Bizi Takip Edin

RUSYA

Rus uzmanlar, Türkiye’nin olası BRICS üyeliğini nasıl değerlendiriyor?

Yayınlanma

İlber Vasfi Sel, St. Petersburg Devlet Üniversitesi 

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin daveti üzerine gittiği Çin’de görüşmelerde bulundu. Fidan, Çin ziyareti sırasında BRICS’e katılmak yönünde bazı açıklamaları oldu.

Fidan, 3 Haziran’da yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği’ne sahip Türkiye’nin BRICS gibi farklı platformlarda çeşitli ortaklarla yeni işbirliği fırsatlarını aramaya devam ettiğini kaydederek, bu hafta Rusya’nın Nijniy Novgorod bölgesinde düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına katılacağını belirtti.

BRICS’in en önemli üyelerinden biri olan Rusya’daki uzmanlara göre genel olarak Ankara’nın BRICS’e katılma isteği bu birliğin statüsünü artırıyor.

Öte yandan bir ülke, BRICS’e dahil olmak isterse ve bir anda ülkedeki konjonktür değişirse, Arjantin örneğinde olduğu gibi, istediği zaman katılımı reddedebilir. Arjantin’de devlet başkanı değiştikten sonra önceki başkanın BRICS üyelik isteği onaylandığı halde mevcut Arjantin liderinin onayı reddi neticesinde ülkenin katılımı mümkün olmadı.

St. Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Avrupa Çalışmaları Anabilim Dalından Prof. Dr. Stanislav Tkaçenko, “BRICS’in üyelik kriterleri netleşene kadar Türkiye’nin birliğe kabulü meselesi zor görünüyor. Soruna uzun vadeli bir çözüm olarak kalıcı BRICS üyelerinin sayısını sabitlemek ve yeni gelenleri BRICS+ formatında kabul etmek doğru olabilir,” ifadelerini kullandı.

BRICS’e katılması için ideal koşulların başında Türkiye’nin NATO üyeliğinden vazgeçmesinin geldiğini dile getiren Tkaçenko, şöyle devam etti:

Türkler bunu kabul etmeyecektir. Tabi onlar oldukça iyimserler. BRICS birliği bir tüzük ve sekreterya ile tam teşekküllü hükümetler arası bir örgüt gibi duruyor. Ancak Türkiye’nin olası katılımı BRICS’in Avrasya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) gibi Doğu modelinin bir ‘forumu’ olarak kalacağını gösterecek; ki bu durum, birliğin parlak bir geleceğe sahip olduğuna inananlar için pek de iyi bir şey değildir.

Buna ek olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma konusunda acelesi olmayan ve Avrupa ile yeni bir pazarlık girişiminde olduğunu değerlendiren Tkaçenko, “Türkiye, büyük bir güç ve medeniyet devleti olarak hiçbir uluslararası kuruluşa bağımlı kalmayacaktır. NATO bile Türkiye’nin en sadık üye değil de berbat bir ortak olduğunu belirtiyor. Yani Türkiye’nin BRICS’e katılma arzusuna ilişkin açıklamalar, çok kutuplu Türk dış politikasının son on yıldaki genel eğilimini yansıtıyor. Erdoğan, Batı’nın zayıfladığını görüyor ve bu nedenle BRICS ülkeleri de dahil olmak üzere bağlarını çeşitlendiriyor,” diye ekledi.

St. Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Uluslararası İnsani İlişkiler Anabilim Dalından Türkolog Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov ise bir NATO üye ülkesi olarak Türkiye’nin BRICS’e olası katılımını şu sözlerle yorumladı:

Türkiye, dış politikada her zaman ulusal çıkarları birinci planda tutmasıyla öne çıktı. Bu nedenle Türkiye’nin yeni dünya birliği BIRCS’in programlarına katılımı da dahil olmak üzere uluslararası işbirliği olanaklarını geniş bir şekilde değerlendirmesi şaşırtıcı değildir. Türkiye’nin şu veya bu şekilde ilgili organizasyona katılmasının Rusya ile ilişkiler de dahil olmak üzere sadece şansını artıracağını düşünüyorum.

Hakan Fidan’dan Rusya ziyareti

RUSYA

Rusya, dokuz ülke ile vizesiz seyahat müzakereleri yürütüyor

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Departmanı Başkanı Aleksey Klimov, Moskova’nın dokuz ülkeyle daha vatandaşları için vizesiz seyahat görüşmeleri yürüttüğünü bildirdi.

RİA Novosti ajansına konuşan Klimov, Sadece son dört yıl içinde bu türden 15 anlaşma imzalandı ve yürürlüğe girdi. Buna ek olarak, dokuz ülkeyla daha şu anda bu tür anlaşmaları müzakere ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

Klimov, 65’ten fazla ülkenin vatandaşlarının vize formalitelerinin kaldırılmasına ilişkin anlaşmalar kapsamında Rusya’ya giriş yapabildiğini de sözlerine ekledi.

