Bizi Takip Edin

ASYA

Hindistan’ın Çin fabrikalarına rakip olacak 23 milyar dolarlık planı rafa kalktı

Yayınlanma

Dört hükümet yetkilisine göre Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin hükümeti, ABD’nin desteğiyle firmaları Çin’den uzaklaştırma çabasını başlattıktan sadece dört yıl sonra, yerli üretimi teşvik etmek için 23 milyar dolarlık bir programı askıya almaya karar verdi.

Reuters’a konuşan yetkililerden ikisi, programın 14 pilot sektörün ötesine genişletilmeyeceğini ve bazı katılımcı firmalardan gelen taleplere rağmen üretim sürelerinin uzatılmayacağını söyledi.

Kamu kayıtlarına göre, aralarında Apple tedarikçisi Foxconn ve Hint holding Reliance Industries’in de bulunduğu yaklaşık 750 şirket Üretim Bağlantılı Girişim programına kaydoldu.

Firmalara, bireysel üretim hedeflerini ve son teslim tarihlerini tutturmaları halinde nakit ödeme sözü verildi. Amaç 2025 yılına kadar imalatın ekonomideki payını %25’e çıkarmaktı.

Bunun yerine, Reuters tarafından görülen hükümet belgeleri ve yazışmalara göre, programa katılan birçok firma üretime başlamayı başaramazken, üretim hedeflerine ulaşan diğerleri Hindistan’ın sübvansiyonları ödemekte yavaş davrandığını gördü.

Ticaret bakanlığı tarafından derlenen programın tarihsiz bir analizine göre, Ekim 2024 itibariyle katılımcı firmalar program kapsamında 151,93 milyar dolar değerinde mal üretti ya da Delhi’nin belirlediği hedefin %37’sini gerçekleştirdi. Belgede Hindistan’ın sadece 1.73 milyar dolar ya da tahsis edilen fonların %8’inden daha az teşvik verdiği belirtildi.

Hükümetin planı uzatmama kararına ilişkin haberler ve ödemelerdeki gecikmeye ilişkin ayrıntılar ilk kez Reuters tarafından bildirildi.

Modi’nin ofisi ve programı denetleyen ticaret bakanlığı yorum taleplerine yanıt vermedi. Planın uygulamaya konmasından bu yana imalat sanayinin ekonomi içindeki payı %15,4’ten %14,3’e geriledi.

Şu anda Hindistan’da binlerce taşeron işçi çalıştıran Foxconn ve Reliance yorum taleplerini geri çevirmedi.

İki hükümet yetkilisi Reuters’e programın sona ermesinin Delhi’nin üretim hedeflerinden vazgeçtiği anlamına gelmediğini ve alternatiflerin planlandığını söyledi.

Hükümet geçen yıl programın özellikle ilaç ve cep telefonu üretiminde patlama yaratan etkisini savunmuştu. Nisan ve Ekim 2024 arasında ödenen yaklaşık 620 milyon dolarlık teşvikin %94’ü bu iki sektöre yönlendirildi.

Analize göre, bazı durumlarda, sübvansiyon başvurusunda bulunan bazı gıda sektörü şirketlerine, “yatırım eşiklerine uyulmaması” ve şirketlerin “öngörülen asgari büyümeye ulaşamaması” gibi faktörler nedeniyle teşvik verilmedi. Belgede ayrıntılara yer verilmezken, sektördeki üretimin hedefleri aştığı belirtildi.

Fırsat kaçtı

Adının açıklanmaması koşuluyla Reuters’a konuşan Hint yetkililerden biri, aşırı bürokrasi ve bürokratik ihtiyatın programın etkinliğini engellemeye devam ettiğini söyledi.

Bir başka yetkili ise Hindistan’ın alternatif olarak, tesis kurmak için yapılan yatırımları kısmen geri ödeyerek belirli sektörleri desteklemeyi düşündüğünü, bu sayede firmaların üretim ve satış için beklemek yerine maliyetlerini daha hızlı geri kazanabileceklerini söyledi.

Delhi merkezli Sosyal Kalkınma Konseyi adlı düşünce kuruluşundan ticaret uzmanı Biswajit Dhar, ülkenin bu fırsatı kaçırmış olabileceğini söyledi.

Teşvik programının “imalat sektörümüzü canlandırmak için sahip olduğumuz muhtemelen son şans” olduğunu vurgulayan Dhar, “Eğer bu tür bir mega program başarısız olursa, herhangi bir şeyin başarılı olacağına dair bir beklentiniz var mı?” diye sordu.

ABD desteği boşa düştü

Üretimin durması, Hindistan’ın Delhi’nin korumacı politikalarını eleştiren ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı ticaret savaşını atlatmaya çalıştığı bir döneme denk geldi.

