Bizi Takip Edin

RUSYA

Putin, yeni hükümette savunma bakanlığı ve güvenlik kurumları için yeni adaylar önerdi

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni kabinenin savunma ve dışişleri bakanları ile üst düzey güvenlik kurumlarının başkanlıkları için yeni isimler önerdi.

Üst parlamento kanadı Federasyon Konseyi’nden 12 Mayıs’ta yapılan açıklamada, Federasyon Konseyi, Rusya Devlet Başkanı tarafından bazı federal bakanlık ve kurumların başkanlıkları için önerilen adayların listesini teslim aldı,” ifadelerine yer verildi.

Rusya lideri, Dışişleri Bakanı olarak Sergey Lavrov’un, İçişleri Bakanı olarak Vladimir Kolokoltsev’in ve Acil Durumlar Bakanı olarak Aleksandr Kurenkov’un atanmasını önerdi.

Aynı zamanda mevcut Savunma Bakanı Sergey Şoygu, yerine Birinci Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov’un geçmesi için görevinden ayrılacak.

Kremlin’den yapılan açıklamada “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sergey Şoygu’yu Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkanı olarak atamak üzere kararname imzaladı,” denildi.

Kolluk kuvvetleri ve güvenlik kurumlarında ise Viktor Zolotov’un Rusya Ulusal Muhafızları’nın, Dmitriy Koçnev’in Federal Koruma Teşkilatı’nın ve Aleksandr Bortnikov’un da Federal Güvenlik Teşkilatı’nın (FSB) başkanlığını sürdürmesi onaylandı.

Sergei Narışkin de Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı’nın (SVR) başında kalmaya devam edecek.

Kremlin: Güvenlik kurumlarının ekonomisi mevcut duruma entegre edilecek

Bununla beraber Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, düzenlediği basın toplantısında Putin’in Belousov’u savunma bakanı olarak atama önerisini yorumladı.

Peskov, “Güvenlik kurumlarının ekonomisini mevcut dönemin dinamikleriyle uyumlu hale getirmek çok önemli,” dedi.

Peskov, “Askeri unsurla ilgili olarak, bu atama mevcut koordinat sistemini değiştirmeyecektir; askeri unsur her zaman Genelkurmay Başkanı’nın inisiyatifinde olmuştur, Genelkurmay Başkanı (Valeriy Gerasimov) faaliyetlerine devam edecektir ve bu konuda herhangi bir değişiklik öngörülmemektedir,” diye ekledi.

Andrey Belousov kimdir?

Andrey Belousov, 17 Mart 1959’da Moskova’da doğan bir Rus iktisatçı ve devlet görevlisi. İktisat eğitimi aldığı Moskova Devlet Üniversitesi’nden 1981 yılında onur derecesiyle mezun oldu.

Belousov 1981’den 2006’ya kadar önce Sovyet Bilimler Akademisi Merkezi Ekonomik Matematik Enstitüsü’nde, daha sonra da Rusya Bilimler Akademisi Ekonomik Tahmin Enstitüsü’nde araştırmacı olarak kariyerini sürdürdü.

2006 yılında ekonomik kalkınma ve ticaret bakan yardımcısı olarak atandı. Belousov, 2008 yılında Rusya hükümetinin finans ve ekonomi departmanının direktörü oldu. 2012-2013 yılları arasında İktisadi Kalkınma Bakanlığı görevini yürüttü.

2013’ten 2020’ye kadar Rusya Devlet Başkanı’nın ekonomi konulardaki yardımcısı olarak çalıştı. Belousov, 2020 yılında Rusya’nın ilk başbakan yardımcısı olarak atandı ve o tarihten bu yana bu görevi sürdürüyor.

Başbakan yardımcısı sıfatıyla Belousov, Rusya’nın sosyo-ekonomik kalkınmasının temel vektörlerinin geliştirilmesi, Rusya’nın milli kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesine yönelik çabaların koordinasyonu ve ulusal projelerin tamamlanması, üniter mali, kredi ve para politikası konuları ve mali piyasaların düzenlenmesi konularını ele aldı.

Yetkili, 2022’den itibaren yüksek teknolojili ulaşım teknolojilerinin ve akıllı kontrol sistemlerinin geliştirilmesini de nezaret etti.

RUSYA

Rusya, vatandaşlık alan 10 bin göçmeni Ukrayna’da cepheye gönderdi

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin, St. Petersburg Uluslararası Hukuk Forumu’nda düzenlenen ‘Modern Rusya’da Göç Politikasının Hukuki Yönleri’ başlıklı panelde konuştu.

Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Bastrıkin, vatandaşlık almış yaklaşık 10 bin göçmenin Ukrayna’daki ‘özel harekat bölgesine’ gönderildiğini belirtti.

Göçmenlerin cephe gerisinde tahkimat inşa eden birliklerde görev almak üzere gönderildiğini kaydeden Bastrıkin, “Anayasa ve kanunlarımızda yer alan, vatandaşlık kazanmış kişilerin askerlik hizmeti için kayıt yaptırmaları ve gerekirse özel askeri harekata katılmaları gerektiği yönündeki hükümleri uygulamaya başladık,” ifadelerini kullandı.

Yetikili, müfettişlerin ‘vatandaşlık almış ancak askerlik kaydına katılmak istemeyen 30 binden fazla kişiyi yakaladıklarını ve kayıt altına aldıklarını’ da sözlerine ekledi.

