Güney Kore Ticaret Bakanı Ahn Duk-geun Nikkei Asia’ya verdiği bir röportajda, Güney Koreli büyük şirketlerin Çin’de yarı iletken üretmeye devam etmesine izin verecek yeni ABD ticaret kurallarının iş dünyası için “çok çok önemli” olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz ay ABD Ticaret Bakanlığı, Güney Kore’nin önde gelen şirketlerinden Samsung Electronics ve SK Hynix’in, ABD’den Çin’deki fabrikalarına ekipman sevkiyatını kolaylaştıran “onaylanmış son kullanıcı (VEU)” olarak kabul edildiğini duyurdu.
VEU statüsü şirketlere belirli ürünlerin sevkiyatı için tek tek başvurmak yerine “genel yetki” veriyor. ABD bu statüyü, ulusal güvenlik düzenlemelerine uygunluğu sağlamak için bir inceleme yaptıktan sonra veriyor.
Ekim 2022’de Washington, Çin’in ileri teknoloji çip üretme kabiliyetini engellemek amacıyla bu ülkeye yarı iletken ekipman satışına geniş kısıtlamalar getirdiğini duyurdu. ABD’nin müttefiki Güney Kore, Çin’de üretim tesisleri işleten şirketlere muafiyet tanınması için bastırdı.
Washington daha sonra bu şirketlerin belirli sevkiyatlar için izin alabilecekleri bir mekanizma oluşturdu. Güney Koreli Bakan Ahn, “Her yıl bu tür önlemlerden geçmek zorunda kalsaydık, şirketler açısından işlerini sürdürmek umutsuzca zor olurdu,” dedi.
‘ABD bize jest yaptı’
Çin, Güney Kore’nin en büyük ticaret ortağı ve yarı iletkenler gibi yüksek teknoloji ürünleri de dahil olmak üzere ihracatının çoğu için önemli bir hedef. Birçok Güney Koreli şirket de Çin’de fabrikalar işletiyor.
Öte yandan Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, geçen yıl göreve geldiğinden bu yana ABD ile daha güçlü ekonomik ve savunma bağlarının sesli bir savunucusu oldu ve Başkan Joe Biden ile bir dizi zirve gerçekleştirdi.
Ahn’a göre gelişen bu siyasi bağlar, ticaret yetkililerinin ticaret kısıtlamasının yarattığı zorluklara çözüm bulmak için müzakere etmelerine zemin hazırladı: “Bu düzenlemenin arkasında iki başkan arasındaki ortaklık oldukça önemli bir rol oynadı. Aksi takdirde, ABD hükümetinin Koreli yarı iletken üreticileri için bu tür çok önemli bir jest yapmasını beklemek zordu,” dedi.
Ahn ayrıca bakanlığının Çin’den grafit ihracatına getirilen kısıtlamaların olumsuz etkilerini en aza indirmek için aldığı tedbirlere de değinerek, Çin ile hem ulusal hem de yerel hükümet düzeyinde görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Grafit, Güney Kore’de önemli bir sektör olan elektrikli araç bataryalarının üretiminde kullanılıyor. Pekin’den yapılan açıklama, ABD’nin yarı iletken üretiminde kullanılabilecek gelişmiş bilgi işlem entegre devrelerinin sevkiyatı üzerindeki kontrollerini güncelleyeceğini duyurmasının ardından geldi.
Nikkei’ye konuşan Ahn, “Çin hükümeti bu tedbirin askeri amaçlı kullanımı önlemek için alındığını açıkladı ve bu nedenle hükümet düzeyinde Çin’den ithal edilen grafitin neden askeri amaçlarla kullanılmayacağını açıklamak için onlarla yakın iletişim halindeyiz” dedi.
‘Çin hala çok önemli bir ekonomik ortak’
Ahn, bu ayın başlarında San Francisco’da düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği forumunun ardından Çin hükümetinin Güney Koreli şirketlerin kısıtlamalara nasıl uyacakları konusunda bilgi almaları için etkinlikler düzenlediğini söyledi.
Ancak Güney Kore’nin Çin’e olan bağımlılığını azaltmak için Tanzanya ve Mozambik de dahil olmak üzere alternatif grafit kaynakları aradığını da sözlerine ekledi. Ülke ayrıca ikame olarak yapay grafitin yerli üretimini artırmak için de çalışıyor.
Ahn, “Kore hükümeti Çin’in hala çok önemli bir ekonomik ortak olduğunu düşünüyor. Tüm kanallardan Çin’e ulaşmaya ve ekonomik ilişkilerimizi istikrara kavuşturmaya çalışıyoruz” dedi.