Bizi Takip Edin

AVRUPA

Politico: Zalujnıy, Kursk oblastının işgaline karşı çıkmıştı

Yayınlanma

Politico haber kuruluşunun Ukraynalı yetkililere dayandırdığı haberine göre eski Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Kursk oblastının Ukrayna güçleri tarafından işgal edilmesine karşı çıktı.

Haberin kaynağı, “Zalujnıy bunun bir macera olduğunu düşünüyordu” diye belirtti.

Zalujnıy, Rusya topraklarına girilmesi durumunda net bir eylem planının olmadığına dikkat çekti.

Bu konuda sorular sordu ancak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den tatmin edici bir yanıt alamadı.

Ukrayna ordusunun 80. Hava İndirme Tugayı’nın görevden alınan komutanı Emil İşkulov da taarruza karşı çıktı.

Gazetenin kaynaklarına göre İşkulov, tugayının Rusya topraklarında savunmasız kalmasından ve can kaybının ciddi ölçüde artmasından endişe ediyordu.

Ukrayna güçleri 6 Ağustos’ta Kursk oblastını işgal etti ve o tarihten bu yana bölgede çatışmalar sürüyor. Kursk, Belgorod ve Bryansk oblastlarında terörle mücadele operasyonu rejimi uygulanırken, ilk iki bölgede ayrıca olağanüstü hâl ilan edildi.

Ukrayna, BM ve Kızıl Haç’ı Kursk oblastına davet etti

AVRUPA

Manchester City, Premier Lig ve FA Cup’tan men edilebilir

Yayınlanma

Manchester City, mali kuralları ciddi şekilde ihlal etmekten suçlu bulunması halinde Premier Lig’den atılma tehlikesiyle karşı karşıya.

City’nin bunun yanı sıra FA Cup ve Carabao Cup’tan da ihraç edilme riskiyle karşı karşıya kalacağı ve Şampiyonlar Ligi’nde ya da Dünya Kulüpler Kupası’nda oynamaya devam edebileceğinin de kesin olmadığı ortaya çıktı.

Telegraph Sport’un bildirdiğine göre, City’ye yöneltilen 115 ila 130 arasında suçlamayla ilgili “Yüzyılın Davası” olarak adlandırılan soruşturmada kulübün Premier Lig’deki rakipleri, işlemekle suçlandıkları suçların büyük çoğunluğundan suçlu bulunmaları halinde bir defaya mahsus puan silme cezasının yeterli olmayacağına inanıyor.

City’nin dünyanın en zengin liginden ihraç edilmesi, daha sert yaptırım isteyenleri tatmin edebilir fakat aynı zamanda İngiliz futbolunu kaosa sürükleme riski taşıyor. Öte yandan takımın FA Cup, EFL Cup ve Şampiyonlar Ligi’nde oynamaya devam etmesi de mümkün görünüyordu.

Bununla birlikte, iki yerel kupa müsabakasının kuralları City’nin alacağı cezaların Premier Lig’in ötesine uzanması ihtimalini gündeme getiriyor.

Örneğin FA Cup kurallarının 31. Maddesi, “Bir kulübün yarışmaya katılmaya kabul edilmesi ancak daha sonra yarıştığı ligden çıkarılması (veya lig fikstürünün askıya alınması) durumunda, Profesyonel Oyun Kurulu [PGB] kulübü yarışmadan çıkarabilir,” diyor.

PGB, Premier Lig ve İngiliz Futbol Ligi temsilcilerinden oluşuyor.

Şampiyonlar Ligini düzenleyen kurallar daha karmaşık görünüyor ve takımların Avrupa müsabakalarında oynayabilmeleri için UEFA kulüp lisansına sahip olmaları gerekiyor.

UEFA, FA ve Premier Lig’in bu tür lisansların idaresinde rolleri var ve Telegraph Sport yerel bir ligden ihraç edilmenin çekilme gerekçesi olup olamayacağını tespit edemedi.

Bununla birlikte, City tüm yerel futbol turnuvalarından ihraç edilirse, rekabetçi fikstürler arasında karşılaşacakları uzun boşluklar göz önüne alındığında, Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kulüpler Kupası’nda oynamaya devam etmesi çok zor olabilir.

City, Premier Lig tarafından suçlanmadan önce ve sonra herhangi bir yanlış yaptığını defalarca reddetti ve pozisyonlarını desteklemek için “reddedilemez kanıtların kapsamlı bir bütününe” sahip olduklarını ve “bu konunun bir kez ve herkes için dinlenmesini dört gözle beklediklerini” söyledi.

