Bizi Takip Edin

Diplomasi

Hakan Fidan Mısır’da: İsrail’in tasmasını sahipleri ele almalı

Yayınlanma

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-İran gerilimi tırmanırken İsrail’in komşusu Mısır’a gitti. Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından kabul edilen Fidan daha sonra Mısırlı mevkidaşı ile iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgedeki artan gerilimi ve İsrail’in Gazze saldırılarını görüştü.

İki bakan görüşmeden sonra kameralar karşısına geçti, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Fidan’ın açıklamalarında İsrail’e karşı kullandığı sert ifadeler dikkat çekti.

Müzakere sürecinde Filistin’in yapıcı tutum sergilediğini, İsrail’in ise “oyun bozanlık” yapan taraf olduğunu belirten Fidan, “(İsrail) Ateşkes görüşmelerinin başmüzakerecisini (İsmail Heniyye) kalleşçe bir suikast ile öldürmüştür” ifadesini kullandı.

Fidan, İsrail’i “kayıtsız şartsız” destekleyenlerin uluslararası düzenin temellerinin sarsılmasının baş sorumlusu olduğunu vurgulayarak, “Ukrayna’da işgali suç sayanlar İsrail işgalciliği karşısında üç maymunu oynuyorlar” diye konuştu.

Gazze’deki katliamın faillerinin yargılanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yoğun bir diplomasi yürütüldüğünü kaydeden Fidan, “Uluslararası Adalet Divanında İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için hazırlanan dosyamızı çarşamba günü Lahey’de sunacağız” dedi.

Bakan Fidan, İsrail’in yaptığı her türlü kötülüğü ABD’nin “hafifletmeye” çalışmasının kabul edilebilir bir yol olmaktan çıktığını dile getirerek, “(İsrail’in) Tasmasını sahipleri ele almalı” ifadesini kullandı.

“Sisi’nin Türkiye ziyareti ele alındı”

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ise Türkiye ve Mısır’ın bölgede “ağırlığı olan” ülkeler olduğuna işaret ederek Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin yaklaşan Türkiye ziyaretini de ele aldıklarını belirtti.

“Siyasi, ekonomik ve ticari anlamda ilişkilerimiz ivme kazandı” ifadelerini kullanan Abdulati, “Mısır’ın Afrika kıtasında Türkiye’nin ilk sırada yer alan partneri” olduğunu vurguladı. Abdulati, Mısır ve Türkiye’nin, ticaret hacmini artırma konusunda görüş birliğinde olduğunu ifade ederek, “15 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için görüş birliğindeyiz” şeklinde konuştu.

Bakanlığın paylaşımda, “Bakanımız Hakan Fidan, Alemeyn’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından kabul edildi” ifadesine yer verildi. Foto: Murat Gök/AA

“Her iki ülke güvenlik ve istikrarı önceliyor”

Bölgedeki çatışmalar ve gerilime işaret eden Abdulati, “Her iki ülke de dünyanın önemli eksenini oluşturan bölgemizde güvenlik ve istikrarı öncelemektedir” dedi.

Bakan Fidan ile Gazze, Lübnan, Sudan, Kızıldeniz ve Somali dahil bölgesel birçok konuyu ele aldıklarını aktaran Abdulati, şunları kaydetti: “Önemli olan bölgedeki gerilimin düşürülmesi. Gerilimi artırma politikası olduğunu düşünmekteyiz. Ateşkesin temini için gayret ediyoruz. Türkiye ve Mısır olarak Batı Şeria’daki durumun kötüye gitmesinden endişe duyuyoruz.”

Abdulati, iki devletli çözümün uygulamaya geçilmesi gerektiğinin altını çizerek, görüşmede “1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve özgür Filistin devletinin kurulmasının” gerekliliğinin teyit edildiğini ifade etti.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılar konusunda Abdulati, “En yakın zamanda Filistin halkına karşı sürdürülen bu alçakça saldırıların sona ermesi, ateşkesin bir an önce tesisi ve insani yardımların şartsız ve kayıtsız ulaştırılması için derhal adımların atılması gerekir” ifadelerini kaydetti.

