Rusya
FT, Rusya’nın ‘sızdırılan askeri belgelerini’ yazdı: ‘Çin’den gelecek saldırıya hazırlık’ iddiası

İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin sızdırıldığını iddia ettiği Rusya’nın askeri belgelerine göre ülkenin silahlı kuvvetleri büyük dünya güçleriyle olası bir savaşın ilk aşamalarında taktik nükleer silah kullanımının provasını yaptı.
Gizli belgeler taktik nükleer silahların kullanımı için Rusya’nın şimdiye kadar kamuoyu önünde kabul ettiğinden daha düşük bir eşik tanımlıyor. Dokümanlar, 2008 ile 2014 yılları arasında derlenen 29 gizli askeri belgeden oluşuyor.
Belgeler, muhtemel nükleer karşılık için belirlenen kriterler, Rusya topraklarının düşman işgaline uğramasından, ülkenin stratejik balistik füze denizaltılarının yüzde 20’sinin imha edilmesi gibi daha spesifik tetikleyicilere kadar uzanıyor.
Belgelerin 10 yıl ya da daha öncesine ait olmasına rağmen uzmanlar, bunların Rusya’nın modern askeri doktriniyle hala uyumlu olduğunu iddia ediyor.
In 2012, Putin and Xi began forming their “no limits” partnership.
That didn’t stop Russia rehearsing a defense against a Chinese invasion – including using nuclear weapons at a much lower threshold than the Kremlin has ever admitted.
with @xtophercook https://t.co/z9NPr5khbF
— max seddon (@maxseddon) February 28, 2024
Tatbikat görüntüleri Rusya’nın Doğu Askeri Bölgesi’nin bir Çin istilasını tasvir eden çok sayıda senaryoyu uyguladığını gösteriyor. Tatbikatlar, Rusya’nın nükleer cephaneliğini savunma politikasının temel taşı olarak nasıl gördüğüne ve bazı savaş ortamlarında birliklerini nükleer bir ilk saldırıya nasıl hazırladığına dair bir bakış sağlıyor.
Düşünce kuruluşu Carnegie Rusya Avrasya Merkezi Direktörü Aleksandr Gabuyev, gazeteye verdiği demeçte “Bu tür belgelerin kamuya açıklandığını ilk kez görüyoruz. Belgeler, istenen sonuç konvansiyonel yollarla elde edilemediği takdirde nükleer silah kullanımına yönelik operasyonel eşiğin oldukça düşük olduğunu gösteriyor,” değerlendirmesini yaptı.
Nükleer savaş senaryoları
Çin’den gelen bir saldırıyı simüle eden bir tatbikatta, Kuzey Federasyonu olarak adlandırılan Rusya’nın, ikinci bir işgal kuvveti dalgasıyla Güney’in ilerleyişini durdurmak için taktiksel bir nükleer saldırıyla karşılık verebileceği belirtiliyor.
İlgili belgede, “Başkomutan, düşmanın ikinci kademe birliklerini konuşlandırması ve Güney’in ana saldırı yönünde yeni bir saldırı tehdidinde bulunması durumunda nükleer silahların kullanılmasını emretmiştir,” ifadeleri yer alıyor.
Deniz kuvvetleri için hazırlanan ayrı bir eğitim sunumunda, olası bir nükleer saldırı için, düşmanın Rusya topraklarına çıkarma yapması, sınır bölgelerinin güvenliğinden sorumlu birimlerin yenilgiye uğratılması ya da düşmanın konvansiyonel saldırısının yakın olması gibi daha geniş kriterler özetleniyor.
Eşik, Rus kuvvetlerinin uğrayacağı kayıpların ‘geri dönülmez bir şekilde büyük düşman saldırısını durduramamalarına yol açacağı’ ve ‘Rusya’nın devlet güvenliği için kritik bir durum’ olan faktörlerin bir kombinasyonu olarak özetleniyor.
Diğer muhtemel koşullar arasında stratejik balistik füze denizaltılarının yüzde 20’sinin, nükleer saldırı denizaltılarının yüzde 30’unun, üç ya da daha fazla kruvazörün, üç hava alanının ya da ana ve yedek kıyı komuta merkezlerinin eşzamanlı olarak imha edilmesi yer alıyor.
Rusya ordusunun taktik nükleer silahları ‘devletleri saldırganlıktan veya askeri çatışmaların tırmanmasından caydırmak’, ‘saldırganlığı bastırmak’, Rus kuvvetlerinin savaş veya toprak kaybını önlemek ve Rusya donanmasının etkinliğini artırmak gibi çok çeşitli hedeflere ulaşmak için kullanabilmesi bekleniyor.