City hakkındaki suçlamalar, oyuncu maaşları hakkında bilgi saklamaktan gelirlerinin gerçek kaynağını gizlemeye kadar uzanıyor. Olası cezalar arasında puan kesintileri, transfer yasakları ve hatta Premier Lig’den ihraç yer alıyor. Diğer Premier Lig kulüpleri de City’nin yaptırıma tabi tutulmasını istiyor.

Manchester City, Şeyh Mansur’un sahibi olduğu Abu Dabi kraliyet ailesine ait bir yatırım şirketi olan Abu Dhabi United Group’a ait. Grup, kulübü Eylül 2008’de Tayland’ın eski başbakanı Thaksin Shinawatra’dan 200 milyon sterlin karşılığında satın almıştı.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Finlandiya ve Estonya, Baltık Denizi’nde Rusya donanmasına karşı plan hazırlıyor

Yayınlanma

Estonya Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Andrus Merilo, Helsingin Sanomat gazetesine verdiği demeçte, Finlandiya ve Estonya komutanlıklarının “olağanüstü bir durum” halinde Rusya donanmasının Baltık Denizi’nde faaliyet göstermesini engellemek için bir plan geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Merilo’ya göre “deniz savunması, Finlandiya ve Estonya’nın iş birliğini daha da güçlendireceği bir konu”. İki taraf, gerekli olması halinde Baltık Denizi’nde düşman faaliyetlerinin tamamen engellenmesi için daha somut planlar geliştirmeye hazır.

Merilo, bunun askerî açıdan mümkün olduğunu da belirtti. Finlandiya Körfezi’nin Rusya’ya kapatılmasının hangi durumda gerçekleşebileceği sorulduğunda, bunun güvenlik koşullarına bağlı olacağını açıklayan yetkili, “Kendimizi korumak için bunu yapmaya hazırız” diye konuştu.

Mayıs ayı başında, o dönemin Genelkurmay Başkanı Martin Herem, Baltık Denizi’nin Rusya’ya kapatılmasını önermişti. Herem’e göre Estonya, bu amaca ulaşmak için deniz mayınlarına ve gemi savar füzelerine sahip.

Geçtiğimiz ekim ayında Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Moskova’nın Balticconnector doğalgaz boru hattına ve İsveç ile Estonya arasındaki telekomünikasyon kablosuna zarar verdiğinin doğrulanması halinde Rus gemilerinin Baltık Denizi’nden geçişinin engellenebileceğini ifade etmişti. Konunun NATO üyesi iki ülke olan Finlandiya ve Estonya’nın yetkilileriyle görüşüldüğünü belirtmişti. Ancak daha sonra Çin, boru hattına ve kabloya zarar verenin kendi gemisi olduğunu kabul etti.

NATO’nun Rusya ile savaş durumunda Baltık Denizi’ni kullanmak isteyebileceği, mayıs ayında ittifakın Avrupa’daki Silahlı Kuvvetlerinin eski başkomutanı Amiral James Stavridis tarafından dile getirilmişti. Stavridis, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının Baltık Denizi’ni neredeyse ittifakın bir iç “gölü” haline getirdiğini belirtti.

Stavridis, saldırı bir durumda Baltık Denizi bölgesinin, Rus kara kuvvetlerinin Suvalki Koridorunu kontrol altına almasını ve Baltık ülkelerini NATO müttefiklerinden ayırmasını önlemek amacıyla Kaliningrad’ı etkisizleştirmek için kullanılacağını öne sürmüştü.

NATO, Balticconnector boru hattındaki sabotajın ardından Baltık Denizi’nde devriyeleri artıracak

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Meloni AB’nin “yeşil kurallarına” karşı mücadele sözü verdi

Yayınlanma

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, AB’nin 2035 yılından sonra fosil yakıtla çalışan yeni otomobil motorlarının satışını yasaklamasını “kendi kendini yok eden” bir politika olarak değerlendirdi ve Brüksel’e “bu tercihleri düzeltmesi için” baskı yapma sözü verdi.

Çarşamba günü İtalyan sanayi birliği Confindustria’ya hitap eden başbakan, on yıl içinde yeni hafif araçlar için tüm AB pazarının elektrikli araçlaara “zorla dönüştürülmesinin” “bir strateji olarak çok akıllıca olmadığını” savundu.

Avrupa’nın Yeşil Mutabakatının “feci etkilerini” ve “ideolojik yaklaşımını” eleştiren Meloni, “Yeşil geçiş, binlerce işi yok etmek ya da zenginlik ve istihdam üreten tüm endüstriyel segmentleri ortadan kaldırmak anlamına gelemez,” dedi.