Dhar, Trump’ın Hindistan gibi ABD ile ticaret fazlası veren ülkelere yönelik karşılıklı gümrük vergisi tehdidinin, ihracat sektörünün giderek daha fazla zorlandığı anlamına geldiğini söyledi. “Bir miktar tarife koruması vardı… ve bunların hepsi kesilecek.”

Program ilk başta ABD’nin desteğiyle, on yıllardır dünyanın fabrika üssü olan Çin’in sıfır-COVID politikası nedeniyle üretimini sürdürmekte zorlandığı bir dönemde başlatılmıştı.

ABD giderek daha iddialı hale gelen Pekin’e olan ekonomik bağımlılığını azaltmaya çalışırken, birçok çokuluslu şirketi üretim hatlarını çeşitlendirmeye ve tedarik zincirlerini farklılaştırmaya zorladı

Büyük genç nüfusu, düşük maliyetleri ve Batı’ya nispeten dost olduğu düşünülen hükümetiyle Hindistan bu durumdan faydalanacak gibi görünüyordu.

Hindistan son yıllarda ilaç ve cep telefonu üretiminde küresel bir lider haline geldi.

Hükümet verilerine göre, ülke 2023-24 mali yılında 2020-21’e kıyasla %63 artışla 49 milyar dolar değerinde cep telefonu üretti. Apple gibi sektör liderleri, düşük maliyetli modellerle başladıkları üretimde artık en yeni ve sofistike cep telefonlarını Hindistan’da üretmeyi de hedefliyor.

Benzer şekilde, ilaç ihracatı da on yıl öncesine kıyasla 2023-24 döneminde neredeyse iki katına çıkarak 27,85 milyar dolara ulaştı.

Ancak bu başarı çelik, tekstil ve güneş paneli üretimini içeren diğer sektörlerde tekrarlanmadı. Hindistan bu alanların çoğunda Çin gibi rakiplerin şiddetli rekabetiyle karşı karşıya. Uzmanlara göre, Hindistan’ın şu an için bu üretimi gerçekleştirebilecek yeterli sistemsel ve teknik altyapısı ve yetişmiş insan gücü mevcut değil ve bu süreç on yıllar alabilir.

ASYA

Tutuklanmasına rağmen Filipinler’deki ara seçimlerde yarışacak olan Duterte’ye destek artıyor

Yayınlanma

Analistler, eski Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki (UCM) tutukluluğuyla ilgili sosyal medya spekülasyonları ve rakip adaylarla ilgili dezenformasyonun Filipinler’deki ara seçim kampanyasında siyasi vaatler kadar öne çıkacağını öngörüyor.

Ülkenin en önde gelen iki siyasi hanedanı olan görevdeki Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile selefi Duterte arasında bir savaş olarak görülen 12 Mayıs seçimleri için kampanyalar cuma günü başlıyor.

Duterte’nin bu ayın başlarında tutuklanıp Lahey’deki UCM’ye gönderilmesinden bu yana düşmanlık daha da şiddetlendi. Duterte, ölümcül “uyuşturucuyla mücadelesi” nedeniyle insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor.

Nikkei Asia’nın haberine göre, Duterte’yi destekleyen o kadar çok kişi sosyal medyada Marcos Jr. hükümetine karşı hoşnutsuzluklarını ve tutuklama üzerine eski lidere desteklerini dile getirdiler ki hükümet, Başkan ve ailesine karşı bir “yanlış bilgi tufanı” olarak tanımladığı bu durumu dikkate aldı.

“[Tutuklamadan] bu yana yalan haberlerin hedefi oldular. Bu yeni bir şey değil. Sara’nın Marcos’larla ilgili algısı bozulduğunda, yalan haberler de o zaman gelmeye başladı,” diyen yönetim sözcüsü Claire Castro, Duterte’nin başkan yardımcısı olan ancak Marcos’la arası açılan ve geçen ay görevden alınan kızı Sara Duterte’ye atıfta bulundu.

Başkan’ın Senato’da yeniden seçilmek için yarışan kız kardeşi Imee Marcos’un, Başkan’ın Duterte’nin tutuklanmasının ardındaki “gerçeği gizlemeye yönelik kasıtlı çaba” olarak tanımladığı gerekçeyle bu hafta kardeşinin aday listesinden ayrılması da riskleri artırdı.

Filipinler’in eski Devlet Başkanı Duterte tutuklandı

Bir Filipin başkanının altı yıllık görev süresinin yarısında düzenlenen ara seçimler, Temsilciler Meclisi, Senato’nun yarısı, eyalet ve şehir yetkilileri için yapılan seçimleri içeriyor. Duterte, Hollanda Lahey’de gözaltında tutulmasına rağmen güneydeki Mindanao adasında ailesinin merkezi olan Davao City’nin belediye başkanlığı için yarışıyor.

