Bizi Takip Edin

RUSYA

Putin, ziyareti öncesi Moğolistan basınına mülakat verdi

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moğolistan ziyareti öncesinde Moğol gazetesi Onoodor’a verdiği mülakatta iki ülke arasında uzun süredir devam eden ve gelişen ilişkiler hakkında bilgi verdi.

Putin, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin geçmişi, mevcut durumu ve gelecekteki beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulunarak stratejik ortaklıkların önemini vurguladı. Mülakatın metni, Kremlin’in resmi internet sitesinde yayımlandı.

Putin, Rusya ile Moğolistan arasındaki tarihi ortaklığın altını çizerek, Moskova’nın 1921 yılında Moğolistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu belirtti.

Putin, “Uluslarımız neredeyse tüm alanlarda onlarca yıllık verimli bir işbirliğini paylaştı,” dedi. Rusya Devlet Başkanı, ayrıca 10 binden fazla Sovyet askerinin hayatını kaybettiği 1939 Halhın Gol Savaşı sırasında Sovyetler Birliği’nin Japon güçlerine karşı Moğolistan’a verdiği desteği de hatırlattı. Devlet Başkanı, “Bugün Rus ve Moğol gönüllüler ölenlerin naaşlarını bulma ve defnetme gibi asil bir görevi sürdürüyorlar,” diye ekledi.

Putin’e göre Moğolistan ile kapsamlı bir stratejik ortaklığın geliştirilmesi, Moskova için her zaman bir öncelik olmuştur. Bu ortaklığı pekiştiren bir anlaşma Eylül 2019’da, sembolik olarak Japon militaristlere karşı kazandıkları ortak zaferin 80. yıldönümünde Ulan Batur’da imzalandı. Putin, Moğolistan’ın başkentindeki yıldönümü etkinliklerine katılmayı planlıyor.

Stratejik ortaklık savunma, ekonomik işbirliği ve insani yardım alışverişi gibi çeşitli sektörleri kapsıyor.

Önemli projeler arasında Ulan Batur Demiryolu’nun modernizasyonu, petrol devi Rosneft’in Cengiz Han Uluslararası Havaalanına yakıt tedarikine katılımı ve Rusya’nın İnter RAO-Eksport şirketiyle Ulan Batur Elektrik Santrali-3’ün yeniden inşası yer alıyor.

Rusya ile Moğolistan’ın uygun fiyatlarla yakıt ve madeni yağ tedariki konusunu koordine ettiklerini kaydeden Putin, “Moğol dostlarımızın artan yakıt, akaryakıt ve madeni yağ ihtiyaçlarının uygun fiyatlarla karşılanmasına yönelik yardım taleplerine her zaman yanıt veriyoruz. Konuyla ilgili hükümetler arası bir anlaşma müzakere ediliyor,” bilgisini verdi.

Buna ek olarak Ulan Batur, Rusya’dan Çin’e uzanacak Soyuz Vostok boru hattı aracılığıyla ülkeden geçecek ucuz gazı kullanma olasılığını da değerlendiriyor.

Soyuz Vostok boru hattı Rusya’nın projelendirdiği Sibirya’nın Gücü-2 boru hattının bir uzantısı olacak ve yılda 50 milyar metreküp Rus gazını Çin’e ulaştıracak.

Moğolistan bölümündeki uzunluğu yaklaşık 960 kilometre olacak. Ekim 2023’te Putin, tüm tarafların projeyi kabul ettiğini ve projeye katılmak istediğini söylemişti.

Putin ayrıca Moğolistan’ın altyapısına ve ekonomisine fayda sağlayabilecek Rusya’dan Çin’e uzanan Trans-Moğol doğalgaz boru hattının inşası için devam eden araştırmalardan da bahsetti.

Rusya, Moğolistan ve Çin’i kapsayan üçlü toplantı potansiyeline değinen Putin, Moğolistan’ın üçlü işbirliği mekanizması kurma girişimini desteklediğini ifade etti.

En üst düzeydeki ilk zirve 2014 yılında gerçekleşmişti. Putin, “Bu mekanizmanın son derece önemli olduğunu düşünüyoruz ve Rusya, doğal olarak bu üçlü formatta esaslı çalışmalarla ilgileniyor,” ifadelerini kullandı.

Transit potansiyelini artırmayı ve Avrasya Ekonomi Birliği (AEB), Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi ve Moğolistan’ın Bozkır Yolu programındaki girişimleri entegre etmeyi amaçlayan ekonomik koridor projesi, her üç ülke için de odak noktası olmuştu.