Moskova, 2001 gibi erken bir tarihte Pekin ile nükleer alanında ‘ilk vuruş’ anlaşmasını da içeren bir ittifak kurmaya başlamıştı. O zamandan bu yana geçen yıllarda Rusya ve Çin, özellikle Devlet Başkanı Xi Jinping’in 2012’de iktidara gelmesinden bu yana ortaklıklarını derinleştirdi.
Rusya’nın ‘yörüngeye nükleer silah yerleştireceği’ iddiası
Son dönemde ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, Rusya’nın uzaya nükleer silah yerleştirmeyi planladığına dair istihbarat raporlarının ABD’nin ulusal güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğunu iddia etmişti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bilgiyi doğrularken, Başkan Joe Biden yönetimine uzayda olası bir nükleer silah denemesi konusunda Rusya ile görüşmelerde bulunması talimatını verdi.
Daha sonra Beyaz Saray’ın Kremlin’i uzayda nükleer silah denemesi yapmaktan vazgeçirmek için Moskova ile gizli görüşmeler yürütmeye çalıştığı bildirildi.
Rusya
Rusya, finansal piyasalarda yapay zekâ kullanımına yönelik etik kurallarını açıkladı

Rusya Merkez Bankası, finansal piyasalarda yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik tavsiye niteliğinde bir etik kurallar belgesi yayımladı. Beş temel ilkeye dayanan bu kurallar, teknolojiye olan güveni artırmayı, gelişimi teşvik etmeyi ve riskleri en aza indirmeyi amaçlıyor. Merkez Bankası, mevcut aşamada ‘yumuşak düzenlemenin’ yeterli olacağını belirterek bankalara deneyimlerini paylaşma çağrısında bulundu.
Rusya Merkez Bankası, finansal piyasalarda yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik tavsiye niteliğinde bir etik kurallar belgesi yayımladı.
Vedomosti gazetesinin haberine göre beş temel ilkeye dayanan bu kurallar, yeni teknolojiye duyulan güveni artırmayı, finans piyasasında yapay zekânın gelişimini teşvik etmeyi ve kullanımından kaynaklanan riskleri en aza indirmeyi hedefliyor.
Merkez Bankası Finansal Teknolojiler Dairesi Başkanı Stanislav Korop, yayımlanan açıklamada, yapay zekâ düzenlemelerindeki küresel eğilimleri incelediklerini ve piyasa katılımcılarıyla görüştüklerini belirtti.
Korop, bu görüşmeler sonucunda mevcut aşamada bu tür teknolojilerin uygulanması için “yumuşak bir düzenlemenin” uygun olacağı sonucuna vardıklarını ifade etti.
Merkez Bankası ayrıca, kuralların hedeflerine ulaşılması için bankalara deneyimlerini paylaşmalarını ve ortak belgeler hazırlamalarını tavsiye etti.
Beş temel ilke belirlendi
Yayımlanan belgede, yapay zekâ kullanımına dair beş temel ilke sıralanıyor: İnsan odaklılık, adalet, şeffaflık, güvenlik ve sorumlu risk yönetimi.
İnsan odaklılık: Merkez Bankası, bu ilke doğrultusunda bankaların müşterileri yapay zekâ ile etkileşime girdiklerinde bilgilendirmesi ve bu etkileşimden vazgeçme seçeneği sunması gerektiğini belirtiyor.
Ayrıca, yapay zekâ kullanılarak alınan kararların yeniden gözden geçirilmesi için bir mekanizma oluşturulması isteniyor. Bankaların, yapay zekânın kalitesini ve bu teknolojiyle hizmet alan müşterilerin memnuniyetini düzenli olarak kontrol etmesi öneriliyor.
Finansal erişilebilirliği artırmak amacıyla, yapay zekâ geliştirilirken müşterilerin yaş, eğitim ve engellilik gibi hassas durumlarının dikkate alınması tavsiye ediliyor.
Adalet: Bu ilke, bankaların müşteri verilerini meşru gerekçelerle kullanmasını ve veri toplama süreçlerinde ayrımcılık yapmamasını öngörüyor.
Merkez Bankası, yapay zekâ destekli karar alma süreçlerinde müşterinin milliyeti, dili, ırkı, siyasi görüşleri veya dini inançlarının dikkate alınmamasını tavsiye ediyor.
Şeffaflık: Bankaların, müşterilere yapay zekânın riskleri ve kullanım koşulları hakkında tam bilgi vermesi gerekiyor.
Özellikle büyük üretken modellerle oluşturulan bilgilerin, yapay zekâ kullanımının bariz olduğu veya sadece düzenleme amaçlı kullanıldığı ve müşteriye zarar riski taşımadığı durumlar haricinde, etiketlenmesi öneriliyor.