“Türkiye ve Mısır arasında birçok anlaşma taslağı var”

Abdulati, Dışişleri Bakanı Fidan ile yapılan görüşmelerde iki ülke arasında yapılması planlanan anlaşmaların da ele alındığı bilgisini vererek, “Önümüzde birçok anlaşma taslağı var” dedi. Anlaşmalar konusunda “görüşmelerin devam ettiğini” belirten Abdulati, “Bunlar üzerinde nihai karara vardıktan sonra, hayata geçirilmesi için çaba harcayacağız” şeklinde konuştu.

“İki kardeş halk ve ülke her alanda işbirliğini geliştirmeyi arzulamaktadır.” ifadeleriyle Mısır ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişeceğini vurgulayan Abdulati, “Bu anlaşmaların bir an önce hayata geçirilmesi konusunda görüş birliği içerisindeyiz” ifadelerini sözlerine ekledi.

Abdulati, Mısır ve Türkiye arasında yatırım ve ticaretin artmasından her iki ülkenin olumlu bir şekilde etkileneceğini ifade etti.

Diplomasi

ABD ve Çin ticaret müzakereleri için ilk adımı atıyor

Yayınlanma

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve baş ticaret müzakerecisi Jamieson Greer’in, bu hafta sonu İsviçre’de Çin’in ekonomi sorumlusu He Lifeng ile bir araya geleceği bildirildi. Uzmanlara göre, bu görüşme, küresel ekonomiyi altüst eden ticaret savaşının çözülmesi yolunda atılacak ilk adım olabilir.

Salı günü geç saatlerde Washington tarafından duyurulan ve daha sonra Pekin tarafından da teyit edilen toplantı haberi, ABD hisse senedi endekslerinin yükselmesine neden olarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileriyle piyasayı sarsan hamlesinin ardından piyasalara rahat bir nefes aldırdı.

Çin ve Hong Kong borsaları da çarşamba günü Asya işlemlerinin başlamasıyla yükselişe geçti.

Çin’in başbakan yardımcısıyla yapılacak görüşme, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret vergilerinin %100’ün çok üzerine çıkmasına neden olan aylarca süren gerginliğin ardından geliyor.

Planlamaya yakın iki kaynak Reuters‘a, iki tarafın daha geniş kapsamlı gümrük vergilerinin azaltılmasını görüşeceğini söyledi. Kaynaklar, müzakere ekiplerinin belirli ürünlere uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılması, de minimis ve ABD’nin ihracat kontrol listesi ile ilgili ABD politikalarını da görüşeceğini belirtti.

ABD Ticaret Temsilciliği ve Hazine Bakanlığı, Greer ve Bessent’in perşembe günü birlikte Cenevre’ye gideceklerini ve İsviçre Cumhurbaşkanı Karin Keller-Sutter ile de karşılıklı ticarete ilişkin müzakereleri görüşmek üzere bir araya geleceklerini açıkladı.

Bessent, açıklamadan sonra Fox News Channel’ın “The Ingraham Angle” programında “Bence bu, gerilimin azaltılmasıyla ilgili olacak. İlerleyebilmemiz için önce gerilimi azaltmalıyız” dedi.

ABD’nin açıklamasının ardından, Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü, Çin’in ABD’li temsilcilerle görüşmeyi kabul ettiğini doğruladı.

Çin’in açıklamasında, “Küresel beklentileri, Çin’in çıkarlarını ve ABD sanayi ve tüketicilerinin taleplerini tam olarak dikkate alarak, Çin ABD ile yeniden müzakereye başlama kararı almıştır” denildi.

“Eski bir Çin atasözü vardır: Söylenenleri dinle, yapılanları izle. … (ABD) bir şey söyleyip başka bir şey yaparsa veya görüşmeleri baskı ve şantajı sürdürmek için bir bahane olarak kullanmaya çalışırsa, Çin asla kabul etmeyecektir” diye ekledi.

Bu, ABD Senatörü Steve Daines’in mart ayında Pekin’de Başbakan Li Qiang ile görüşmesinden bu yana Çin ve ABD’li üst düzey yetkililer arasında yapılan ilk toplantı olacak.

Pekin, son birkaç hafta içinde gerginliğin tırmanmasıyla kararlı söylemlerini büyük ölçüde sürdürdü ve Çin propagandasının “zehir içmek” olarak nitelendirdiği Trump’ın ek %145’lik gümrük vergilerine “asla diz çökmeyeceklerini” söyledi.

