Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Asya-Pasifik’te Çin-ABD rekabeti sürerken, Shangri-La Diyaloğu toplanıyor

Yayınlanma

Asya-Pasifik bölgesinde Çin ile ABD ve müttefikleri arasındaki rekabetin arttığı bir dönemde, Shangri-La Diyaloğu toplanıyor.

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) tarafından bu yıl 20. kez düzenlenen forum 2-4 Haziran’da Singapur’da yapılıyor.

Foruma, Asya-Pasifik, Avrupa, Kuzey Amerika ve Orta Doğu’dan 40’ı aşkın ülkeden hükümet yetkilileri, savunma bakanları, askeri yetkililer ve güvenlik uzmanları katılıyor.

Çin-Singapur arasında ‘kırmızı hat’

Çin Savunma Bakanı Li Shangfu, perşembe günü 20. Shangri-La Diyaloğu öncesinde Singapur Savunma Bakanı Ng Eng Hen ile bir araya gelerek karşılıklı anlayış ve güveni güçlendirmek amacıyla iki ülke arasında bir kırmızı hat kurulmasını görüştü.

Görüşmede, Çin ve Singapur savunma bakanları, güvenli bir savunma telefon bağlantısının kurulmasına ilişkin Mutabakat Zaptı’nı imzaladı.

Çin Ulusal Savunma Üniversitesi’nden Kıdemli Albay Zhang Chi, Global Times’a verdiği demeçte, acil hattın kurulmasının Çin ve Singapur orduları arasındaki karşılıklı güvenin yeni bir zirveye ulaştığını ve iki ordu arasındaki askeri ve güvenlik iletişiminin ve işbirliğinin ivme kazandığını gösterdiğini söyledi.

Zhang, Çin ve Singapur’un ortak güvenlik ihtiyaçlarına odaklanabileceklerini, ortaklaşa bölgesel bir güvenlik bariyeri inşa edebileceklerini ve Çin ile ASEAN arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığın gelişimine bir bütün olarak katkı sağlayabileceklerini belirtti.

ABD-Çin gerilimi damga vuracak

Li Shangfu, dünyanın dört bir yanından üst düzey savunma yetkililerini, diplomatları ve güvenlik analistlerini çeken Shangri-La Diyaloğu’na katılmak üzere Çin savunma bakanı olarak Singapur’a ilk ziyaretini gerçekleştiriyor.

Batı medyası bu yılki zirveye ABD-Çin gerilimi, Ukrayna krizi ve Kore Yarımadası’nda artan gerilimin hakim olacağını yazdı.

ABD, Asya-Pasifik’teki hegemonyasını korumak için bölgeye NATO benzeri bir güvenlik yapısı getirme çabalarını hızlandırırken, Çin, Washington’ın Shangri-La’da savunma bakanlarının görüşmesi için ilettiği teklifi reddetmişti. Bu durumun zirveye yansıyacağı düşünülüyor.

Çinli uzmanlar da bu gerilimin zirveye yansıyacağı görüşünde.

Çin Dışişleri Üniversitesi’nde profesör olan Li Haidong Global Times’a verdiği demeçte,

“ABD’nin zirve sırasında sözde Çin tehdidini abartmaya devam etmesi bekleniyor. ABD, diğer Asya ülkelerini kendi güvenlik planını takip etmeleri için manipüle etmeye ve önerilerinin geçerli olduğundan emin olmak için bölgeye daha fazla Avrupa ülkesini sokmaya çalışıyor” dedi.

Tayvan krizi de zirvede gündeme gelebilir

Zirvede ayrıca Tayvan krizinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Singapur Savunma Bakanı ile görüşmesinde Li Shangfu, Tayvan’ın “Çin’in Tayvan’ı” olduğunu ve Tayvan sorununun “Çin’in temel çıkarlarının özü” olduğunu söyleyerek Pekin’in Tayvan sorunu konusundaki kararlı duruşunu yineledi.

