Rusya’nın enerji devi Gazprom’un hisseleri 2017 sonbaharından bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Moskova Borsası işlem verilerine göre Gazprom hisseleri yüzde 3,97 düşüşle 117,9 rubleye geriledi. Şirketin hisseleri en son 6 Eylül 2017 tarihinde bu seviyenin altında işlem görmüştü.
Toplamda, yılın başından bu yana, Gazprom’un kotasyonları Moskova Borsası’nda yüzde 25’ten fazla düştü.
Mayıs ayında Gazprom Yönetim Kurulu, hissedarlar toplantısına 2023 yılı sonuçlarına göre temettü beyan edilmemesini veya ödenmemesini tavsiye etmişti.
Geçen hafta gerçekleştirilen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) Çin’e doğalgaz tedarikini artıracak Sibirya’nın Gücü-2 boru hattı projesine ilişkin sözleşmenin imzalanmasına dair iyimser beklentiler de gerçekleşmedi.
Şirketin doğalgaz üretimi de tarihinin en düşük seviyesinde
Öte yandan Gazprom, üretimi kısmaya a devam ediyor. Şirket, pazartesi günü yayımladığı yıllık raporunda, 2023 yılı sonunda doğalgaz üretiminin 359 milyar metreküp olarak kaydedildiğini bildirdi.
Raporda, üretimin 2022’ye kıyasla yüzde 13’ü (53,9 milyar metreküp) ve 2021’e kıyasla da yüzde 30’unun (156 milyar metreküp) kaybedildiği belirtildi.
Geçen yılın sonucu, SSCB Doğalgaz Sanayii Bakanlığı’nın Gazprom’a dönüştürülmesinden bu yana geçen 34 yıl içinde şirketin aldığı en kötü sonuç oldu.
Gazprom, Avrupalı müşterilerinin çoğuna gazı keserek yarım yüzyıldan fazla bir süredir bağ kurduğu bir pazarı kaybetti.
Geçen yıl Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışındaki ülkelere sadece 69 milyar metreküp gaz satarak 1985’ten bu yana en düşük hacme ulaştı.
Avrupa’ya yapılan sevkiyat ise 1970’lerin ikinci yarısındaki seviye olan 28 milyar metreküpe geriledi.
Gazprom, 1990’ların sonundan bu yana ilk kez Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) kapsamında yılı net zararla kapattı ve 629 milyar ruble olan zararın hacmi şirket tarihinde bir rekor oldu.
Kremlin: Çin ile Sibirya’nın Gücü-2 konusunda müzakerelere devam edeceğiz
Moskova, Çin’in doğalgaz alımlarını beş kat artırması öngörülen Sibirya’nın Gücü-2 boru hattının inşası konusunda Pekin ile müzakerelerini sürdürüyor.
Ancak Pekin, Çinli alıcılar için halihazırda Avrupa ülkeleri ve Türkiye’den yüzde 46 daha ucuz olan gazda Rusya’nın yeni indirimler sunması beklentisiyle yavaş davranıyor.
Financial Times‘ın (FT) görüşmelere aşina kaynaklarına göre Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, mevkidaşı Vladimir Putin’den gaz fiyatını yerel seviyeye indirmesini talep etti. Buna ek olarak, 50 milyar metreküplük Sibirya’nın Gücü-2 kapasitesinin sadece küçük bir kısmını satın almayı kabul etti.
Gazeteye göre projeye ilişkin müzakereler durmuş durumda ve Rus yatırım bankaları özel raporlarında Çin ile imzalanacak sözleşmeyi Gazprom’un gelecekteki değerlemelerinden çıkarmış durumda.
FT: Gazprom’un satışları Ukrayna savaşı öncesine göre üçte iki oranda azaldı