ve kolektif eylemin önündeki engellerin üstesinden gelinmesine yol açarlar ve daha az dost, daha fazla düşman ve çok daha az etkiye sahip olurlar. Amerika Birleşik Devletleri’nin en yakın komşularını ve birçok uzun süreli ortağını kalıcı olarak yabancılaştırmasının mümkün olduğunu düşünmezdim, ancak şu anda gittiğimiz yön tam olarak bu.

AMERİKA

Tesla, Trump yönetimini misilleme vergilerine ‘maruz kaldığı’ konusunda uyardı

Yayınlanma

Elon Musk’ın elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Başkan Donald Trump’ın ticaret savaşının kendisini ABD’ye karşı misilleme tarifelerinin hedefi haline getirebileceği ve Amerika’da araç üretmenin maliyetini artırabileceği konusunda uyardı.

ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’e hitaben yazılan imzasız bir mektupta Tesla, adil ticareti “desteklediğini” söyledi ancak ABD’li ihracatçıların “diğer ülkeler ABD’nin ticaret eylemlerine karşılık verdiğinde orantısız etkilere maruz kaldığı” uyarısında bulundu.

Austin, Teksas merkezli şirket 11 Mart tarihli mektubunda, “Örneğin, ABD’nin geçmişteki ticari eylemleri, hedef alınan ülkeler tarafından, bu ülkelere ithal edilen elektrikli araçlara yönelik artan tarifeler de dahil olmak üzere, anında tepkilerle sonuçlandı” diye yazdı.

Tesla’nın mektubu, yatırımcıların dünyanın en büyük ekonomisinin bir resesyona sürüklenmesinin artan riskleri konusunda endişelenmeleri nedeniyle işletmeleri ve finansal piyasaları sarsan iki haftalık düzensiz ticaret politikası açıklamalarının ardından geldi.

Mektup, Trump’ın yakın müttefiki Musk tarafından yönetilen Tesla’nın bile geniş kapsamlı gümrük tarifelerinin potansiyel etkileri konusunda ne kadar endişeli olduğunun altını çiziyor.

AB ve Kanada, bu hafta başında yürürlüğe giren ABD’ye çelik ve alüminyum ithalatına yönelik gümrük vergilerine karşı kapsamlı misilleme tehditlerinde bulundu.

Mektubun gönderilme sürecini bilen bir kişi Financial Times’a şunları söyledi: “Bu, iki kutuplu tarife rejiminin Tesla’yı mahvettiğini söylemenin kibar bir yolu.”

Söz konusu kişi şunları ekledi: “İmzasız çünkü şirketteki hiç kimse bunu gönderdiği için kovulmak istemiyor.”

Tesla yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Grup Trump yönetimine gönderdiği mektupta gümrük vergilerinin ABD’de araç üretim maliyetlerini artırabileceğini ve denizaşırı ülkelere ihraç edildiklerinde daha az rekabetçi hale getirebileceğini belirtti. Ayrıca yönetimden, lityum ve kobalt gibi ABD’de az bulunan minerallerin ithalatını daha da pahalı hale getirmekten kaçınması istendi.

Tesla, elektrikli araçları ve lityum-iyon pilleri için ABD’de mümkün olduğunca çok malzeme ve bileşen bulmak ve üretmek için küresel tedarik zincirini elden geçirdiğini söyledi. Reno, Nevada’daki batarya üretim tesisine ve Corpus Christi, Teksas’taki lityum işleme tesislerine işaret etti.

Şirket, “Bununla birlikte, tedarik zincirinin agresif bir şekilde yerelleştirilmesine rağmen, bazı parça ve bileşenlerin ABD içinde tedarik edilmesi zor veya imkansızdır” diye ekledi. Greer’i “ABD’li üreticilerin gerekli bileşenlere maliyet engelleyici tarifelerin uygulanmasıyla sonuçlanabilecek ticari eylemler nedeniyle gereksiz yere yük altına girmemelerini sağlamak için yerel tedarik zinciri sınırlamalarını daha fazla değerlendirmeye” çağırdı.

Mektup, dış ticaret uygulamalarını gözden geçiren ve şirketlere zarar verebilecek tarifeleri, vergileri, düzenlemeleri veya sübvansiyonları belirlemeye çalışan ajansın ABD’li işletmelerden geniş yorum talebinin bir parçası olarak ticaret temsilcisinin ofisine sunuldu.

Süreç hakkında bilgi sahibi bir kişi, Tesla’nın ilk Trump yönetimi sırasında uygulanan yaygın gümrük tarifelerine yanıt olarak benzer bir mektup gönderdiğini söyledi. 11 Mart tarihli mektup USTR web sitesine Tesla’nın genel danışman yardımcısı Miriam Eqab tarafından yüklendi.