Yaklaşık 69 milyon Filipinli oy kullanma hakkına sahip. Bir önceki ara seçim olan 2019’da katılım oranı %76’ydı.

Filipinler seçimlerinde sosyal medya güçlü bir propaganda aracı olarak kullanılıyor. Marcoslar da sosyal medyayla ilgili benzer taktikler kullandılar. Tartışmalı veri analiz firması Cambridge Analytica’ya 2022 başkanlık seçimleri öncesinde sosyal medyadaki imajlarını yeniden markalaştırmak için başvurdukları bildirildi. Aile, sosyal medyada Marcos’un babası merhum diktatör Ferdinand Marcos’un mirasını aklayan bir kampanya yürütmesine rağmen bunu reddetti.

Manila’daki De La Salle Üniversitesi’nde doçent olan Anthony Lawrence Borja, “Sosyal medyadaki faaliyetler siyaset hakkındaki yanılsamaları değilse bile önyargıları güçlendirebilir” dedi.

Borja’ya göre Duterte’nin UCM tarafından tutuklanması, destek tabanında “mağdurluk imajını ve buna bağlı kabile bağlılıklarını güçlendiriyor”. Seçmenler 2016’da onu kısmen Mindanao’dan geldiği ve bölge için barış ve kalkınma vaat ettiği için destekledi. Birçoğu, ülkenin en büyük adası ve başkentine ev sahipliği yapan Luzon’da kalkınmaya öncelik veren geçmiş Filipin başkanlarından giderek daha fazla memnuniyetsizlik duyuyordu.

Ancak Borja, bu “itibar artışının” ulusal siyasette bir kampanyaya yardımcı olacağını, ancak yerel makamlar için zaferi garanti etmeyeceğini belirtti.

Christopher “Bong” Go ve Ronald “Bato” Dela Rosa’nın Senato’da yeniden seçilmek için yarışması ile Duterte’nin müttefikleri de ulusal makamlar için teklifte bulunuyor. Yerel anket kuruluşu Social Weather Stations’a göre her ikisi de Duterte’nin tutuklanması etrafında gelişen olaylar zincirinden “oy” kazanıyor ve seçmenlerin tercihlerinde yükseliyorlar. Go, eski liderin eski bir yardımcısıyken, Dela Rosa eski Davao Şehri polis şefiydi ve Duterte’nin uyuşturucuya karşı savaşının “mimarı” olarak kabul ediliyor.

Onlar ve Duterte’nin desteklediği diğer senatör adayları, mevcut siyasi statükoyu değiştirmek için kampanya yürütmenin yanı sıra Duterte’nin 2016 kampanyasının yolsuzlukla mücadele, barış ve düzen gibi ayırt edici özelliklerini savunuyorlar. Marcos Jr. yönetiminin senatör adayları ise politikada süreklilik ve siyasi istikrar söylemiyle yarışıyor. Filipin ekonomisi geçen yıl %5.6 büyüyerek Güneydoğu Asya’daki en hızlı büyüme oranlarından birini yakaladı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Bangladeş’in geçici lideri Yunus, Çin ziyaretinde Xi Jinping ile bir araya geldi

Yayınlanma

Basın sözcüsü cuma günü yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Bangladeş’in geçici lideri Muhammed Yunus’a, Pekin’in Dakka’ya verilen Çin kredilerinin faiz oranlarını düşürme taleplerini değerlendireceğini söylediğini aktardı.

Yunus, geçen yıl göreve gelmesinden bu yana ilk ikili devlet ziyareti için Çin’e gitti.

Yunus’un Basın Sözcüsü Shafiqul Alam, görüşmeleri “kapsamlı, verimli ve yapıcı” olarak nitelendiren bir Facebook paylaşımında, Başkan Xi’nin Çin’in Bangladeş’teki yatırımlarını teşvik etme ve Çinli imalat işletmelerinin taşınmasını kolaylaştırma konusundaki kararlılığını da teyit ettiğini söyledi.

“Başkan Xi, Çin’in Başdanışmana ve Geçici Hükümete verdiği desteği yineledi. Bu Profesör Yunus’un ilk ikili dış gezisiydi ve şu ana kadar büyük bir başarı elde etti” dedi.

Alam, Çin’in görüşmeler sırasında Bangladeş tarafından gündeme getirilen önemli bir konu olan su kaynakları yönetimi konusunda da işbirliğini geliştirmeyi düşündüğünü sözlerine ekledi.

