Bizi Takip Edin

RUSYA

Kazakistan, Avrupa’dan mal taşıyan Rus tırlarını alıkoymaya başladı

Yayınlanma

Kazakistan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden şirketlerin yarı römorklarında ülkeye mal getiren Rus nakliyatçıların kamyonlarını alıkoymaya başladı.

RBK gazetesinin aktardığına göre Uluslararası Karayolu Taşımacıları Örgütü’nün (ASMAP) Rusya Ulaştırma Bakanlığı’na ilettiği itiraz dilekçesinde araçların ‘yeni kısıtlamaların’ uygulanması nedeniyle alıkonulduğu belirtildi.

İtirazda, “Yarı römorklar, malları boşalttıktan sonra varış noktasındaki Kazak gümrük idarelerinde bile alıkonuluyor,” ifadesine yer verildi.

Dilekçede, bu tür eylemlerin, Rusya’da 2022 yılından bu yana karayolu uluslararası yük taşımacılığı alanında yürürlükte olan kancalama veya yeniden yükleme mekanizmasının etkili bir şekilde uygulanmasının önünde engeller yarattığı kaydedildi:

“Daha sonra hükümet, Avrupalı kamyon şirketlerinin Rusya’ya girişine misilleme olarak yasak getirirken, malların kamyonetlerinden sınır terminallerinde Rus ve Belarus şirketlerinin araçlarına kancalanmasına/yeniden yüklenmesine izin verdi. Rus ve Belarus şirketleri daha sonra yükleri Rusya üzerinden transit olarak Kazakistan’a taşıyor.”

Benzer bir ara bağlantı mekanizması Nisan 2022’den bu yana AB-Belarus sınırında da uygulanıyor.

ASMAP, Kazakistan’ın kısıtlamalarının Avrasya Ekonomi Birliği (AEB) üye ülkeleri dışında kayıtlı olan ve bu ülkelerde yerleşik nakliyatçılardan kabul edilen yarı römorkların kancalandıktan sonra geri yüklenmesini engellediğini vurguladı.

ASMAPgenel müdür yardımcısı Yevgeniy Antipov, RBK gazetesine yaptığı açıklamada, “Toplamda 20’den fazla Rus karayolu treni alıkonuldu, ancak şu anda altı tanesinin araç numaraları ve taşıma güzergahı hakkında bilgimiz var,” dedi. Antipov’a göre yarı römorkların yanı sıra traktörler de alıkonulmuş durumda.

ASMAP’ın dilekçesine göre Kazakistan, haziran ayında kısıtlamalar konusunda uyarıda bulunmuştu.

Ülkenin Maliye Bakanlığı’nın açıklamasından, geçici olarak AEB topraklarına ithal edilen yabancı yarı römorkların yeniden bağlanmasının Gümrük Kanunu hükümlerini ihlal ettiği anlaşılıyor.

Ayrıca, Kazakistan mevzuatı geçici olarak ithal edilen araçların başka şahıslara devredilmesine izin vermiyor. Bunun istisnası, taşımanın tamamlanmasının makinenin AEB gümrük bölgesinden çıkarılmasına eşdeğer olduğu durumlar.

Diğer yandan Kazakistan’dan mal ihraç etmek için yarı römorkların geri yüklenmesi ve bu tür yarı römorkların mallarla birlikte ülke topraklarına yeniden ithal edilmesi halihazırda yasak.

ASMAP, bir yarı römorkun yeniden ihracatının, geçici ithalat prosedürünün tamamlanması anlamına geldiğini ve bu durumda yeniden ithalatın yeni bir nakliye işlemi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kuruma göre, yeniden bağlama mekanizması çerçevesinde Avrupa’dan malların taşınması, Moskova ile Astana arasında 2025 yılının başına kadar taşımacılığın yasaklanmasına ilişkin bir moratoryum bulunan anlaşma ile düzenleniyor, ancak nakliyecilerin gözaltına alınması nedeniyle anlaşma bozuldu.

Eylül 2022’de nakliyeciler Kazakistan’daki bağlantı mekanizmasıyla ilgili sorunlar yaşadıklarını bildirmişlerdi. O dönemde Kazakistan makamları, Avrupa’dan mal taşıyan en az sekiz Rus kamyonetini alıkoymuştu.

