Bizi Takip Edin

AVRUPA

Polonya’da seçimlere doğru: Muhalefetten büyük miting

Yayınlanma

Polonya’da seçimler yaklaşırken, muhalefetteki Donald Tusk önderliğindeki Sivil Platform dün (1 Ekim Pazar) Varşova’da büyük bir miting düzenledi.

Kamuoyu anketleri iktidardaki Hukuk ve Adalet (PiS) hükümetinin oylamayı kazanabileceğini fakat çoğunluğu sağlamakta zorlanabileceğine işaret ediyor.

Muhalefetin elindeki Varşova kenti yetkilileri mitingine yaklaşık bir milyon kişinin katıldığını ileri sürdü. PiS yönetimi altında ‘hükümetin sözcüsü’ haline geldiği iddia edilen kamu yayıncısı TVP ise, polisin yaklaşık 100.000 kişinin katıldığını söylediğini aktardı. Online haber kanalı onet.pl, kendi hesaplamalarına göre mitinge yaklaşık 600.000-800.000 kişinin katıldığını iddia etti.

“Büyük değişim geliyor. Bu Polonya’nın yeniden doğuşunun bir işaretidir,” diyen PO lideri Donald Tusk, Varşova’nın merkezindeki bir meydanda toplanan kalabalığa seslenirken birçok kişi Polonya ve AB bayrakları salladı.

Eski bir Avrupa Konseyi başkanı olan Tusk, PiS’in Polonya’yı AB’den çıkarmayı hedefleyebileceğini iddia etti ve seçimleri ‘azınlık ve kadın hakları’ için çok önemli olarak nitelendirdi.

PiS, Polonya’yı AB’den çıkarabileceği yönündeki suçlamayı reddediyor.

2015’ten bu yana iktidarda olan PiS, göçmenleri Polonya’dan uzak tutmanın ‘ulusal güvenlik’ için kilit önemde olduğunu söyleyerek ve ailelere ve yaşlılara para aktarmaya devam etme vaadiyle kampanya yürütüyor.

PO’nun etkili isimlerinden Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski de mitinge katılanlara seslendi ve “Herkes istihdam için, iklim felaketiyle mücadele için yatırım yapıyor. Birileri Polonya’da demokrasiyi yok etmeye karar verdiği için bu paradan mahrum bırakıldık,” diyerek Brüksel ile PiS arasındaki AB fonları meselesine değindi. TVN24’ün aktardığına göre Trzaskowski, “Açık, hoşgörülü, Avrupalı ve gülümseyen bir Polonya’ya doğru ilerliyoruz,” diye ekledi.

Tusk’ın lideri olduğu parti Sivil Koalisyon (KO) şu anda anketlerde %29 ile iktidardaki PiS’in (%36) ardından ikinci sırada yer alıyor.

KO’nun hükümet etmek için diğer muhalif gruplarla ittifak yapması gerekecek. Bunlardan biri olan Sol (Lewica) da dünkü yürüyüşe katıldı ve iki lideri Robert Biedroń ve Włodzimierz Czarzasty sahnede Tusk’a eşlik etti. Kalabalığa hitap eden Biedroń, “Bu, Polonya’nın geleceği! Bugün umut var. Bu sahnede birlik içinde duruyoruz. Kazanmaya hazırız. Tüm muhalefetle birlikte ortak, demokratik bir hükümet kurmaya hazırız,” dedi.

Potansiyel koalisyon ortağı mitingde yoktu

Bununla birlikte, böyle bir hükümetin bir parçasını oluşturacak diğer ana muhalefet grubu, ‘merkez sağ’ Üçüncü Yol (Trzecia Droga) örgütü, küçük kasabalarda oy kazanmaları gerektiğini savunarak mitinge katılmamayı tercih etti.

Partinin iki lideri Szymon Hołownia ve Władysław Kosiniak-Kamysz, bunun yerine Polonya’nın güneyindeki Częstochowa’da bir seçim etkinliği düzenledi.

Hołownia, “Bugün Varşova’da yapılacak yürüyüş için umutlarımızı koruyoruz. Tüm cephelerde seferberliğe ihtiyaç var,” derken, Kosiniak-Kamysz ‘muhalefetin birbirini tamamlayabileceğini’ söyledi.

PiS’in iç anketleri, geçtiğimiz Nisan ayında kurulan Üçüncü Yol’un seçim performansının belirleyici olabileceğini tahmin ediyor. Üçüncü Yol’un %8’lik barajı geçememesi halinde PiS’in çoğunluğu elde etme şansı bir hayli artacak. PiS’ten bir kaynak Onet’e verdiği demeçte, “Günlük anketlerimizde Üçüncü Yol’a verilen destek seçim barajı civarında dalgalanıyor,” dedi. Bu durumda PiS’in parlamentoda çoğunluğu elde etmek için %38-39 civarında oy alması yeterli olacak.

