Bizi Takip Edin

RUSYA

Dağıstan’da peçe geçici olarak yasaklandı

Yayınlanma

Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nin müftülüğü, fetva dairesinin peçe konusundaki tutumuna ilişkin açıklama yayımladı.

Din adamlarının aldığı karara göre peçenin tamamen yasaklanması için yeterli gerekçe bulunmuyor, ancak güvenlik gerekçesiyle yerel düzeyde uygulanabilir.

Müftülük, ‘tespit edilen tehditler ortadan kaldırılıncaya ve yeni bir dini görüş sunuluncaya kadar’ geçici bir yasak ilan etti.

Bunun dayanağı, bölgesel Ulusal Politika ve Din İşleri Bakanlığı’nın ‘bölgenin nüfusunun güvenliğine yönelik mevcut tehdit hakkında’ yaptığı itirazın yanı sıra fetva dairesinin sonucuna dayanıyordu.

Karar, Dağıstan Müftülüğünün Telegram kanalında bildirildi.

Dağıstan Müftülüğü Fetva Dairesi önceki gün (2 Temmuz) peçe ile ilgili bir karar yayımlamıştı.

Fetva dairesine göre yasak, güvenlik gerekçesiyle belirli durumlarda yerel olarak uygulanabilir.

Fetva dairesi başkanına göre, peçe takmanın zorunlu olup olmadığı konusunda dört mezhebin âlimleri arasında görüş ayrılığı söz konusu.

Bazı âlimler bunu zorunlu görürken, bazıları arzu edilen bir durum olarak değerlendirirken bazıları ise karşıt görüşte.

Daha önce Dağıstan lideri Sergey Melikov peçeye ‘erkeklere saklanma ve kadınlara da bu geniş başlıkların arkasında yasak eşyaları taşıma fırsatı verdiği’ için karşı çıkmıştı.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin de benzer bir tutum sergilemişti. Bastrıkin, bu konuda Dağıstan’ın Mahaçkale ve Derbent kentlerindeki silahlı saldırılara ve Rostov-na-Donu’ndaki tutukevinde yaşanan rehin alma olayına işaret etmişti.

Rusya’da peçe yasağı tartışmaları: Kim, ne diyor?

 

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, dolar ve avronun ardından yuan alım satımını da askıya alacak mı?

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, dün kurumun düzenlediği Finans Kongresinde, dolar ve avronun ardından yuan alım satımını da askıya alma ihtimalini göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Moscow Times‘ın haberine göre Nabiullina, Rusya’nın mali açıdan tamamen tecrit edilmesinin ancak küresel pazarın Rusya’da ithalatı tamamen durdurması halinde gerçekleşebileceğini belirtti.

Bununla birlikte Nabiullina’a göre Rusya ekonomisinin küresel ekonomiyle mali bağlarını sınırlayan yaptırımların ağırlaştırılması da Merkez Bankası’nın radarında.

Nabiullina, kurumun yuan alım satımına yönelik bir tehdit görüp görmediğine ilişkin bir soruya yanıt olarak “Tüm riskleri dikkate alıyoruz,” ifadesini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı, aynı zamanda sınır ötesi ödemelerle ilgili durumun ‘daha karmaşık hale geldiğini’ söyledi.

Yılın başından bu yana, Moskova’nın ‘dost’ olarak nitelendirdiği ülkelerdekiler de dahil olmak üzere yabancı bankalar, ABD’nin yaptırım tehditleri nedeniyle Rusya ile ödemeleri büyük ölçüde engelliyor.

Nabiullina, “Bundan her şeyden önce ihracatçılar yakınıyor. Burada elbette iş dünyası çözüm arıyor, uyum sağlıyor, biz de onlara elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz,” dedi.

Nabiullina’ya göre, ödemelerle ilgili sorunlar işlem maliyetlerinin artmasına ve dolayısıyla ithal malların fiyatının yükselmesine yol açıyor.

Bu da ekonomiye, federal istatistik kurumu Rosstat’a göre haziran ayı sonunda yüzde 9,22 ile son 16 ayın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonun daha da ivmelenmesini vaat ediyor.

“Enflasyon riskleri sadece artmakla kalmadı, aynı zamanda somutlaştı,” diyen Nabiullina, Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısında politika faizi oranında yeni bir artışı değerlendireceğini de sözlerine ekledi.

Rusya’da faiz oranı, şu anda yüzde 16 ile savaşın ilk aylarından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.

Bloomberg‘in iddiasına göre göre Rusya Merkez Bankası, borsada yuan alım satımının durdurulması senaryosuna hazırlık yapıyor.

Habere göre, Çin bankalarının Moskova Borsası ile işbirliğini kademeli olarak azaltması muhtemel, ancak Çin’den yapılan ithalatın ödenmesi için Rus ekonomisine yuan tedarik etmeye devam edecekler.

Rusya Merkez Bankası’ndan keskin faiz artırımı sinyali

Okumaya Devam Et

RUSYA

ABD yaptırımlarına tabi olan Rus komutan dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı

Yayınlanma

Moskova’daki 235. garnizon askeri mahkemesi, 83. ayrı hava indirme tugayının komutanı Artyom Gorodilov’un tutuklanmasına karar verdi.

