Bizi Takip Edin

Rusya

Anket: Rusya’da Sovyet geçmişine özlem azalıyor

Yayınlanma

Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi’nin (VTsIOM) anketine göre, Rusların çoğu perestroykayı gerekli bir adım olarak görse de uygulanışını eleştiriyor. Zamanla reformların kişisel etkilerine dair olumsuz algı azalırken, Sovyet dönemine duyulan nostalji de zayıflıyor. Genç nesillerin perestroykaya daha olumlu yaklaştığı gözlemleniyor.

Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi (VTsIOM), Sovyetler Birliği dönemindeki perestroyka (yeniden yapılanma) sürecinin sonuçlarına ilişkin yaptığı son izleme anketinin bulgularını kamuoyuyla paylaştı.

Anket, perestroykanın yaklaşık 40. yılına yaklaşırken Rusya toplumunda reformlara yönelik algının zamanla değiştiğini, Sovyet dönemine duyulan nostaljinin azaldığını ve reformların kişisel etkilerine dair olumsuz düşüncelerin zayıfladığını gösteriyor.

VTsIOM’un araştırmasına göre, Rusya toplumu 1980’lerin ortalarında Sovyetler Birliği’nin karşılaştığı kriz nedeniyle kapsamlı sosyal, iktisadi ve siyasi reformların “kaçınılmaz” olduğu konusunda büyük ölçüde hemfikir.

Otuz yıllık gözlem süresi boyunca Rusların yüzde 60 ila 70’i perestroykanın gerekliliği konusunda fikir birliğine varmış durumda.

Fakat asıl tartışma konusu, reformların stratejisi ve hem makro (ülke geneli) hem de mikro (bireysel) düzeydeki sonuçları üzerine yoğunlaşıyor.

Ankete katılanların yaklaşık yarısı, değişim ihtiyacını kabul etmekle birlikte reformların uygulanma biçimini eleştiren “hayal kırıklığına uğramışlar” grubunu oluşturuyor.

Bu grubun hayal kırıklığı oranının en yüksek olduğu dönem 2015 yılı olarak kaydedildi.

Perestroykaya şiddetle karşı çıkanların oranı bu grubun yaklaşık yarısı kadarken, reformları “gerekli ve doğru bir adım” olarak görenlerin oranı ise tüm izleme süresi boyunca yüzde 12 ila 16 bandında istikrarlı ancak azınlıkta kalan bir grup olarak dikkat çekiyor.

Reformların kaçınılmazlığı kabul edilse de, perestroyka dönemi hâlâ ülkeye iyiden çok kötü getiren bir süreç olarak algılanıyor (yüzde 61’e karşı yüzde 23).

VTsIOM, bu olumsuz değerlendirmelerin sürekliliğinin, kapsamlı dönüşümlerin sosyo-ekonomik ve siyasi sonuçlarıyla ilgili kolektif hafızadaki derin hayal kırıklıklarına işaret ettiğini belirtiyor.

Buna karşın, reformların kişisel hayata etkisine dair değerlendirmeler yıllar içinde olumlu yönde değişiyor.

Araştırma sonuçları, Sovyet sonrası erken dönemde (1999-2000 yılları) Rusların büyük çoğunluğunun (yüzde 83-88) ülkede yapılan demokratik ve piyasa reformları sonucunda kendilerini “kaybeden” olarak gördüğünü, “kazananların” oranının ise sadece yüzde 12 ila 17 olduğunu gösteriyor.

Fakat 1980’lerin ikinci yarısındaki olaylardan uzaklaştıkça perestroykanın sonuçlarına ilişkin algı iyileşiyor.

2010 yılında neredeyse her dört kişiden biri kendini “kazanan” olarak görürken, günümüzde bu oran neredeyse her üç kişiden bire yükselmiş durumda.

Reformlardan “kazançlı çıkanların” sayısındaki artışla paralel olarak, ülke için perestroyka öncesi statükonun (Brejnev dönemi) korunmasının daha iyi olacağı yönündeki görüş de zayıflıyor.

Bu eğilim ilk olarak 2007’de gözlemlenmiş olsa da, o dönemde yanıtlarda daha fazla belirsizlik mevcuttu.

