Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Lavrov, Latin Amerika turuna Küba’dan başladı

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Latin Amerika ülkelerini kapsayan ziyaretine Küba’da başladı ve burada Kübalı mevkidaşı Bruno Rodriguez ve Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ile görüşmelerde bulundu.

Lavrov’un ziyadet programı, Havana ziyaretlerinde her zaman olduğu gibi, Küba’nın İspanya’dan kurtuluş hareketinin lideri José Martí’nin Devrim Meydanı’ndaki anıtına çiçek bırakılmasıyla başladı. Bakan, Bağımsızlık Savaşı’nın ulusal kahramanına saygılarını sunduktan sonra Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez ile görüşmek üzere yola çıktı.

Lavrov, Kübalı mevkidaşıyla yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında “Küba bizim geleneksel ortağımız ve en önemli müttefikimizdir. Rusya-Küba siyasi diyaloğunun her düzeyde son derece yapıcı ve yoğun bir şekilde sürdürülmesinden memnunuz,” dedi.

Küba Dışişleri Bakanlığı da görüşmelerin sonuçlarını aynı tonda değerlendirerek “Görüşme, Küba ile Rusya arasındaki mükemmel ilişkilerin bir yansıması olan bu değişimler için geleneksel olan dostluk ve samimiyet atmosferinde gerçekleştirildi,” açıklamasını yaptı.

“Yeni toplantıdan ve Havana’yı bir kez daha ziyaret etme fırsatından dolayı son derece mutluyum,” diyen Lavrov, her iki tarafın da düzenli temaslardan ‘katma değer’ elde ettiğini belirtti ve bir sonraki toplantının bu yıl Rusya topraklarında yapılmasını umduğunu ifade etti.

“ABD’nin Küba’ya yönelik yasadışı ticari, iktisadi ve mali ablukasını güçlü bir şekilde kınayarak tutumumuzu teyit ettik,” değerlendirmesini yapan Lavrov, Moskova’nın ‘bu utanç verici uygulamaya derhal son verilmesinden ve Küba’nın ABD’nin sözde terörün devlet sponsorları listesinden çıkarılmasından’ yana olduğunu vurguladı.

Küba Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bruno Rodriguez Rus mevkidaşına Küba tarafıyla dayanışma içinde olduğu için teşekkür etti.

Küba’ya 2024 yılında petrol tedariki için iki kredi

Öte yandan Lavrov, ülkesinin Küba’ya 2024 yılında petrol ve petrol ürünü alımı için iki kredi verdiğini duyurdu.

Bakan, “Son dönemde, ticari ve iktisadi işbirliğimizin yasal çerçevesi, Rus yatırımcıların Küba ekonomisine daha aktif bir şekilde yatırım yapmaları için ek teşviklerin oluşturulması da dâhil olmak üzere, önemli ölçüde güçlendirildi, tamamlandı ve geliştirildi. Yakıtla ilgili olarak, bu yıl iki özel kredi verildi,” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı, kredilerden birinin halihazırda verildiğini ve petrol ve petrol ürünü teslimatlarının gerçekleştiğini de ve ikinci kredi kapsamında teslimatlar devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Lavrov’un bir sonraki durağı Venezuela oldu

Bununla beraber Lavrov, Küba ziyaretini takiben Venezuela’ya geldi. TASS‘ın haberine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Lavrov’un Venezuelalı mevkidaşı Ivan Gil Pinto ile görüşeceğini, ayrıca ülkenin Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve yardımcısı Delcy Rodriguez ile de bir araya gelmesinin beklendiğini bildirdi.

Zakharova’ya göre taraflar ikili stratejik ortaklığın mevcut durumunu ve gelişme perspektiflerini ele almayı planlıyor.

Bakan, Venezuela’daki temaslarında uluslararası ve bölgesel gündemdeki kilit konuların yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer çok taraflı platformlarda iki ülke arasındaki koordinasyon konularını da ele alacak.

Maduro, ülkesinin BRICS’e katılacağını açıkladı

Lavrov’un ziyareti öncesinde Venezolana de Televisión kanalına konuşan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesinin yakın gelecekte BRICS’e katılacağını duyurdu.

Maduro, ‘savaşlar, müdahaleler, soykırım ve üstünlük kompleksi ile eski sömürgeci dünyanın yerini BRICS ile yeni bir dünyanın aldığına, bu dünyanın halihazırda var olduğuna ve geri döndürülemez olduğuna’ dikkat çekti.