Öte yandan Putin, Rusya’nın Moğolistan’ın kalkınmasını destekleme konusundaki kararlılığının altını çizerek bu yıl Rus üniversitelerinde Moğol öğrenciler için 620’den fazla bütçe ayrıldığını belirtti. Putin, aynı zamanda Rusya’nın şiddetli soğuk ve kardan etkilenen Moğol hayvancılara 8 bin 500 tondan fazla tahıl yemi sağlayarak yaptığı yardımın da altını çizdi. Putin, “Bu çabalar uluslarımız arasındaki köklü dostluk ve karşılıklı yardımlaşma geleneklerini yansıtmaktadır,” diye konuştu.

Putin sözlerini Rusya ve Moğolistan arasındaki yapıcı işbirliğinin her iki halkın da çıkarlarına hizmet ederek büyümeye devam edeceğine olan inancını ifade ederek tamamladı. Devlet Başkanı, “Kapsamlı stratejik ortaklığımız giderek daha çok yönlü ve faydalı hale gelecektir,” diye ekledi.

RUSYA

Ukrayna, Rusya’nın ilk kez kıtalararası balistik füzeyle saldırdığını iddia etti

Yayınlanma

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya’nın bu sabah (21 Kasım) Ukrayna’ya yönelik saldırısında, Astrahan oblastından bir kıtalararası balistik füze  fırlattığını duyurdu.

Reuters ajansı söz konusu saldırının, Rusya’nın savaşın başlangıcından bu yana ilk kez bu kadar uzun menzilli bir füze kullandığına işaret ettiğini yazdı.

Bu saldırı, Ukrayna’nın bu hafta Rusya topraklarını hedef almak için ABD ve İngiltere’den sağlanan füzeleri kullanmasının hemen ardından gerçekleşti.

Moskova, bu tür eylemlerin çatışmayı daha da tırmandıracağı yönünde uyarılarda bulunmuştu.

Kiev, açıklamasında füze türüne dair ayrıntı vermeyerek, “Rusya’nın Astrahan oblastı topraklarından kıtalararası balistik füze fırlatıldı,” ifadelerini kullandı.

Bu tür balistik füzeler hem nükleer hem de konvansiyonel savaş başlıkları taşıma kapasitesine sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

Bir gün önce Ukrayna’daki Telegram kanallarında, kaynak belirtilmeksizin, Rusya’nın nükleer yük taşıma kapasitesine sahip RS-26 Rubej füzeleri ile Ukrayna’yı hedef alabileceği yönünde iddialar ortaya atıldı.

Aynı gün ABD, İtalya, Yunanistan ve İspanya, Ukrayna’daki büyükelçiliklerini geçici olarak kapatma kararı aldı.

Dinyeper Bölgesel Askeri Yönetim Başkanı Sergey Lisak, saldırının bir rehabilitasyon merkezine hasar verdiğini belirtti.

Merkezin kazan dairesi kısmen tahrip olurken, onlarca pencere kırıldı. Olayda can kaybı yaşanmadı.

Fakat dokuz garaj, bir sanayi tesisi ve iki özel ev zarar gördü. Evlerden birinde çıkan yangın kontrol altına alındı.

Rusya’nın saldırıları yalnızca Dinyeper ile sınırlı kalmadı. Kiev, Odessa ve Suma oblastları da hedef alındı. Bu bölgelerde elektrik arzında ciddi aksaklıklar meydana geldi.

İsviçreli askeri uzman Bosshard ile mülakat: Rusya’dan hangi karşılık beklenebilir?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın nükleer doktrinini güncellemesi ne anlama geliyor?

Yayınlanma

Rusya, nükleer caydırıcılık politikasını güncelleyerek, Belarus’un güvenliğine yönelik tehditleri de nükleer silah kullanımına gerekçe olarak tanımladı. Uzmanlar, bu değişikliklerin açıklayıcı bir nitelik taşıdığını belirtirken, doktrinin zamanlamasının ABD’nin Ukrayna’ya yönelik füze yardımıyla bağlantılı olabileceğine dikkat çekiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rusya Federasyonu’nun Nükleer Caydırıcılık Alanındaki Devlet Politikasının Temelleri” başlıklı doktrin belgesinde yapılan değişiklikleri onayladı.

Putin, 25 Eylül 2024 tarihinde yaptığı bir toplantıda doktrinin değiştirileceğini duyurmuştu.

Daha önce, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da haziran ayında yaptığı açıklamada, askeri operasyon deneyimlerinin ışığında doktrinin güncellenebileceğini söylemişti.

Yeni metin, Putin tarafından duyurulan hükümler doğrultusunda, nükleer silah kullanımına ilişkin koşullarda önemli değişiklikler içeriyor.

Artık nükleer silahların kullanımı sadece Rusya’nın değil, Belarus’un güvenliğine yönelik kritik tehdit durumlarında da gündeme gelebilecek.