ABD’nin yaptırımlarına maruz kalan Gorodilov, ‘büyük çaplı dolandırıcılık’ ile suçlandı.

Gorodilov hakkındaki suçlamaların içeriği şimdilik bilinmiyor; duruşma, soruşturmanın talebi üzerine kapalı oturumda yapıldı.

Ancak Kommersant‘a verdiği demeçte Gorodilov, suçu kabul etmediğini söyleyerek iddiaları reddetti.

Yargıç İlya Romanenko, Rusya Soruşturma Komitesi Ana Askeri Soruşturma Müdürlüğü’nün Gorodilov’un tutuklanmasına ilişkin dilekçesini değerlendirmek için bütün gün bekledi ancak dilekçe mesai bitiminde mahkemeye ulaştı.

Duruşma, mahkemenin mesaisinin bitmesine bir saatten az bir süre kala başladı.

Bununla birlikte duruşmanın kapalı görülmesinin nedeni, kamuya açık bir duruşmanın ‘devlet sırlarının veya federal yasalarca korunan diğer sırların’ ifşa edilmesine yol açabileceği ihtimaliyle açıklanıyor.

Buna özellikle Rusya ordusunun askeri birliklerinin isimleri ve yerleri de dahil.

Bu bağlamda Gorodilov’a isnat edilen dolandırıcılık suçlamasında meblağ perde arkasında kaldı.

Yargıcın kararın giriş ve sonuç bölümlerini açıklaması sadece birkaç dakika sürdü. Savcılık tarafından desteklenen soruşturma talebini yerine getiren yargıç, Albay Gorodilov’u 19 Ağustos’a kadar 1 ay 17 gün süreyle cezaevine gönderdi.

Kararın yürürlüğe girmesi halinde, 8 Ağustos’ta 40 yaşına girecek olan sanık, doğum gününü cezaevinde karşılayacak.

Gorodilov 2 Temmuz’da Ryazan’da gözaltına alındı ve Moskova’ya götürüldü. Komutana yönelik suçlama dahilinde 10 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Kommersant gazetesine göre Gorodilov hakkındaki iddialar, 2019’da 234. Muhafız Karadeniz Hava Taarruz Alayı’ndaki hizmet dönemiyle ilgili olabilir.

İki yıl sonra bu birlik Hava İndirme Kuvvetlerinin en iyi alayı olarak kabul edildi. Artyom Gorodilov, 234. Alay’ın bir parçası olarak Kiev’deki muharebelere katılımından dolayı, planlanandan önce muhafız albay rütbesine terfi etti.

Daha sonra Ussuriysk’te konuşlu 83. Tugay’ın komutanlığına atandı.

Geçen yılın şubat ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında Gorodilov’un da bulunduğu 1200’den fazla Rus askerinin Ukrayna’daki çatışmalarla ilgili olarak ülkeye girişini yasakladı.

Ayrıca Gorodilov’un adı Batı basınında ‘Ukrayna’da işlenen savaş suçlarıyla’ anılmıştı.

Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Şamarin yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’da bir özerk bölge daha peçe yasağı getirdi

Yayınlanma

Rusya Federasyonu’na bağlı Karaçay-Çerkesya bölgesi müftülüğü, kadınların peçe takmasının geçici olarak yasaklanmasına ilişkin kararnameyi onayladı.

Interfax‘ın haberine göre Karaçay-Çerkesya Müftüsü ve Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi Başkanı İsmail Hacı Berdiyev, yaptığı açıklamada, “Müftülük, tespit edilen tehditler ve dine dair oluşan kanaat ortadan kalkıncaya kadar Rusya’daki modern koşullarda peçe takmanın yasak olması gerektiğini düşünüyor,” ifadelerini kullandı.

Berdiyev, kararnamenin Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi Müftüler Konseyi’nin kararı doğrultusunda kabul edildiğini vurguladı.

Mayıs ayından bu yana çok sayıda siyasetçi, peçelerin takılmasının yasaklanması gerektiğinden söz ediyor.

Parlamentonun alt kanadı Duma’nın başkan yardımcısı ve Yeni İnsanlar Partisi milletvekili Vladislav Davankov, geçen haftalarda bu yönde bir yasa tasarısı sundu.

Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Konseyi Başkanı Valeriy Fadeyev ise peçe aleyhinde konuştu. Devlet Duması Ailenin Korunması, Babalık, Annelik ve Çocukluk Komisyonu Başkanı Nina Ostanina da Davankov’un fikrini destekledi ve okullarda da başörtüsü takılmasının yasaklanması çağrısında bulundu.

Geçen ay Derbent ve Mahaçkale’de meydana gelen terör saldırılarının ardından Dağıstan Devlet Başkanı Sergey Melikov peçe kullanımına karşı çıktı.

Bu fikir Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin ve Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi tarafından da desteklendi. 3 Temmuz’da Dağıstan Müftülüğü bölgede peçe takılmasının geçici olarak yasaklandığını duyurdu.

Rusya’da peçe yasağı tartışmaları: Kim, ne diyor?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English