PiS çoğunluğu sağlayamazsa, çoğunluk hükümeti kurmak için koalisyon ortakları aramak zorunda kalacak. En muhtemel aday, anketlere göre üçüncü ile beşinci sıralar arasında yer alan sağcı Konfederasyon partisi.

PiS’ten salon etkinliği

Bu arada PiS de dün Katowice’de, kentin 11.000 kişilik Spodek arenasında kendi büyük etkinliğini düzenledi.

PiS parlamento lideri Elżbieta Witek izleyicilere, “Polonya sevgisiyle birleşmiş insanları burada tek bir yerde görmek iç açıcı,” dedi. Witek daha sonra bunu ‘muhalefet gösterilerinde gördükleri ve duydukları sistematik kötülükle’ karşılaştırdı.

Witek sözlerine, “Bu kötülüğü ancak birlikte durdurabiliriz. [PiS iktidarının] son sekiz yılında Polonyalılara dürüst ve değerlerinize sadık olunabileceğini gösterdik,” diye devam etti.

AVRUPA

Sahra Wagenknecht İttifakı, AP’de yeni sol grup kuramadı

Yayınlanma

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde %6 civarında oy alan yeni parti Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) 3 Temmuz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, AP’de alternatif bir sol grup oluşturma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu.

Geçen bahar Sahra Wagenknecht tarafından Sol Parti’den (Die Linke) ayrılarak kurulan BSW, Avrupa seçimleri öncesinde Euractiv’e yaptığı açıklamada AP’deki diğer partilerden yeni bir parlamento grubu oluşturmak için yeterli desteği aldığını söylemişti.

Fakat dün erken saatlerde, uzun süredir görüşmelere dahil olduğu söylenen İtalyan 5 Yıldız Hareketi’nin bunun yerine AP’deki mevcut Sol gruba katılmak için başvuruda bulunduğu haberleri ortaya çıktı.

BSW’nin Avrupa seçimlerinde liste başı adayı de Masi çarşamba akşamı yaptığı açıklamada partisinin “AB Parlamentosu’nda yeni bir siyasi grup oluşturmak üzere [son haftalarda] İtalya’dan Beş Yıldız Hareketi ile yoğun bir şekilde çalıştığını” doğruladı.

De Masi, “Altı ülkeden 20 Avrupa Parlamentosu üyesi ilgilerini ifade ettikleri için yeni bir siyasi oluşuma çok yaklaştık,” demişti.

Fakat de Masi, Sol gruptan üyelerin son anda gösterdikleri ilgiye rağmen, yeni grubun yedi ülkeden 23 milletvekiline sahip olmak için gerekli eşiği aşamadığını itiraf etti. 

De Masi, “Salı akşamı (2 Temmuz), barışı koruma, diplomasi ve sosyal adalet konularına odaklandıkları için kendilerini dışlanmış hisseden Sol fraksiyonun partilerinden son dakika görüşme talepleri aldık. Partinin seçim yenilgisine rağmen Die Linke’nin parlamento gruplarına liderlik etmeye devam edecek olması onları dehşete düşürdü,” dedi.

De Masi Euractiv’e yaptığı açıklamada son dakika görüşmelerinin barşamba günü sonuçlandığını, fakat ilgili heyetlerin katılmama kararı aldıklarını söyledi.

AP vekiline göre sorun siyasi farklılıklarından ziyade, BSW ve müttefiklerinin seçim öncesi koltuk tahminlerine ulaşılamaması üzerine yeni ortaklar aramak zorunda kalması nedeniyle, yetki ve sorumlulukların paylaşımı konusundaki müzakerelerdi.

Açıklamasında, Sosyal Demokratların da görüşmelere dahil olduğunu iddia ederek, “Çoğunluk gruplarının Brüksel’deki arka oda anlaşmalarını eleştirenleri görevler ve finansman yoluyla dahil etmek için güçlü kaldıraçları var,” dedi.

De Masi ayrıca BSW’nin Sol’a katılmaya çalıştığı fakat reddedildiği yönündeki söylentileri de yalanladı.

AP’deki mevcut Sol grup, Beş Yıldız’ın 8 milletvekilini kabul etmeleri halinde sayıları en az 47 milletvekiline ulaşabileceğinden, Yeşiller’in siyasi olarak solundaki en büyük grup haline gelebilir.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Handelsblatt: AB, Gazprom ile sözleşmeyi uzatabilir

Yayınlanma

Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, Avrupa Birliği (AB) makamlarının Rusya’nın enerji devi Gazprom ile Ukraynalı devlet şirketi Naftogaz arasındaki yakıt tedarik anlaşmasının 31 Aralık 2024 tarihinde sona ermesi nedeniyle Moskova ile yeni bir sözleşme imzalama ihtimalini değerlendirdiğini bildirdi.

Gazeteye konuşan kaynaklara göre Avusturya, Macaristan, Slovakya ve Çekya, Rusya’dan Ukrayna üzerinden gaz geçişinin yakında durdurulmasından endişe ediyor olabilir.

Bu çerçevede Brüksel, yakıt tedarikini genişletmenin yollarını arıyor.

