Japonya Başbakanı Fumio Kishida pazartesi günü, enflasyonun etkisini hafifletmek ve “sürdürülebilir ücret artışı” için ivmeyi kolaylaştırmak üzere tasarlandığını söylediği yeni ekonomik önlemlerin ana hatlarını açıkladı.
Kishida gazetecilere yaptığı açıklamada, ekonominin salgından kurtulmakta olduğunu ve uzun süreli bir “maliyet düşürme ekonomisini” geride bırakıp bırakamayacağı konusunda bir dönüm noktasında olduğunu söyledi.
Kishida, “Ekonomiyi yeni bir aşamaya taşıma şansımız var ve böyle bir fırsatı kaçırmamalıyız” dedi.
Kishida, fiyat artışları ekonomiye zarar verdiği için, hükümetin insanların üzerindeki yükü hafifletmek ve ücretleri artırmak için bir dizi önlemle bununla başa çıkacağını savundu.
The Japan Times’ın haberine göre, yeni teşvikleri finanse etmek için hükümet, bu sonbaharda yapılacak parlamento oturumunda görüşülmesi beklenen bir ek bütçe taslağı hazırlamayı planlıyor.
Bütçenin büyüklüğü belli değil, ancak bazı iktidar partisi milletvekilleri 15 trilyon Yen (101 milyar $) ila 20 trilyon Yen’e ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Çalışanların harcanabilir gelirlerini artırma hedefi
Ekonomik tedbirlerden bazıları, çalışanların yıllık gelir engelleri olarak adlandırılan endişelerini hafifleterek kazançlarını artırmayı amaçlıyor.
Örneğin, 100’den az çalışanı olan şirketlerde çalışan ve her yıl 1,3 milyon Yen’den fazla kazanan eşler genellikle bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünü kaybediyor ve sosyal sigorta primi ödemek zorunda kalıyor, bu da harcanabilir gelirlerinde düşüşe neden oluyor. Bu nedenle, birçok çalışan bu tavanı aşmamak için çalışma saatlerini sınırlıyor. Bu kural prensip olarak 100 veya daha fazla çalışanı olan şirketlerde 1.06 milyon Yen’den fazla kazananlar için de geçerli.
Ekim ayından itibaren hükümetin, gelirleri 1.3 milyon Yen’i aşsa bile kişilerin bağımlı statülerini iki yıl üst üste korumalarına izin vermeyi planladığı bildiriliyor. Kishida, 1.06 milyon Yen bariyeri için hükümetin, sosyal sigorta primlerinin maliyetini karşılamaya yardımcı olmak üzere tavandan etkilenen işçilerin ücretlerini artıran şirketlere sübvansiyon sağlamayı düşündüğünü söyledi.
Kishida, “Hükümet, harcanabilir gelirlerini artırabilmeleri için 1.06 milyon Yen bariyerini aşacak olan herkesi destekleyecek” dedi.
Ekonomistler bu engellerin birçok yarı zamanlı çalışanı çalışma saatlerini artırmaktan caydırdığına dikkat çekmişti. Bu nedenle, Japonya’da yarı zamanlı çalışanların ücretlerinde bir miktar artış olmasına rağmen, fiili çalışma saatleri düşmüştü.
İş bulma hizmetleri sunan Tokyo merkezli Dip firmasına göre, Nisan 2013’te yarı zamanlı çalışanlar için ortalama saatlik ücret 925 Yen iken, bu yılın ağustos ayındaki rakam 1.319 Yen ile rekor seviyeye ulaştı. Ancak yarı zamanlı çalışan başına düşen yıllık toplam çalışma saati 2013’teki 1.093 saate kıyasla 2022’de 956’ya düştü.
Petrol toptancılarına yönelik sübvansiyonlar uzatılacak
Hükümet ayrıca, süregelen enflasyonun etkisini hafifletmek amacıyla, benzin, hafif yağ, ağır yağ ve gazyağı fiyatlarını düşürmek için petrol toptancılarına yönelik olarak bu ay sona ermesi planlanan sübvansiyon programını da uzatacak.
Bu ayın başlarında ülke çapında ortalama perakende benzin fiyatı, Yen’in zayıf değeri ve ham petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle litre başına 186,5 Yen’e ulaşarak 1990’da karşılaştırılabilir verilerin elde edilmesinden bu yana rekor seviyeye ulaştı.
Kishida, hükümetin sübvansiyon programını genişleterek ve güçlendirerek önümüzdeki ay pompa maliyetlerini 175 Yen civarına düşürmeyi hedeflediğini söyledi.
Enflasyon bir yıldan uzun bir süredir Japonya Merkez Bankası’nın hedefi olan %2’nin üzerinde seyrederek hane halkı üzerinde yük oluşturuyor. Hükümet verilerine göre, Japonya’nın gayrisafi yurtiçi hasılası nisan-haziran çeyreğinde yıllık %4,8 oranında büyürken, hane halkı tüketimi bir önceki çeyreğe göre %0,7 oranında düştü.