Güvenlik, güvenilirlik ve verimlilik
Güvenlik ilkesi kapsamında Merkez Bankası, kuruluşlara veri setlerinin ve yapay zekânın kalitesini kontrol etme, kişisel verilerin gizliliğini koruma, bilgi güvenliğini sağlama ve faaliyetlerin sürekliliğini temin etme gibi önlemler almalarını tavsiye ediyor.
Bankaların, denetimlerde referans alınmak üzere yapay zekâ için kalite göstergeleri belirlemesi de öneriler arasında yer alıyor.
Ayrıca, hassas verilerin anonimleştirilmesi ve yetkisiz yayılmasını önleyecek teknolojik ve organizasyonel tedbirlerin geliştirilmesi isteniyor.
Sorumlu risk yönetimi: Bu ilke, bankaların risk yönetimi kurallarını geliştirip onaylamasını, bu kurallara ve etik koduna uyumu denetleyecek sorumlu bir kişi atamasını gerektiriyor.
Merkez Bankası, kullanılan yapay zekâ modellerinin kaydının tutulmasını, risklerin tespit edilip değerlendirilmesini, bu risklere müdahale edilmesini ve risk olayları veri tabanlarının oluşturulmasını tavsiye ediyor.
Bu süreçlere ilişkin tüm bilgilerin belgelenmesi zorunlu tutuluyor.
Kurum, yapay zekâya risk atanırken kullanım alanı, hassas veri kullanımı, olası kayıp veya itibar zararı ve yapay zekâdan etkilenen müşteri sayısı gibi faktörlerin dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.
Rusya
Putin, Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov’u görevden aldı

Rusya Devlet Başkanı Putin, imzaladığı kararnameyle Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’u görevden aldı. Putin, başka bir kararnameyle Bogdanov’un Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilciliği görevine de son verdi. Bogdanov, 2011’den beri dışişleri bakan yardımcılığı görevini yürütüyordu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’u görevden aldı.
Devlet başkanının imzaladığı ilgili kararname, resmi yasal düzenlemelerin yayımlandığı portalda yer aldı.
Kararnamenin metninde, “Mihail Leonidoviç Bogdanov, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevinden alınmıştır,” ifadeleri kullanıldı.
Putin, imzaladığı bir başka kararnameyle Bogdanov’un Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilciliği görevine de son verdi. Her iki kararnamenin de imzalandığı andan itibaren yürürlüğe girdiği belirtildi.
Bogdanov’un sorumluluk alanları
Rusya Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yer alan bilgilere göre Bogdanov, Rusya’nın Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle ilişkilerinden, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve diğer uluslararası Müslüman kuruluşlarla olan temaslardan sorumluydu.
Ayrıca Suriye krizinin çözüm süreci, Kutsal Topraklar’daki (İsrail, Filistin, Lübnan, Ürdün) mülkiyet meseleleri ve Rusya-Afrika forumu sekretaryasının çalışmaları da Bogdanov’un görev alanına giriyordu.
2005-2011 yılları arasında Rusya’nın Mısır Büyükelçisi ve Arap Birliği nezdindeki temsilcisi olarak görev yapan Bogdanov, Haziran 2011’de dışişleri bakan yardımcılığına atanmıştı.
Ocak 2012’den bu yana ise devlet başkanının Orta Doğu özel temsilcisi olarak görev yapıyordu.
Bogdanov, 2001 yılından beri olağanüstü ve tam yetkili büyükelçi rütbesine sahipti.
Rusya
Rusya, Hindistan’dan bir milyon işçi getirmeyi planlıyor

Ural Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Andrey Besedin, sanayideki personel açığını kapatmak amacıyla yıl sonuna kadar Hindistan’dan bir milyon işçi getirilmesinin planlandığını açıkladı. Ukrayna’daki savaş ve gençlerin fabrikalara ilgi göstermemesi nedeniyle ortaya çıkan açığın kapatılması için Sri Lanka ve Kuzey Kore gibi ülkelerle de görüşmeler yapılıyor.
Ural Ticaret ve Sanayi Odası (UTPP) Başkanı Andrey Besedin, yıl sonuna kadar Rusya’ya Hindistan’dan bir milyon işçi geleceğini duyurdu.
Gelenlerin arasında “yüksek yetkinliğe sahip uzmanların” da bulunduğunu belirten Besedin, “Yekaterinburg’da bu ülkenin yeni bir Başkonsolosluğu açılıyor ve bu konularla ilgilenecek,” dedi.
