Bizi Takip Edin

AVRUPA

Fransa NATO’nun Asya’ya genişleme planlarından rahatsız

Yayınlanma

Bir Fransız yetkili salı günü yaptığı açıklamada, Fransa’nın NATO’nun Japonya’da bir irtibat ofisi açma önerisine sıcak bakmadığını belirterek, bu hareketin ittifakı ana odak bölgesinden uzaklaştıracağını da sözlerine ekledi.

Bir irtibat ofisi açma fikri ilk olarak Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ocak ayı sonunda Tokyo’ya yaptığı ziyarette tartışılmıştı. Planların hem Japon hem de NATO yetkilileri tarafından onaylandığı bildirilmişti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Fransız yetkili, “NATO (Kuzey Atlantik anlamına gelir) ve hem madde V hem de madde VI (tüzüğünde) kapsamı açıkça Kuzey Atlantik ile sınırlandırmaktadır” dedi.

Fransız yetkili, “Bölgedeki hiçbir ülkede NATO irtibat ofisi yok. NATO’nun bölgede durumsal farkındalığa ihtiyacı varsa, temas noktası olarak belirlenen büyükelçilikleri kullanabilir” ifadelerini kullandı.

Macron: NATO’yu coğrafyasını genişletmeye zorlamak büyük hata

Ayrıca, pazartesi günü Financial Times’ın bildirdiğine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO’nun Asya’da ofis açması ile ilgili itirazlarını dile getirdi ve Fransa’nın ittifak ile Çin arasındaki gerilimi körükleyen herhangi bir şeyi destekleme konusundaki isteksizliğini yansıttı.

FT’ye göre, Macron’un NATO’nun Tokyo ofisine itirazının nedeni transatlantik güvenlik ittifakının kendi Kuzey Atlantik bölgesine odaklanması gerektiğine inanması.

Macron, NATO’nun erişimini Kuzey Atlantik’in ötesine genişletmemesi gerektiğini söyledi ve ekledi: “Eğer NATO’yu spektrumu ve coğrafyayı genişletmeye zorlarsak, büyük bir hata yaparız.”

The Japan Times’ın haberine göre, Japonya’nın Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, Macron’un itirazı hakkında yorum yapmayı reddetti.

Matsuno, “NATO içinde çeşitli değerlendirmeler yapılıyor. Bu noktada ön yargılı yorum yapmaktan kaçınacağım” dedi.

Çin’in Asya-Pasifik’te etkisini artırması ile bölge güvenliğine dahil olmaya çalışan NATO, Asya’daki müttefikleri üzerinden bölgede konumlanmayı hedefliyor.

Stoltenberg geçen hafta “Asya’da olanlar Avrupa için, Avrupa’da olanlar da Asya için önemlidir ve bu nedenle NATO müttefiklerinin Hint Pasifik ortaklarımızla ortaklığımızı güçlendirmesi daha da önemli” dedi.

Tam olarak nerede olduğunu söylemeden, bir NATO irtibat ofisi kurulması için bir “talep” olduğunu kaydeden Stoltenberg, “bu ofisi kurma olasılığını araştırıyoruz” ifadesini kullandı.

Oybirliği şart, Fransa bloke edebilir

Bir NATO ofisi kurmak için örgütün karar alma organı olan Kuzey Atlantik Konseyi’nin oybirliğiyle onaylanması gerekiyor ve Fransa’nın planı bloke etme yetkisi var.

Duruma aşina sekiz kişinin FT’ye aktardığına göre, Fransa’dan gelen direniş, NATO içinde Tokyo’daki karakolun açılmasıyla ilgili aylarca süren tartışmayı karmaşık hale getirdi.

Bir Fransız yetkilinin, ofisin açılmasının, özellikle Çinlilerden Rusya’ya silah tedarik etmemesini istemek açısından, Ukrayna’daki savaşla ilgili olarak Avrupa’nın Çin nezdindeki güvenilirliğini baltalayabileceğini öne sürdüğü bildirildi.

Fransız yetkililer, konunun NATO üyeleri arasında tam istişareler yapılmadan önce basında yer almasından da memnun değiller.

