IMF, ‘Pekin’den gelen daha güçlü politika desteğini’ gerekçe göstererek Çin’in ekonomik büyümesine ilişkin tahminlerini yukarı yönlü güncelledi.
Uluslararası Para Fonu, Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılasının 2023’te yüzde 5,4 büyüyeceğini söyleyerek daha önceki yüzde 5’lik tahminini yükseltti. Çin beklenenden daha zayıf ihracat verileri açıklamıştı.
IMF yöneticisi Gita Gopinath yaptığı açıklamada, “Yetkililer emlak piyasasını desteklemek için çok sayıda memnuniyet verici tedbiri uygulamaya koymuştur. Fakat geçiş sürecinde daha hızlı bir toparlanma ve daha düşük ekonomik maliyetler sağlamak için daha fazlasına ihtiyaç var,” dedi.
Yabancı yatırımcılar bu yıl on milyarlarca dolar değerinde Çin hisse senedi ve tahvilini elden çıkardılar; bu eğilim ABD’deki çok daha yüksek faiz oranlarıyla daha da şiddetlendi.
IMF ayrıca Çin’in gelecek yılki büyüme tahminini yüzde 4,2’den yüzde 4,6’ya yükselttiğini fakat emlak sektöründeki zayıflığın ve dış talepteki durgunluğun devam edeceği uyarısında bulundu.
Gopinath, orta vadede GSYİH büyümesinin, zayıf verimlilik ve yaşlanan nüfus nedeniyle 2028 yılına kadar kademeli olarak yüzde 3,5’e düşmesinin öngörüldüğünü söyledi.
Fon, “Duyarlılığı artırmak ve yakın vadeli beklentileri yükseltmek için devam eden emlak sektörü düzenlemesinden kaynaklanan riskleri kontrol altına alacak ve yerel yönetim borçlarını yönetecek bir stratejiye ihtiyaç var. Destekleyici makroekonomik politikalar bu çabaları tamamlamalıdır,” dedi.
Dünyanın en büyük tekelleri Hong Kong’da bir araya geldi
Hong Kong’daki zirve güveni artırdı
Salı günü Hong Kong’da düzenlenen ve bölgenin küresel finans camiası için en önemli etkinliklerinden biri olan yatırımcı konferansında Çin’in üst düzey yetkilileri ülke ekonomisi hakkında çok da endişeli olmadıklarını söyledi.
Çin’in ekonomi ve finans işlerini denetleyen önemli bir Komünist parti yetkilisi olan Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng, Çin’in bu yıl resmi büyüme hedefi olan yüzde 5’e ulaşacağını söyledi.
Toplantıya bizzat katılan bir başka yetkili, Çin Halk Bankası Başkan Yardımcısı Zhang Qingsong, Çin ekonomisine ilişkin olarak, “Bana endişeli misiniz diye sorabilirsiniz?” diye sordu.
Aralarında Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citadel ve Apollo Global Management’ın da bulunduğu küresel finansın en güçlü şirketlerinden bazılarının katıldığı etkinlikte Zhang, bur soruya, “Çok fazla değil,” yanıtını verdi.
Zhang, Çin’in ekonomik temellerinin istikrarlı olduğunu ve devlet borcunun ‘diğer birçok gelişmiş ekonomiden daha düşük’ olduğunu söyledi.
Çin’in en büyük şirketlerinin birçoğunun borçlarını ödeyememesi, sektör genelinde bir kurtarma çağrısı yapılmasına yol açmıştı. Fakat Zhang bunu ‘doğal bir seleksiyon ve piyasa temizleme süreci’ olarak tanımladı.