Bizi Takip Edin

RUSYA

Kırım, turizm sezonunun ortasında orman yangınlarıyla sarsıldı

Yayınlanma

Rusya Federasyonu’na bağlı Kırım yarımadasında turizm sezonu zirvesindeyken gün içinde sekiz yangın çıktı. 16 Temmuz’da Yalta-Intourist otelinin yakınındaki plajda 0,15 hektarlık bir alanda yangın meydana geldi.

İlk verilere göre, yangının nedeni dikkatsizce yangına müdahale edilmesiydi. Yalta Belediye Başkanı Yanina Pavlenko, açık alanda yakılan ateşin öğleden sonra söndürüldüğünü bildirdi.

Şu anda şehirdeki sıcaklık 40 derece. Pavlenko, misafirleri ve sakinleri sigara izmaritlerini atmamaya ve yanıcı nesneleri kullanırken dikkatli olmaya çağırarak “Küçük bir kıvılcım büyük bir felakete neden olabilir,” dedi.

Bir başka yangın da 15 Temmuz’da Karadağ Doğa Koruma Alanı’na yakın Koktebel’de meydana geldi.

Acil Durumlar Bakanlığı, kuru bitki örtüsünün alev aldığını ve yangının 40 hektarlık bir alana yayıldığını bildirdi.

Yangını söndürmek için birkaç Mi-8 helikopteri, bakanlığın yaklaşık 280 çalışanı ve Rosgvardiya’nın 50’den fazla uçağı kullanıldı.

Yangın sadece salı sabahı kontrol altına alındı. Acil durum nedeniyle kolluk kuvvetleri, 7 kilometre uzunluğundaki ‘Büyük Karadağ’ yürüyüş rotasının çalışmalarını askıya aldı ve bölgeyi turist gruplarının girişine kapattı.

Saki bölgesinde, Novofedorovka yakınlarında orman çöpleri alev almış, yangın iki özel evi etkiledi. Yangın 15 Temmuz akşamı 17 hektarlık bir alanda söndürüldü.

Simferopol bölgesinde Urojaynoye civarında ‘Drujba’ bahçe derneğinde otlar alev aldı. 17 hektarlık yangın, bölgesindeki konutlara sıçradı, duman Tavrida otoyolunu kapladı. Yangın pazartesi akşamı söndürüldü.

Ayrıca Feodosya ve Gruşevskiy bölge ormanlarında da yangınlar meydana geldi. İlkinde yangın alanı 15 hektar, ikincisinde ise 2 hektardı.

Buna ek olarak, Sivastopol’un kuzey tarafında Energetikov Caddesi bölgesinde bulunan ev arazilerinde otlar yanıyordu; yangın yaklaşık 6 hektarlık bir alanı kapladı. Kentin yakınında, Vişnevoye köyünde 3 hektarlık bir alanda başka bir yangın meydana geldi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Kırım Ana Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Andrey Pavlyuçenko, yangının hızla yayılmasının nedeninin yarımadada oluşan kuru, sıcak ve rüzgarlı hava olduğunu söyledi.

Yangınları ortadan kaldırmak için 500’den fazla uzman ve yaklaşık 100 birim ekipman görev aldı.

Bundan önce de Sudak’ta büyük bir yangın kaydedilmişti. 11 Temmuz’da Voron köyü yakınlarındaki ormanda yangın çıktı, yangın 15 hektarlık alanı kapladı. Sebep söndürülmemiş bir yangın olabilir.

Orman yangınları turizm sezonunun en yoğun olduğu dönemde Kırım’ı kasıp kavurdu. Aynı zamanda 17 Nisan’dan itibaren yarımadada özel bir yangın söndürme rejimi kuruldu.

7 Haziran’dan bu yana Yalta, Simferopol ve Kırım’ın Belogorsk bölgesinde beşinci sınıf yangın tehlikesi ilan edildi. Acil Durumlar Bakanlığı, yaz döneminde herhangi bir açık ateş kaynağının büyük doğal yangınlara yol açabileceğini ve bunların söndürülemeyeceğini, sadece lokalize edilebileceğini vurguladı.