Çin Savunma Bakanı, “Barışçıl yeniden birleşme olasılığını azami samimiyet ve çabayla sürdürmeye kararlıyız, ancak DPP yetkililerinin bağımsızlık için yabancı güçleri kullanmasına ve dış güçlerin Çin’i kontrol altına almak için Tayvan’ı kullanmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Kuvvet kullanmaktan “kesinlikle vazgeçme sözü vermediklerini” vurgulayan Bakan,” Çin kaçınılmaz olarak yeniden birleşecek ve birleşmeli. Çin, ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla savunacaktır” ifadelerini kullandı.

ABD-Japonya-Filipinler yine tatbikat başlattı

Shangri-La Diyaloğu öncesinde ABD, bir yandan savunmasını güçlendirmeye çalışırken diğer yandan “Çin’in zorlamasına” atıfta bulunarak, Çin’in Güney Çin Denizi üzerinde bir ABD casus uçağını “profesyonelce olmayan” şekilde engellemesini öne çıkarıyor ve “Çin tehdidi” söylemini sürdürüyor. Washington ayrıca, Çin ve ABD savunma bakanları arasında “planlı bir görüşme olmaması” nedeniyle Pekin’i suçluyor.

Zirve programına göre, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in cumartesi sabahı “Hint-Pasifik’te ABD’nin liderliği” temalı bir konuşma yapması planlanırken, Çin Savunma Bakanı pazar günü “Çin’in yeni güvenlik girişimleri” hakkında konuşacak.

Bu arada, perşembe gününden itibaren ABD, Japonya ve Filipinler, Güney Çin Denizi’nde deniz tatbikatları başlattılar. Yine aynı gün Austin, Tokyo’da Japon yetkililerle bir araya geldi ve “Çin zorlaması” ve “Rusya-Ukrayna savaşına” atıfta bulunarak Japonya’nın saldırı yetenekleri de dahil olmak üzere savunma yeteneklerini geliştirme sözü verdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, devletler arasındaki askeri işbirliğinin herhangi bir üçüncü tarafı hedef almak veya üçüncü bir tarafın çıkarlarına zarar vermek yerine bölgesel barış ve istikrara yardımcı olması gerektiğini söyledi. Mao, “Zorlamadan bahsetmişken, büyük baskı uygulayanın Çin değil, ABD olduğunu söylemek istiyorum” dedi.

DİPLOMASİ

Çin, EV tarifelerine misilleme olarak AB brendi soruşturmasındaki sonraki adımları açıkladı

Yayınlanma

Çin, Avrupa Komisyonu’nun Çin malı elektrikli araçlara uyguladığı geçici gümrük vergilerinin yürürlüğe girdiği gün, yani cuma günü Avrupa’dan konyak ithalatına yönelik anti-damping soruşturmasının bir sonraki adımını açıkladı.

Ticaret Bakanlığı sözcüsü perşembe günü düzenlediği basın toplantısında Brüksel ve Pekin’in Çin yapımı elektrikli araçlara %37,6’ya varan gümrük vergilerini onaylamadan önce müzakere masasında kalmaları gerektiğini vurgularken, AB’nin domuz eti ithalatına yönelik bir başka soruşturmaya atıfta bulunarak misilleme olasılığını canlı tuttu.

Ticaret Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, Avrupalı konyak üreticilerinin Çin’e piyasa fiyatlarının altında satış yaptığı iddialarına ilişkin devam eden bir soruşturmayı görüşmek üzere 18 Temmuz’da bir oturum düzenleyeceğini söyledi.

Çin defalarca AB’yi EV tarifelerini iptal etmeye çağırdı ve müzakere etmeye istekli olduğunu ifade etti. ABD’nin mallarına uyguladığı gümrük vergileri can yakmaya devam ederken başka bir gümrük vergisi savaşına girmek istemediğini ancak Çinli firmaları korumak için tüm adımları atacağını söyledi.

EV tarifelerinin geçici olduğu dört aylık bir süre var ve Pekin geniş kapsamlı misilleme tehdidinde bulunurken iki taraf arasında yoğun görüşmelerin devam etmesi bekleniyor.

Ocak ayından bu yana Pekin, Avrupa’dan konyak ve domuz eti ithalatına yönelik kısasa kısas soruşturmalar açarak ağırlıklı olarak Fransa, İspanya, Hollanda ve Danimarka’nın ticari çıkarlarını hedef alırken, 27 üyeli blok elektrikli araç tarifelerine ilişkin yapılacak tavsiye niteliğindeki oylamada Komisyon’u destekleyip desteklememe konusunda tereddüt yaşıyor.

