Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Paşinyan: Bakü ile barış anlaşmasının ilkeleri üzerinde mutabık kaldık

Yayınlanma

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Azerbaycan ile barış anlaşmasının temel ilkeleri üzerinde anlaştığını, ancak Bakü ile Erivan’ın farklı diplomatik diller konuştuğunu ve çoğu zaman birbirlerini anlamadıklarını söyledi.

Paşinyan, dün Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi’nin Erivan’daki sonbahar oturumunun açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Ermenistan-Azerbaycan barış sürecine ilişkin hem iyi hem de kötü haberlerimiz var. Azerbaycan ile barışın temel ilkeleri üzerinde mutabakata varılmış olması iyi bir gelişme, dedi.

TASS‘ın aktardığına göre Paşinyan, “Bu, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in arabuluculuğuyla, Azerbaycan Cumhurbaşkanı [İlham Aliyev] ile Brüksel’de yaptığım görüşmeler sonucunda gerçekleşti,” ifadelerini kullandı.

‘Azerbaycan yeni askeri eylem hazırlığında’

Öte yandan Paşinyan, Azerbaycan’ın Ermenistan’a karşı yeni askeri eylem hazırlıkları olduğunu ve barış gündeminin ilerlemesini engellediğini iddia etti.

Bakü’nün Ermenistan’ı resmi düzeyde Batı Azerbaycan olarak adlandırmaya başlamasının şüpheli göründüğünü kaydeden Paşinyan, “Bu bize yeni bir savaşa ve yeni bir askeri saldırıya hazırlık gibi görünüyor ve barış sürecinin önünde büyük bir engel teşkil ediyor. Ayrıca onlarca mahkûmun Azerbaycan’da tutulmasına da anlam veremiyoruz. Oysa biz meseleyi barış gündemine yakışır bir formülle çözmeyi önermiştik,” diye konuştu.

Başbakan, ayrıca Erivan’ın Azerbaycan’a eksklavlar ve enklavlar konusunu görüşmeyi teklif ettiğini belirtti.

19-20 Eylül tarihlerinde Azerbaycan, Dağlık Karabağ’da ‘anayasal düzeni yeniden tesis etmek’ üzere ‘terörle mücadele tedbirleri’ aldığını duyurmuştu.

Bakü, Karabağ hükümetinin tasfiye edilmesini ve Ermeni birliklerinin geri çekilmesini talep etmiş, Erivan ise askerlerinin bölgedeki varlığını reddetmişti.

28 Eylül’de, tanınmayan yönetlimin lideri Samvel Şahramanyan, 1 Ocak 2024’ten itibaren varlığını sona erdiren ve tüm devlet kurum ve kuruluşlarını fesheden bir kararname imzalamıştı.

Sputnik Ermenistan’ın haberine göre Paşinyan, Azerbaycan ile barış anlaşması için üç ilke sundu. Bunlar iki devletin toprak bütünlüğünün tanınması, Sovyet haritalarına dayanan 1991 tarihli Almatı Deklarasyonuna uygun olarak sınırların belirlenmesi ve sınırların çizilmesi olarak öne çıkıyor. Üçüncü ilke, sınırların geçtikleri ülkelerin egemenliği, yargı yetkisi ve mevzuatı dahilinde bölgesel iletişimin engellenmemesini öngörüyor.

Azerbaycan-Ermenistan ihtilafı: Tarihin sonu mu yoksa yeni bir sayfa mı?

 

DİPLOMASİ

Hindistan ve Rusya dışişleri bakanları ŞİÖ Zirvesi’nde bir araya geldi

Yayınlanma

Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar çarşamba günü Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi çerçevesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya gelerek Ukrayna ile savaş bölgesinde sıkışıp kalan Hindistan vatandaşları konusundaki endişelerini dile getirdi.

Vladimir Putin ile geniş kapsamlı görüşmeler yapmak üzere bu ay Rusya’yı ziyaret etmesi planlanan Başbakan Narendra Modi, 2001 yılında Çin, Rusya ve üç Orta Asya ülkesi tarafından kurulan çok taraflı bir grup olan ŞİÖ’nün bu yılki toplantısına katılmadı.

ŞİÖ, ABD ve müttefiklerinin başını çektiği Batılı çok taraflı platformlara giderek daha fazla alternatif olarak görülüyor. ŞİÖ’nün sanal formatta düzenlendiği geçen yılki zirvede dönem başkanlığını Hindistan üstlenmişti.

Bu arada Jaishankar’ın Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşüp görüşmeyeceği belli değil, ancak görüşecekse bu zirvenin ikinci gününde gerçekleşecek. Wanf, zirvenin ardından resmi bir devlet ziyareti için Tacikistan’a gidecek olan Devlet Başkanı Xi Jinping’e eşlik ediyor.

Öncesinde Tacikistan’a resmi bir ziyarette bulunan Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de Astana’daki toplantıya katılıyor.

Jaishankar ayrıca Belarus, Tacikistan ve Özbekistan’dan mevkidaşlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres ile de görüşecek. ŞİÖ 2005 yılından bu yana BM Genel Kurulu’nda gözlemci statüsünde bulunuyor.

Lavrov ile görüşmesinde Jaishankar, Hindistan’ın Ukrayna ile savaşta sıkışıp kalan ve birçoğu hileli bir askere alma planına kanan Hintlilerle ilgili “güçlü endişelerini” dile getirdi. Hindistan Dışişleri Bakanı X’te yaptığı açıklamada “güvenli ve hızlı bir şekilde geri dönmeleri için ısrar edildi” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşında şu ana kadar dört Hintli hayatını kaybetti ve Dışişleri Bakanlığı (MEA) kalan Hintlilerin erken taburcu edilmesi için “Rusya’ya yoğun baskı yaptığını” belirtti. Hindistan ayrıca vatandaşlarının Rus ordusu tarafından daha fazla askere alınmasının durdurulmasını talep etti.