Musk, Trump’ın yeniden seçilme kampanyasına yardım etmek için 250 milyon dolardan fazla harcama yaptıktan sonra Trump’ın en iyi danışmanlarından biri olarak ortaya çıktı. Bunun karşılığında dünyanın en zengin adamı, politikaları etkilemek ve federal hükümeti küçültmek için geniş bir yetki aldı ve Hükümet Verimliliği Dairesi (Doge) olarak adlandırılan birimin başına getirildi.

Bu haftanın başlarında Trump, Beyaz Saray’da Tesla’yı tanıtan bir etkinliğe ev sahipliği yaptı ve Musk’a destek gösterisi olarak araçlarından birini satın alma sözü verdi.

Tesla hisseleri yılbaşından bu yana satışların düşeceği endişesiyle ve ABD’nin ekonomi ve ticaret politikalarına ilişkin artan tedirginliğin tetiklediği daha geniş bir piyasa satışının ortasında yüzde 40 düştü.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

BlackRock Avrupalı şirketlerin hisselerini topluyor

Yayınlanma

BlackRock’tan Rick Rieder, Kıtadaki sektörlerin mali harcamalardaki artıştan faydalanmasını beklediği için Avrupa hisse senetlerine daha fazla yatırım yapıyor.

Rieder, Zürih’te verdiği bir röportajda portföy yöneticisinin 15,8 milyar dolarlık BlackRock Global Allocation Fund’ın da aralarında bulunduğu fonlarda Avrupa bankaları, savunma ve teknoloji şirketlerine olan ilgiyi artırdığını söyledi.

Halka açık dosyalara göre, fon geçen yıl %9,2 getiri sağladı ve şubat ayı sonunda karşılaştırma ölçütüne göre Avrupa hisselerinde hafifçe düşük ağırlıktaydı.

BlackRock, Berlin ve Brüksel’in savunma ve altyapı harcamaları için yüz milyarlarca avro borçlanma planlarını açıklamasının ardından Avrupa varlıklarındaki pozisyonunu tekrar ayarlıyor. 

Şirket bu hafta başında Avro bölgesi devlet tahvillerinde negatife döndü ve hisse senedi tahsislerindeki değişim, harcama planlarının etkisiyle bölgenin hisse senedi piyasalarındaki yükselişin ortasında geldi.

BlackRock’ın küresel sabit gelirden sorumlu yatırım müdürü ve küresel tahsisat yatırım ekibi başkanı Rieder, “Son birkaç yıldır Avrupa’da borç vermek ve ABD’de hisse senedi almak oldukça net bir ticaretti. Ama bence bu denge değişti,” dedi.

Avrupa hisseleri bu yıl şu ana kadar ralli yaptı ve bankalar bugüne kadar %20’nin üzerinde yükselerek sektörü karşılaştırma ölçütünde en iyi performans gösteren sektör haline getirdi.

Avrupa bankalarının cazibesini açıklayan Rieder, özel kredi kuruluşlarının yaklaşan harcama furyasının finansmanında büyük rol oynayacağını söyledi. UniCredit ve Intesa Sanpaolo, 31 Aralık tarihli kamu dosyalarına göre fonun varlıkları arasında yer alıyor.

Rieder, “Avrupa bankaları, ek finansman sağlama kabiliyetleri nedeniyle bugün çok cazip yatırımlar. Değerlemeler hâlâ o kadar yüksek değil,” dedi.

Avrupa’nın borçlanmaya yönelmesi, ABD’nin bölgeye yönelik askeri desteğini azaltma tehditlerine yanıt olarak geldi. Goldman Sachs tarafından takip edilen Avrupa savunma hisselerinden oluşan bir sepetin piyasa değeri bu yılın başından itibaren 125 milyar dolar arttı.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD Kongresi, donanmayı güçlendirmek için Japonya’nın denizaltı üretim programını inceliyor

Yayınlanma

ABD, Çin’in artan denizcilik gücüne ayak uydurmakta zorlanırken, Washington’daki kanun yapıcılar, Japonya’nın her yıl belirli sayıda denizaltı üretme yöntemini benimsemek de dahil olmak üzere, ülkenin gemi inşa kısıtlamalarını ele almanın yollarını araştırıyor.

Salı günü Kongre’de yapılan bir oturumda Japonya’nın yaklaşımının benimsenmesi önerildi.

ABD Donanması Japonya’daki tersanelerde kapsamlı onarımlar yapmaya hazırlanıyor

Kongre Araştırma Servisi’nde (CRS) deniz kuvvetleri uzmanı olan Ronald O’Rourke, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi’nin deniz gücü ve projeksiyon kuvvetleri alt komitesine verdiği demeçte “Japonya’dan, kuvvet büyüklüğü değişse bile tedarik oranını sabit tutma modelini öğrenebilirsiniz” dedi.