İlk seçenek Gazprom Export ile Rusya-Ukrayna sınırından gaz satın alacak Avrupalı bir enerji şirketi arasında bir sözleşme imzalanması.

Gaz daha sonra AB ülkelerine gönderilecek ve transit ücretleri Ukrayna Gaz Transit Sistemi Operatörüne ödenecek. Bu seçenek üzerinde Ukrayna ile mutabakata varılması gerekiyor.

İkinci seçenek ise Trans-Anadolu Boru Hattı aracılığıyla Azerbaycan’dan gaz tedarikini artırmak. Aynı zamanda, Bakü’nün bu güzergah üzerinden şu anda olduğundan daha fazla yakıt pompalamak için yeterli kapasiteye sahip olmadığı belirtiliyor.

Dün Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, ülkesinin 2024’ten sonra da Ukrayna üzerinden gaz tedarik etmeye devam edebileceğini, fakat bunun öncelikle Kiev’in transit geçişe devam etme isteğine bağlı olduğunu vurgulamıştı.

Bloomberg‘in geçen ayki haberine göre de Avrupalı yetkililerin Ukrayna üzerinden geçecek bir boru hattıyla gaz tedarikini sürdürmek için görüşmeler yürütüyor.

Ajansın kaynaklarına göre, halihazırda müzakere edilen seçeneklerden biri Avrupalı şirketlerin Azerbaycan’dan gaz satın alıp Avrupa’ya giden Rus boru hatlarına pompalaması.

Rusya’nın doğalgazı, Gazprom ile Naftogaz arasında 2019’un aralık ayının sonunda imzalanan transit anlaşması kapsamında Ukrayna’nın gaz taşıma sistemi üzerinden taşınıyor. Anlaşma, 31 Aralık 2024 tarihinde sona eriyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak: Avrupa’ya farklı güzergahlardan doğalgaz tedarik etmeye hazırız

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Avrupa kamuoyu, Ukrayna’nın savaşı kazanacağına inanmıyor

Yayınlanma

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, Ukraynalıların çoğunluğu Kiev’in Moskova ile savaşında galip geleceğine inanırken, Avrupalılar daha şüpheci.

9-11 Temmuz’da Washington’da yapılacak NATO zirvesine günler kala yayınlanan araştırma, Ukrayna ve 14 AB ülkesindeki çatışmaya yönelik tutumları haritalandırdı. Saha çalışması mayıs ayında gerçekleştirildi.

Avrupalıların Ukrayna’nın Rusya’yı savaş alanında yenemeyeceğine inanma eğiliminde olduğu, ankete katılanların yaklaşık üçte biri ila yarısının savaşın müzakere edilmiş bir çözümle sona ereceğine inandığı ve yüzde 31’e kadarının (Yunanistan) bir Rus zaferini en olası gördüğü ortaya çıktı. Ankete katılan AB ülkeleri arasında sadece Estonya’da Ukrayna’nın zafer kazanacağı görüşü hakim (yüzde 38).

Bunun tersine, Ukraynalıların çoğunluğu (yüzde 58) birliklerinin kazanabileceğinden ve uluslararası müttefiklerinin desteğine güvenmeye devam edebileceklerinden emin. Ukraynalıların sadece yüzde 1’i Rusya’nın savaşı kazanacağına inanırken, yüzde 30’u müzakere edilmiş bir çözümü en olası sonuç olarak görüyor.

Bulgular, NATO liderlerinin üye ülke halkları arasında “asker konuşlandırılması için yerel destek bulmalarının pek olası olmadığını” ortaya koyuyor. Ülke sonuçları yüzde 4 ile yüzde 22 arasında değişiyor.

Savunma harcamaları konusunda, veriler çoğu ülkenin katkılarının artırılmasına karşı olduğunu gösterdi. İstisnalar Polonya (yüzde 53’ü savunma harcamalarının artırılmasını destekliyor), Estonya (yüzde 45), İsveç (yüzde 41) ve Almanya (yüzde 40).

Bununla birlikte, Avrupalıların çoğu savaşa teknik yardım sağlamak ve silah ve mühimmat tedarikini artırmak gibi başka şekillerde dahil olmayı destekliyor.

Sadece Bulgaristan, Yunanistan ve İtalya’da nüfusun çoğunluğu (sırasıyla yüzde 63, yüzde 54 ve yüzde 53) Ukrayna’ya mühimmat ve silah tedarikini artırmanın “kötü bir fikir” olduğunu düşünüyor.

Avrupalılar Ukrayna’yı AB’ye kabul etmenin faydaları konusunda da bölünmüş durumda. En fazla destek veren ülkeler Portekiz, Estonya, İsveç, İspanya ve Polonya iken en şüpheci ülkeler Almanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Fransa.

Ukraynalıların neredeyse üçte ikisi (yüzde 64) AB üyeliğinin ülkelerinin geleceği için NATO üyeliği kadar önemli olduğuna inanıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English