Savaş ve gençlerin ilgisizliği açığı büyüttü
Besedin, bu adımla Sverdlovsk oblastındaki endüstriyel metalurji ve makine yapımı işletmelerindeki personel açığını azaltmayı umuyor. Besedin’e göre, yerli işçilerin çoğu Ukrayna’daki savaşa giderken, gençler fabrikalarda çalışmaya yanaşmıyor.
İşgücü açığını kapatmak için başka ülkelerle de çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Besedin, “Büyük potansiyele sahip Sri Lanka da sırada. Büyükelçiliğe bu konuyu bölgeyle azami düzeyde çalışması görevi verildi. Ayrıca Kuzey Kore ile de anlaşmalar var; orada insanlar çalışmayı biliyor,” diye ekledi.
‘Uyum süreci kolay olmayacak’
Bununla birlikte UTPP Başkanı, adı geçen ülkelerden gelecek işçilerin uyum sürecinin kolay olmayacağı konusunda uyardı.
Besedin, “Elbette, müttefik cumhuriyetlerden komşularımız olsaydı bize daha alışkın olurdu, çünkü birçoğu burada okudu ve dili biliyor. Şimdilik belirtilen ülke grubuyla çalışma deneyimimiz yok. Bu zor, çünkü bizim kendi yaklaşımlarımız var, onların da kendi yaklaşımları var,” diye itiraf etti.
Rus fabrikaları Çin, Hindistan ve Türkiye’den yaklaşık 50 bin işçiyi işe aldı
İnşaat ve perakende sektörleri testlere başladı
Rusya’da inşaat sektörü daha önce Hintli işçilere ilgi göstermişti. Mart ayında, Samolet şirketler grubu, Moskova’daki şantiyelerde bu ülke vatandaşlarını test modunda işe aldığını duyurmuştu.
Şirketin Operasyon Direktörü Alexey Akindinov, Hintlilerin “büyük artısının”, sözleşme imzaladıktan sonra işveren değiştirememeleri ve Orta Asya ülkeleri vatandaşlarına kıyasla daha düşük maaş beklentileri olduğunu söylemişti.
Akindinov, Hintlilerin Rusçayı neredeyse hiç bilmemesi gibi “kendine özgü zorluklar” nedeniyle bunun “henüz süper başarılı bir vaka olmadığını” da kabul etmişti.
İnşaat sektörünün ardından perakende şirketleri de Hindistan vatandaşlarını işe almaya başladı. Özellikle Pyateroçka, Perekrestok ve Çijik zincirlerinin sahibi X5 şirketi, Hintlileri dağıtım merkezlerinde istihdam ettiklerini bildirmişti.
Şirket başkanı Yekaterina Lobaçeva, “temel dil ve kültürel farklılıklar” da dahil olmak üzere onlarla çalışmanın “birçok nüansı” olduğunu ve bu nedenle işe alımların şimdilik test modunda yapıldığını belirtmişti.
Hindistan’da Rusya için meslek okulu teklifi
Geçen yıl 4 binden fazla Hintli göçmen, St. Petersburg’da çalışmak için başvuruda bulunmuştu. Ayrıca bu ülke vatandaşları, Kaliningrad oblastındaki fabrikalarda da görülmüştü.
E-ticaret platformu Ozon da depo kompleksleri ve yazılım geliştirme için Hintlileri işe aldığını açıklamıştı.
Geçtiğimiz haziran ayında Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği, Rusya Federasyonu için doğrudan Hindistan’da işçi yetiştirmek amacıyla ortaöğretim meslek okulları açılmasını önerdi.
Bu fikir, Eğitim Bakanı Sergey Kravtsov tarafından desteklendi ve Kravtsov, konunun Dışişleri Bakanlığı ile birlikte hayata geçirilmesi için çalışacaklarını vaat etti.
-
Söyleşi2 hafta önce
İsrail-İran savaşını kim kazandı? E. Tuğamiral Alaettin Sevim Harici’ye anlattı
-
Ortadoğu1 hafta önce
Reuters: Suriye’de Şara’ya bağlı güçler 1.500 Alevi’yi katletti
-
Görüş1 hafta önce
Altı Gün Savaşı’ndan ‘On İki Gün Savaşı’na
-
Dünya Basını2 hafta önce
İran-İsrail savaşı ve Orta Asya
-
Avrupa2 hafta önce
Yeni MI6 şefinin dedesi, “Kasap” olarak bilinen Nazi casusu çıktı
-
Dünya Basını2 hafta önce
Jerusalem Post: Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde Çin’in Orta Doğu stratejisi
-
Amerika2 hafta önce
Zohran Mamdani: Canavarın ininde bir ‘nepo bebek’
-
Dünya Basını2 hafta önce
Kimler faşist olabilir? Önce Mussolini’nin İtalya’sına, sonra İsrail’e bakalım