Avrupa
Almanya resesyona girdi

Alman ekonomisi 2023’ün ilk çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla daralarak teknik olarak resesyona girdi.
Fiyat ve takvim etkilerinden arındırıldığında gayrisafi yurtiçi hasıla bu çeyrekte %0,3 düştü. Bu düşüş 2022’nin dördüncü çeyreğindeki %0,5’lik düşüşün ardından geldi. Resesyon teknik olarak iki çeyrek üst üste daralma şeklinde tanımlanıyor.
İlk tahminler GSYİH’nin ilk çeyrekte durgunlaştığını ve Almanya’nın resesyona girdiğini göstermişti. Fiyat ve takvim etkilerinden arındırıldığında GSYİH yıllık bazda %0,5 oranında düştü.
Hane halkı tüketimi fiyat, mevsimsel ve takvimsel düzeltmelerden sonra bir önceki çeyreğe göre %1,2 azaldı. Devlet harcamaları da çeyrek bazında %4,9 ile önemli ölçüde azaldı.
Buna karşın, yatırımlar 2022’nin zayıf geçen ikinci yarısının ardından yılın ilk üç ayında artış gösterdi. Makine ve teçhizat yatırımları bir önceki çeyreğe göre %3,2 artarken, inşaat yatırımları bir önceki çeyreğe göre %3,9 yükseldi.
İhracat %0,4 artarken, ithalat ise %0,9 düştü.
Alman merkez bankası Bundesbank, Çarşamba günü yayınladığı aylık ekonomi raporuna göre, sanayideki toparlanmanın durgun hane halkı tüketimini ve inşaat sektöründeki düşüşü dengelemesi nedeniyle ekonominin ikinci çeyrekte ılımlı bir büyüme göstermesini bekliyor.
Avrupa
Estonya, Rusya sınırında kriz tatbikatı başlattı

Estonya, Rusya sınırındaki Narva ve Sillamäe şehirlerinden olası tahliyeyi de içeren ulusal kriz tatbikatlarına başladı. Göç krizi senaryosuna dayanan tatbikatlar nedeniyle Narva-1 sınır kapısı geçici olarak kapatıldı. Ülke ayrıca sınıra yeni askeri üsler ve tahkimatlar inşa etmeyi planlıyor.
Estonya, Rusya ile olan sınırında olası kriz durumlarına hazırlık amacıyla “Kilp” (Kalkan) ve “Miljon Miksi” (Milyon Neden) adlı ulusal tatbikatlara başladı.
ERR‘nin haberine göre, tatbikatlar kapsamında Narva ve Sillamäe şehirlerinden nüfusun tahliyesi de prova ediliyor.
Polis ve Sınır Muhafaza Kurumu, Savunma Kuvvetleri ve gönüllü paramiliter örgüt Kaitseliit’ten toplam 1200 personelin katıldığı tatbikatlar, göç krizi senaryosuna dayanıyor.
Tatbikatın amaçlarından biri de sınırdan yasa dışı geçiş girişimlerine karşı koyma yöntemlerini denemek olarak açıklandı.
Polis ve Sınır Muhafaza Kurumu tatbikat yöneticisi Indrek Püvi, “Tatbikatların amacı, göç baskısı ve devlet savunma krizini işbirliği içinde çözme yöntemlerini uygulamak, böylece gerçek bir durumda nasıl hareket edeceğimizi bilmektir,” ifadelerini kullandı.
Tatbikatlar nedeniyle Narva-1 (Ivangorod) sınır kapısı 30 Nisan’dan 2 Mayıs akşamına kadar kapalı tutulacak.
Bu süre zarfında Rusya’ya geçmek isteyenlerin Pskov oblastı sınırındaki Koidula (Kunichina Gora) ve Luhamaa (Shumilkino) sınır kontrol noktalarını kullanmaları gerekecek.