VTsIOM’a göre, bugün daha bilinçli ve net bir duruş söz konusu: Otuz yıllık izleme tarihinde ilk kez, radikal reformlardan vazgeçip geç Sovyet dönemini “muhafaza etmenin” ülke için daha tercih edilir olacağını düşünenlerin oranı (yüzde 37), karşıt görüştekilerin oranının (yüzde 48) belirgin şekilde gerisinde kaldı.

Perestroykaya dair algı, büyük ölçüde o yılları yaşama deneyimiyle şekilleniyor.

Bu deneyime sahip olmayan genç nesillerin, kapsamlı dönüşümleri daha “ılımlı” değerlendirme ihtimali daha yüksek.

Nitekim, söz konusu dönem hakkında daha dolaylı bilgiye sahip olan Z kuşağı ve genç Y kuşağı (milenyum kuşağı) temsilcileri, diğer yaş gruplarına göre perestroykada ülke için daha fazla olumlu taraf görme ve bunu hatalı bir girişim olarak görmeme eğiliminde.

“Perestroyka çocukları” olarak adlandırılan reform dönemi kuşağı ise, reformların zararına ve yetersiz uygulandığına işaret ederek büyük ölçüde yaşlı nesillerle benzer görüşler paylaşıyor.

Ankete göre, Sovyetler Birliği’nin piyasa ve demokrasi yoluna girmesini kabullenmeye en az hazır olan kuşak ise “thaw kuşağı” (buzların çözülmesi dönemi kuşağı) olarak öne çıkıyor.

Rusya

CNN: Rusya, Ukrayna’daki hedeflerini değiştirmiş olabilir

Yayınlanma

CNN’in Batı istihbaratına dayandırdığı haberine göre, ‘Rusya Ukrayna’da kontrol ettiği bölgeleri sağlamlaştırmaya ve ekonomiyi canlandırmaya odaklanmış olabilir’. Kremlin hedeflerin değişmediğini belirtirken, bazı ABD’li yetkililer tarafların anlaşmaya yaklaştığını düşünüyor.

CNN televizyonu, ABD ve diğer Batı ülkelerinin istihbarat raporlarına aşina kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rusya’nın Ukrayna’daki çatışmada hedeflerini “daha kısa vadeli” olanlara kaydırmış olabileceğini bildirdi.

Kanalın aktardığı istihbarat bilgilerine göre, Rus tarafı kontrolü altına aldığı topraklardaki konumunu güçlendirmeye ve ekonomiyi canlandırmaya odaklanmayı planlıyor.

Haberde, CNN‘e ismini vermek istemeyen üst düzey Amerikalı ve Ukraynalı yetkililerin görüşlerine yer verildi.

Yetkililerden biri, bu değişikliklerin Moskova’nın Washington ile ilişkilerini iyileştirme arzusundan kaynaklandığını düşünüyor.

Aynı kaynak, Rusya’nın Ukrayna’da yeni toprakların kontrol altına alınması gibi “maksimalist askeri hedeflerinden” vazgeçmediğini de belirtti.

Habere göre, bu yılın başlarında Amerikan istihbarat yetkilileri, ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarına Rusya’nın tam olarak bunu hedeflediğini söylemişti.

Bu hafta Kremlin, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in askeri müdahalenin başlangıcından bu yana hedeflerinin değişmediğini belirterek, “Ulusal çıkarlarımızı güvence altına almalıyız,” açıklamasını yaptı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da bir ay önce yaptığı açıklamada, Rusya’nın güvenliğini sağlamanın hedef olduğunu ve Moskova’nın çözüm sürecinde bununla ilgilendiğini kaydetmişti.

Geçen yılın yaz aylarında Putin, barış için şartlar arasında Ukrayna ordusunun Donbass cumhuriyetleri, Herson ve Zaporojye oblastlarından tamamen çekilmesini, ayrıca bu bölgelerin, Kırım ve Sivastopol’un Rusya toprağı olarak tanınmasını saymıştı.

Ukrayna bu şartları ültimatom olarak değerlendirirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen günlerde O Globo gazetesine verdiği röportajda bunları “zorunluluk” olarak nitelendirmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Fox News‘e yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın 2014 sınırlarına dönebileceğinden şüphe duyduğunu belirtti.

