Avrupa’nın en büyük siyasi partisi Avrupa Halk Partisi (EPP), gıda üretimini ve çiftçilerin geçim kaynaklarını tehdit ettiği gerekçesiyle Brüksel’in ‘çevreye verilen zararı tersine çevirme’ planına karşı çıkıyor.
Avrupa Parlamentosu’nda en fazla sandalyeye sahip olan ve AB genelinde dokuz ülkede iktidarda bulunan EPP, Cuma günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından öne sürülen iki önemli mevzuatın kaldırılması çağrısında bulunacak.
Komisyon, pestisit kullanımını yarı yarıya azaltmayı ve 2030 yılına kadar birlik genelinde zarar görmüş habitatların beşte birini yeniden doğaya kazandırmayı hedefliyor.
Tarımsal üretimde azalma korkusu
EPP delegelerinin Münih’te Perşembe günü başlayacak olan iki günlük siyasi toplantılarında bir karar tasarısını desteklemeleri bekleniyor.
Financial Times tarafından elde edilen kararda, “Seçilen kesinti hedefleri uygulanabilir olmadığı ve teklif çiftçilere uygulanabilir alternatifler sunmadığı için pestisitlerle ilgili teklifi reddediyoruz,” deniliyor.
AB üye ülkeleri, pestisit kullanımının azaltılmasının mahsul verimini düşüreceğinden endişe ettiği için Avrupa Komisyonu yeni bir etki değerlendirmesi yapılmasını kabul etti.
EPP, planların tarıma yapılan yatırımları güvensiz hale getireceğini savunuyor. Parti belgesinde, “Gerçekçi alternatifler olmaksızın mahsul koruma ürünlerinde sürdürülebilir olmayan kesintiler, verimde önemli bir düşüş anlamına gelir,” ifadeleri kullanılıyor.
Yeni bir ‘çitleme’ hareketi mi?
Taslak metin aynı zamanda komisyonun ‘doğa restorasyonuna’ ilişkin yasa önerisini de reddederek, mevcut mevzuatın ‘bürokratik bir kabus ve planlama çıkmazı yaratarak gıda güvenliğini, yenilenebilir enerji üretimini kritik altyapıyı tehlikeye attığını’ savunuyor.
EPP, komisyonun planının yasalaşması halinde, çalı çitlerin dikilmesi ve mera olarak kullanılan drene edilmiş turbalık alanların sular altında bırakılması da dahil olmak üzere, tarım arazilerinin yüzde 10’unu üretimden çıkaracağını söyledi.
Avrupa Parlamentosu EPP tarım sözcüsü Herbert Dorfmann, her iki planın birlikte ele alındığında ‘zaten çok zayıf olan çiftçi bütçelerinde büyük bir delik açacağını, Avrupa’da gıda tedarikini tehlikeye atacağını ve enflasyonu arttıracağını’ söyledi.
Ukrayna savaşı etkisi
Leyen’in de aralarında bulunduğu 9 Avrupa Komisyonu üyesi, aynı zamanda EPP mensubu. Fakat Leyen, şimdiye kadar AB’nin ‘yeşil’ gündeminden taviz vermeye yanaşmadı.
Başkan Manfred Weber’in de aralarında bulunduğu diğer EPP’li politikacılar, Ukrayna’da enflasyonu körükleyen ve gıda üretimini azaltan savaşın, çiftçilerin üretimi en üst düzeye çıkarmak için serbest bırakılması gerektiği anlamına geldiğini savunuyor.
705 üyeli Avrupa Parlamentosu’nda 176 koltuğa sahip EPP’nin ve 126 üyeye sahip daha sağ grupların yasalara desteği bir hayli önemli.
Bazı solcu milletvekilleri de karbon emisyonlarını azaltmanın maliyetinin orantısız bir şekilde yoksullara yüklendiğini savunarak iklim mevzuatına karşı çıkıyor.
Üye ülkelerden de itiraz var
Bu arada, üye devletler pestisit yönetmeliğinin bazı kısımlarını reddetti ve komisyon, kamusal alanlarda ve doğa rezervlerinde tüm mahsul koruma ürünlerine yönelik önerilen yasağı yumuşatmayı kabul etti.
Diplomatlar geçen hafta yapılan bir toplantıda doğa restorasyonuna ilişkin endişelerini de dile getirdiler ve bazıları bunun karbon azaltma hedefleriyle çatışabileceğini söylediler. Diplomatlar deniz tabanının onarılmasının açık deniz rüzgar türbini çiftliklerinin inşasını engellemeyeceğine dair güvence istiyorlar.