Estonya’nın Narva şehri ile Rusya’nın Ivangorod şehrini birbirine bağlayan 162 metre uzunluğundaki Dostluk Köprüsü, şu anda yalnızca yaya geçişlerine açık.
Köprü, Rusya tarafındaki Ivangorod sınır kontrol noktasında (Leningrad oblastı, Kingisepp) yapılan yeniden inşa çalışmaları nedeniyle Şubat 2024’ten beri araç trafiğine kapalı bulunuyor.
Rosgranstroy’a göre, ana çalışmaların 2026’da tamamlanması planlanıyor.
Daha önce Estonya Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Vahur Karus, Rusya ile sınırı güçlendirmek amacıyla Narva’da askeri üs inşa edileceğini duyurmuştu.
Başlangıçta tesiste hem profesyonel askerler hem de yedek ve zorunlu askerlik yapanlardan oluşan 200-250 askerin konuşlandırılması hedefleniyor.
Estonya, Eylül 2024’te Rusya sınırı yakınlarındaki Võru civarında 1000 kişi kapasiteli Reedo askeri üssünü hizmete açmıştı.
Bu üssün NATO’nun savunma planları doğrultusunda “toplanma noktası” olarak kullanılacağı belirtilmişti.
Ayrıca Estonya, 2025 yılında Rusya sınırında tahkimat hattı inşaatına başlayacak.
Kuzeydoğuda 14 sığınaktan oluşan ilk destek noktası sonbahara kadar tamamlanacak, güneydoğu sınırlarına ise dört sığınak daha yerleştirilecek.
Toplamda 600 sığınak inşa edilmesi planlanıyor. Bunun yanı sıra sınıra tanksavar engelleri ve ateş mevzileri de kurulacak.
AB, Litvanya ve Estonya’nın ‘dron duvarı’ projesine fon sağlamayı reddetti
Avrupa
AB mahkemesi: Rusya’ya tedavi için avro götürmek yasak kapsamında

Avrupa Adalet Divanı, Rusya’ya yönelik avro nakit banknot götürme yasağının tıbbi tedavi masraflarını da kapsadığına hükmetti. Karar, Frankfurt’ta Rusya’ya giden yolcunun tedavi için yanında bulundurduğu yaklaşık 15 bin avroya el konulması sonrası geldi. Mahkeme, sadece seyahat ve konaklama için gerekli miktarın ülkeye sokulabileceğini belirtti.
Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı, Rusya’ya avro banknotlarının sokulmasına ilişkin yasağın, paranın tıbbi tedavi amacıyla götürülmesi durumunu da kapsadığına karar verdi.
Mahkeme, ülkeye yalnızca yolculuk ve konaklama masraflarını karşılayacak kadar nakit avro sokulabileceğini belirtti.
Karar, Almanya’nın Frankfurt Havalimanı’nda yaşanan olayın ardından geldi. Rusya’ya seyahat eden kadın yolcunun üzerinde yapılan aramada yaklaşık 15 bin avro nakit bulundu.
Yolcu, paranın bir kısmını diş tedavisi, kısırlık kliniğinde hormon terapisi ve estetik cerrahi kliniğinde göğüs estetiği sonrası tedavi gibi tıbbi hizmetler için harcamayı planladığını belirtti.
Ancak Alman gümrük yetkilileri, yolcunun seyahat masrafları için yaklaşık 1000 avro bırakarak paranın geri kalanına el koydu.
Yolcunun davasını gören Alman mahkemesi, tıbbi harcamaların yasak kapsamındaki istisnalara girip girmediğinin açıklığa kavuşturulması için Avrupa Adalet Divanı’na başvurdu.
Avrupa Adalet Divanı, başvuruya verdiği yanıtta, “Rusya’ya seyahat eden kişinin, bu ülkede almak istediği tedaviyi finanse etmek amacıyla avro banknotlarını ihraç etmesi, kişisel kullanımı için gerekli bir ihraç değildir,” ifadelerini kullandı.