Hem Rubio hem de Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Moskova ve Kiev’in çözüme ulaşmak için farklı şartları olduğunu ancak buna rağmen tarafların anlaşmaya daha yakın olduğu görüşünü dile getirdi.

Trump’ın özel temsilcisi Keith Kellogg ise Ukrayna’nın, Washington tarafından sunulan ve fiili toprak kayıplarının tanınmasını da içeren çatışmayı sona erdirme şartlarını kabul ettiğini iddia etti.

ABD, Ukrayna’ya ihanet etti

Okumaya Devam Et

Rusya

Abhazya ile Rusya arasında hava ulaşımı, 30 yıl sonra yeniden başladı

Yayınlanma

Rusya ve Abhazya arasında 1993 yılından bu yana ilk tarifeli uçak seferi Moskova’dan Sohum’a gerçekleşti. 30 yılı aşkın bir aradan sonra Sohum Uluslararası Havalimanı’na inen uçak, Abhazya ve Rusya’dan yetkililer ve sanatçılar tarafından karşılandı.

Rusya ile Abhazya arasında 1993 yılından bu yana ilk tarifeli uçak seferi, dün Moskova’dan Sohum’a gerçekleşti.

TASS ajansının haberine göre, 30 yılı aşkın bir aradan sonra V. G. Ardzinba Sohum Uluslararası Havalimanı’na inen uçak, tarihi bir an yaşattı.

Sohum Havalimanı’nda ilk tarifeli uçak seferi törenle karşılandı. Törene Abhazya Devlet Başkanı Badra Gunba, Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Birinci Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko, Abhazya Başkan Yardımcısı Beslan Bigvava, Parlamento Başkanı Laşa Aşuba, Başbakan Vladimir Delba, Abhazya’nın ilk devlet başkanının eşi Svetlana Cergeniya, milletvekilleri, hükümet üyeleri, siyasi kuruluş ve parti liderleri katıldı.

Ayrıca törene Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye tam yetkili temsilcisi İbrahim Avidzba ve Türkiye’den de Abhaz Çerkes toplumundan bir çok temsilci de katıldı.

Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye Tam yetkili temsilcisi İbrahim AVİDZBA ve Türkiye’den Abhaz Çerkes toplumundan bir çok katılımcı da bu tarihi ana tanıklık ettiler.

İlk uçuşla gelenler arasında Abhazya ve Rusya halk sanatçısı Yevgeniy Knyazev, Abhazya halk sanatçısı ve Rusya onur sanatçısı Alisa Gitsba, Abhazya’nın Rusya Büyükelçisi Alhas Kvitsinia ve turistler yer aldı.

Uçak yolcuları, uçuş süresinin çok hızlı geçtiğini ve kabinde çok samimi ve neşeli bir atmosfer olduğunu belirtti.

Knyazev, “Sohum Havalimanı’nın açılması mutluluk verici. Uçuşta çok eğlendik,” dedi ve kendisine sunulan Abhaz şarabı dolu boynuzu boşalttı.

Kvitsinia, Abhazya’nın bu bayramı 30 yılı aşkın süredir beklediğini söyledi ve Abhazya ile Rusya arasındaki hava ulaşımının yeniden sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Moskova’dan ilk uçuşu UVT Aero havayolu şirketi Vnukovo-Sohum güzergahında gerçekleştirdi.

İkinci uçuş 3 Mayıs’ta başlayacak ve ardından uçuşlar haftada bir kez, cumartesi günleri yapılacak. UVT Aero daha önce Vnukovo Uluslararası Havalimanı’ndan kalkış saatinin Türkiye saatiyle 14.30 olduğunu duyurmuştu.

Abhazya’nın başkentinden dönüş uçuşu Türkiye saatiyle 19.30’da, Vnukovo Havalimanı’na iniş ise Türkiye saatiyle 23.00’te gerçekleşti.

Bu hafta içinde, hava trafik kontrol çevrelerinden bir kaynak TASS‘a yaptığı açıklamada, Moskova’dan Sohum’a direkt uçuş süresinin yaklaşık 3 saat 50 dakika olacağını belirtmişti.

Tüm uçuşlar 50 koltuklu Bombardier CRJ-200 tipi uçaklarla yapılıyor.