5 Temmuz’dan bu yana Sivastopol’de özel bir yangınla mücadele rejimi uygulanmaya başlandı. Vali Mihail Rajvozayev bu bağlamda kentte çöp, ot, tarımsal yangınlar, kamp ateşleri ve yangın riskini arttıran diğer eylemlerin yasaklandığını belirtti.

RUSYA

Lavrov: Fransa’nın Durov davasında siyasi amaç gütmediğine inanmak zor

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa’nın Telegram kurucusu Pavel Durov’un tutuklanmasında siyasi bir amaç olmadığını iddia etmesine rağmen, bu iddiaya inanmanın zor olduğunu belirtti.

Lavrov, bu hafta Vladivostok’ta düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu çerçevesinde RBK gazetesine verdiği demeçte, “Fransız meslektaşlarım, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da belirttiği gibi, bu davada siyaset olmadığına ikna oldular, ancak buna inanmak çok zor,” dedi.

Lavrov, Durov’un gözaltına alınmasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Fransa Dışişleri Bakanlığı’na başvurarak bilgi talep ettiğini ve gözaltına alınan kişiye konsolosluk erişimi sağlanması için resmi bir nota gönderdiğini hatırlattı.

Rusya’nın diplomatik kanallardan bilgi edinmeye çalıştığını belirten Lavrov, Fransa’nın Durov’un Fransız vatandaşlığına sahip olması ve Fransız topraklarında gözaltına alınması nedeniyle yerel mevzuatın geçerli olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Lavrov, “Fransız vatandaşlığının bu durumda bir öncelik olduğunu söylediler,” ifadelerini kullandı.

Durov, 24 Ağustos’ta Azerbaycan’dan geldiği Fransız Le Bourget Havaalanı’nda gözaltına alındı. 28 Ağustos’ta kendisine organize suç örgütlerinin faaliyetlerinde suç ortaklığı, yetkili organlar tarafından talep edilen bilgi veya belgeleri vermeyi reddetme, kara para aklama gibi suçlamalar yöneltildi.

Paris mahkemesi, Durov’un Fransa’yı terk etmesini yasakladı ve 5 milyon avro kefalet ödemesine hükmetti. Ayrıca, Durov’un haftada iki kez polise bilgi vermesi gerekiyor.

Telegram ekibi, platformun Avrupa Birliği (AB) yasalarını ihlal etmediğini ve Durov’un ‘saklayacak hiçbir şeyi’ olmadığını belirtti.

Soruşturmanın bir parçası olarak, Durov’a Paris’e kadar eşlik eden kriptoblogger Yulya Vavilova ve girişimcinin koruması da sorgulandı. Ancak, her ikisi de herhangi bir suçlama olmaksızın serbest bırakıldı.

Telegram kurucusu Durov, tutuklanmasıyla ilgili ilk kez konuştu: ‘Fransa’dan ayrılmaya hazırız’

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’dan influencer’lara ilişkin yeni düzenleme

Yayınlanma

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), 10 binden fazla takipçisi olan sosyal medya hesaplarının sahiplerinden, kişisel ve iletişim bilgilerini devlete iletmelerini talep eden yeni bir düzenleme getirdi.

Bu yeni kurallara göre, sosyal medya kullanıcıları ve blog yazarları, kimlik bilgileri, telefon numaraları, e-posta adresleri ve IP adreslerini kaydettirerek devlete sunmak zorunda kalacak.

RBK‘nın haberine göre, bireysel kullanıcılar tam isimlerini ve ikamet ettikleri ülkeyi, tüzel kişiler ise şirket adları, yasal statüleri ve kayıt numaralarını paylaşmak zorunda olacak.

Ayrıca, hesapların yönetildiği cihazların telefon numaraları, e-posta adresleri ve IP adresleri de bildirilecek.

Bu veriler Roskomnadzor’a iletildikten sonra, kurum bir hafta içinde bilgilerin doğruluğunu kontrol edecek ve sayfanın resmi sicile kaydedilip kaydedilmeyeceğine karar verecek.

Sicildeki bilgilerde herhangi bir değişiklik olduğunda, hesap sahiplerinin Roskomnadzor’u bilgilendirmesi gerekecek.

