Bizi Takip Edin

RUSYA

Putin, eski Wagner komutanı Troşev ile görüştü

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, özel askeri şirket Wagner’in en kıdemli eski komutanlarından olan Andrey Troşev ile görüştü. Görüşmede, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov da yer aldı.

Troşev, ağustos ayında uçak kazasında hayatını kaybeden Wagner şefi Yevgeniy Prigojin’in eski yardımcıları arasındaydı.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin’in Troşev’den Ukrayna’daki gönüllü birlikleri denetlemesini istediği belirtildi.

Ukrayna’da devam eden çatışmalara ilişkin değerlendirmede bulunan Putin, Troşev’e ‘özellikle de özel askerî harekât bölgesinde çeşitli muharebe görevlerini yerine getirebilecek gönüllü birlikler oluşturabileceğini’ söyledi.

Putin, “Mücadele çalışmalarının en iyi ve en başarılı şekilde ilerlemesi için çözülmesi gereken sorunları zaten biliyorsunuz,” ifadelerini kullandı.

Seymour Hersh yazdı: Putin, Prigojin’i neden öldürttü?

Kremlin: Troşev artık Savunma Bakanlığı’na çalışıyor

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuya ilişkin RIA Novosti ajansına yaptığı açıklamada Troşev’in ‘artık Savunma Bakanlığı ile birlikte çalıştığını’ kaydetti.

23-24 Haziran tarihlerinde Rostov-na-Donu’nda Moskova’ya ‘adalet yürüyüşü’ başlatan Wagner lideri Yevgeniy Prigojin, son aylarda kamuoyunda Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile yaşadığı çatışma ile öne çıkmıştı.

‘Gri saçlı’ anlamına gelen ‘Sedoy’ takma adıyla bilinen Troşev, Afganistan ve Çeçenistan’daki savaşlarda yer almış bir isim olarak öne çıkıyor.

Troşev, 2015 ve 2016 yıllarında Suriye’de hükümet güçlerini desteklemedeki rolü nedeniyle Rusya Kahramanı Ödülü’ne layık görülmüştü.

 

 

RUSYA

Ukrayna, Rusya’yı ATACMS füzeleriyle hedef aldı

Yayınlanma

Ukrayna, Bryansk olbastına altı ATACMS balistik füzesi ile saldırdı. Rus hava savunma sistemleri beş füzeyi etkisiz hale getirirken, bir füze sınırlı hasara yol açtı. Can kaybı ya da büyük bir yıkım yaşanmadığı bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Bryansk oblastını altı ATACMS balistik füzesi ile hedef aldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu gece saat 03:25’te (yerel saatle 00:25) düşman, Bryansk oblastındaki bir tesisi altı balistik füzeyle vurdu. Elde edilen teyitli bilgilere göre saldırıda ABD yapımı ATACMS taktik füzeleri kullanıldı,” denildi.

Rus hava savunma sistemleri beş füzeyi imha ederken, bir füze hedefe ulaşarak sınırlı hasara yol açtı.

Füzenin parçalarının Bryansk bölgesindeki bir askeri tesisin teknik alanına düştüğü ve bunun bir yangına neden olduğu belirtildi.

Ancak yangının kısa sürede kontrol altına alındığı ve söndürüldüğü bildirildi.

Açıklamada, herhangi bir can kaybının yaşanmadığı ve ciddi bir yıkımın olmadığı da vurgulandı.

Rusya ordusu, saldırıyı önlemek için S-400 hava savunma sistemi ve Pantsir füze savunma sistemi kullandı.

Biden’dan Ukrayna’ya kritik hamle: ATACMS füzeleri için onay çıktı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Merkez Bankası: Enflasyonist baskılar artıyor, ek sıkılaştırma şart

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, artan enflasyonist baskılar nedeniyle para politikasında ek sıkılaştırma yapılması gerektiğini açıkladı. Banka, baz faiz oranını yüzde 21’e yükseltti ve 2026 yılına kadar enflasyonu hedef seviyeye indirmeyi planlıyor.

Rusya Merkez Bankası, süreklilik gösteren enflasyonist baskıların bu yılın en yüksek seviyelerine yakın seyrettiğini ve talep ile fiyat artışını kontrol altına almak için ek parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulacağını duyurdu.