Devlet Başkanı, “Yeni bir dünyanın ortaya çıkışı ve BRICS’in konsolidasyonu eğilimi geri döndürülemez ve Venezuela yakında BRICS’in bir parçası olacak,” diye ekledi.

Bunun yanı sıra Lavrov’a ziyaretinde önemli bir mesaj ileteceği vurgusunu yapan Maduro, Ukrayna’da ABD ve NATO tarafından başlatılan savaşı Rusya’nın kazandığını ve ülkenin ekonomik anlamda daha da güçlendiğini ifade etti.

“Bugün Rusya savaş alanında kazanıyor ve tüm Batılı ülkeleri yeniyor,” diyen Devlet Başkanı, ‘Batı ve NATO’nun Ukrayna’da başlattığı savaşın ahlak dışı olduğunu’ vurguladı.

Ayrıca Maduro, Rusya Devlet Başkanı Putin’in ‘mevcut durumu tam olarak kontrol ettiğine ve Ukrayna’nın barış görüşmelerine başlamasına izin verilmeyeceğini söylediğine’ inandığını ifade etti.

Maduro, “ABD ve NATO’nun Ukrayna’da Rusya’ya karşı yürüttüğü savaş ABD açısından katlanılamaz hale geldi,” yorumunu yaparak ‘ekonomik açıdan Rusya’nın daha da güçlendiğine’ dikkat çekti.

DİPLOMASİ

Reuters: Ukrayna’ya askeri yardım koordinasyonunu ABD yerine NATO üstlendi

Yayınlanma

Reuters ajansına konuşan bir kaynağa göre, ABD, Ukrayna’ya yönelik Batı ülkelerinin askeri yardımlarının koordinasyon görevini Kuzey Atlantik İttifakı’na (NATO) devretti.

Bu adım, önceden planlanmış olmasına rağmen birkaç ay ertelenmişti.

Ajans, bu kararın NATO’nun Ukrayna’ya asker göndermeden “savaşta daha aktif bir rol üstlenmesini” sağlayacağını belirtti.

Fakat diplomatlar, ABD’nin Kiev’e en büyük askeri desteği sağlamaya devam etmesi nedeniyle bu değişikliğin etkisinin sınırlı kalabileceğini ifade etti.

Ajans ayrıca, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın Rusya-Ukrayna savaşını hızla sona erdirmek istediğini, ancak bunu başarmak için nasıl bir yol izleyeceğini henüz açıklamadığını anımsattı.

NATO ülkeleri, temmuz ayında Washington’da düzenlenen bir zirvede, Ukrayna’ya askeri yardım sevkiyatının koordinasyonunun NATO’ya devredilmesine karar verdi.

Bu yeni yapı, NATO Güvenlik Yardım ve Eğitim Misyonu (NSATU) olarak adlandırılıyor ve yaklaşık 700 kişilik bir personel kadrosuna sahip.

Misyonun merkezi, Almanya’nın Wiesbaden kentindeki bir ABD üssünde bulunuyor.

McFaul: Ukrayna, topraklardan feragat karşılığında NATO üyeliğine ikna edilmeli

Okumaya Devam Et

AVRUPA

İsveç’ten “enerji kablosu” projesine Alman elektrik reformu şartı

Yayınlanma

İsveç, Berlin’in elektrik piyasasını yeniden düzenleyerek denizaşırı ülkelerden daha düşük maliyetli elektrik çekmeyi durdurması halinde Almanya’yı güney İsveç’e bağlayacak bir elektrik kablosu projesini onaylamaya hazır olduğunu açıkladı.

İsveç Enerji Bakanı Ebba Busch Financial Times’a (FT) yaptığı açıklamada, Almanya ve İsveç elektrik piyasalarını birbirine bağlaması planlanan 700 megavatlık Hansa PowerBridge projesinin “Almanya kendi sistemini düzene sokana kadar” erteleneceğini söyledi. 

Busch, Almanya’nın iç elektrik piyasasını, şebekelerinin verimliliğini artıracak ve fiyatları düşürecek ihale bölgelerine ayırması halinde İsveç hükümetinin proje üzerinde “harekete geçmeye hazır olacağını” da sözlerine ekledi.

Bu tür reformların, Almanya’nın İsveç’in büyük ölçüde hidroelektrikle üretilen daha ucuz elektriğini çekmesini ve İsveçli tüketiciler için maliyetlerin artmasını önleyeceği düşünülüyor.

Elektrik, şebekeler üzerinde en yüksek fiyat talebinin olduğu yere doğru akıyor. İsveç’in şebekesi halihazırda Baltık Denizinin altından geçen bir enterkonnektör aracılığıyla Almanya’ya bağlı.

