Bizi Takip Edin

ORTADOĞU

“Normalleşme ancak Filistin devleti için yol haritası sonrası mümkün”

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın dün 7 Ekim’den sonra 7. kez geldiği Orta Doğu’da ilk durağı Suudi Arabistan oldu. Riyad’da Arap yetkililerle görüşen Blinken’ın bugün Ürdün ve İsrail’i ziyaret etmesi bekleniyor.

Blinken, Riyad’da önce Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’la görüştü sonra Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreterliği merkezindeki Konsey toplantısına katıldı. Ardından Riyad’da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu”nda, Forum Başkanı Borge Brende’nin sorularını yanıtlayan Blinken beş Arap ülkesinden mevkidaşının katılımıyla düzenlenen toplantıya katıldı. Blinken Riyad ziyaretini Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Salman ile görüşerek tamamladı.

KİK Konsey toplantısının ardından açıklama yapan KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi, “Gazze’de acil ve sürdürülebilir bir ateşkes çağrısında bulunuyoruz” dedi. Budeyvi, Filistin sorununun çözümü için en iyi seçenek olarak ABD dahil birçok ülke tarafından desteklenen “iki devletli çözümün uygulanması için uluslararası bir konferans düzenlenmesi” çağrısında bulundu.

Blinken da “Bugün bölgede istikrarı sağlama ve çatışmanın yayılmasını önleme çabalarını güçlendirme fırsatına sahibiz. Gazze’deki insani durumu hafifletmenin en etkili yolu ateşkesi sağlamaktır” diye konuştu.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani de Orta Doğu’daki askeri gerilimin yansımaları konusunda uyarıda bulunurken uluslararası toplumun Filistin sorununa çözüm bulma konusundaki başarısızlığını eleştirdi. Al Sani, Orta Doğu’daki son gelişmeler ve askeri tırmanışın, bölgenin güvenlik ve istikrarı açısından son derece tehlikeli olduğunu vurguladı.

Blinken daha sonra Riyad’da düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’na katıldı. Forumda konuşan Blinken İsrail’in Refah’a kara saldırısında ısrar etmesiyle ilgili, “Sivillere zarar verilmeyeceğine dair bir plan olmazsa Refah’ta büyük askeri bir ‘operasyonu’ desteklememiz mümkün değil” ifadesini kullandı. Blinken, İsrail’in hala, Refah’taki sivillere zarar verilmeyeceğini garanti eden bir plan sunmadığını kaydetti.

İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerle ilgili de konuşan Blinken, “Hamas’ın önünde çok cömert bir teklif var ve ateşkes önerilerini desteklemek için hızlı bir şekilde doğru kararı vereceğini umuyoruz” dedi.

Blinken, Riyad yönetimi ile İsrail arasında normalleşme ihtimaliyle ilgili sorulan soruyu ise, “Normalleşme yolunda ilerlemek için Gazze’deki krizin sonlanması ve Filistin devletinin kurulmasına dönük bir yol haritası oluşturulması gerekiyor” şeklinde yanıtladı.

Blinken, ABD’deki üniversitelerde düzenlenen Gazze ile dayanışma gösterileriyle ilgili de “Bu gösteriler, vatandaşlarımızın Gazze’deki sivillerin, kadınların ve çocukların çektiği acılara dönük duygularını yansıtıyor ve ben bunu anlayışla karşılıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Blinken foruma katılmak üzere Riyad’da bulunan Türk mevkidaşı Hakan Fidan da dahil bazı ülkelerin dışişleri bakanları ile de bir araya geldi.

Blinken’ın Arap ülkelerinin dışişleri bakanları ile yaptığı toplantıya ilişkin Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Suudi bakan Faysal bin Ferhan’ın başkanlığındaki toplantıya Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh’in katıldığı belirtildi.

Toplantıda Gazze’deki gelişmelerin ve savaşı bitirecek kalıcı ateşkese varılmasının öneminin ele alındığı aktarılan açıklamada, Gazze’ye yardımların ulaşmasını engelleyen kısıtlamaları kaldırma mekanizmalarının da görüşüldüğü ifade edildi.

Filistin devletinin tanınması için Arap ülkelerinin sarf ettiği uluslararası çabalara da değinildiğine işaret edilen açıklamada, söz konusu toplantıda özellikle de iki devletli çözüm konusunda geri dönüşü olmayan bir adımın atılmasının önemine dikkat çekildiği kaydedildi.

ORTADOĞU

İsrail askerleri, işgali protesto eden sivillere ateş açtı

Yayınlanma

İsrail ordusu, Suriye’nin Kuneytra ilinin Süveyse köyünde işgali protesto eden sivillere ateş açtı. İsrail, Suriye’de bugüne kadar tek kurşun sıkmadan ilerlerken ses çıkarmayan Şam’ın yeni yöneticisi HTŞ’nin 3 Suriyelinin yaralandığı saldırı sonrası ne yapacağı merak konusu.

Suriye’de 27 Kasım’da şiddetlenen çatışmaların ardından, 8 Aralık’ta 61 yıllık Baas yönetiminin çökmesiyle eş zamanlı, İsrail ordusunun ülkeye saldırıları arttı. Suriye ordusundan kalan askeri altyapı ve imkanları imha etmeye başlayan İsrail ordusu, Suriye toprağı Golan Tepeleri’ndeki işgalini genişletti. Golan Tepeleri civarındaki tampon bölgeye giren İsrail ordusu, işgali daha ileriye taşıyarak başkent Şam’ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokuldu.