Devlet destekli Global Times gazetesi de yetkililerin Avrupa’dan ithal edilen süt ürünlerine yönelik sübvansiyon karşıtı bir soruşturma açmayı ve Avrupa’da üretilen büyük motorlu benzinli araçlara gümrük vergisi getirmeyi düşündüklerini bildirdi.

Yetkililer daha önce de devlet medyasına yaptıkları yorumlar ve sektör temsilcileriyle yaptıkları görüşmelerde bundan sonra ne yapabileceklerine dair ipuçları vermişlerdi.

Analistler, Çin’in brendi ve domuz etini seçerek, AB kısıtlamalarının en sıkı destekçileri arasında yer alan Fransa ve İspanya’yı, otomobil üreticileri geçen yıl satışlarının üçte birini Çin’de gerçekleştiren ve tarifeleri durdurmak için Komisyon’da lobi yapmak istediği bildirilen Almanya’ya katılmaya ikna etmeye çalıştığını söylüyor.

Bloğun geçici gümrük vergilerinin cuma gününden itibaren yürürlüğe gireceğini teyit etmesinin ardından Global Times, AB’yi elektrikli araç kısıtlamaları konusundaki müzakerelerde “samimiyet göstermeye” çağıran bir makale ve Brüksel’i Avrupalı otomobil üreticilerinin kısıtlamalara karşı muhalefetini dikkate almaya çağıran ayrı bir başyazı yayınladı.

Global Times ayrıca Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla’nın Şanghay’da yeni bir üretim tesisi açmasına dikkat çekerek tarifelere karşı protesto çağrısını genişletti.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Orbán Moskova’ya gidecek mi?

Yayınlanma

AB dönem başkanı olduktan sonra Kiev’e giden Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın bugün Moskova’ya gideceği iddia ediliyor.

Basında çıkan haberlerin ardından bugün yaptığı açıklamada Macar lider, Ukrayna ile Rusya arasında müzakere yapacak konumda olmadığını söyledi.

Batının Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımı eleştiren ve Putin’le AB liderleri arasında en sıcak ilişkilere sahip olan Orbán, Macaristan’ın şu anda bloğun dönem başkanlığını yürütüyor olmasının kendisine bloğun adına müzakere etme yetkisi vermediğini söyledi.

Cuma sabahı radyoya verdiği olağan mülakatta, “Hiçbir şeyi temsil etmediğim için bir yetkiye ihtiyacım yok,” diyen Orbán, günün ilerleyen saatlerinde Moskova’ya gidip gitmeyeceğini söylemedi.

Başbakan, “Tek yaptığım Avrupa Birliği ve Macaristan’ı tehdit eden ya da onlar üzerinde olumsuz sonuçları olan bir savaşın ya da savaş tehdidinin olduğu yerlere gitmek ve sorular sormak,” diye ekledi.

Perşembe günü basında Orbán’ın ziyaretiyle ilgili çıkan haberlerin ardından AB liderler konseyi başkanı Charles Michel sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi olmadığını” söyledi.

Rus haber ajansları Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov’un perşembe günü ziyareti ne doğruladığını ne de yalanladığını aktardı. Macar hükümet yetkilileri Reuters’in sorularına yanıt vermedi.

Moskova iddiasını ilk olarak VSquare gazetecisi Szabolcs Panyi gündeme getirmişti.

Okumaya Devam Et

ASYA

Filipinler ve Japonya Karşılıklı Erişim Anlaşması’na hazırlanıyor

Yayınlanma

Filipinler ve Japonya, Güneydoğu Asya ülkesi ile Çin arasında Güney Çin Denizi’nde tırmanan gerilimin ortasında, savunma ve dışişleri bakanlarının pazartesi günü Manila’da yapacakları kritik “iki artı iki” toplantısıyla güvenlik ortaklıklarını bir üst seviyeye taşımaya hazırlanıyor.

