Bizi Takip Edin

ASYA

Güney Kore’de önemli akademik görevlere Japonya yanlısı sağcı isimlerin atanması büyük tepki çekti

Yayınlanma

Güney Kore’de önemli akademik atamalarla ilgili tartışmalar Seul ve Tokyo arasındaki eski savaş yaralarını yeniden açtı ve yetkililer Tokyo ve Washington ile güvenlik bağlarını güçlendirmek için Japonya’nın sömürge yönetimini meşrulaştırma suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

South China Morning Post’un haberine göre, bu hafta yapılacak olan Kurtuluş Günü kutlamalarına gölge düşürme tehlikesi taşıyan tartışma, muhafazakar yönetimin Japonya’ya sempati duyduğu düşünülen akademisyenleri, tarihi çalışmalara odaklanan devlet destekli üç önemli araştırma enstitüsünün başına seçmesiyle başladı.

Kore’nin Japonya’dan bağımsızlığını kazanması için mücadele eden savaşçıların torunları ve muhalif siyasetçiler, 15 Ağustos’ta yapılacak ve Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol’un da bir konuşma yapacağı üst düzey töreni boykot edeceklerini açıkladılar.

Tartışmaların merkezinde, bağımsızlık yanlısı savaşçıların anılarını ve sömürge döneminde çekilen acıları korumaya adanmış bir kurum olan Kore Bağımsızlık Salonu’nun yeni başkanı olarak tarih profesörü Kim Hyung-seok’un atanması yer alıyor.

Kore Bağımsızlık Mirası (HKI) ve bu savaşçıların ailelerini temsil eden diğer 24 kuruluş Kim Hyung-seok’un istifasını talep ederek onu sömürge dönemindeki Japon yanlısı işbirlikçilere benzemekle suçluyor.

Sol eğilimli Hankyoreh gazetesi cumartesi günü yayınladığı başyazıda, “Kim en başından beri Bağımsızlık Salonunu Japon yanlısı işbirlikçilerin itibarını iade etmek için bir platform olarak kullanma niyetinde olduğunu açıkça ortaya koydu” dedi.

Kim, Japonya’ya sempati duymakla suçlanan bir grup akademisyenden oluşan ve Yeni Sağ olarak adlandırılan grupla bağlantılı olduğunu reddetti.

Grup, Kore Cumhuriyeti tarihinin 1948’de, 1945’ten 1948’e kadar üç yıl süren ABD askeri yönetiminin ardından hükümetin kurulmasıyla başladığını savunmaktadır.

1 Mart 1919’daki bağımsızlık yanlısı ayaklanmanın ardından kurulan sürgündeki hükümeti reddediyor ve sömürge döneminde Korelilerin fiilen Japonya İmparatorluğu’nun tebaası olduğunu savunuyorlar. Bu bakış açısı, Kore’nin sanayileşme yoluyla sömürge yönetiminden yararlandığını ve bağımsızlık yanlısı savaşçıların “teröristlerden” başka bir şey olmadığını savunan Japonya’nın sağ kanadının görüşleriyle örtüşüyor.

Kim pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, “Eğer argümanlarım hatalıysa, akademik olarak sorgulanmalıdır, ancak bunun yerine bir kanguru mahkemesine, yani kamusal bir cadı avına maruz kalıyorum” dedi.

“Ben hiçbir zaman bağımsızlık hareketini karalamadım ya da herhangi bir bağımsızlık aktivistine iftira atmadım. Aksine, çok sayıda konferans ve makale aracılığıyla bağımsızlık ruhunu teşvik etmek için ön saflarda yer aldım” diye ekledi.

HKI başkanı ve önde gelen bağımsızlık yanlısı bir aktivistin torunu olan Lee Jong-chan, Kim’i sert bir dille eleştirerek onu bağımsızlık savaşçılarını Japon yetkililere ihbar eden Japon yanlısı Koreli ajanlara benzetti.