Görüşmede her iki bakan da Hindistan Dışişleri Bakanının Moskova’ya gittiği Aralık 2023’teki son toplantılarından bu yana ikili ilişkilerde kaydedilen ilerlemeye dikkat çekti. Jaishankar son görüşmeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Ayrıca küresel stratejik manzarayı tartıştılar ve değerlendirme ve görüş alışverişinde bulundular” dedi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Arjantin ile Brezilya arasında yeni kriz

Yayınlanma

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Bolivya’da geçen hafta yaşanan darbe girişiminin sahte olduğuna dair şüphelerini savundu ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya yönelik hücumlarını, ismi açıklanmayan bir eleştirmene “aptal bir dinozor” diye hitap ettiği bir sosyal medya paylaşımıyla sürdürdü.

Milei’nin paylaşımı geniş çaplı bir kafa karışıklığına neden oldu çünkü Lula, ismiyle anılan tek kişiydi, “dinozor”un kimliği ise hiç belirtilmemişti. Milei’nin ofisi Lula iddialarını yalanladı fakat Milei’nin kime hakaret ettiğini söylemedi.

Yine de sosyal medya paylaşımında Milei, Lula’ya yönelik çeşitli eleştirilerini yineledi ve yaklaşan Brezilya ziyaretinden önce anlaşmazlığın tırmanmasına neden oldu.

Milei geçen yıl Arjantin’de yapılan seçimlerde Lula’yı hedef almış, Brezilyalı Lula da kendi kampanya ekibini Milei’nin rakibine yardım etmek üzere görevlendirmişti.

Milei, Lula’yı seçimlere müdahale etmek ve “tarihin en kirli kampanyasını” desteklemekle suçladı. Ayrıca Brezilyalı lideri “komünist” olarak nitelendiren Arjantinli, mevkidaşının başkanlığa dönmeden önce yolsuzluk suçlamasıyla hapse atıldığını belirtti.

Milei, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce’ye karşı geçen hafta yapılan darbe girişiminin de “sahte” ve “hileli” bir ayaklanma olduğu yönündeki duruşunu yineleyen bir sosyal medya paylaşımında bu eleştirileri tekrarladı.

Milei, salı sabahı X’te yaptığı paylaşımda, “Bolivya’da yapılan sahtekarlık biliniyor ve mükemmel aptal bunu kabul etmek yerine beni eleştiriyor,” diyerek yine saldırdığı isimsiz “dinozora” gönderme yaptı.

Milei ve Lula, Brezilya ve Arjantin arasındaki ilişkilerin soğumasına yol açacak şekilde sürekli olarak kamuoyu önünde atışıyor.

Pazartesi günü Milei, Lula’nın siyasi rakibi eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile birlikte ABD’de her yıl düzenlenen Muhafazakâr Siyasi Eylem Konferansı’nın bir uzantısı olan CPAC Brasil’in bu haftaki etkinliğine katılacağını açıkladı.

Eski başkanın oğullarından ve CPAC Brasil organizatörlerinden Eduardo Bolsonaro’ya göre Milei ve Bolsonaro, cumartesi ve pazar günleri gerçekleşecek olan etkinlik sırasında bir araya gelmeyi planlıyor.

Lula hükümeti paylaşımla ilgili yorum yapmayı reddetti. Lula, geçen hafta komşusundan özür dilemesini talep etmiş, fakat Milei’nin sözcüsü bu talebin yerine getirilmeyeceğini söylemişti.

Arce yönetimi de pazartesi günü Arjantin Büyükelçisi ile bir araya geldi ve Milei’nin başarısız darbe girişimiyle ilgili açıklamalarını “enerjik bir şekilde reddettiğini” söyledi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Ermenistan, ABD’nin yardımıyla nükleer santral inşa edecek

Yayınlanma

Ermenistan Güvenlik Konseyi Başkanı Armen Grigoryan, ülkesinin ABD ile yeni bir nükleer enerji santralinin inşasını görüştüğünü belirtti.

Armenpress‘in aktardığına göre Grigoryan, sürecinin ‘esas aşamaya girdiğini’ belirtti.

Tarafların yasal çerçeveyi tartıştıklarını kaydeden Grigoryan, bu çerçeve olmadan inşaatın ilerlemesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Yetkili, “Şu anda topun ABD tarafında olduğunu söyleyebilirim. ABD’deki iç prosedürlerin tamamlanmasını bekliyoruz, bunun ardından çalışmaya başlayacağız,” ifadelerini kullandı.

Grigoryan, Erivan’ın uluslararası ortaklarla iktisadi ilişkilerini çeşitlendirmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

Geçen yılın mayıs ayında ABD’nin hem Ermenistan’da hem de diğer Avrasya ülkelerinde küçük modüler nükleer reaktörler inşa etme seçeneğini değerlendirdiği öğrenildi.

ABD hükümetinin Avrupa ve Avrasya’ya yönelik yardım programlarının koordinatörü Maria Longhi’ye göre bu, ‘ülkelerin hem Rusya hem de Çin’den daha fazla enerji bağımsızlığı elde etmeleri’ için gerekli.

Fyodor Lukyanov ile mülakat: Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi ve hatta belki de daha fazlası mümkün

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English