Macron, nisan ayında, Çin ile ilişkileri geliştirmek için Pekin’e yüksek profilli bir devlet ziyareti yaparak Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmüş, ardından da tartışmalı bir şekilde Avrupa’nın Çin-ABD ilişkilerine mesafe koyması gerektiğini önermişti.

Pekin’den Tokyo’ya uyarı: Bölge çıkarları doğrultusunda karar vermeli

Financial Times’in NATO haberine tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin Salı günü düzenlediği basın toplantısında, NATO’nun “Asya’ya erişimi” konusunda uyarıda bulundu.

Wang, “Asya, Kuzey Atlantik’in coğrafi kapsamının ötesindedir. … Ancak NATO’nun doğuya bu bölgeye gitmeye, bölgesel işlere karışmaya ve blok çatışmasını kışkırtmaya kararlı olduğunu gördük” dedi.

“NATO gerçekten neyin peşinde” diye soran Çinli yetkili ayrıca, Japonya’nın “bölgenin istikrarı ve kalkınma çıkarları doğrultusunda doğru kararı vermesi ve bölge ülkeleri arasındaki karşılıklı güveni ve bölgedeki barış ve istikrarı baltalayacak her şeyden kaçınması gerektiğini” söyledi.

Global Times’ın haberine göre, Kamboçya Başbakanı Hun Sen’in de pazartesi günü yaptığı bir konuşmada, “NATO yalnızca Batı’da var ve şu anda Asya-Pasifik bölgesinde çeşitli faaliyetlerde yer alıyor gibi görünüyor, bu da ASEAN için endişeleri beraberinde getiriyor” dediği aktarıldı.

AVRUPA

Pistorius, SPD’deki şansölyelik yarışında havlu attı

Yayınlanma

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, önümüzdeki seçimlerde partisinin liste başı adayı olmaktan çekilerek, Şansölye Olaf Scholz’un yerine geçebileceğine dair haftalardır süren spekülasyonlara son verdi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından perşembe akşamı yayınlanan bir video mesajında Pistorius, kamuoyundaki tartışmaların partiye zarar verdiğini ve bunun sonucunda parti yönetimine bu görev için uygun olmadığını bildirdiğini söyledi.

“Olaf Scholz güçlü bir şansölye ve şansölyelik için doğru aday,” diyen Pistorius, parti liderinin ‘akıl ve sağduyuyu’ temsil ettiğini de sözlerine ekledi.

Alman bakan, “Şimdi bu tartışmayı sona erdirmek için ortak bir sorumluluğumuz var. Çünkü tehlikede olan çok şey var,” dedi.

Scholz iki hafta önce erken seçimleri tetiklediğinde, görevdeki şansölye olarak otomatik olarak partinin adayı olması bekleniyordu. Fakat birçok anketin geçen yılın başından bu yana savunma bakanı olarak görev yapan Pistorius’un ülkenin en popüler siyasetçisi olduğunu göstermesinin ardından fiili bir yarış başladı.

Scholz’un popülaritesi yerlerde

Pistorius’a karşılık Scholz, en kötü destek oranlarından birine sahipti ve seçmenler, bu ayın başlarında çökene kadar üçlü trafik lambası koalisyonunu felç eden aylarca süren çekişmelerden dolayı onu suçluyordu.

Fakat partinin merkez yönetimi Scholz’un arkasında durdu ve Pistorius spekülasyonları bastıramadığı için SPD’deki bazı isimler tarafından giderek artan eleştirilere maruz kaldı.

Savunma Bakanı video mesajında, kendisinin başlatmadığını vurguladığı tartışmanın partide “artan belirsizliğe” ve seçmenler arasında “kızgınlığa” neden olduğunu söyledi.

Bakan, yarışta yer almayacağını açıklamanın kendi kararı olduğunda ısrar etti ve SPD’nin “olağanüstü” şansölyesi için ikinci bir dönem için kampanya yürüteceğini söyledi.

Pistorius’un destekçileri hayal kırıklığına uğradı

Pistorius’un destekçileri “havlu atma” haberine hayal kırıklığı ile tepki gösterdi. SPD Federal Meclis üyesi Joe Weingarten, Der Spiegel haber dergisine verdiği demeçte, “Bu gelişmeden üzüntü duyuyorum. Şimdi hedef, SPD için mümkün olan en iyi seçim sonucunu elde etmek üzere birlikte ve tek vücut olarak çalışmak olmalıdır,” dedi.