Taraflar yaptıkları ortak basın açıklamasında Çin-Bangladeş Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine yakında başlanmasının ve Çin-Bangladeş Yatırım Anlaşmasının optimize edilmesine yönelik müzakerelerin resmen başlatılmasının önemini vurguladılar.

Basın açıklamasında ayrıca Bangladeş’in Tayvan’ı Çin topraklarının bir parçası olarak tanıyan Tek Çin politikasını desteklediği belirtildi.

Taraflar ekonomik ve teknik işbirliğine ilişkin bir anlaşma ve çoğu kültürel alışverişe ilişkin sekiz memorandum imzaladı.

Çin devlet haber ajansı Xinhua’nın aktardığına göre Xi, “Çin, Kuşak ve Yol’un yüksek kalitede inşasını teşvik etmek, dijital ekonomi, yeşil ekonomi, denizcilik ekonomisi, altyapı inşası ve su koruma gibi alanlarda işbirliğini keşfetmek ve insandan insana teması teşvik etmek amacıyla insani alışverişleri geliştirmek için Bangladeş ile çalışmaya hazırdır” dedi.

Yunus, Hindistan’ın uzun süredir müttefiki olan ve ölümcül protestoların ardından ağustos ayında başbakanlık görevinden alınan Şeyh Hasina’nın yerini aldı. Hasina, Bangladeş’in kendisini yargılamak üzere iade etme taleplerine yanıt vermeyen Hindistan’a sığındı.

Çin, Bangladeş ile bağlarını güçlendiriyor ve yıllık 25 milyar dolarlık ticaretiyle Bangladeş’in en büyük ticaret ortağı konumunda. Ancak Pekin’in birçok Bangladeş ürünü için sıfır tarife pazar erişimi teklifine rağmen Bangladeş’in Çin’e ihracatı sadece 1 milyar dolarla sınırlı kalıyor.

Analistler, Bangladeş’in Çin ile artan ve Hindistan ile zayıflayan ilişkilerinin Güney Asya’nın jeopolitik dengesini yeniden şekillendirebileceğini ve Hindistan için güvenlik endişelerini artırabileceğini söylüyor.

Bangladeş’in geçici hükümet başkanı Yunus, Çin’e ilk ziyaretini yapacak

Okumaya Devam Et

ASYA

Xi, iş dünyası liderlerini küresel ticareti korumaya çağırdı

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, FedEx’ten Rajesh Subramaniam ve Standard Chartered’dan Bill Winters’ın da aralarında bulunduğu bir grup yöneticiyle yaptığı toplantıda küresel iş dünyası liderlerini tedarik zincirlerini korumak için birlikte çalışmaya çağırdı.

ABD ile derinleşen ticaret savaşının ortasında Çin lideri, AstraZeneca’dan Pascal Soriot ve Thyssenkrupp’tan Miguel Ángel López Borrego’nun da aralarında bulunduğu yabancı iş dünyası liderlerinden oluşan gruba, tarihi “geriye döndüren” davranışlara direnmeleri gerektiğini söyledi.

Xi cuma günü Pekin’de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, “Herkesin geniş ve uzun vadeli bir bakış açısına sahip olmasını ve küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin güvenliğini ve istikrarını bozan eylemleri körü körüne takip etmemesini, bunun yerine küresel kalkınmaya daha fazla pozitif enerji ve kesinlik katmasını umuyoruz” dedi.

Büyük Halk Salonu’ndaki etkinlik, Xi’nin Çin’in başkentinde yabancı CEO’larla dikkatlice düzenlenmiş bir toplantı gerçekleştirdiği üst üste ikinci yıl oldu. Geçen yılki etkinlik sadece ABD’li iş dünyası liderleriyle yapılmıştı.

Çin, Apple dahil küresel iş liderlerini ağırlıyor: Ekonomimiz dirençli

Toplantı, ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimiyle artan gerilimin ortasında uluslararası iş dünyasıyla ilişkileri güçlendirmek için çaba sarf eden Çinli politika yapıcılar için yoğun bir haftanın sonunda gerçekleşti.

Çin’in önde gelen yıllık CEO konferansı Çin Kalkınma Forumu bu hafta başında Pekin’de düzenlendi ve ardından tropik tatil adası Hainan’da Asya için Boao Forumu yapıldı.

Pekin, Trump’ın alüminyumdan otomobillere kadar pek çok ürüne art arda gümrük vergisi dalgaları başlattığı ABD’nin aksine kendisini küresel ticarette istikrarın kalesi olarak tanıtmaya çalışıyor.

Trump, 2 Nisan’da ABD’nin ticaret ortaklarına geniş çaplı ve karşılıklı vergiler getirme sözü verdi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English