Düzenleme, popüler sosyal medya platformlarını da kapsıyor. Aralarında TikTok, YouTube, VKontakte, Telegram, Discord ve Twitch gibi uygulamaların bulunduğu sosyal ağlar ve mesajlaşma hizmetleri, bu yeni kurallara tabi olacak.

Ancak, Facebook ve Instagram, ana şirketleri Meta’nın Rusya’da aşırılık yanlısı ilan edilmesi ve yasaklanması nedeniyle bu kayıttan muaf tutuldu.

Aynı zamanda, yasa kapsamında bilgilerini güncellemeyen ya da yanlış bilgi veren sayfalar, silinme riskiyle karşı karşıya kalacak.

Bu sayfalar ayrıca abone sayısındaki düşüş nedeniyle de kayıttan çıkarılabilir. Kayıttan çıkarılan bir sayfanın yeniden sicile dahil edilmesi için de özel bir prosedür bulunacak. Yeni düzenlemelerin 1 Kasım’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Temmuz ayında Devlet Duması tarafından kabul edilen ve ağustos ayında Bakanlar Kurulu’nun onayından geçen bu yasa, sosyal ağ kullanıcılarının ve mesajlaşma uygulamalarındaki kanal sahiplerinin kimliklerinin anonim kalmasını önlemeyi amaçlıyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından da onaylanan yasaya göre, kayıtsız kalan sayfalar, reklam ve fon toplama faaliyetlerinde bulunamayacak. Bu yasa kapsamında ayrıca, kayıtsız kanallardan içerik paylaşımı da yasaklanacak.

Roskomnadzor, bu düzenlemelerin sahte haberlerin, şiddet çağrılarının ve çocukları yasa dışı eylemlere teşvik eden içeriklerin yayılmasını önlemek amacıyla gerekli olduğunu vurguladı.

Kurum, sosyal medya kullanıcılarının paylaştıkları içeriklerin sorumluluğunu taşımaları gerektiğini belirtti.

Telegram kurucusu Durov, tutuklanmasıyla ilgili ilk kez konuştu: ‘Fransa’dan ayrılmaya hazırız’

Okumaya Devam Et

RUSYA

UAEK: Zaporojye santralindeki tüm nükleer güvenlik bileşenleri hasar gördü

Yayınlanma

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Rafael Grossi, Zaporojye nükleer santralinde bulunan yedi temel nükleer güvenlik bileşeninin tamamının ya kısmen ya da tamamen hasar gördüğünü belirtti.

Kurumun santraldeki duruma ilişkin hazırladığı son raporda Grossi, “Zaporojye nükleer santralindeki durum, yedi temel güvenlik bileşeninin kısmen ya da tamamen hasar görmesiyle birlikte iki yıldır istikrarsız ve bu istikrarsızlık devam ediyor,” ifadelerini kullandı.

Grossi, santralde meydana gelen soğutma kulesindeki yangın ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları gibi olayların henüz bir radyolojik kazaya yol açmadığını, ancak santral personeli ve uluslararası toplum için risklerin ‘çatışma sürdükçe arttığını’ kaydetti.

Grossi, “Zaporojye nükleer santralindeki varlığımızın üçüncü yılına girerken, uluslararası topluma, üye ülkelere ve kamuoyuna açık bir şekilde bilgi ve UAEK değerlendirmelerini sunmaya devam etmeye kararlıyız,” dedi.

Ayrıca yetkili, ‘nükleer tesislere yönelik saldırıların hiç kimsenin yararına olmayacağını’ vurguladı.

Raporda, santralin personel, reaktörlerin soğutulması için gerekli su temini ve harici güç kaynağına erişim konusunda ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Grossi, Mart 2022’de nükleer emniyet ve nükleer santrallerin fiziksel güvenliğinin yedi temel bileşenini ana hatlarıyla belirlemişti.

Bu bileşenler arasında santral yapılarının fiziksel bütünlüğünün ve ekipmanların çalışabilirliğinin korunması, personelin normal çalışma koşullarının sağlanması, harici güç kaynağına erişim, etkili radyasyon izleme ve denetim otoritesi ile ‘diğer taraflarla’ iletişim kanallarının güvence altına alınması yer alıyordu.

Zaharova: Batı, Zaporojye santrali üzerinden nükleer şantaj yapıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English