Rusya Federal Sivil Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), iFly ve Nordstar havayolu şirketlerine Moskova ve Krasnoyarsk’tan Abhazya’nın başkentine uçuş izinleri verdi.

iFly’a Moskova’dan Sohum’a haftada 14 uçuş, Nordstar’a ise haftada 7 uçuş yapma izni verildi.

Ayrıca Nordstar, Krasnoyarsk’tan Abhazya’nın başkentine haftada 3 kez uçuş izni aldı. Sohum Havalimanı basın dairesinden yapılan açıklamada, uçuş güvenliği kontrolünün Sohum Havalimanı’nın havaalanı-kontrol merkezi tarafından sağlandığı belirtildi.

Sohum Havalimanı, Gürcistan-Abhazya silahlı çatışmasının ardından 1993 yılında uçuşlara kapatılmıştı.

Ekim 2023’te Abhazya hükümeti, havalimanının yeniden inşasıyla ilgilenen Rus şirketi Altyapı Geliştirme ile devlet-özel sektör işbirliği anlaşması imzaladı.

Bu anlaşmaya göre devlet, havaalanını, havaalanı altyapısını ve tarihi terminal binasını mülkiyetinde tutacak.

Ayrıca, çift kullanımlı tesis statüsü ve V. G. Ardzinba Sohum Uluslararası Havalimanı adı korunacak.

Okumaya Devam Et

Rusya

Kremlin: Nazi Almanyasını ABD’nin yardımı olmasa da yenmiş olurduk

Yayınlanma

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD’nin Lend-Lease programı kapsamındaki yardımını takdir ettiğini ancak Sovyetler Birliği’nin bu yardım olmasa bile Nazi Almanyasını yeneceğini belirtti. Peskov, müttefiklerin katkısının unutulmaması gerektiğini vurgularken, Rusya’nın Lend-Lease borcunu 2006’da tamamen ödediğini hatırlattı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından Sovyetler Birliği’ne sağlanan Lend-Lease (Ödünç Verme ve Kiralama) programı kapsamındaki yardımlar için minnettar olduğunu ancak Sovyet ordusunun bu yardım olmasa bile Nazi Almanyasını yeneceğini ifade etti.

TASS ajansının aktardığına göre Peskov, müttefiklerin zafere katkısının unutulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Peskov, “Znaniye, Perviyye” adlı etkinlikte yaptığı konuşmada, ABD Kongresinin Lend-Lease yasasını 11 Mart 1941’de kabul ettiğini hatırlattı.

Bu yasa kapsamında SSCB’ye araç, uçak, mühimmat ve tank sevkiyatının başladığını belirten Peskov, “Lend-Lease olmadan başaramazdık diyebilir miyiz? Hayır. Başarırdık ve yine de kazanırdık. Toprak yerdik ama kazanırdık. Ama bize yardım ettiler ve bunu takdir etmeli, unutmamalıyız,” dedi.

Lend-Lease, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında müttefiklerine savaş malzemeleri, teçhizat, gıda ve petrol ürünleri dahil stratejik ham maddeler tedarik ettiği devlet programıydı.

Mart 1941’den Ağustos 1945’e kadar ABD, Lend-Lease kapsamında müttefiklerine toplam değeri 50 milyar doları aşan yardım sağladı.

Bu yardımın yaklaşık 31 milyar doları Birleşik Krallık’a, 11 milyar doları SSCB’ye gönderilirken, Fransa ve Çin gibi diğer ülkeler de alıcılar arasındaydı.

Peskov, Sovyetler Birliği’nin halefi olan Rusya’nın Lend-Lease kapsamındaki borçlarını tamamen ödediğini vurguladı.

Sözcü, son ödemenin 2006 yılında Devlet Başkanı Vladimir Putin döneminde yapıldığını hatırlattı.

Mayıs 2022’de dönemin ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna için Lend-Lease yasasını imzalamıştı.

Yasaya göre Kiev, 2023 mali yılında Washington’dan bazı yasal koşullara (örneğin beş yıllık kredi süresi veya ABD’nin kiralama nedeniyle yaptığı masrafların ödenmesi gibi) uymadan askeri teçhizat kiralayabilecekti.

Fakat Ukrayna bu program kapsamında herhangi bir yardım almadı ve Washington, askeri destek için başka mekanizmaları kullandı.

Putin ve Lukaşenko Volgograd’da bir araya geldi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English