Gazze’deki savaş uzadıkça İsrail yönetimi içinde tartışmalar alevleniyor.
İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Gideon Saar, Hamas’ın hâlâ ayakta ve yenilgiye uğramaktan çok uzak olduğunu belirtti.
İsrail ordu radyosuna konuşan Saar, “Birileri, Gazze Şeridi’nde hâlâ ayaktayken Hamas yönetimine bir alternatifin ortaya çıkacağını düşünüyorsa, o zaman bu gerçekleşmeyecek” yorumunda bulundu. Saar, Tel Aviv yönetiminin Gazze’ye yönelik saldırılarda ortaya koyduğu Hamas’ın “ortadan kaldırılması”, İsrailli esirlerin geri getirilmesi gibi hedeflere bağlı kalması gerektiğini kaydetti.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının üzerinden yaklaşık 3,5 ay geçmesine rağmen İsrail’in Hamas’ı ortadan kaldırma ve İsrailli esirleri geri getirme hedeflerinin gerçekleşmemesi İsrail yönetimi içindeki tartışmaları alevlendiriyor. Saldırıların ilk başladığı zaman oluşan birlik havası yerini sert tartışmalara bırakıyor.
İsrail hükümeti ile savaş kabinesi arasındaki yetki tartışmasından sonra kabine üyeleri arasında sızıntı tartışması da başladı. Bakanlar birbirlerini kabine toplantılarını basına sızdırmakla suçlarken Başbakan Netanyahu ile Savunma Bakanı Gallant’ın arasının Gazze’de ertesi gün senaryoları nedeniyle açık olduğu ve birbirleriyle konuşmadıkları iddia edildi.
İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı David Amsalem, Savaş Kabinesi üyeleri Benny Gantz ile Yehiel Tropper’i kabine toplantılarını medyaya sızdırmakla suçladı.
Maariv gazetesine göre, Bakan Amsalem, konuya ilişkin açıklamasını parlamentonun genel kurul toplantısında yaptı. Bakan Amsalem, toplantıda yaptığı konuşmada, “Kendime hep soruyorum, kim sızdırdı? Sızıntıdan kimin faydalandığına bakıyorum, kimin çıkarı var, yalan durumu kim belgeledi. Bu nedenle size söylüyorum, sızdıranlar Bakanlar Yehiel Tropper ve Benny Gantz’dı, çünkü bizimle dalga geçmek istiyorlardı ve bu sızıntı onların tarafından geldi” ifadesini kullandı. Amsalem, “Kimin ne tür patlamış mısır yediğini öğrenmek için bunu tüm stüdyolarda bir medya malzemesi haline getirdiler” diye konuştu.
Sızdırma suçlamasının muhataplarından Tropper ise Amsalem’e şöyle yanıt verdi: “Suçlamalar ve genellemeler konusunda dikkatli olmanız gerektiğini düşünüyorum. Basmakalıp yargılar ve kamplar hakkında çok konuşuyorsunuz ve az önce yaptığınız da tam olarak buydu. Sızıntılara karşı ve genel olarak daha dikkatli olmanızı öneririm.”
Yediot Ahronot gazetesinde 12 Ocak’ta yayınlanan haberde, 10 Ocak Çarşamba akşamı düzenlenen kabine toplantısında, Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Filistinlilere karşı provokatif eylemleriyle öne çıkan aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Bölgesel İşbirliği Bakanı David Amsalem ile Askeri Konsey Bakanı Benny Gantz arasında sert tartışmalar yaşandığı belirtilmişti. İlk tartışmanın Amsalem’in, Gantz’ı toplantılardaki müzakereleri medyaya sızdırmakla suçlamasıyla başladığı, Gantz’ın ise hakındaki bu iddialara karşı, “medyaya bilgi sızdırmadığı ve yalan makinesine başvurmaya hazır olduğu” cevabını verdiği kaydedilmişti.
Bunun üzerine Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ayağa kalktığı ve bu tartışmayı durdurmaya çalıştığı belirtilen haberde, bu söz dalaşının ardından Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir ile Savunma Bakanı Gallant arasında keskin bir tartışma çıktığı belirtilmişti.
Netanyahu-Gallant tartışması
Öte yandan İsrail’de ana muhalefet lideri Yair Lapid de Netanyahu ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın birbirleriyle konuşmadıklarını belirtti.
Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, muhalefetteki Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi lideri eski Başbakan Lapid, partisinin toplantısında Netanyahu hükümetini eleştirdi. Lapid, kabine toplantılarının “hesaplaşma, kavga ve hiçbir yere varmayan tartışmalar için utanç verici bir alan” olarak kullanıldığını ifade etti. Bakanların ordu komutanlarına karşı “kışkırtma eylemleri” yaptığını belirten Lapid, Başbakan Netanyahu ile Savunma Bakanı Gallant’ın da birbirleriyle konuşmadıklarını kaydetti.
Gazze’yi kim yönetecek?
İsrail saldırılarının sona ermesinin ardından Gazze Şeridi’ni kimin yöneteceği konusu, Netanyahu ile Gallant arasındaki anlaşmazlıklardan biri olarak öne çıkıyor. Netanyahu daha önce pek çok defa yaptığı açıklamada, “Gazze’de savaş sonrasında bir Filistin yönetiminin iş başında olmasına karşı olduğunu” dile getirmişti. İsrail saldırılarının sonlanmasının ardından Gazze Şeridi’ni Filistinlilerin yöneteceğini açıklayan Gallant ise, “Gazze’deki gelecek hükümet, Gazze Şeridi’nden büyümeli. Gazze Filistinliler tarafından yönetilecek. Askeri harekatın sonu siyasi bir eyleme bağlanmalı” ifadelerini kullanmıştı.