ABD ve Avrupa Birliği, Mart 2022’de Rusya’ya nakit dolar ve avro banknotlarının sokulmasını yasaklamıştı.
Reuters haber ajansının geçen yaz gümrük verilerine dayandırarak aktardığına göre, yasağın yürürlüğe girmesinden Aralık 2023’e kadar olan dönemde Rusya’ya yaklaşık 2,3 milyar dolar değerinde avro ve dolar nakit girişi oldu.
Bu nakit paranın Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye gibi ülkelerden Rusya’ya taşındığı belirtildi.
Ayrıca gümrük verileri, Kasım 2021’den Şubat 2022’ye kadar ülkeye 18,9 milyar dolar değerinde avro ve dolar banknotu girdiğini gösteriyor.
Bu rakam, önceki dört aylık dönemdeki 17 milyon dolarlık girişle karşılaştırıldığında önemli artışa işaret ediyor.
Şubat 2022’den 2023 sonuna kadar olan dönemde ise Rusya’dan 98 milyon dolar değerinde her iki para biriminde banknot çıkışı yapıldı.
Avrupa
Trump’ın gümrük vergileri Alman otomotiv devlerini vurdu

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen ve rakibi Mercedes-Benz’in 2025’in ilk çeyreğindeki kârları, zayıflayan Çin pazarı ve artan maliyetler nedeniyle yaklaşık yüzde 40 oranında düştü. ABD’nin gümrük vergisi politikalarındaki belirsizlik nedeniyle Mercedes ve Stellantis yıllık kâr tahminlerini geri çekti.
Avrupa’nın önde gelen otomobil üreticileri Volkswagen (VW) ve Mercedes-Benz, 2025 yılının ilk çeyreğinde kârlarında yaklaşık yüzde 40’lık keskin düşüşler bildirdi.
Der Spiegel‘in haberine göre şirketler bu durumu zayıflayan Çin pazarı, artan maliyetler ve ABD’nin gümrük vergisi politikalarına ilişkin belirsizliklere bağladı.
Merkezi Wolfsburg’da bulunan Volkswagen Grubu, 2025’in ilk çeyreğinde net kârının geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 41 azalarak 2,19 milyar avroya gerilediğini duyurdu.
Şirketin önemli pazarlarından Çin’deki ortak girişimlerinden elde ettiği gelir belirgin şekilde azalırken, batarya iş kolundaki zararlar da arttı.
Milyarlarca avroluk özel maliyetler de kâr düşüşünde etkili oldu. Buna karşın grup cirosu yaklaşık yüzde 3 artışla 77,6 milyar avroya yükseldi.
VW gibi Stuttgart merkezli Mercedes-Benz de ilk çeyrekte zayıflayan Çin işinden olumsuz etkilendi.
Trump’ın tarifeleri Avrupa’da serbest ticaret yanlısı ülkeleri güçlendiriyor
Şirket, faaliyet kârının yüzde 40’ın üzerinde düşüşle 2,3 milyar avroya gerilediğini açıkladı.
Mercedes-Benz ayrıca, ABD’nin gümrük vergisi politikalarındaki belirsizlik nedeniyle artık yıllık bir öngörüde bulunmayacağını belirtti.
Dax endeksinde işlem gören şirket, mevcut ve duyurulan ABD ithalat vergilerinin yıl sonuna kadar devam etmesi durumunda sonuçları üzerinde önemli etkiler bekliyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi politikasındaki değişkenlik ve bunun otomobil piyasası üzerindeki etkileri o kadar belirsiz ki, yılın geri kalanı için iş gelişiminin güvenilir şekilde değerlendirilemeyeceği ifade edildi.
Mercedes-Benz Mali İşler Direktörü Harald Wilhelm, telefon konferansında yaptığı açıklamada, mevcut gümrük vergisi politikasının tam bir yıla yayıldığında, binek otomobil iş kolunda hedeflenen ciro kârlılığını (kârın ciroya oranı) yaklaşık yüzde 3 puan azaltacağını söyledi.