Ekonomistler, Trump’ın Çin ve düzinelerce diğer ülkeye uyguladığı gümrük vergilerinin küresel büyümeyi keskin bir şekilde düşürebileceğini tahmin ederken, Japon yatırım bankası Nomura geçen hafta bunun Çin’e 16 milyon iş kaybına mal olabileceği uyarısında bulundu.

Trump ve ticaret ekibi, Washington ile anlaşmaları kesinleştirmek ve mallarına ağır ithalat vergileri getirilmesini önlemek için acele eden başlıca ticaret ortaklarıyla yürütülen görüşmelerdeki ilerleme konusunda karışık sinyaller verdi.

Bessent, günün erken saatlerinde milletvekillerine, Trump yönetiminin 17 büyük ticaret ortağıyla müzakere halinde olduğunu, ancak Çin ile henüz müzakere yapmadığını ve bazılarıyla bu hafta içinde ticaret anlaşmaları açıklayabileceğini söyledi.

Trump, Kanada Başbakanı Mark Carney ile görüşmeden önce gazetecilere, kendisi ve üst düzey yönetim yetkililerinin önümüzdeki iki hafta içinde olası ticaret anlaşmalarını gözden geçirerek hangilerini kabul edeceklerine karar vereceklerini söyledi ve bu açıklama hisse senetlerinde düşüşe neden oldu.

Bessent, Fox News’e verdiği demeçte, iki tarafın cumartesi günkü toplantısında “ne konuşulacağını” belirleyeceğini söyledi.

Bessent, “Bakın, bunun sürdürülebilir olmadığı konusunda ortak bir çıkarımız var. %145, %125, ambargoya eşdeğer. Ayrılmak istemiyoruz. İstediğimiz şey adil ticaret” dedi.

Okumaya Devam Et

Diplomasi

ABD’den Ukrayna’ya ‘sınır dışı edilen göçmenleri kabul et’ baskısı

Yayınlanma

The Washington Post’un haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi bu yılın başlarında Ukrayna’dan, ABD’den sınır dışı edilen “belirsiz sayıda” üçüncü ülke vatandaşını kabul etmesini istedi. Ukrayna’nın bu talebe nasıl yanıt verdiği bilinmezken, El Salvador ve Meksika gibi bazı ülkelerin benzer talepleri kabul ettiği belirtildi.

The Washington Post (WP) gazetesinin ilgili belgelere dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi bu yılın başlarında Ukrayna hükümetine, Amerika Birleşik Devletleri’nden sınır dışı edilen “belirsiz sayıda” üçüncü ülke vatandaşını kabul etmesi yönünde çağrıda bulundu.

Gazete, Ukrayna’da devam eden savaş, havalimanlarının çalışmaması ve ülkenin askeri ve mali desteğine bağımlı olması göz önüne alındığında bu talebin “sıra dışı göründüğünü” belirtti.

Belgelerde Kiev’in bu talebe tam olarak nasıl yanıt verdiğinin belirtilmediği aktarıldı.

WP‘ye göre, Ukraynalı bir diplomat ABD büyükelçiliğine, hükümetin bir yanıt formüle eder etmez bunu ileteceğini bildirdi.

Diplomat, Ukrayna’nın “Amerika Birleşik Devletleri tarafından sınır dışı edildikten sonra kendi vatandaşlarını kabul etme geçmişi” olduğunu ancak hükümetin şu anda “olağanüstü bir savaş zamanı durumuyla” karşı karşıya olduğunu söyledi.

Gazeteye konuşan iki Ukraynalı yetkili ise konunun en üst düzeyde hükümet yetkilileri arasında görüşülmediğini ifade etti.

Başka bir yetkili de ABD’nin sınır dışı edilenleri kabul etme yönünde herhangi bir “siyasi talebinden” haberdar olmadığını belirtti.

Gazete, Ukrayna’nın ABD’den hiçbir üçüncü ülke vatandaşını kabul etmediğini vurguladı.

Ocak ile mayıs ayları arasında benzer taleplerin birkaç ülkeye daha iletildiği, El Salvador, Kosta Rika, Panama, Meksika ve bir dizi başka devletin bu taleplere olumlu yanıt verdiği kaydedildi.

