Nikkei Asia’ya konuşan çok sayıda kaynağa göre, ABD’li şirket hükümetin en yeni telefonlarına uyguladığı satış yasağını kaldırtmak için çabalarını sürdürürken, Apple tedarikçileri de Endonezya’da iPhone üretmenin koşullarını arıyor.
Gerçekleşmesi halinde bu hamle, Apple’ın neredeyse hiç tedarik zinciri ekosistemine sahip olmadığı Güneydoğu Asya ülkesinde ilk iPhone üretimi olacak. Ayrıca, iPhone tedarik zincirinin tüketici elektroniği için en sofistike zincirlerden biri olduğu düşünüldüğünde, Endonezya’nın istihdam yaratma ve teknoloji üretim endüstrisini yükseltme çabalarını önemli ölçüde artıracaktır.
Kaynaklar, Apple’ın Endonezya’da iPhone nihai montajı kurmanın fizibilitesi hakkında tedarikçilerle görüştüğünü, bunun birkaç ay öncesine kıyasla önemli bir değişiklik olduğunu, en son serisinin ülkede yasaklandığını söyledi.
Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi dört kaynaktan biri, “Bir iPhone montajcısı Batam’da özellikle Apple için bir yan kuruluş kurdu ve hazırlıkların bir parçası olarak mühendisleri işe almaya başladı” dedi.
Son gelişme, Apple’ın yerel içerik gerekliliklerini karşılayamaması nedeniyle iPhone 16 serisinin satışını yasaklamasından bu yana Endonezya ile aylardır süren müzakerelerden sonra ortaya çıktı.
Apple talebe ilk olarak yerel eğitim akademilerine yatırım yapma sözü vererek karşılık vermişti, ancak Endonezya hükümeti bunun yerel içerik gerekliliklerini karşılamadığını söyledi. Kaynaklar, Apple’ın daha sonra AirTag aksesuarlarının üretimini Endonezya’ya getirmeyi umduğunu, ancak bu önerinin de hükümet tarafından reddedildiğini söyledi.
iPhone montajına ilişkin nihai kararın Apple ile Endonezya hükümeti arasındaki görüşmelere bağlı olduğunu da eklediler.
Konuyla ilgili bilgi sahibi bir başka yönetici, kararın kesinleşmesi halinde Batam’da bir iPhone tesisinin kurulmasının en az bir yıl alacağını söyledi.
Bu kişi, “Tesisin inşasının yanı sıra, üretim hattı hazır olduktan sonra Apple tarafından yapılacak doğrulama süreci bir yana, üretim süreci için güç dağıtımını ayarlamak bile en az dört ila altı ay gerektiriyor,” dedi. Kaynak, “Apple için tedarikçilerden Endonezya’ya gitmelerini istemek büyük bir taahhüt anlamına gelecektir” diye ekledi.
Nikkei Asia Apple ile temasa geçti, ancak şirket bu haber için bir yorumda bulunmadı.
Yeni pazar arayışı ve rekabet merkezi
Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi olan Endonezya, gelişmekte olan önemli bir pazar. Apple’ın Endonezya’daki akıllı telefon pazar payı yaklaşık %1 olsa da, akıllı telefon sektöründeki küresel yavaşlama ve ABD-Çin gerginliği nedeniyle Çin pazarında yaşanan engeller göz önüne alındığında büyüme potansiyeli önemli.
IDC’nin 2024 yılı verilerine göre Endonezya’da satılan telefonların çoğunluğu hala giriş seviyesi modeller ve ortalama fiyatları sadece 195 dolar. Çin’in ekonomik telefon kralı Transsion, 2024 yılında sevkiyatının %61’den fazla arttığını ve pazardaki en iyi telefon oyuncusu haline geldiğini gördü.
Samsung, Oppo, Transsion, Xiaomi ve Vivo gibi diğer tüm büyük akıllı telefon üreticilerinin ya yerel üretimleri ya da Endonezya’da telefonlarını üretmeye yardımcı olan yerel ortakları var. Çinli telefon üreticisi Honor, giderek daha rekabetçi hale gelen Endonezya pazarına girmeyi ve burada satılan tüm akıllı telefonlarını yerel olarak üretmeyi planladığını duyurdu. Endonezya makamları, yerel olarak satılacak akıllı telefonlar için bileşenler ve yazılım dahil olmak üzere %35 yerel içerik şartı koydu.
Ancak iPhone’ların Endonezya’da üretilmesi, tedarik zinciri yönetimi kaynaklarını Çin ve Hindistan’dan sonra üçüncü bir ülkeye daha aktarmış olacak. Hindistan’daki genişlemesi, yıllardır süren çabalara rağmen tamamlanmamış bir tedarik zinciri ekosistemi nedeniyle hala zorlanıyor. Buna karşılık Endonezya’da Apple sertifikalı bir tesise sahip yalnızca bir bileşen tedarikçisi var.
Apple’ın Endonezya’daki durumu hakkında doğrudan bilgi sahibi olan bir başka yönetici düzeyindeki kaynak, “Tedarik zinciri ekosistemi açısından orada kesinlikle hiçbir şeyleri yok,” dedi ve ekledi: “Her şeyin baştan başlaması gerekiyor. İlerleme büyük ölçüde Apple’ın tedarikçilere vereceği desteğin yanı sıra yerel hükümetin desteğine de bağlı olacak.”
Chung Hua Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Tayvan ASEAN Çalışmaları Merkezi Direktörü Kristy Tsun Tzu Hsu, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi savaşının yol açtığı belirsizlik göz önüne alındığında, Apple gibi şirketlerin özellikle Vietnam gibi ülkelerden uzaklaşarak daha fazla çeşitliliğe gitmesinin akıllıca olduğunu söyledi.
Hsu, “Endonezya’nın sanayi temeli yabancı tedarik zincirlerini çekmek için aniden çok yükseldi gibi değil, ancak Vietnam gibi ABD ile artan ticaret fazlasına sahip ülkelerin Trump’ın daha fazla gümrük vergisi uygulaması için hedef olma olasılığı yüksek olduğundan, kapasitenin bir kısmını oraya kaydırmak güvenli bir seçenek” dedi.