Bir başka milletvekili Johannes Arlt ise, “Farklı bir kararı tercih ederdim ama artık bir kararımız var. Bu parti ve ülke için iyi bir şey. Şimdi Federal Meclis seçim kampanyasına birlik içinde giriyoruz,” ifadelerini kullandı.

Pistorius’un çekilmesi ile birlikte şansölyelik yarışının Scholz ile anketlerde önde giden muhalefetteki Hıristiyan Demokratların (CDU) lideri Friedrich Merz arasında geçmesi bekleniyor.

Scholz’un destekçileri, 2022’den bu yana CDU’yu yöneten milyoner eski avukat ve BlackRock Almanya’nın başkanı Merz’i yakalayabileceği konusunda ısrar ediyor. 

Bakan, Almanya’nın yeniden askerileşmesi için çalışıyor

64 yaşındaki Pistorius, askerlere karşı rahat tavırları, Rusya’ya yönelik sert tutumu ve Almanya’nın yeniden silahlanmasına istekli olmasıyla dikkat çekiyordu.

2023’te savunma bakanı olarak atanmasının ardından, SPD’deki bazı isimlerin Moskova’ya karşı sert bir duruş sergileme konusundaki çekingenliğini paylaşmadığını açıkça ortaya koydu.

Putin’i “Kremlin’deki despot” olarak tanımlayan Pistorius, Alman kamuoyunu, ülkenin savunmaya daha fazla harcama yapması ve kendisini “savaşa hazır” hale getirmesi gerektiği konusunda uyardı.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Keir Starmer, BlackRock patronu Larry Fink ile görüştü

Yayınlanma

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, iş dünyası liderleriyle ilişkileri yeniden inşa etmeye çalışırken, BlackRock CEO’su Larry Fink ile Başbakanlıkta görüşmelerde bulundu.

Aralarında sigorta devi Aviva’nın eski patronu Mark Wilson ve teknoloji grubu Cisco’nun CEO’su Chuck Robbins’in de bulunduğu dünyanın en büyük varlık yöneticisinin yönetim kurulundan birkaç yönetici perşembe günü Başbakan Rachel Reeves ve Yatırım Bakanı Poppy Gustaffsson ile birlikte toplantıya katıldı.

Toplantıda bulunanların Financial Times’a (FT) aktardığına göre Starmer ve Reeves büyümeyi artıracak öneriler istedi. Görüşme hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre BlackRock yöneticileri, işletmeler için düzenleyici gecikmelerle ilgili endişelerini dile getirdi ve hükümeti küresel şirketlerin Birleşik Krallık’ta rekabet etmesini kolaylaştırmaya çağırdı.

Bu kişiler, başbakanın İngiliz düzenleyicileri elden geçirme, düzenleyici onay süreçlerini kolaylaştırma ve düzenleyici çerçeveyi daha tutarlı hale getirme planını özetleyerek yanıt verdiğini ekledi.

Toplantıya katılan yetkililere göre, Başbakan yöneticilere bu çalışmaları hükümet genelinde koordine etmek üzere Birleşik Krallık Hazinesinde yeni bir birim kurulacağını söyledi.

Birleşik Krallık hükümeti, 40 milyar sterlinlik vergi artışı ve işverenlerin ulusal sigorta katkı paylarında 25 milyar sterlinlik artış da dahil olmak üzere işletmelere daha fazla maliyet yükleyen bir bütçenin ardından iş dünyasının desteğini geri kazanmaya çalışıyor.

İşçi Partisi liderliği daha fazla istikrar ve önceki Muhafazakar yönetime kıyasla daha iş dünyası yanlısı bir yaklaşım vaat etmişti.

Fakat İşçi Partisi’nin şirketler dünyasıyla uyum içinde çalışma vaadi, bütçedeki vergi artışları, şirketlere 5 milyar sterline mal olan işçi hakları reformları paketi ve asgari ücretteki artışla test ediliyor.