Türünün ikinci örneği olan görüşmelerin odak noktalarından biri, iki ülke arasında askerlerin erişimini kolaylaştıracak ve ortak askeri tatbikatları kolaylaştıracak potansiyel bir karşılıklı erişim anlaşması (RAA) olacak.

Bu türden ilk Filipinler-Japonya toplantısı 2022 yılında, Manila ile Pekin arasındaki diplomatik ilişkileri yakınlaştıran dönemin Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte döneminde yapılmıştı. Buna karşılık önümüzdeki hafta yapılacak görüşmeler, ülkenin jeopolitik bağlılığını yeniden Washington’a kaydıran Başkan Ferdinand Marcos Jr. döneminde gerçekleştirilecek.

Çin, Filipinler’in Güney Çin Denizi’ndeki Scarborough Sığlığı ve İkinci Thomas Sığlığı’na yaptığı ikmal görevlerini egemenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle tazyikli su ve çarpışmalarla bastırarak karşı çıkıyor. Filipinler ise Çin’in kendi egemenliğini ihlal ettiğini ve uluslararası hukuku çiğnediğini iddia ediyor.

Filipinler’deki Amador Araştırma Hizmetleri’nin CEO’su Julio Amador, Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, “bence Japonya, Güney Çin Denizi’nin bölgede daha geniş bir çatışmayı tetikleyebilecek bir parlama noktası olmasından çok endişe duyuyor” dedi.

Güneydoğu Asya uzmanı ve Japonya Ulusal Politika Çalışmaları Enstitüsü’nde doçent olan Yusuke Takagi, karşılıklı erişim anlaşmasının imzalanmasının “Japonya’nın Filipinler’in yaptıklarını desteklediği” yönünde bir sinyal göndereceğini söyledi.

Nikkei’ye konuşan Yusuke Takagi, “RAA, ordunun acil bir durumda bir şey yapması durumunda bir yedektir. RAA’nın bir şeyleri hemen değiştirmeyeceğini düşünüyorum. Japonya’dan Filipin Sahil Güvenliğine] gemi sağlanması daha çok oyunun kurallarını değiştirir” dedi.

Filipinler ve Japonya arasında daha yakın bir ilişkinin başka sonuçları da olabilir. Hawaii’deki Pacific Forum International’da siber güvenlik ve kritik teknolojiler direktörü olan Mark Manantan, ikiden fazla iki görüşmesinin, Amerika’nın “Trump başkanlığında bir kez daha daha içe dönük, işlemci ve hatta değişken” olması durumunda bile ABD-Japonya-Filipinler üçlü ilişkileri için bir tür “gelecek güvencesi” işlevi gördüğünü söyledi.

Üç ülke bu yılın başlarında Washington’da tarihi bir üçlü zirve düzenleyerek Çin’in artan etkisine karşı Hint-Pasifik bölgesinde savunma ve ekonomik işbirliğini güçlendirmek için birleşik bir cephe sergilediler.

Manantan, Japonya’nın Filipinler ile yürüttüğü iki artı iki angajmanının, özellikle Güney Çin Denizi’nde hak iddia eden diğer Güneydoğu Asya ülkeleriyle gelecekte yürüteceği diyalog için bir “şablon” olabileceğini belirtti. “Japonya, olası bir Japonya-Vietnam-Filipinler diyaloğunun şekillendirilmesinde kolaylaştırıcı bir rol oynayabilir. Yani burada koalisyon kurma konusunda pek çok olasılık var” dedi.

Japonya’nın RAA gibi yasal anlaşmalarla bölgede artan varlığı daha fazla potansiyel çerçeveye kapı açabilir. Manantan, Japonya’nın Avustralya ile de RAA’sı olduğu göz önüne alındığında, Japonya-Filipinler-Avustralya ortaklığını “ABD-Japonya-Filipinler üçlüsünün bir yinelemesi” olarak görmenin kendisini “şaşırtmayacağını” söyledi.

Amador ayrıca Tokyo ve Manila arasındaki RAA anlaşmasının Japonya’ya bölgede ABD ve Avustralya’nın sahip olduğu “bazı ayrıcalıkları” vereceğini belirtti.

NATO Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda ile güvenlik bağlantılarını artıracak

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English