Sürücülerden, malları Rusya tarafına transfer eden yabancı nakliyatçı tarafından alınması gereken bir izin belgesi istenmişti. ASMAP ise şirketlerin ara bağlantı sırasında birbirlerine belge vermediklerini ve bu zorunluluğun uluslararası karayolu taşımacılığına ilişkin anlaşmayla çeliştiğini bildirdi.

Olayla ilgili olarak Rusya Ulaştırma Bakanlığı, Kazakistan Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanlığı’na başvurarak tırların serbest bırakılmasını talep etti.

2022 baharında, Rusya’dan nakliyeciler de Kazakistan’a mal tesliminde sorun yaşadı. Bunun üzerine Astana, malların ilk nakliyatçının ülkesi dışındaki ülkelerden şirketlere taşınmasını yasakladı, yük Avrupa’dan geliyorsa, AB’den bir şirket tarafından taşınmak zorunda.

Çin bankaları, Rusya’dan demiryolu ile taşınan mallar için ödeme kabul etmemeye başladı

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, yeni faiz artırımını göz ardı etmiyor

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, ülke ekonomisinin hala ‘kayda değer ölçüde aşırı ısınma’ halinde olması nedeniyle gerekirse politika faizi oranında ilave bir artışı göz ardı etmiyor

Faiz artırımı kararının duyurulmasının ardından Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, düzenlediği basın toplantısında “Faiz oranını, enflasyonu hedefe geri getirmek ve sabitlemek adına uzun bir süre yüksek tutacağız,” ifadelerini kullandı.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Nabiullina, “Gerekirse faiz oranında ilave bir artışı göz ardı etmiyoruz. Bu, önümüzdeki üç yıl için oran yörüngesinin önemli ölçüde artırıldığı güncellenmiş tahmine de yansıyor,” dedi.

Banka, bugün faiz oranını bugün 200 baz puan artırarak yüzde 18’e çıkardı.

Enflasyon tahminlerine işaret eden Nabiullina, “Tüm bunlar, temel senaryodan anlamlı bir şekilde saptığımız anlamına geliyor,” dedi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı: Yaptırımlara rağmen küresel ekonomiye entegre olmalıyız

Merkez Bankası Başkanı, bu yıl için enflasyon tahmininin yüzde 6,5 ila 7’ye yükseltildiğini de sözlerine ekledi.

Bu rakamın önümüzdeki yıl yüzde 4 ila 4,5’e düşmesi ve sonrasında yüzde 4 civarında konsolide olması bekleniyor.

Nabiullina’ya göre, ekonominin ‘kayda değer ölçüde aşırı ısınmasının’ü derin bir resesyon pahasına durdurulabilecek bir stagflasyon tehdidini beraberinde getiriyor.

Nabiullina, “Bugünkü ek sıkılaştırma politikamız böyle bir senaryoyu önleyecektir,” diye ekledi.

Diğer yandan Nabiullina, bugünkü toplantıda kurul üyelerinin çoğunluğunun faiz oranının yıllık yüzde 18’e yükseltilmesinden yana olduğunu belirterek faizi yüzde 16’da tutma ve yüzde 19 ila 20’ye çıkarma seçeneklerini de değerlendirdiklerini ifade etti.

Rusya Merkez Bankası faiz artırdı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’da eski Savunma Bakan Yardımcısı Bulgakov’a yolsuzluk gözaltısı

Yayınlanma

Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB), eski Savunma Bakan Yardımcısı Orgeneral Dmitriy Bulgakov’u yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına aldı.

TASS ajansının haberinde Bulgakov’un Moskova’daki Butırka ön duruşma gözaltı merkezine yerleştirildiği ve hakkında soruşturma işlemlerinin yürütüldüğü belirtildi.

Soruşturma Komitesi Sözcüsü Svetlana Petrenko, yaptığı açıklamada, “Komite, 2008-2022 yılları arasında Savunma Bakan Yardımcılığı görevini yürüten Dmitriy Bulgakov hakkında gözaltı kararını içeren yolsuzluk davasını soruşturuyor. Sanıkla ilgili gerekli soruşturma işlemleri halihazırda devam ediyor,” ifadelerini kullandı.

Bulgakov, Savunma Bakanlığı’nda ordunun maddi ve teknik tedarikinden sorumluydu.

Eylül 2022’de başka bir göreve geçerek bakan yardımcılığı görevinden alındı.