Şam’da yönetimi devralan HTŞ liderliğindeki örgütlerin İsrail işgaline sessiz kaldığı gözlenirken İsrail işgalini protesto eden Kuneytra’nın Süveyse​​​​​​​ köyündeki bölge sakinlerine ateş açıldı. AA’nın haberinde “Protesto sırasında İsrail askerleri, mevzilendikleri bölgelerden kalabalığın üzerine ateş açtı. İsrail ordusunun saldırısında 3 sivil yaralandı” ifadeleri kullanıldı.

İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974’te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.

Okumaya Devam Et

ORTADOĞU

Taiz’de şiddetli çatışma: Husilerden ABD’ye tehdit

Yayınlanma

ABD ve İsrail Husilere karşı kapsamlı harekât başlatmaya hazırlanırken BAE ve Suudi Arabistan’ın desteklediği “Arap koalisyonu”nun Yemen’in güneybatısındaki Taiz kentinde Husiler karşı başlattığı operasyon sonrası ağır silahlarında da kullanıldığı şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Arap koalisyonunun ordusuna bağlı Taiz Askeri Birliğinden yapılan açıklamada, kent merkezinin kuzeybatısındaki hava savunma cephesindeki ordu güçlerine ait bir mevziye saldırı sırasında Husi unsurlardan 8 kişinin öldüğü belirtildi.

Husilerin saflarında ayrıca 15 kişinin yaralandığı aktarılan açıklamada, ordu birliklerindeki kayıplara ilişkin ise bilgi verilmedi.

Ordu dün yaptığı açıklamada, aynı cephede Husilerin saldırısının püskürtüldüğünü iddia etmişti.

Taiz kenti, aralarında Aden olmak üzere güneydeki illere bağlayan ana yol güzergahında olduğu için stratejik öneme sahip.

Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Hizbullah’ın ateşkes ilanıyla savaştan çekilmesi, Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesi ve Iraklı milis kuvvetlerin İsrail’e yönelik saldırıları sonlandırma kararı sonrası Husiler Gazze’deki katliamlarını durdurmak için İsrail’e saldırı düzenleyen tek güç olarak kalmıştı. Bu kapsamda hem İsrail hem ABD, zaman zaman hedef aldığı Husilere kapsamlı operasyona hazırlanıyor.

“ABD varlıklarını hedef alacağız”

Husiler, Yemen’e yönelik saldırıların devam etmesi halinde Orta Doğu’daki ABD hedeflerini “kırmızı çizgileri gözetmeksizin” hedef alacaklarını duyurdu.

Husilerin Yüksek Siyasi Konseyi Üyesi Muhammed Ali el-Husi, X hesabında yayınladığı videoda, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Husi, “Amerikalıları Yemen’i hedef almamaları konusunda uyarıyoruz, aksi takdirde Orta Doğu’daki Amerikan çıkarlarına (hedeflerine) hiçbir kırmızı çizgiyi gözetmeksizin saldıracağız” dedi.

Husi, “Ya İsrail’in Gazze’ye ve Yemen’e yönelik saldırıları duracak ya da ‘mesajımızı iletebilecek’ hassas Amerikan hedeflerini hedef alacağız” ifadesini kullandı.

Okumaya Devam Et

ORTADOĞU

HTŞ’nin dışişleri bakanı ilk açıklamasında İran’ı uyardı

Yayınlanma

Esaad Hasan Seybani

İran dini lideri Hamaney’in “Suriyeli gençlerin kaybedecek bir şeyleri kalmadı. Suriye’de güçlü bir hareketin ortaya çıkacağını öngörüyoruz” açıklamasına HTŞ’nin liderliğinde Şam’da kurulan yeni hükümetten tepki geldi. Suriye geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani, göreve geldikten sonra yaptığı ilk paylaşımında “İran, Suriye halkının iradesine, ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymalı” dedi.

Şeybani, X hesabındaki paylaşımında, İran’ı, Suriye halkının iradesine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya davet etti. Şeybani, “İran, Suriye halkının iradesine, ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymalı. İran’ı, Suriye’de kaos yaymaktan kaçınmaları yönünde uyarıyor ve son açıklamaların sonuçlarından sorumlu tutuyoruz” ifadelerini kullandı.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Tahran’da yaptığı bir açıklamada “Suriye’de isyancı bir grup yabancı güçlerin planlaması ve yardımıyla Suriye devletinin kendi içindeki zayıflıkları kullanarak bu ülkeyi karışıklığa sürükledi” demişti. Hizbullah’ın, Lübnan iç savaşında ortaya çıktığını aktaran Hamaney, benzer bir durumun Suriye’de de yaşanabileceğini belirterek “Suriye’de güçlü ve onurlu bir hareketin ortaya çıkacağını öngörüyoruz. Çünkü bugün Suriyeli gençlerin kaybedecek bir şeyleri kalmadı. Okulları, üniversiteleri, evleri ve sokakları güvende değil. Bu yüzden kararlılıkla harekete geçip güvensizliğin mimarlarına karşı durarak onlara galip gelmeliler” ifadelerini kullanmıştı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English