Rusya’nın önde gelen portföy yönetim şirketlerinden First Group’un CEO’su Aleksey Poroşin, İzvestiya gazetesine verdiği demeçte, Rusya ile Çin arasındaki ticaretin yaptırımlar nedeniyle daha karmaşık hale gelmeye devam ettiğini söyledi.
Poroşin’e göre temmuz ayı ortalarında Çinli tedarikçiler, malların Rusya’ya üçüncü ülkeler üzerinden ihraç edilmesini talep etmeye başladı.
Ülkede KOBİ’lerin çatı örgütü olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği’nin (Opora Rossiya) Çin temsilcisi İlona Gorşeneva-Dolunts ise bu durumun öncelikle elektronik gibi ticareti yaptırımlar kapsamında kısıtlanan mallar için geçerli olduğunu doğruladı.
Ancak yetkili, bu listede yer almayan mallarla ilgili vakaların da olduğunu söyledi.
Diğer yandan e-ticaret danışmanlık şirketi İmpaya Rus’un ticari direktörü Aleksey Razumovskiy, ilk başta tedarikçilerin bazı tavizler verdiğini, fakat şimdi durumun daha da zorlaştığını belirtti.
İthalatçı Atvira’nın genel müdürü Yekaterina Kiseviç, Rus şirketlerinden Çin bankaları aracılığıyla ödeme kabul edemeyen tedarikçilerin malların üçüncü ülkeler üzerinden sevk edilmesini istediği bilgisini verdi. Kiseviç, tedarikçiler için para almanın tek alternatifinin üçüncü ülkeler olduğunu, bu nedenle malların oraya gönderildiğine dair belgelerin olması gerektiğini kaydetti.
Kiseviç’e göre Çinli şirketler, Rusya ile ilişkilerinin ABD’nin ikincil yaptırımlarını beraberinde getirmesinden korkmaya başlıyor, ancak Rus iş dünyasıyla çalışmak ve eskisi gibi mal göndermeye devam etmek isteyenler de var.
Yetkili, üçüncü ülkeler üzerinden mal sevkiyatı rotalarının henüz oluşturulmadığına işaret etti.
Bunun yanı sıra Razumovskiy, iş dünyasının alternatif yollar aradığını, ancak bunun ek maliyetlere yol açtığını, hatta buna acentelerin komisyonlarının da eklendiğini söyledi.
Razumovskiy’e göre bu durum, malların nihai maliyetinde bir artışa ve sonuç olarak ithal edilen ürünlerin hacminde bir azalmaya yol açacak.
Rusya Bilimler Akademisi Çin ve Modern Asya Enstitüsü Müdür Yardımcısı Pavel Kuznetsov, malların üçüncü ülkeler üzerinden teslim edilmesine yönelik ana planların 2022 yılında geliştirilmeye başladığını anımsattı.
Kuznetsov, Kırgızistan’dan yapılan sevkiyatın üç kat, Kazakistan’dan yapılan sevkiyatın ise 1,5 kat arttığına dikkat çekti. Burada Güneydoğu Asya ülkeleri, Türkiye ve Basra Körfezi ülkeleri de söz konusu.
Daha önce Rusya’nın Çin ile ticareti, Çin bankalarının Rus şirketlerinden gelen ödemeleri kabul etmeyi reddetmesi nedeniyle zorlaşmaya başlamıştı.
Bu durum, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yönelik 12. yaptırım paketinin yürürlüğe girmesi ve ABD Başkanı Joe Biden’ın, Hazine Bakanlığı’nın Rus savunma sanayii ve yaptırım uygulanan alt şirketlerle işbirliği ve yardım için üçüncü ülke bankalarına kısıtlamalar getirmesine izin veren kararnamesinin ardından gerçekleşmişti.
Aynı zamanda Çin Genel Gümrük İdaresi’ne göre, bu yılın ocak-haziran döneminde Rusya ile ticaret hacmi 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 1,6 artarak 136,67 milyar dolara ulaştı.
Çin bankaları, Rusya’dan demiryolu ile taşınan mallar için ödeme kabul etmemeye başladı