Nikkei Asia’ya konuşan bir ABD hükümet kaynağı, ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida’nın 10 Nisan’da burada yapacakları zirvede savunma sanayi işbirliğini güçlendirmeyi kabul etmelerinin beklendiğini söyledi.
İşbirliği sadece Japon özel tersanelerinde ABD donanma gemilerinin onarılmasıyla sınırlı kalmayacak, gelecekte mühimmat, uçak ve gemilerin ortak geliştirilmesi ve ortak üretilmesi de öngörülüyor.
Liderler bu vizyonun nasıl hayata geçirileceğini tartışmak üzere bir koordinasyon organı kurmaya hazırlanıyor.
Washington, Japonya ve Filipinler ile yeni Camp David’e hazırlanıyor
‘Japonya yeterince kullanılmayan bir kaynak’
Yetkili, ABD’nin Japonya’yı Amerika’nın savunma sanayi üssüne “entegre etmek” için büyük bir potansiyel gördüğünü söyledi.
Washington’daki Japon Büyükelçiliği bu haber için yorum yapmayı reddetti.
Buradaki hedefin, ABD kuvvetlerinin denizaşırı en büyük birliğinin bulunduğu Japonya’dan başlayarak müttefiklerin üretim kabiliyetlerinden faydalanmak olduğunu söyleyen yetkili, “Japonya’yı yeterince kullanılmayan bir kaynak olarak görüyoruz” dedi.
Japonya’nın üretiminin GSYİH’ye oranının ABD’nin iki katı olduğuna işaret eden yetkili, “Japonya’nın çok etkileyici bir sanayi tabanı var, ancak savunma tarafında ağırlığı az” dedi.
Japon tersaneleri ABD gemilerine hizmet verebilir
Japonya’nın savunma sanayi üssünün kullanımı gemi onarımlarıyla başlayacak. Biden ve Kishida’nın zirvede ABD Donanmasına ait savaş gemilerinin bakım, onarım ve revizyonlarının Japon özel tersanelerinde yapılması sürecini resmileştirmeleri bekleniyor.
ABD Donanması halihazırda Mitsubishi Heavy Industries’in Yokohama Tersanesi ve Makine Fabrikası’nda 2019 yılında USS Milius füze güdümlü muhribi ve bu yıl USNS Big Horn ikmal gemisi olmak üzere gemi onarımlarını denedi. Tokyo yakınlarındaki Kanagawa vilayetinde bulunan Yokohama tersanesi, Donanmanın Yokosuka üssüne yakın ve muhtemelen işbirliğinin bayrak taşıyıcısı olarak hizmet verecek.
Yolun devamında, Nagasaki ve Tamano’daki Mitsubishi Heavy tersaneleri ve Kure’deki Japan Marine United tersanesi gibi halihazırda Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri için iş yapan diğer Japon tersaneleri de aday olarak görülüyor.
Onarımlar başlangıçta Japonya’da ileri konuşlandırılmış iki düzine gemiyle sınırlı olacak. Zira Amerikan yasaları genellikle ABD’de bulunan donanma gemilerinin denizaşırı bir tersanede bakım, onarım ya da revizyondan geçirilmesini yasaklamakta.
Nikkei Asia’ya konuşan Amerikalı yetkili, nihayetinde Japon tersanelerinin ABD merkezli gemilere de hizmet vermesine izin verecek şekilde operasyonların genişletilmesi için kongre kararı gerekebileceğini söyledi. Bu, Amerikan tersanelerindeki bakım darboğazlarını hafifletmeye yardımcı olacak ve gemilerin daha hızlı bir şekilde faaliyete dönmesini sağlayacaktır.
Tayvan’da Çin’le olası bir çatışmada Japonya tersaneleri rol oynayabilir
Amerikalı analistler, ABD ile Çin arasında Tayvan Boğazı’nda gelecekte yaşanabilecek olası bir çatışmada, ABD donanması için Japonya’da hızlı onarım yapabilmenin çok önemli olacağını, böylece gemilerin ABD’ye geri dönmek için haftalar harcamak yerine savaşa geri dönebileceğini söylüyor.
Bu arada, varlıkların ortak üretiminin muhtemelen mühimmatla başlayacağı belirtiliyor. Hem Ukrayna’ya hem de İsrail’e mühimmat sağlamak zorunda olan ABD’nin mühimmat sıkıntısı had safhada. Japon savunma sanayi ile ortak mühimmat üretiminin Hint-Pasifik için stokların doldurulmasına yardımcı olacağı düşünülüyor.
‘Ortak üretilen mühimmatları Japonya’da tutabilmek önemli’
RAND Corp. Ulusal Güvenlik Araştırma Bölümü’nün Japonya sorumlusu kıdemli siyaset bilimci Jeffrey Hornung, mühimmat üretebilmenin ve bunları Japonya’da tutabilmenin önemli olacağını söyledi.
Hornung, “Stokların, malzemelerin ve parçaların Japonya’da olması, böylece bir çatışma çıktığında tüm bunları buraya taşımak zorunda kalmamak, ABD için büyük bir fayda sağlayacaktır” dedi.
Hornung işbirliğini her iki tarafın da kazan-kazan olarak göreceği şekilde çerçevelemenin çok önemli olduğunu söyledi: “Amerikan tarafına bunun iş kaybetmekle ilgili olmadığı, sözleşmeleri kaybetmediğiniz, lojistiği azalttığı ve müttefiklerimizin boşluğu doldurduğu anlatılmalıdır.”
Bu arada Japon tarafı için artan işlerin Japon savunma şirketlerini kapasite yatırımı yapmaya teşvik etmesi gerektiğini söyledi. Japonya önümüzdeki beş yıl içinde savunma harcamalarını artıracağını ve gayri safi yurtiçi hasılanın %1’i olan savunma harcamalarını %2’ye çıkaracağını açıklamış olsa da bu büyük yatırımlara dönüşmedi.
ABD ve Japonya, çipler ve bataryalar için sübvansiyon kuralları üzerinde anlaşmaya varacak