Buna karşılık Trump yönetiminin, bu ülkelere Washington ile ilişkilerin iyileştirilmesi ve başka teşvikler sunduğu ifade edildi.

Örneğin, sınır dışı edilen bir Iraklıyı kabul eden Ruanda hükümetine 100 bin dolar ödendiği, daha sonra ülkenin “uzun vadeli bir program” kapsamında on kişiyi daha kabul etmeyi onayladığı bildirildi.

Verilere göre, Trump yönetimi iktidarının ilk yılında 1 milyona kadar göçmeni sınır dışı etmeyi planlıyor.

Önceki rekor, Ocak 2009’dan Ocak 2017’ye kadar görev yapan 44. ABD Başkanı Barack Obama döneminde bir yılda 400 binden fazla sınır dışı etme işlemiyle kırılmıştı.

ABD’de ‘göçmen dostları’ ile ‘göçmen düşmanları’nın ortak sektörü: Özel göçmen hapishaneleri

Okumaya Devam Et

Diplomasi

AB, Trump’a karşı 100 milyar avroluk misilleme hazırlığında

Yayınlanma

AB, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerine karşı yanıt hazırlığında.

Euractiv’e konuşan üç kaynağa göre, Avrupa Komisyonu, Trump’ın AB ihracatına uyguladığı kapsamlı gümrük vergilerine yanıt olarak, ABD mallarını hedef alan yeni karşı önlemler hazırlıyor. Bu misillemenin 100 milyar avro civarında olacağı hesaplanıyor.

Yeni paket, hemen uygulamaya konulmak yerine, gergin transatlantik ilişkilerde AB’ye daha fazla koz sağlamak amacıyla tasarlanıyor. Trump’ın AB ve diğer ticaret ortaklarına gümrük vergileri uygulaması sonrasında, her iki taraf da ticaret savaşının tırmanmasını önlemek için görüşmelerini sürdürüyor.

Geçen hafta, üst düzey ticaret yetkilisi Sabine Weyand ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in sağ kolu Björn Seibert, AB ülkelerinin büyükelçilerine, ABD’ye çeşitli sektörlerde daha fazla AB yatırımı yapma planları hakkında bilgi verirken, bazı Amerikan sektörlerini 100 milyar avronun biraz altında gümrük vergileriyle tehdit etti.

100 milyar avroluk rakam ilk olarak Bloomberg tarafından açıklandı.

Diplomatlar, çarşamba günü Komisyon’dan daha fazla ayrıntı duymayı umuyorlar. Bu ayrıntılar arasında, AB’nin Beyaz Saray’a sunabileceği tavizler, daha fazla Amerikan gazı, soya fasulyesi ve silah satın almaktan Çin’e karşı potansiyel bir ittifaka kadar uzanıyor.

Konuya yakın bir kaynak, 100 milyar avroluk paketin, Trump’ı AB mallarına %20’lik gümrük vergisini yeniden uygulamamaya ikna etmek için devam eden çabaların başarısız olması durumunda kullanılmak üzere tasarlandığını söyledi.

Weyand, bu hafta Washington’da teknik görüşmelerde bulunuyor. Trump, %20’lik gümrük vergilerini temmuz ayına kadar askıya aldı.

Trump, AB’nin çelik, alüminyum ve otomobillerine gümrük vergileri ve tüm mallara %10’luk genel vergi getirmişti. Bu vergilerin tümü halen yürürlükte.

AB, ABD başkanının çelik ve alüminyuma uyguladığı %25’lik gümrük vergilerine yanıt olarak, ABD ekonomisine 21 milyar avroluk gümrük vergisi uygulayacağı tehdidini açıkça dile getirmişti.

Trump ayrıca ilaç, kereste, yarı iletkenler ve yabancı yapım filmlere ek gümrük vergileri uygulamakla tehdit etti. Bu vergilerin tümü AB’yi daha da etkileyebilir.

AB Ticaret Komiseri Maroš Šefčovič salı günü Avrupa Parlamentosu milletvekillerine yaptığı açıklamada, Trump’ın önlemlerinin AB’nin ABD’ye ihracatının %97’sini etkileyerek 549 milyar avro değerinde malı vuracağını söyledi.

Šefčovič, “Bu durum kabul edilemez ve hareketsiz kalmayı göze alamayız,” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English