The Telegraph’ın haberine göre, İngiliz ordusunun şefleri Başbakan Keir Starmer’a, Silahlı Kuvvetlere “fütüristik” silahlardan oluşan bir “ulusal cephanelik” vermesi ya da Rusya ile savaş riskini göze alması gerektiğini söylediler.
Üst düzey ordu kaynakları, askeri şeflerin cuma günü Başbakan ile yaptıkları yüz yüze görüşmelerde, kuvvetlerinin bir sonraki savaşta nelere ihtiyaç duyduğunu gerekçelendirdiklerini ve yatırımın hükümetin büyüme gündemini destekleyeceğini söylediklerini doğruladı.
Stratejik Savunma İncelemesi öncesinde bir dizi brifingin parçası olarak Starmer ile bir araya gelen komutanlar, savunma harcamalarının yüzde 2,5 ya da daha fazla artırılıp artırılmaması gerektiği konusundaki tartışmaların arka planında bunu yaptılar.
Donald Trump Avrupa ülkelerine savunma harcamalarını önemli ölçüde artırmaları çağrısında bulunuyor, hatta NATO müttefiklerine GSYİH’lerinin yüzde 5’ine ulaşmalarını öneriyor.
ABD yönetiminden üst düzey isimlerin bu hafta sonu Münih Güvenlik Konferansında bu mesajı yinelemesi, Starmer’ın yaklaşımını değiştirebileceği yönündeki spekülasyonları yeniden gündeme getirdi.
Fakat Downing Street’te yüzde 2,5’in üzerine çıkma ya da bu baharda bu orana ulaşma konusunda uzun süredir devam eden planları değiştirme konusunda bir istek olmadığı anlaşılıyor.
Başbakanın bir müttefiki The Telegraph’a yaptığı açıklamada, “Seçimlerde üzerinde durduğumuz politika savunma harcamalarında yüzde 2,5’ti. Politikamız hâlâ yüzde 2,5. Daha fazla değişiklik yapmayacağız,” dedi.
Bununla birlikte The Telegraph, cuma günkü brifingler sırasında Başbakana, Rusya ve Çin’i caydırmak için ordunun silahlarında büyük bir güncellemeye ihtiyaç duyduğunun söylendiğini yazıyor.
Bu revizyon, uçak ve tank gibi geleneksel silahların daha ölümcül, mürettebatsız sistemlerle yenilenmesi için özel sektörle daha yakın çalışmayı içerecek.
Brifinglere yakın üst düzey bir ordu kaynağı, gelecekte geleneksel silahlara hâlâ ihtiyaç duyulacak olsa da, Birleşik Krallık’ın “birinci şahıs görüşlü” insansız hava araçları (uzaktan bir pilotun insansız hava aracından video bakış açısına sahip olduğu), ucuz gezici mühimmatlar (intihar dronları) ve mürettebatsız kara araçları ve yüzey gemileri üreten teknoloji şirketlerine yatırım yapması gerektiğini söyledi.
Kaynak, “Savaş gücünü iki katına çıkarma hedeflerini gerçekleştirmek için mal ve hizmet sözleşmeleri şeklinde ulusal bir cephaneliğe ihtiyaç var. Basit bir ifadeyle, bugün öldürücülüğümüzün büyük bir kısmı tank ya da saldırı helikopteri gibi mürettebatlı ve yüksek karmaşıklığa sahip platformlardan gelirken, gelecekte öldürücülüğümüzün daha büyük bir kısmını düşük karmaşıklığa sahip ve mürettebatsız sistemlere kaydırmak istiyoruz,” dedi.
Kaynak, bu yeni sektörde üretim hatlarını büyütmenin Birleşik Krallık’ı düşmanlarının önüne geçireceğini ve ulusu güvende tutacağını savundu.
Ordu kaynağı, İngilizlerin savaş gücünü artırmanın yanı sıra pazar gücünü de harekete geçirmenin “otoriter devletlerle başa çıkmanın yolu” olduğunu ileri sürdü.
Kaynak, “Piyasalar, bizimle savaş başlatma konusunda iki kez düşünmelerini sağlamak için füzelerin yapabileceğinden daha fazlasını yapacaktır. Eğer yatırım yaparsak ilk hareket eden biz oluruz,” diye konuştu.
Kaynak, silahlardaki değişimin ordunun “daha ölümcül” hale gelmesiyle ilgili olduğu kadar, daha “aktif ve ilgili bir sanayi sektörü” yaratarak hükümetin iktisadi büyüme misyonunu desteklemekle de ilgili olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz ay Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sir Roly Walker, toplumun savunmaya yapılan yatırımları “ahlaki açıdan yanlış” bulduğu konusunda uyarıda bulunduğu bir konuşma yapmıştı.
Geçtiğimiz hafta The Telegraph gazetesi üst düzey Savunma Bakanlığı kaynaklarının “kamuoyu psikolojisinden” endişe duyduklarını, zira Ukrayna’daki savaşa ve Trump’ın NATO içinde Avrupa’nın daha fazla maliyet üstlenmesi yönündeki ısrarına rağmen İngiliz vatandaşlarının ülkeyi risk altında görmediklerini aktarmıştı.