Eleştirmenler, Yeni Sağ ile bağlantılı kişilerin kilit tarihi görevlere atanmasının, bazı muhafazakarların Japonya ile ilişkilerin geliştirilmesinin önünde engel teşkil eden uzun süreli tarihi anlaşmazlıkları bir kenara bırakma çabalarıyla örtüştüğüne işaret ediyor.

Washington iki komşunun aralarındaki kırgınlıkları bir kenara bırakarak Çin’e karşı üçlü bir savunma ittifakı kurmaları için bastırıyor.

Sungkonghoe Üniversitesi’nde Japon çalışmaları profesörü olan Yang Kee-ho, This Week in Asia’ya verdiği demeçte “Kuzey’den gelen tehditler karşısında tarih revizyonistleri, Japonya ile daha güçlü savunma işbirliğini destekleyen mevcut güvenlik ortamını kendi söylemlerini yaymak için kullanıyorlar” dedi ve ekledi: “Ancak, görüşleri hiçbir zaman genel nüfus tarafından kabul görmeyecek ve girişimleri Japon karşıtı duyguları yeniden alevlendirerek geri tepecektir.”

Kookmin Üniversitesi’nde Japon çalışmaları profesörü olan Lee Won-deog, bu atamalarla ilgili tartışmaların hükümetin Japonya’ya yönelik diplomatik duruşuna yönelik eleştirileri yoğunlaştırdığını belirtti.

Lee, “Bu durum, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri ile güvenlik işbirliğini güçlendirmeye çalışan hükümet için yeni bir zorluk teşkil ediyor ve solcu ve muhalefet partilerine Japonya’ya karşı algılanan hoşgörüsüne saldırmak için cephane sağlıyor” dedi.

En büyük iki muhalefet partisi olan Kore Demokratik Partisi ve Kore’yi Yeniden İnşa Partisi de Kim’in istifasını talep ederek yaklaşan Kurtuluş Günü törenini boykot etme tehdidinde bulundu.

ASYA

Trump’ın ticari tutumu Asya ülkelerini bölgesel ittifaklara itiyor

Yayınlanma

Analistlere göre Asya ülkeleri, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın korumacı söylemine, ABD’nin katılımı olmadan uluslar ötesi ekonomik işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan bölgesel ve ikili ticaret anlaşmalarına daha fazla önem vererek karşılık veriyor.

Trump, 20 Ocak’ta ikinci dönem için yemin ettikten sonra ABD ithalatına %20’ye varan genel vergilerin yanı sıra Çin mallarına %60 oranında gümrük vergisi uygulama sözü vererek gümrük tarifelerini 2024 başkanlık kampanyasının temel taşı haline getirdi.

Peru’da düzenlenen son Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) forumunda, 21 üyenin birçoğunun liderleri jeopolitik gerilimler artarken ve tedarik zincirleri yıpranırken bölgesel ekonomik entegrasyonun güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Çin Peru ile daha güçlü bir ticaret anlaşması imzalarken, Endonezya Kanada ile bir ticaret anlaşması üzerinde mutabık kaldı.

Singapur Başbakanı Lawrence Wong, APEC ülkelerini kapsayan ve halen üzerinde çalışılan bir anlaşma olan Asya Pasifik Serbest Ticaret Bölgesi’nin yeniden canlandırılmasının önemini vurguladı.

Wong, “APEC şimdi eskisinden daha önemli” dedi.

Çok taraflı bölgesel ekonomik ortaklıklar

Ekonomistler, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) ve Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma gibi Washington’u içermeyen ticaret anlaşmalarının önümüzdeki yıllarda Asya ülkeleri için daha önemli hale geleceğini söylüyor.

Sürdürülebilir ticareti teşvik eden Asya merkezli bir grup olan Hinrich Vakfı’nın ticaret politikası başkanı Deborah Elms, Nikkei Asia’ya yaptığı değerlendirmede, “Bu, çöken küresel sistemden kaynaklanan kaos ve hasarın bir kısmını yönetmemize yardımcı olacak” dedi.