Starmer, hükümetinin kamu maliyesine istikrar kazandırarak, düzenleyicileri daha büyüme yanlısı bir yaklaşım benimsemeye zorlayarak ve Birleşik Krallık altyapısına yatırımı artırmak için küçük emeklilik planlarını birleştirerek şirketlere yardımcı olacağında ısrar etti.

Toplantı sonrasında Starmer BlackRock’ın, “Birleşik Krallık’ı nasıl en iyi yatırım yeri olarak dünya sahnesine çıkarabileceğimiz” ve büyümeyi nasıl hızlandırabilecekleri konusundaki görüşlerini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

BlackRock bu hafta 10 yıl aradan sonra ilk kez Londra’da bir dizi yönetim kurulu toplantısı düzenlemişti. Fink daha önce İşçi Partisi’ne destek vermiş ve Ekim 2023’te Starmer’ın Birleşik Krallık siyasetine bir “umut ölçüsü” getirdiğini ve partiyi merkeze taşımada “büyük bir güç” gösterdiğini söylemişti.

Starmer, toplantının ardından yaptığı açıklamada “BlackRock’ın Birleşik Krallık’taki uzun soluklu varlığından gurur duyduğunu” ifade etti. Şirketin Birleşik Krallık’ta Londra, Edinburgh ve gelecek yıldan itibaren Birmingham’da ofisleri bulunan yaklaşık 4.000 çalışanı var.

Dünya genelinde 11,5 trilyon dolarlık varlığı yöneten şirket, British Airways, Rolls-Royce ve Royal Mail’in emeklilik fonları da dahil olmak üzere Birleşik Krallık’ta 13 milyondan fazla kişinin emeklilik birikimlerini yönetiyor.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

AB’den Rusya ve Belarus’un tarım ürünlerine vergi hazırlığı

Yayınlanma

AB Komisyonu, Rusya ve Belarus’tan ithal edilen tarım ürünleri ile gübrelere gümrük vergisi getirmeyi planlarken, AB üyesi ülkeler arasında özellikle gübre vergisi konusunda görüş ayrılıkları ortaya çıktı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya ve Belarus’tan ithal edilen tarım ürünleri ile gübrelere yönelik yeni bir vergilendirme sistemi üzerinde çalışıyor.

Komisyon Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, AB Dış Ticaret Konseyi toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, komisyonun Rusya ve Belarus kaynaklı tarım ürünlerine ve olası gübre ithalatına gümrük vergisi getirmeyi planladığını açıkladı.

Dombrovskis, “Rusya ve Belarus menşeli ürünlere gümrük tarifesi uygulanması konusunu ele aldık. Komisyonumuz yakın zamanda, geçtiğimiz ekim ayında gerçekleşen AB Zirvesi’nde alınan kararlar doğrultusunda, özellikle Rus tarım ürünleri ve gübrelerine yönelik önerilerini sunacak,” dedi.

Komisyon Başkan Yardımcısı, AB üyesi birçok ülkenin mümkün olan en geniş ürün yelpazesinde vergilendirmeyi desteklediğini belirtti.

Öte yandan, AB Konseyi’nin dönem başkanlığını yılsonuna kadar yürütecek olan Macaristan’ın Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó, Rus ürünlerine yönelik gümrük vergisi teklifinin 27 AB üyesi ülkeden yalnızca 8’inin desteğini aldığını vurguladı.

Özellikle AB’de arz sıkıntısı yaşanan ve üretiminde doğalgaza bağımlı olan gübre ürünlerine getirilmesi planlanan gümrük vergisi kısıtlamaları en çok tartışılan konular arasında yer alıyor.

Bu durum, söz konusu ithalat vergilerinin AB Konseyi’nden onay almasını zorlaştırabilir.

Szijjártó ayrıca, AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların beklenilen sonuçları vermediğinin altını çizdi.

Buna karşılık Dombrovskis, yaptırımların etkili olduğunu savunarak, AB ülkelerinin bu önlemleri “daha kapsamlı bir şekilde uygulaması” ve kurallara uymayan taraflarla etkin mücadele etmesi gerektiğini belirtti.

ABD’nin ucuz Ukrayna tahılının Avrupa pazarına akmasından çıkarı ne?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English