Donanma gemilerinin ve denizaltılarının sayısının her yıl bütçe görüşmeleri yoluyla belirlendiği ABD’nin aksine, Japonya üretim sayısını yılda bir tekne olarak sabit tutmaktadır. Mitsubishi Heavy Industries ve Kawasaki Heavy Industries gemileri dönüşümlü olarak teslim etmektedir.

CRS’nin 41 yıllık emektarı ve ülkenin en etkili deniz analistlerinden biri olan O’Rourke, Tokyo’nun denizaltı filosunun büyüklüğünü “önceden tedarik oranı ile oynayarak değil, ‘kullanım ömrü sonu’ kararlarıyla” yönettiğini söyledi.

O’Rourke hazırladığı konuşmada Japonya’nın yılda bir kez yaklaşımının “denizaltı inşa sanayi tabanı için istikrar sağlamak ve denizaltı üretiminde verimliliği en üst düzeye çıkarmak” için tasarlandığını söyledi.

“Japonya 18 denizaltıdan oluşan bir gücü muhafaza etmeyi planladığında, bunu denizaltılarını yaklaşık 18 yaşına kadar hizmette tutarak yılda bir inşa oranıyla yaptı” dedi. “Japonya denizaltı kuvveti seviyesindeki hedefini 22 tekneye çıkardığında, yılda bir inşa oranını korudu ve denizaltılarını yaklaşık 22 yaşına kadar hizmette tutmaya başladı” diye ekledi.

Japonya yıllarca 16 denizaltı ve iki eğitim botundan oluşan bir filo büyüklüğünü korudu. Amaç Rus gemilerinin sıklıkla geçtiği üç boğazı – Soya, Tsugaru ve Tsushima – savunmaktı. Her boğaza iki denizaltı tahsis edilecek, geri kalanlar ise eğitimde ya da bakımda olacaktı.

2010 yılında, Japonya’nın Tayvan’a yakın güneybatı adalarının etrafındaki sularda Çin denizaltılarına karşı savunma yapmak üzere filonun 22 denizaltı ve iki eğitim botuna çıkarılmasına karar verildi.

Bunu yapmak için Japonya’nın denizaltı üretimini artırması gerekmedi. Sadece denizaltılarının ömrünü 16 yıldan 22 yıla uzattı.

O’Rourke alt komiteye, Japonya’nın denizaltı filosunu 30 gemiye çıkarmaya karar vermesi halinde, “yine yılda bir inşa oranını koruyabileceğini ve gemilerini 30 yaşına kadar hizmette tutmaya başlayabileceğini” söyledi. O’Rourke genişletilmiş bir Japon denizaltı filosunu ABD Donanması için en iyi tamamlayıcı olarak görüyor, zira ABD Donanmasının önümüzdeki yıllarda saldırı denizaltılarının sayısında bir düşüş yaşayacağı düşünülüyor.

Geçtiğimiz perşembe günü Kawasaki, Taigei sınıfı denizaltı Raigei’yi Kobe Tersanesi’nde Japonya Savunma Bakanlığı’na teslim etti. Taigei sınıfının dördüncü teknesi olan Raigei, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana tersanede inşa edilen 31. denizaltı oldu.

Mitsubishi neredeyse tam bir yıl önce Taigei sınıfının üçüncü teknesi olan Jingei’yi bakanlığa teslim etmişti.

Bu arada ABD Donanması da maliyet aşımları, işgücü sıkıntısı ve gemi inşasındaki gecikmelerle boğuşuyor. “Donanma şu anda gemilerin tasarımı, inşası, mürettebatı ve bakımı konusunda zorluklarla karşı karşıya” diyen O’Rourke, zorlukların birleşiminin ”41 yıllık CRS kariyerimde gördüğüm en önemli zorluk” olarak tanımladı.

Kongre Bütçe Ofisi’nden Eric Labs salı günkü oturumda yaptığı açıklamada, ABD Donanması’nın inşa halindeki 46 gemisi için maliyet aşımlarının geçtiğimiz bütçe yılında üç kat artarak 3.4 milyar dolardan 10.4 milyar dolara çıktığını söyledi.

Deniz kuvvetleri ve silahlar konusunda kıdemli bir analist olan Labs, gemiler için gerekli olan daha uzun inşa sürelerine de işaret etti. “Uçak gemilerinin yapımı eskiden sekiz yıl sürerdi. Şimdi 11 yıl sürüyor. 2000’li yıllarda saldırı denizaltılarının yapımı altı yıl sürüyordu. Şimdi ise dokuz yıl sürüyor” dedi.

ABD donanması savaş zamanında hangi Hint-Pasifik tersanelerini kullanabileceğini araştırıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English