Meloni, AB’nin teknolojik tarafsızlık ilkesini izleyerek, elektrikli araçlara toptan geçişi öngörmek yerine, her üye devletin CO₂ emisyonlarını azaltmak için kendi taktiklerini tanımlamasına izin vermesi gerektiğini savundu.

İtalyan liderden hammadde ve tedarik zinciri uyarısı

“Avrupa’nın endüstriyel kapasitesini savunmak istiyoruz” diyen Meloni, elektrikli araçlar söz konusu olduğunda AB’nin hammaddelere sahip olmadığını ve değer zincirini kontrol etmediğini savundu.

Meloni, “Bu tercihleri düzeltmek için güçlü bir şekilde çalışmaya devam edeceğimi taahhüt ediyorum. Kirletici emisyonları azaltma yolunu izlemek istiyoruz . . sağduyu ile … mevcut tüm teknolojilerden yararlanarak … on binlerce işi kurtararak,” dedi.

Meloni, “Avrupa’nın dostu olanlar neyin işe yaramadığını gösterme cesaretine sahip olmalıdır,” diyerek hükümetinin bu politikaları “düzeltme” taahhüdünü yineledi.

Eski İtalya Başbakanı ve eski Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi’nin Avrupa’nın rekabet gücüne ilişkin kısa süre önce yayınlanan raporuna atıfta bulunan Meloni, “Avrupa’nın iddialı çevresel hedefleri, bu hedeflere ulaşmak için tutarlı bir planla birlikte yeterli yatırım ve kaynaklarla desteklenmelidir,” dedi.

İtalya, Almanya ve otomobil parçaları üreten Çek Cumhuriyeti gibi bazı doğu Avrupa ülkelerinin, AB’nin 2035 yılına kadar yeni içten yanmalı motorların satışının yasaklanması anlamına gelen otomobil emisyon kurallarının erken ve acil bir şekilde gözden geçirilmesi yönündeki çağrılarını artırması üzerine sert eleştirilerde bulundu.

Alman bakan: Avrupa güvenilirliğini kaybediyor

2023’te kabul edilen kurallar, bloğun iddialı Yeşil Mutabakat iklim politikasının en tartışmalı bölümleri arasında yer alıyor; otomobil üreticileri ve otomobil üreticisi ülkelerin hükümetleri, yasağın ertelenmesini ya da karbon-nötr e-yakıtların kullanımına izin verilmesi de dahil olmak üzere kurallarda daha fazla esneklik talep ediyor. 

Liberal Hür Demokrat Parti (FDP) üyesi Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, bu hafta katıldığı bir ulaştırma sektörü ticaret fuarında, “Avrupa güvenilirliğini kaybediyor çünkü kendisinin bile ulaşamayacağı hedefler koyuyor,” dedi.

Wissing, hedefler koymanın gerekli olduğunu kabul etmekle birlikte, bunların gerçekçi ve “pratikte uygulanması mümkün” olması gerektiğini söyledi.

Brüksel’in mevzuatı 2026’da gözden geçirme hakkı bulunması, aralarında Ursula von der Leyen’in Avrupa Halk Partisi (EPP) üyelerinin de bulunduğu muhafazakâr milletvekillerinin Brüksel’den bu fırsatı kullanarak yasağı yeniden gözden geçirmesini istemelerine yol açtı.

Hatta İtalya, elektrikli araçlara yönelik tüketici talebinin azalması nedeniyle kendi otomobil endüstrisi üretimin düşmesiyle derinleşen bir krizle karşı karşıya olduğundan, inceleme sürecinin önümüzdeki yıla çekilmesi için bastırıyor.

İtalya’da binek araba üretiminde büyük düşüş

İtalya’nın otomobil ve parça üreticilerini temsil eden Ulusal Otomobil Endüstrisi Tedarik Zinciri Birliğine göre, 2024 yılının ilk yedi ayında İtalya’da sadece 225.000 binek otomobil üretildi ve bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla %35,5 düşüş gösterdi.

İtalyan Sanayi Bakanı Adolfo Urso yakın zamanda düzenlenen bir iş forumunda yaptığı konuşmada, “Tasarlandığı şekliyle Yeşil Anlaşma başarısız oldu. Avrupa otomobil endüstrisi çöküyor. Kararlar alınmalı; iki yıl bekleyemeyiz,” dedi.

İtalya’nın en büyük otomobil üreticisi ve Fiat markasının sahibi olan uluslararası grup Stellantis, geçtiğimiz hafta zayıf talebi gerekçe göstererek Torino’daki tarihi fabrikasında elektrikli Fiat 500’lerin üretimine dört hafta ara verdiğini duyurdu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English