Wilhelm, bu durumun binek otomobil kârının neredeyse yarısını tehlikeye atabileceğini belirtti.
Şu anda ABD’ye yapılan otomobil ithalatı yüzde 25’lik gümrük vergisi nedeniyle pahalılaşıyor.
Otomobil parçaları için de mayıs ayından itibaren gümrük vergilerinin geçerli olması planlanıyor.
Dün ABD Başkanı Trump, uygulamaya koyduğu özel gümrük vergilerinin sonuçlarını hafifleteceğini duyurdu. Bundan özellikle ABD’de araç üreten şirketlerin faydalanması bekleniyor.
Opel’in ana şirketi Stellantis de ABD gümrük vergisi politikası nedeniyle artan belirsizlikler karşısında yıllık hedeflerini geri çekti.
Fiat, Peugeot ve Jeep gibi markaları bünyesinde bulunduran şirket, satış hacimleri ve rekabet ortamı üzerindeki etkilerin şu anda tahmin edilmesinin zor olduğunu bildirdi.
General Motors da benzer nedenlerle yıllık hedeflerini geri çekmişti.
Stellantis, 2024’te yüzde 64’lük kâr düşüşü yaşamış ve özellikle ABD’deki zayıf işler nedeniyle 6 milyar avronun üzerinde nakit yakmıştı.
2025’in ilk çeyreğinde ise grubun cirosu yüzde 14 düşüşle 35,8 milyar avroya geriledi.
VW de temkinli davranıyor. Grup, yıllık tahminini teyit etse de bu tahmin hâlâ gümrük vergisi etkilerini içermiyor.
Wolfsburg merkezli grup, daha önce günlük işleyişe ilişkin geçici rakamları sunmuştu.
Avrupa’daki karbondioksit karşılıkları, yazılım iştiraki Cariad’daki yeniden yapılanma ve dizel skandalı için ayrılan karşılıklar gibi özel sorunlar yaklaşık 1,1 milyar avroluk ek maliyete yol açarak faaliyet sonucunu yaklaşık yüzde 37 düşüşle 2,9 milyar avroya indirmişti.
VW Mali İşler Direktörü Arno Antlitz, rakamların sunumu sırasında yaptığı açıklamada, “Grubun hızla değişen dünyada başarılı kalabilmesi için rekabetçi maliyet yapısını güvence altına alması gerekiyor,” değerlendirmesini yaptı.
Antlitz, “Özellikle küresel ekonomik koşulların şu anda bu kadar belirsiz olması nedeniyle, kendi etki edebileceğimiz şeylere odaklanmalıyız,” diye ekledi.
Volkswagen dahil olmak üzere birçok otomobil üreticisi ve diğer sektör temsilcileri, son olarak ortak bir mektupla gümrük vergilerinin olası sonuçları konusunda uyarıda bulunmuştu.
-
Avrupa1 hafta önce
Almanya’da tren fabrikası tank üretimine başlıyor
-
Dünya Basını1 hafta önce
Şin-Bet Direktörü’nün yeminli beyanı ne anlama geliyor?
-
Dünya Basını2 hafta önce
Chatham House: Dolar küresel istikrarsızlık kaynağı haline gelebilir
-
Amerika1 hafta önce
ABD’de çöküş sürüyor: Dow, 1932’den bu yana en kötü nisan ayını yaşıyor
-
Görüş2 hafta önce
Antalya’dan notlar: En azından diyalog var!
-
Diplomasi1 hafta önce
Çin’in ABD’den enerji ithalatındaki düşüş Rusya’ya kapı açtı
-
Avrupa1 hafta önce
Alman eyaletleri silahlanma yarışına son sürat dahil oluyor
-
Ortadoğu1 hafta önce
ABD’den Suriye’ye “İran” baskısı: DMO terör örgütü ilan edilsin