Merkez Bankası, enflasyonu en geç 2026 yılında hedeflenen seviyeye indirmek ve enflasyon beklentilerini düşürmek amacıyla 25 Ekim’deki toplantısında baz faiz oranını son 20 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 21’e yükseltmişti.

Banka, 20 Aralık’taki bir sonraki toplantısında, ek tedbirlere yeşil ışık yaktı.

Ekim ayı verilerine göre aylık fiyat artışı, eylül ayına kıyasla yavaşlama gösterdi. Bu yavaşlamanın temel nedeni, fiyat dinamikleri aylık bazda önemli değişiklikler gösteren turizm ve yolcu taşımacılığı hizmetlerindeki fiyat düşüşleri oldu.

Banka açıklamasında, “İstikrarlı fiyat artışı göstergelerinin çoğu bir önceki aya göre yükseliş gösterdi. Bu durum, talep artışının mal ve hizmet üretimini artırma kapasitesinin üzerinde seyretmeye devam ettiğini gösteriyor,” ifadelerine yer verdi.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış yıllık bazda fiyat artışı ekim ayında yüzde 8,2 olarak gerçekleşirken, bu oran eylül ayında yüzde 9,9 düzeyindeydi. Yıllık enflasyon ise yüzde 8,54’e geriledi.

Merkez Bankası’nın beş yıllık dönem için trend enflasyon tahmini, eylül ayındaki yüzde 8,41 seviyesinden ekim ayında yüzde 8,70’e yükseldi.

Üç yıllık dönemde ise tahmin yüzde 9,50’den yüzde 9,41’e geriledi, ancak hala yüksek seyrini sürdürüyor.

Banka değerlendirmesinde, “Fiyat dinamiklerine ilişkin analitik göstergeler, ekim ayında enflasyonist baskıların yoğunlaştığına işaret ediyor. Artan enflasyon beklentileri ve işgücü piyasasındaki süregelen gerginlik bağlamında enflasyon yanlısı riskler devam ediyor,” açıklamasını yaptı.

Rusya Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikası KOBİ’leri vurdu

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, güncellenmiş nükleer doktrinini yayımladı

Yayınlanma

Putin, nükleer doktrinini yenileyerek Rusya’nın caydırıcılık politikasında kapsamı genişletti ve nükleer silah kullanımını gerektirecek koşulları netleştirdi. Yeni doktrinde egemenliğe yönelik kritik tehditlere karşı nükleer karşılık ihtimali vurgulanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Nükleer Caydırıcılık Alanında Devlet Politikasının Temelleri” başlıklı güncellenmiş nükleer doktrini onaylayan kararnameyi imzaladı. İlgili belge kamuoyuyla paylaşıldı.

Doktrinin ana ilkesi, nükleer silahların yalnızca ülkenin egemenliğini korumak için son çare olarak kullanılması gerektiği üzerine kurulu.

Ancak, yeni askeri tehdit ve risklerin ortaya çıkması nedeniyle, Rusya’nın nükleer silah kullanımını gerektirebilecek koşulların net bir şekilde tanımlanması ihtiyacı doğdu.

Güncellenen doktrine göre:

Nükleer caydırıcılığa tabi olan devletler ve askeri ittifakların kapsamı genişletildi.

Etkisiz hale getirilmesi gereken askeri tehditlerin listesi tamamlandı.

Nükleer olmayan bir devletin, nükleer bir ülkenin desteğiyle Rusya’ya saldırıda bulunması, toplu bir saldırı olarak kabul edilecek.

Buna ek olarak, aşağıdaki durumlar Rusya’nın nükleer karşılık verme ihtimalini doğurabilir:

Konvansiyonel silahlarla bile egemenliğe yönelik kritik bir tehdit oluşması,

Birlik Devleti’nin (Belarus gibi) bir üyesine saldırıda bulunulması,

Rusya sınırını ihlal edecek şekilde kitlesel hava saldırıları düzenlenmesi (askeri uçaklar, seyir füzeleri, insansız hava araçları gibi).

Güncel doktrin, Haziran 2020’de onaylanan önceki versiyonun yerini aldı. Bu doktrin ise yaklaşık 10 yıl önce kabul edilen bir belgenin güncellenmiş haliydi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English