Rusya, güncellenmiş nükleer doktrinini yayımladı

Özellikle seyir füzeleri, insansız hava araçları, hipersonik silahlar ve diğer uzay-havacılık saldırı araçları gibi unsurlar, geniş çaplı bir saldırının güvenilir şekilde tespit edilmesi hâlinde nükleer yanıt için gerekçe olarak değerlendirilebilecek. Önceki belgelerde bu kapsam sadece balistik füzelerle sınırlıydı.

Ayrıca, nükleer doktrinin, değişen koşullara uyum sağlamak için sürekli güncellenmesi gereken bir belge olduğu vurgulandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, basın mensuplarının doktrinin yayımlanmasının ABD’nin Ukrayna’ya ATACMS füzeleri gönderme kararıyla aynı zamana denk gelip gelmediği sorusuna, belgenin “zamanında” yayımlandığını söyleyerek yanıt verdi.

Peskov, güncellenen önemli maddelerden birinin, nükleer silaha sahip olmayan bir devletin nükleer bir devletin desteğiyle Rusya’ya saldırması hâlinde bunun ortak bir saldırı olarak değerlendirileceği olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Batı’nın bu yeni doktrini dikkatlice inceleyeceğini umduğunu ifade etti.

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi (RIAC) düşünce kuruluşundan uzman Aleksandr Yermakov, Vedomosti gazetesine verdiği demeçte yapılan değişikliklerin çoğunlukla açıklayıcı nitelikte olduğunu söyledi.

Yermakov, “Örneğin, daha önceki belgelerde misilleme amaçlı bir nükleer saldırının balistik füzelerle tetiklenebileceği belirtiliyordu. Şimdi buna insansız hava araçları ve seyir füzeleri de eklendi,” dedi.

Yermakov, doktrinin yayımlanma zamanlamasının ABD’nin Ukrayna’ya yönelik askeri yardımlarıyla bağlantılı olabileceğine dikkat çekerek, “Bu değişiklikler daha önce duyurulmuştu. Ancak son gelişmeler ışığında, olası tırmanma risklerini hatırlatmak amacıyla yayımlandı,” ifadelerini kullandı.

Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde Uluslararası Güvenlik Merkezi uzmanı Dmitriy Stefanoviç ise, güncellenen doktrinin, küresel nükleer arenadaki yeni eğilimlere ve olaylara yanıt verdiğini ifade etti.

Stefanoviç, bazı ülkelerin cephaneliklerini artırdığına, yeni nükleer silah sahibi devletlerin ortaya çıktığına ve nükleer faktörün öneminin son yıllarda arttığına dikkat çekti.

Uzman, doktrinin Belarus ile nükleer işbirliğini güçlendiren unsurlar içerdiğini de ekledi.

Stefanoviç, “Güncellenen belge, nükleer silah kullanımı için gerekli koşullar olan ‘nükleer eşik’ konusunu biraz daha netleştiriyor. Bu ne Rusya için ne de rakipleri için rahatlama nedeni değil. ABD ve NATO ile doğrudan çatışma riski devam ettiği sürece, hızlı bir nükleer tırmanma senaryosu her zaman mümkün,” değerlendirmesini yaptı.

Rusya, Biden’ın ATACMS kararına nasıl tepki verecek?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Ukrayna, Rusya’yı ATACMS füzeleriyle hedef aldı

Yayınlanma

Ukrayna, Bryansk olbastına altı ATACMS balistik füzesi ile saldırdı. Rus hava savunma sistemleri beş füzeyi etkisiz hale getirirken, bir füze sınırlı hasara yol açtı. Can kaybı ya da büyük bir yıkım yaşanmadığı bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Bryansk oblastını altı ATACMS balistik füzesi ile hedef aldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu gece saat 03:25’te (yerel saatle 00:25) düşman, Bryansk oblastındaki bir tesisi altı balistik füzeyle vurdu. Elde edilen teyitli bilgilere göre saldırıda ABD yapımı ATACMS taktik füzeleri kullanıldı,” denildi.

Rus hava savunma sistemleri beş füzeyi imha ederken, bir füze hedefe ulaşarak sınırlı hasara yol açtı.

Füzenin parçalarının Bryansk bölgesindeki bir askeri tesisin teknik alanına düştüğü ve bunun bir yangına neden olduğu belirtildi.

Ancak yangının kısa sürede kontrol altına alındığı ve söndürüldüğü bildirildi.

Açıklamada, herhangi bir can kaybının yaşanmadığı ve ciddi bir yıkımın olmadığı da vurgulandı.

Rusya ordusu, saldırıyı önlemek için S-400 hava savunma sistemi ve Pantsir füze savunma sistemi kullandı.

Biden’dan Ukrayna’ya kritik hamle: ATACMS füzeleri için onay çıktı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English