Yerine, daha önce Rusya Milli Savunma Kontrol Merkezi Başkanı olarak görev yapmış olan Albay General Mihail Mizintsev getirildi.

Metla portalınn haberine göre Bulgakov, 1990’lı yılların sonundan bu yana bakanlıkta lojistikten sorumluydu ve generalin kızı Marina Meşkova, Savunma Bakanlığı’na yapılan tedariklerden para kazanıyordu.

Habere göre general yılda 15 milyon ruble alıyordu ve ayrıca yaklaşık 100 milyon ruble değerinde bir bağ evi vardı.

Bulgakov, nisan sonundan bu yana gözaltına alınan beşinci general oldu. Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov, 1 milyar rublenin üzerinde rüşvet aldığı suçlamasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

Takip eden iki hafta içinde Rusya ordusunun üç üst düzey generali daha tutuklandı.

Mayıs ayında Rusya yargısı, ordunun Ana İletişim Müdürlüğü Başkanı ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Vadim Şamarin’i de tutuklu yargılanmak üzere cezaevine göndermişti. Soruşturma Komitesi, Şamarin’i 36 milyon ruble rüşvet almakla suçluyor.

Mayıs ayı ortasında Savunma Bakanlığı Ana Personel Dairesi Başkanı Korgeneral Yuriy Kuznetsov gözaltına alındı. O da 30,5 milyon ruble rüşvet almakla suçlanıyor. Ayrıca dolandırıcılıkla suçlanan Güney Askeri Bölgesi 58. Ordu eski komutanı General İvan Popov da tutuklanmıştı.

Rusya’da yolsuzluktan hüküm giyenlerin sayısı artıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Moskova’da Savunma Bakanlığı görevlisine suikast düzenleyen şahıs, Ukrayna’yla bağını itiraf etti

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi, Savunma Bakanlığı’nda görev yapan Andrey Torgaşov’a yönelik bombalı suikasta ilişkin soruşturmada sabık Yevgeniy Serebryakov’a karşı suçlamalarda bulundu.

Komiteden yapılan açıklamada, “Sorgulama esnasında Serebryakov, Ukrayna Güvenlik Teşkilatının talimatıyla bombalı araç saldırısının hazırlandığı koşullar, yurt dışındaki küratörle yapılan toplantı ve patlayıcı cihazın bileşenlerinin teslim alındığı yer hakkında bilgi verdi,” ifadeleri kullanıldı.

TASS ajansının aktardığına göre açıklamada, “Serebryakov Türkiye’den, kendisine vatandaşlık sözü verilen Ukrayna’ya gidiyordu,” denildi.

Serebryakov, cinayete teşebbüs ve yasa dışı patlayıcı madde ticaretiyle suçlanıyor.

Daha önce Moskova’daki mahkeme sanığın gıyabında tutuklanmasına karar vermişti. Sanık, Rus Interpol biriminin talebi üzerine çarşamba günü Bodrum’da gözaltına alınmıştı.

Moskova’da 24 Temmuz sabahı Sinyavinskaya Caddesi üzerindeki bir apartmanın otoparkında Toyota Land Cruiser marka bir araç havaya uçurulmuştu.

Kommersant’ın bilgi sahibi kaynaklarına göre, kurban GRU subayı Andrey Torgaşov’un tam adaşı. Eşi, RT’ye yaptığı açıklamada kocasının da bir asker olduğunu ancak uydu radyo merkeziyle bir ilgisinin bulunmadığını söyledi: “Eşim asker. Ama fotoğraftaki o değil, adaşı. Yaralarım çok ciddi değil… Ameliyat olacak. Sadece spekülasyon yaratmayı bırakmalarını rica etmek için yazıyorum.”

Türk emniyeti, Rusya’nın talebinin alınmasından elli dakika önce, yanında sadece bir el bagajı bulunan şüphelinin pasaport kontrolünden geçtiğini ve Bodrum havaalanından ayrıldığını tespit etti.

Saldırganı arama çalışmalarına MİT, Göç İdaresi, Terörle Mücadele Bölge Müdürlüğü ve Bodrum’un bağlı olduğu Muğla İl Emniyet Müdürlüğü de katıldı.

Birkaç saat sonra Serebryakov’un içinde bulunduğu araç silahlı polis memurları tarafından durduruldu ve Serebryakov gözaltına alındı.

Moskova’da Savunma Bakanlığı görevlisine suikast girişimi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English