Çin, Japonya, Güney Kore ve ASEAN üyeleri dahil olmak üzere 15 Asya-Pasifik ülkesi arasında bir ticaret anlaşması olan RCEP, ABD-Çin ticaret savaşının arka planında sekiz yıl süren müzakerelerin ardından Kasım 2020’de imzalandı. Bu ülkeler dünya gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık %30’unu temsil ediyor.

Trump 2017 yılında ABD’yi Trans-Pasifik Ortaklığı’ndan çekerek Tokyo’yu anlaşmanın liderliğini üstlenmek durumunda bıraktı. Şu anda CPTPP olarak bilinen ve Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur ve Vietnam’ın da aralarında bulunduğu 11 ülkeden oluşan grup altıncı yılına girmek üzere. Üyeler arasındaki ticaret 2018’den 2021’e kadar %5,5 arttı. Birleşik Krallık aralık ayında katılıyor, Çin de üye olmak istiyor.

Trump’ın küreselleşme karşıtı tutumu karşısında bazı analistler Japonya’yı CPTPP’yi geliştirmeye, üye eklemeye ve Avrupa Birliği ile işbirliğini ilerletmeye çağırıyor.

APEC’teki Çinli bir delege şunları söyledi: “Günün sonunda çok sayıda ticaret ortağımız var.”

Ancak Çin’in ekonomi politikası bölgesel ticari işbirliğinin önünde engel teşkil edebilir. Pekin

Asia Decoded danışmanlık şirketinin kurucusu Priyanka Kishore ise, bölgesel ticareti teşvik etmek için Çin’in iç tüketimi canlandırması ve daha fazla ithalat yapması gerektiğini söyledi.

Nikkei’ye konuşan Kishore, “Çin, bölgenin dış talebini desteklemede çok önemli bir role sahip” dedi ve ekledi: “Bölge içi ticaretin şampiyonu olmak istiyorsa daha fazlasını yapmalı.”

Yeni ticaret ortakları bulmaları 5 yıl sürebilir

Daha yüksek ABD tarifeleri, ticaretin GSYH’ye oranı %100’ün üzerinde olan Singapur, Hong Kong, Vietnam gibi Asya ekonomileri için özellikle zor olabilir. Singapur ve Güney Kore şu anda ABD ile serbest ticaret anlaşması olan tek Asya ülkeleridir.

Gümrük vergileri ABD’deki ithalatçılar tarafından ödenmekte ve ABD Gümrük ve Sınır Koruması tarafından tahsil edilmektedir. Daha yüksek maliyetler müşterilere yansıtılabilse de tarifeler, ürünlerinin satışını zorlaştırarak yabancı ülkelere zarar verebilir.

Fudan Üniversitesi’nde ekonomist olan Yang Zhou’nun araştırmasına göre, 2018’deki ticaret savaşı Çin’e 35 milyar dolara, ABD’ye ise 15 milyar dolara mal oldu.

Kendisini dünya ticaretini etkileyen politikaların bağımsız bir gözlemcisi olarak tanımlayan Global Trade Alert, Asya ülkelerinin ABD pazarına erişimlerinin engellendiği en kötü durum senaryosuyla nasıl başa çıkacaklarını ölçmeye çalıştı. Analiz, bu ülkelerin yeni ticaret ortakları bulmalarının ortalama beş yıl alacağını ortaya koydu.

Çalışmaya göre, ABD’nin yerini Çin, AB, Vietnam ve Japonya’daki ticaret ortaklarıyla doldurmak için 24 yıla ihtiyaç duyacak olan Tayland gibi ülkeler için bu görev daha zor olacaktır. Güney Kore için bu süre 2038 yılına kadar uzayacaktır.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çin, Japon vatandaşları için vizesiz seyahati yeniden başlatıyor

Yayınlanma

Çin Dışişleri Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetin 30 Kasım’dan itibaren ülkeye seyahat edecek Japon vatandaşları için vize şartlarından feragat edeceğini duyurdu.