Avrupa’daki elektrik fiyatlarına ilişkin tartışmalar, AB üyesi ülkelerin Rus gazı ve fosil yakıtlardan uzaklaşmak için sisteme hava koşullarına bağlı yenilenebilir enerji eklemek için acele etmeleri nedeniyle bu yıl giderek hararetlendi.

Bu durum, güneşin parladığı ve rüzgârın estiği dönemlerde önemli ölçüde fazla üretime yol açarken, güneş ya da rüzgârın olmadığı zamanlarda da üretimin çok düşük olduğu dönemleri beraberinde getirdi. Sonuç olarak birçok ülkede fiyatlar son derece dalgalı bir seyir izledi.

Busch, geçtiğimiz çarşamba ve perşembe günleri İsveç’in güneyinde fiyatların “eksi fiyatlardan” kilovat saat başına yaklaşık 1 avroya sıçradığını söyledi. Busch, bunun yatırım için “çok zor bir durum yarattığını” da sözlerine ekledi.

Yaz aylarında Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis de Yunanistan’daki açıklanamaz yüksek faturalarla ilgili endişelerini dile getirmiş ve bloğun enerji sistemini daha iyi incelenmesi gereken bir “kara kutu” olarak tanımlamıştı.

Mitsotakis, “İyi işleyen ve yenilenebilir enerji kaynaklarından gerçekten yararlanan bir enerji piyasasına sahip olmak istiyorsak, bu konulara bakan ve müdahale etme kapasitesine sahip bir tür Avrupa düzenleyicisi düşünmeliyiz,” dedi.

AB’nin enerji düzenleyicisi Acer pazartesi günü, elektrik şebekesi maliyetlerinin 2050 yılına kadar iki katına çıkabileceği ve mevcut şebekelere daha fazla yük bindikçe “elektrik faturalarının genel karşılanabilirliğini tehlikeye atacağı” uyarısında bulundu.

Norveçli politikacılar geçen hafta, ülkedeki elektrik fiyatlarının 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşması üzerine, Norveç ile Danimarka, Almanya ve Britanya arasındaki enterkonektörleri gözden geçirmek istediklerini söyledi. O zamandan bu yana fiyatlar aralık ayı için rekor düşük seviyelere geriledi.

Oslo’nun endişelerine atıfta bulunan Busch, “dünyanın geri kalanının bir parçası olmayı seven açık, ilerici bir ülkenin bu birbirine bağlı enerji sisteminin bir parçası olmak istemeyebileceğimizin sinyalini vermesinin Avrupa için üzücü bir an olduğunu” söyledi.

Busch, Almanya’nın yüksek fiyatlarının sorumlusu olarak nükleer santrallerini kapatma ve 2011 yılında Japonya’da meydana gelen Fukushima kazasının ardından AB düzeyinde nükleere verilen desteğe karşı çıkma kararını gösterdi.

İsveç de bir önceki hükümet döneminde benzer bir karar almış aöa politikasını değiştirerek Avrupa düzeyinde nükleer enerjinin en güçlü savunucularından biri haline gelmişti.

İsveç’in kendi enerji sistemi, ülkenin hidroelektrik santrallerinin çoğunun bulunduğu kuzeyden zayıf iletim bağlantıları olduğu için genellikle büyük bölgesel fiyat farklılıklarından muzdarip.

Geçtiğimiz hafta Volvo Cars, Volvo Trucks ve SKF’ye ev sahipliği yapan Göteborg’daki tüketiciler elektrik için kuzeydeki Luleå kentindekilerden 190 kat daha fazla ödedi.

FT’ye konuşan İsveç’in önde gelen bir şirket yöneticisi, “Enerji politikamız umutsuz. Eğer işleri kısa sürede yoluna koymazsak, sanayinin büyük bir kısmı sıkıntıya girebilir,” dedi.

Busch, Avrupa’nın nükleer enerji konusunda “siyasi mücadelelere” girmeyi bırakması ve sistemi istikrara kavuşturmak için teknolojiye daha fazla yatırım yapılmasını teşvik etmesi gerektiğini söyledi.

Busch, nükleer karşıtı Yeşiller partisinin üyesi Alman Enerji Bakanı Robert Habeck’i kastederek, “Hiçbir siyasi irade fiziğin temel kurallarını geçersiz kılamaz, Dr. Robert Habeck bile,” dedi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

İsviçreli Büyükelçi Buch: Rusya’yı zayıflatmış olabilirler, ama aynı zamanda tüm Batı’yı da zayıflatmış oldular

Yayınlanma

İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin erken sonlandırılmasının savaşın uzamasına ve ölümlerin artmasına yol açtığını belirtti. Batı’nın bu stratejisinin sadece Rusya’yı değil, tüm Batı’yı da zayıflattığını vurguladı.

İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch, Türkiye’nin savaşın altıncı haftasında gerçekleştirdiği ve giderek olumsuz bir şöhrete bürünen Rusya-Ukrayna barış görüşmelerine dair değerlendirmede bulundu.

Antithèse adlı YouTube kanalına mülakat veren Ruch, müzakerelerin nasıl sonlandırıldığı ve Batı’nın bu süreçteki rolü üzerine çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Ruch, Batı’nın –özellikle İngiliz müttefikler ve Amerikalıların– müzakerelerin başarıya ulaşmasının eşiğinde olduğu bir dönemde bu süreci sonlandırdığını belirtti.

Bu kararın, Batı’nın Rusya’yı zayıflatma stratejisi kapsamında alındığını ifade eden Ruch, bu yaklaşımın hem Rusya’yı hem de Batı’yı zayıflattığını ileri sürdü.

“Bu kararı son derece ahlaksızca buluyorum, zira savaşın devam etmesi halinde ölümlerin on binlerce, hatta yüz binlerle ifade edilebileceği aşikardı,” diyen Ruch, bu kararın insani boyutunu vurguladı.

Ruch, Batı’nın müzakereleri sonlandırma kararını, Rusya’yı zayıflatma amacıyla erken alındığını ve bunun da savaşın uzamasına yol açtığını savundu.

Ruch, “Neden bu kadar çok insan öldü?” sorusunu sorarak, Batı’nın stratejisinin sadece Rusya’yı değil, aynı zamanda tüm Batı’yı da zayıflattığını dile getirdi.

Avrupa’nın bu süreçte önemli ölçüde etkilendiğini belirten Ruch, “Rusya’yı zayıflatmış olabilirler, ama aynı zamanda tüm Batı’yı da zayıflatmış oldular,” dedi.

Savaşın devam etmesi durumunda ölümlerin artacağı ve çatışmaların daha da tırmanacağı konusunda uyarılarda bulunan Ruch, “Bu, insanlık adına büyük bir trajediydi,” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, bugün yapılacak bir barış anlaşmasının bile Rusya’nın uzlaşmaya hazır olup olmadığına bağlı olduğunu belirten Ruch, sürecin son derece zorlu olduğunu vurguladı.

Öte yandan Ruch, kitabının yazılmasına neden olan süreç hakkında da bilgiler verdi. “Rusya’nın işgalinden sonra başladım, zira bu durumu önleyememiş olmamız mümkün değildi,” diyen Ruch, Batı’nın masada iki taslak anlaşma olmasına rağmen bunlara uymamasının savaşın uzamasına neden olduğunu söyledi.

Tarihçilerin bu dönemi bir gün yeniden ele almasının gerektiğini belirten Ruch, “Bu, belki de tarihçiler tarafından bir gün yeniden ele alınması gereken bir tartışma,” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin bu süreçteki rolüne de değinen Ruch, Türkiye’nin tarafsızlık konusunda Ukrayna ile çalışmak istediğini ve bu konuda görüşmeler yaptığını anlattı. “Türkler, Ukrayna için tarafsızlık kavramı üzerinde bizimle çalışmak istiyorlardı,” diyen Ruch, Türkiye’nin tarafsızlık modeli üzerine çalışmalar yaptığını ve bu sürecin önemli olduğunu belirtti.

Ruch, Batı’nın küresel bir gündemi olduğunu ve bu savaşla yüzleşmek için acelelerinin olmadığını ifade etti. Rusya’nın nükleer tehditlerini artırması ve Batı’nın buna karşı ne tür tedbirler alacağı konusundaki endişelerini dile getiren Ruch, kara birliklerinin NATO ile Rusya arasında bir savaşa yol açabileceğini ve bunun Türkiye’nin güvenliği açısından ciddi riskler taşıdığını vurguladı.

Ayrıca Ruch, savaşın yarın sona ereceğini düşünmediğini ve çözüm modelinin hala İstanbul’da müzakere edilenlere dayandığını belirtti. Tarafsızlık ve güvenlik garantileri konusundaki belirsizlikler nedeniyle bu sürecin ne kadar zor olacağını vurgulayan Ruch, “Bu savaşın yarın sona erdiğini göremeyeceğiz,” diye ekledi.

Ukrayna’da müzakere gündemi: Toprak mı güvenlik garantisi mi?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English