Uluslararası Para Fonu (IMF), Pakistan’ın zor durumdaki ekonomisi için uzun süredir beklediği 7 milyar dolarlık kurtarma paketini resmen onayladı. Karar, Pakistan’ın artan mali açıklar, azalan dış rezervler ve ekonomik istikrarsızlıkla karşı karşıya olduğu bir dönemde alındı. İslamabad anlaşmayı yapmak için Çin’den yatırım çekebileceği özel ekonomik bölgeleri hurdaya çıkarmak da dahil olmak üzere büyük tavizler vermek zorunda kaldı.
Çok yıllı bir reform programını içeren kurtarma paketinin, Pakistan’ın ödemeler dengesi krizini ele almasına ve ekonomik güveni yeniden tesis etmesine destek olmak üzere tasarlandığı açıklandı. Programın mali sıkılaştırma, para politikası reformları ve ekonomik dayanıklılığı artırma çabalarına odaklanacağı kaydedildi.
IMF yaptığı açıklamada mali yardımın Pakistan’ın enerji, vergilendirme ve kamu iktisadi teşebbüsleri gibi sektörlerde kritik yapısal reformları uygulamasına yardımcı olacağını vurguladı. IMF ayrıca Pakistan hükümetini kemer sıkma önlemlerinin etkisini en aza indirmek için savunmasız nüfus için sosyal güvenlik ağlarını güçlendirmeye çağırdı. Ancak İslamabad kemer sıkma önlemleri önceki IMF programlarının baskısıyla, ülkedeki şiddetli protestolara rağmeni yürürlüğe koymuştu.
Pakistan’ın içinde bulunduğu ekonomik güçlükler yüksek enflasyon, siyasi istikrarsızlık ve yıkıcı sel felaketleri nedeniyle daha da artmış durumda. Bu yeni kurtarma paketi ile Pakistan’ın, sübvansiyonların azaltılması, vergilerin artırılması ve kilit sektörlerde yönetişim ve şeffaflığın arttırılmasına yönelik reformların uygulanması gibi katı IMF koşullarına uyması bekleniyor.
Pakistan hükümeti IMF’nin kararını memnuniyetle karşılayarak paketin ekonomiyi istikrara kavuşturacağı ve yatırımcı güvenini yeniden tesis edeceği umudunu dile getirdi. Ancak analistler, ülkenin süregelen ekonomik krizin üstesinden gelmek için zorlu reformları hayata geçirirken önündeki yolun zorlu olacağı konusunda uyarıyor.
Hükümet, son aylarda perakendeciler ve muhalefet partileri tarafından yeni vergi planı ve yüksek elektrik oranları nedeniyle yapılan protestolara rağmen, IMF gereklilikleri doğrultusunda vergi alımını artırma sözü verdi.
Ayrıca Pakistan IMF’nin ülkede yeni bir özel ekonomik veya ihracat işleme bölgesi kurulmaması şartını kabul etti. IMF’nin bu şartı, hükümetin kapatılan Pakistan Çelik Fabrikalarına ait bir arazi üzerinde ihracat işleme bölgesi (EPZ) kurma planlarını etkileyecek. Bu durum da Çin sanayisinin bu bölgelere girmesini olumsuz etkileyebilir. İslamabad hükümeti, Çinli şirketlerden oluşan üst düzey bir heyetin, kuzeydeki Gilgit-Baltistan bölgesinde bir özel ekonomik bölge kurulmasına “yoğun ilgi” gösterdiğini duyurmuştu.
Pakistan onlarca yıldır inişli çıkışlı ekonomik döngülerle mücadele ediyor ve bu durum 1958’den bu yana 22 IMF kurtarma paketine yol açtı. IMF’nin verilerine göre ülke 11 Temmuz itibariyle 6.28 milyar dolar borçla IMF’nin en büyük beşinci borçlusu konumunda.