Geçen haftalarda Rusya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İrina Volk, bu yılın başından beri 30 binden fazla yabancı vatandaşın Rusya’dan sınır dışı edildiğini bildirmişti.

İçişleri Bakanlığına göre, 2024 yılının ilk dört ayında sadece Moskova’dan 2 bin göçmen sınır dışı edildi. 8 binden fazlası ikamet rejiminin ihlali ve 2 binden fazlası yasa dışı çalışma faaliyeti olmak üzere 10 binden fazla yabancı vatandaş göç mevzuatının ihlali nedeniyle idari sorumluluğa tabi tutuldu.

Bir kriz başlığı olarak Rusya’nın göçmen sorunu

Okumaya Devam Et

RUSYA

‘Bu bir çeşit mistisizm’: Rusya’nın önde gelen iktisatçılarından Hazin, AB’nin 14. yaptırım paketini değerlendirdi

Yayınlanma

Rusya’nın önde gelen iktisatçılarından Mihail Hazin, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’yı hedef alan 14. yaptırım paketine ilişkin yorum yaptı.

AB Konseyi, yeni yaptırım paketi dahilinde Brüksel’in Rus LNG’sinin üçüncü ülkelere kendi topraklarından nakledilmesini yasaklayacağını bildirmişti. Söz konusu tedbir dokuz ay içinde yürürlüğe girecek.

Pazartesi günü kabul edilen paket, Rusya ekonomisinin enerji, finans ve ticaret sektörlerine yönelik başka kısıtlamalar da içeriyor. Üçüncü ülkelere yönelik tedbirler de dâhil olmak üzere AB yaptırımlarının delinmesine karşı tedbirler de öngörülüyor.

Radyo Sputnik‘e mülakat veren Hazin, yeni pakette ‘yeni hiçbir şeyin olmadığını’ belirterek, “Tankerlere yaptırım uyguluyoruz diyorlar ama aynı zamanda Rus petrolünü taşıyan bu tankerlerin Avrupa limanlarına girişinin zaten yasak olduğunu unutmuş görünüyorlar. Avrupa’nın bir süredir içinde bulunduğu bir sorun var; tam olarak ne istiyorlar, tüm bunları niye yapıyorlar? Bu kadar çok yaptırıma maruz kaldıktan sonra cidden yıkılmamızı mı bekliyorlar? Sonucunda siz de ayda yüzde yarımlık bir iktisadi yavaşlama yaşıyorsanız, bu yaptıklarınız konusunda daha dikkatli olmanız gerektiği anlamına gelir,” dedi.

SWIFT’in muadili olarak Rusya Merkez Bankası tarafından geliştirilen Finansal Haberleşme Sisteminin (SPFS) yasaklanmasını da anlamsız bulduğunu kaydeden Hazin, “Peki Rusya’da faaliyet göstermeyen bankalar bunu neden yapsın? Bu bir çeşit mistisizm. Ve en önemlisi, kendi vücutlarının çeşitli hassas bölgelerine dokunuyorlar. Birini ‘cezalandırmak’ için, kendilerinin en azından asgari düzeyde iyi durumda olmaları son derece arzu edilir ve en hafif tabirle, pek de iyi durumda değiller,” ifadelerini kullandı.

Hazin, söz konusu tedbirlerin Avrupalı şirketlerin fırsatlarını sınırladığını ve Rusya ekonomisi üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmadığını da sözlerine ekledi.

AB’nin Rusya’ya yönelik 14. yaptırım paketinde neler var?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Savunma Bakanlığı: ABD, Ukrayna’ya ‘kirli bomba’ üretecek madde tedarik ediyor

Yayınlanma

Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı İgor Kirillov, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Ukrayna’ya radyoaktif kimyasallar tedarik ettiğini bildirdi.

Kirillov, dün düzenlediği basın toplantısında tedarikin Polonya ve Romanya üzerinden gerçekleştirildiğini ve söz konusu maddelerin ‘kirli bomba’ yapımında kullanılabileceğini belirtti.

Tedarikle ilgili tüm organizasyonel, lojistik ve mali konuları bizzat Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in özel kalem müdürü Andrey Yermak’ın denetlediğini vurgulayan Kirillov, Kiev yönetiminin üreteceği bombaları ‘başkasının bayrağı altında’ kullanabileceğini kaydetti.

‘Kirli bomba’, radyolojik silahların basit bir çeşidi. Nükleer atıkların savaş başlıklarına monte edilmesiyle üretilen kirli bombalar, yapımları diğer nükleer silah çeşitlerine göre kolay olmasıyla öne çıkıyor.

Moskova, Ukrayna’yı ilk kez 2022 sonbaharında kendi topraklarında ‘kirli bomba’ kullanma planları yapmakla suçlamıştı.

Basında çıkan haberlere göre o dönemde ABD, Rusya’nın Ukrayna topraklarına olası bir nükleer saldırısına karşı hazırlık yapıyordu. CNN’in kaynakları o dönemde Rusya’nın suçlamalarının ABD’li yetkililer tarafından ‘çılgınca bir şey yapmak için’ bir bahane olarak görüldüğünü iddia etmişti.

Geçen yılın eylül ayında Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Yardımcısı Yuriy Kokov, Ukrayna’nın kendi topraklarında bir ‘kirli bomba’ patlatmayı sonrasında Moskova’yı suçlamayı planladığını bildirmişti.

WP: Ukrayna’nın Rusya’nın nükleer füze uyarı sistemlerine yönelik saldırıları ABD’yi kaygılandırıyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English