İtalya Başbakanı Giorgia Meloni göreve geldiğinden bu yana dördüncü kez Libya’yı ziyaret ederek hükümetinin Trablus ve Kuzey Afrika ile ekonomik işbirliği ve göç kontrolü konularına odaklanarak stratejik bağları derinleştirme arzusunun altını çizdi.
İtalya Başbakanı Trablus’ta düzenlenen İtalya-Libya İş Forumunda yaptığı konuşmada, “Bu benim göreve geldiğimden bu yana Libya’ya yaptığım dördüncü, bu yıl ise üçüncü ziyaretim. Bu sık ziyaretler, bu hükümetin bilinçli bir politika kararının altını çiziyor,” dedi.
Libya ile ilişkilerini İtalya ve Avrupa için bir öncelik olarak gördüklerini kaydeden Meloni, iki ülke arasındaki “derin işbirliğinin” henüz tam potansiyeline ulaşmadığına inandıklarını ekledi.
Konuşması sırasında Meloni, Ita Airways’in Ocak 2025’te İtalya ve Libya arasındaki uçuşlarının yeniden başlayacağını duyurdu ve “İtalya, Libya’ya iş ziyaretleri için seyahat kısıtlamalarını kaldıran ilk Batılı ülke oldu,” dedi.
İktisadi işbirliğinin ötesi: Göç yönetiminde ortaklık
Meloni’nin hedefleri arasında iktiasdi işbirliğini canlandırmak, göç yönetimini ele almak ve Afrika ülkeleriyle ortaklıklar için bir çerçeve olan Mattei Planını teşvik etmek yer alıyor.
İtalya’nın on yılı aşkın bir süredir Libya’da düzenlediği ilk forum olan bu toplantıya 200’den fazla İtalyan şirketi katılıyor ve işbirliğinin artırılması yönünde önemli bir adım teşkil ediyor.
Libya’nın Kabine İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil Cuma, forumun iki ülke arasındaki işbirliğini pekiştirmesini umduğunu ve enerji, altyapı, sağlık ve tarım gibi kilit sektörlerde anlaşmalar yapılmasının beklendiğini ifade etti.
Forumun yanı sıra Meloni, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile de bir araya gelecek. İtalyan kaynaklar İtalya’nın Libya ile işbirliğinin iktisadi konuların ötesine geçtiğini ve göç yönetimine kadar uzandığını vurguluyor.
Tunus ve Libya ile imzalanan göç anlaşmaları “işe yarıyor”
İtalya ve Libya, Mattei Planı kapsamında “eşit ortaklıkları” teşvik etmek ve göç yollarında yer alan Afrika ülkeleriyle bağları güçlendirmek istiyor.
Meloni, İtalya’nın BM’nin Libya’daki kurumları siyasi bir süreçle birleştirme çabalarına verdiği desteği yineledi.
2017 Göç Mutabakat Zaptı ile başlayan İtalya-Libya anlaşmaları, özellikle Akdeniz’i geçerek İtalya’ya ulaşmaya çalışan binlerce kişinin yakalanmasını ve Libya’ya zorla geri gönderilmesini kolaylaştırmak için Libya makamlarına teknik ve mali destek sağlıyor.
Frontex’in raporuna göre İtalya’ya giden ana göç yolu olan Orta Akdeniz rotasında son aylarda geçişlerde “önemli” bir düşüş yaşandı: Ocak ve Temmuz ayları arasında %64’lük bir düşüşle 32.200’e geriledi.
AB’nin sınır ajansı bu düşüşü büyük ölçüde Tunus ve Libya’daki yetkililerin “kaçakçılık ağlarını dağıtmak için aldıkları önleyici tedbirlere” bağlarken, bu iki ülkeden gelenlerin bu rotada rapor edilen tüm göçmenlerin %95’ini oluşturduğuna dikkat çekiyor.