Japonya, vize muafiyeti listesine eklenen Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’ın da aralarında bulunduğu bir grup Avrupa ülkesinin yanında yer aldı. Bu uygulama önümüzdeki yılın sonuna kadar sürecek.

Son muafiyetlerle birlikte uygun ülkeler listesi 38’e yükseldi. Pekin ayrıca vizesiz kalış süresini de 15 günden 30 güne çıkardı.

Japonya’nın listeye dahil edilmesi kararı, Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in geçen hafta Peru’da düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu çerçevesinde bir araya gelerek “ortak stratejik çıkarlar” doğrultusunda işbirliği yapma konusunda mutabık kalmalarının ardından geldi.

Çin, COVID-19 salgını sırasında Japon ve diğer yolcular için vize muafiyetlerini askıya almıştı. Pekin, 2023 yılında sıfır COVID politikasını kaldırdığından beri Avrupa ve Güneydoğu Asya’daki düzinelerce ülke için vizelerden feragat etti. Ancak Japon vatandaşlarının 15 gün veya daha kısa süreli kalışlar için bile vize almaları gerekiyor.

Japon yetkililer Çin’i vize politikasını hafifletmeye zorluyor.

Bu önlem iş ya da tatil amaçlı seyahatleri daha kolay hale getirecek, ancak Çin’e giden Japon ziyaretçilerde önemli bir artışa yol açıp açmayacağı belirsiz.

Japonya’dan yurt dışına seyahatler zayıf yen nedeniyle durgun seyrediyor.

Öte yandan, Japonya’ya seyahat eden Çin vatandaşlarının hala vize almaları gerekiyor ve bu politika pandemi öncesinden beri uygulanıyor. Japon medya kuruluşları Tokyo’nun Çin’e karşılıklı vizesiz seyahat sunmayı planlamadığını, ancak uygulamayı basitleştirmeyi düşündüğünü bildirdi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD, Filipinler’e Pekin’e karşı kullanması için insansız deniz aracı veriyor

Yayınlanma

Analistler, Washington’ın Manila’ya gelişmiş insansız hava araçları sağlamasının Filipin Donanması için bir “güç çarpanı” görevi göreceğini ve ABD’nin müttefikinin Güney Çin Denizi’nde Çin’e karşı gözetleme ve operasyonel kabiliyetlerini artıracağını söylüyor.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin salı günü Filipinler’e yaptığı iki günlük ziyaret sırasında ABD hükümetinin Filipin Donanmasına Batı Filipin Denizi’ndeki operasyonları için açıklanmayan sayıda insansız deniz aracı (USV) verdiğini açıkladı.

Biden yönetimi sona ermeden önce “çok daha fazlasının” teslim edileceği sözünü verdi.

Austin, Filipinler Savunma Bakanı Gilberto Teodoro Jnr ile birlikte Batı Filipin Denizi’ne bakan ve ABD-Filipin ortak askeri tesisine ev sahipliği yapan Puerto Princesa, Palawan’da düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Temmuz ayındaki ziyaretim sırasında açıkladığım 500 milyon ABD doları tutarındaki yabancı askeri finansmanla, Filipinler’in münhasır ekonomik bölgesi (MEB) boyunca haklarını ve egemenliğini savunacak yetenek ve araçlara sahip olmasını sağlamaya yardımcı olmak için bunun gibi daha birçok platformun teslim edilmesini bekliyoruz.”

Austin, ABD’nin “Filipinler’in savunmasına derinden bağlı olduğunu” ve Manila ile olan Karşılıklı Savunma Anlaşmasının “Güney Çin Denizi’nin herhangi bir yerinde, sahil güvenlik güçlerimiz de dahil olmak üzere silahlı kuvvetlerimize, uçaklarımıza veya kamu gemilerimize yönelik silahlı saldırılar için geçerli olduğunu” yineledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English