Yetkili, ayrıca vizesiz rejimin tek taraflı olarak tesis edilmesinin, dost ve tarafsız ülkelerin gözünde de dahil olmak üzere Rusya’nın dış politika güvenilirliğine ciddi zarar vereceğini vurguladı.

Klimov’a göre bu tür tedbirler, uluslararası arenada önemli bir rol oynamayan sahil turizmine sahip ülkeler tarafından uygulanıyor.

Bu ayın başında Endonezya’nın Rusya ile vize rejimini iptal etmeyi düşündüğü bildirilmişti.

Geçen haftalarda Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı Çok Taraflı İktisadi İşbirliği ve Özel Projeler Departmanı başkanı Nikita Kondratyev, Hindistan’dan ilk vizesiz turist gruplarının 2025 yılında Rusya’ya gelebileceğini açıklamıştı.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Ukrayna’dan Rusya topraklarına geniş çaplı İHA saldırısı

Yayınlanma

Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin gece boyunca 70’i Kırım ve Karadeniz üzerinde olmak üzere ülke toprakları üzerinde 114 insansız hava aracını (İHA) durdurduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Görevli hava savunması Kırım Cumhuriyeti ve Karadeniz üzerinde 70 İHA, Krasnodar oblastı üzerinde 43 İHA ve Volgograd oblastı üzerinde bir İHA önledi ve imha etti,” ifadelerine yer verildi.

RİA Novosti ajansının aktardığına göre ayrıca açıklamada, Karadeniz’in kuzeybatı kesiminde Ukrayna’ya ait altı mürettebatsız botun Karadeniz Filosuna bağlı deniz kuvvetleri tarafından imha edildiği kaydedildi.

Günün erken saatlerinde Krasnodar oblastındaki birkaç kent, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından büyük bir saldırıya maruz kaldı. Aynı zamanda bölgeye yapılan İHA saldırısı sonucunda Yujniy otobüs terminali ve kazan dairesi binaları hasar gördü ve dört kişi yaralandı.

Dün Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz, bölge üzerinde Ukrayna’ya ait bir İHA’nın imha edildiğini bildirmişti.

Yine aynı gün Savunma Bakanlığı, hava savunma kuvvetlerinin gece boyunca Rusya toprakları üzerinde 15 insansız hava aracını, Bryansk oblastı üzerinde de üç İHA’yı imha ettiğini ve önlediğini duyurmuştu.

Putin, barış görüşmeleri için koşulları açıkladı: Ukrayna, Rusya’ya bağlanan bölgelerden tamamen çekilmeli

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Merkez Bankası’ndan keskin faiz artırımı sinyali

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, ‘ekonomide alternatif bir senaryonun uygulandığına dair ikna edici veriler’ alması halinde 26 Temmuz’daki toplantısında politika faizi oranını önemli ölçüde artırabileceği uyarısında bulundu. Banka, kredilerde gözle görülür bir yavaşlama olmadığını, bunun da para politikasının yeterince sıkı olmadığını gösterebileceğini belirtti.

Kommersant‘ın haberine göre kurumun 7 Haziran’daki yönetim kurulu toplantısında yapılan faiz oranı tartışmasının özetinde “Yükselen enflasyon beklentileri, enflasyon dinamiklerindeki ataleti artırdı ve 2025 yılında enflasyon hedefine ulaşılması açısından risk oluşturdu,” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, yönetim kurulunun bir kısmının 2025 yılında yüzde 4’lük enflasyon hedefine ulaşılması konusunda riskler gördüğüne dikkat çekildi.

Ayrıca açıklamada, Aralık 2023’ten bu yana gözlenen enflasyonist baskıdaki düşüşün nisan ayında durduğu kaydedildi.

Merkez Bankası, alternatif senaryonun işgücü piyasasındaki gerilimin daha da artacağını, tüketici, yatırım ve kredi faaliyetlerindeki büyümenin devam edeceğini veya hızlanacağını varsaydığını da sözlerine ekledi.

Açıklamada, “Krediler ve tüketimdeki büyüme yavaşlamazsa, enflasyon mevcut yüksek seviyede konsolide olabilir, hatta büyümeye geçebilir,” denildi.

Merkez Bankası, tartışmanın ardından katılımcıların çözüm için iki seçenek üzerinde durduğunu aktardı.

Bunlardan ilki faiz oranının yüzde 16’da tutulması. Bu seçeneği savunanlara göre, sıkılaştırıcı para politikasının etkileri, ‘talep ve enflasyon dinamiklerini tam olarak etkilemedi’.

İkinci seçenek ise faiz oranının yüzde 17 ila 18’e yükseltilmesi. Bu seçeneği destekleyenler, bunun enflasyon beklentilerinin daha da artmasını önleyeceği görüşünde.

Haziran ayında, Rusya Merkez Bankası’nın para politikası departmanı başkanı Kirill Tremasov, kurumun haziran toplantısında politika faizi oranını yüzde 17 ila 18’e yükseltmeyi tartıştığını bildirmişti. Kurum, 7 Haziran’da faiz oranını üst üste dördüncü kez yüzde 16’da tuttu.

Rusya Merkez Bankası faiz artıracak mı?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English