Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Uluslararası Departmanı salı günü yaptığı açıklamada, Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkan Yardımcısı Li Hongzhong’un çarşamba günü Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (Kuzey Kore) gidecek olan bir parti ve hükümet heyetine liderlik edeceğini duyurdu. Heyet, Kore Savaşı Ateşkesi’nin 70. yıldönümünü anmak için Kuzey Kore’de düzenlenecek etkinliklere katılacak.
Aynı zamanda ÇKP Merkez Komitesi Politbüro üyesi olan Li, COVID-19 salgınının patlak vermesinden bu yana Kuzey Kore’yi ziyaret eden en üst düzey Çinli yetkili. Çinli uzmanlar, Kore Yarımadası’ndaki durumun giderek artan provokatif ABD askeri varlığı nedeniyle daha gergin hale geldiği bir zamanda, ziyaretin Çin ile Kuzey Kore arasındaki “yüksek düzeyde karşılıklı güven ve işbirliğine sahip kırılmaz ilişkinin kanıtı” olduğunu söyledi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, salı günü düzenlediği rutin basın toplantısında, “Çin ve Kuzey Kore, dağlar ve nehirlerle birbirine bağlı dost komşulardır. Taraflarımız ve iki ülkenin iyi bir dostluk alışverişi geleneği vardır” dedi.
Mao, “Bu ziyaretin ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesine, bölgesel barış ve istikrara ve Kore Yarımadası meselelerinin siyasi çözümü için koşulların yaratılmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz” ifadesini kullandı.
Hem parti hem hükümet vurgusu önemli
Çin Siyaset Bilimi ve Hukuk Üniversitesi’nde profesör olan Han Xiandong, Global Times’a ziyaretle ilgili verdiği demeçte, Li Hongzhong liderliğindeki delegasyonun “Çin Partisi ve hükümet delegasyonu” olarak adlandırılmasının önemine dikkat çekerek, bunun iki ülkenin de, iki taraf arasındaki bağlara büyük değer verdiğini ve geleneksel ilişkiyi kapsamlı bir şekilde geliştirmeye istekli olduklarını gösterdiğini söyledi.
Rus Savunma Bakanı da Pyongyang’da
Bu arada, Rusya Savunma Bakanlığı da Savunma Bakanı Sergey Şoygu liderliğindeki üst düzey bir heyetin salıdan perşembeye kadar Kuzey Kore’yi ziyaret edeceğini duyurdu.
TASS’a göre heyet, “Kuzey Kore’nin 1950-1953 Anavatan Kurtuluş Savaşı’ndaki (Kore Savaşı) Zaferinin 70. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen etkinliklere” katılacak.
Şoygu’nun ziyaretinin “ikili askeri bağların güçlendirilmesine katkıda bulunacağı ve iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinde önemli bir aşamaya işaret edeceği” ifade edildi.
ABD’nin nükleer denizaltıları ve füzeli yanıt
Öte yandan ziyaretler Kore Yarımadası’nda gerginliğin yüksek olduğu bir döneme denk geldi.
ABD’nin bir hafta içerisinde ikinci kez bölgeye nükleer denizaltı göndermesinin ardından, Kuzey Kore iki adet balistik füze denemesi yaptı.
Güney Kore ordusundan yapılan açıklamada, ABD’nin nükleer denizaltısının Güney’deki donanma üssüne ulaşmasından saatler sonra iki balistik füzenin Kuzey Kore’den fırlatıldığı ve ülkenin doğu kıyısının açıklarında denize düştüğü belirtildi.
Japonya Savunma Bakanlığı da Kuzey Kore’nin füze denemelerini doğruladı.
ABD kırk yıl sonra ilk kez Güney Kore’ye nükleer silahlı bir denizaltı konuşlandırmış oldu.
Washington daha önce imzaladığı bir anlaşmayla Güney Kore’yi savunma taahhüdünde bulunmuş ve bu yolda gerekirse nükleer silah kullanma sözü vermişti. Ancak ABD’nin bölgedeki askeri varlığını artırması gerilimi daha da yükseltiyor.
Buna rağmen Washington, Rusya ve Çin’i “Kuzey Kore” konusunda rol üstlenmeye çağırdı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Rusya ve Çin’in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri olarak Kuzey Kore’yi diyalog için masaya getirme rolünü üstlenmeleri gerektiğini ifade etti.
Çinli uzmanlara göre ise, “ABD’nin önce yangını körükleyip sonra Rusya ve Çin’den onu söndürmelerini istemesi oldukça komik.”